Pasme mačk

Obstaja veliko različnih pasem mačk. Veliko število pasem je na eni strani posledica vzreje, na drugi strani pa naravnega širjenja mačk. Preberite več

Najdite svojo mačko

Pomembne lastnosti

Moja mačka naj bo

Izgled

Velikost
MalaSrednje velikaVelika
Dlaka
Brez dlake / hipoalergenaKratkodlakaDolgodlaka
Barva
ČrnaModra / sivaČinčilaKremnaBelaVijoličnaRjava / čokoladna / siva
Vzorec
TigrastŽelvast / tribarvni / calicoDvobarvni / tuxedo / vanColourpoint
19 mačje pasme glede na vaše iskanje
6 min

Ameriška zvitouhka

Ameriška zvitouhka je pasma mačk, ki pritegne pozornost. Ime so dobile zaradi nenavadno zvitih ušes, s široko osnovo in zaobljenimi konicami. »Shulamith« je prednica vseh ameriških zvitouhk.
8 min

Balijka

Če imate radi siamsko mačko, potem vas bo balijka naravnost očarala. Preberite, od koder balijka izvira in kako je povezana s siamsko mačko.
8 min

Burmanka

Burmanka je orientalska mačka z zelo dolgo zgodovino. Je zelo zgovorna pasma mačk, ki se rada igra s svojim lastnikom.
9 min

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany je prava modna mačka s svojim srednje dolgim čokoladnim kožuhom in velikimi zelenimi očmi. Kakšen pa je njen značaj in od kod izvira?
6 min

Egiptovska mau

Egiptovska mau je kratkodlaka mačka, ki je k nam prišla seveda iz Egipta. Preberite, ali s svojim značajem spominja na faraone.
4 min

Javanka

Javanka je mačka s srednje dolgo dlako in zelo košatim repom. Velja za zelo živahno, prijazno in družabno mačko.
5 min

Karakal

Karakal je risu podobna velika mačka iz sušnih delov Azije in Afrike. Čeprav gre za mačko, ni primeren za hišnega ljubljenčka.
7 min

Korat

Korat je pasma mačke, za katero že od nekdaj velja, da lastniku prinaša srečo. Nekoč so si jo lahko privoščili samo kralji. Kakšen pa je njen značaj in kako skrbeti zanjo? Več na zoohit!
10 min

Neva Masquerade

Neva Masquerade je dolgodlaka košata mačka s skrivnostnim izgledom in bujno grivo ter je tesna sorodnica sibirske mačke. Preberite več na zoohit!
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…

9 min

Ruska modra mačka

Ruska modra mačka je zelo aktivna in rada igra s svojim lastnikom. Podobna je britanski kratkodlaki mački, a ima povsem drugačen značaj.
10 min

Sibirska mačka

Sibirska mačka je sinonim za hišno mačko – je srednja velika mačka z izvirnim videzom, močnim telesom in srednje dolgo dlako, ki je nastala brez vpliva človeka v njenem domačem kraju v Rusiji. Mačko načrtno vzrejajo šele od 80. let prejšnjega stoletja.

10 min

Tajska mačka

Tajska mačka je družabna, aktivna in inteligentna mačka, ki je tesno povezana s siamsko mačko, saj iz nje tudi izvira.
5 min

Turška angora

Turška angora velja za najstarejšo rodovniško mačko na svetu ter je bila doma na dvorih sultanov in kraljev. Poznavalci te pasme cenijo njeno svilnato dlako in elegantne gibe. Turške angore so inteligentne, igrive in ljubeznive mačke.

Od 20. stoletja naprej se je iz domače mačke razvilo več pasem. Deloma so ljudje zraven križali tudi divje pasme mačk. Nekatere pasme mačk temeljijo tudi na vzreji spontano nastale mutacije. Vsekakor pa so si različne pasme mačke med seboj veliko bolj podobne kot pasme psov. Mačke so v preteklosti pravzaprav imele vedno dve osnovni nalogi: odganjanje miši in kot hišne ljubljenčke. Na splošno lahko delimo mačje pasme v kratkodlake, s polkratko dlako in dolgodlake mačke.

Ali veste, katere so najbolj znane pasme mačk in kaj razlikuje posamezne pasme? V našem magazinu za mačke lahko preberete zanimive informacije o najbolj priljubljenih mačjih pasmah.