Neva Masquerade

Neva Masquerade

Neva Masquerade – skrivnostno ime za skrivnostno lepoto! Neva Masquerade je različica sibirske mačke in si z njo deli veliko lastnosti.

Zgodovina

Sibirsko mačko sistematično vzrejamo šele od 80. let prejšnjega stoletja, v Ameriki pa oboževalce navdušuje od leta 1990. Neva Masquerade se od sibirske mačke sme razlikovati samo po točkovnem obarvanju dlake. Tudi zgodovina Neva Masquerade je zelo podobna zgodovini sibirske mačke.

Dolgodlake mačke so že od nekdaj velik del mačje populacije v Rusiji in Sibiriji. Raziskovalci že dolgo skušajo odkriti, zakaj je temu tako. Medtem ko nekateri znanstveniki domnevajo, da je šlo za neodvisno mutacijo, drugi prisegajo na uspešna križanja z dolgodlakimi živalmi iz Orienta, kar je naposled privedlo do dolgodlakih mačk. Ime Sibirskaja koschka oz. sibirska mačka, je opisovalo mišičaste domače mačke z bujnim plišastim kožuhom. Od afriške divje mačke, ki velja za potomca vseh domačih mačk, se razlikujejo po zgradbi telesa in kakovosti dlake. Zaradi tega že dolgo velja, da so kavkaške divje mačke bližje sorodnice sibirskih mačk in da ne izvirajo iz afriške divje mačke. Vendar je skupina raziskovalcev z univerze v Oxfordu pred nekaj leti ugotovila, da vse domače mačke, ki jih najdemo na petih celinah, potomke afriške divje mačke.

Dolgodlake mačke so bile redkost v Evropi do 19. stoletja. Zato ni čudno, da so dolgodlake iz Sibirije mačke privlačile trgovce, ki so jih nato prepeljali v Evropo. Sibirske mačke so bile že opisane v izdaji “Brems Tierleben” iz leta 1864. Po tej izdaji so se občasno pojavljale v drugih evropskih publikacijah. Dolgodlake mačke iz Sibirije so bile tudi del prve razstave mačk v londonski Kristalni palači leta 1871. Po prvi razstavi so na to pasmo iz različnih razlogov počasi pozabili. Dolgodlake živali so bile redke in so jih zato pogosto križali med seboj. Sibirska pasma je pristala v genskem bazenu priljubljenih pasem, kot je perzijska mačka ipd. Politične razmere v sovjetski Rusiji so prispevale tudi k temu, da se Rusija ni več ukvarjala tako vztrajno ukvarjala z vzrejo mačk.

V 80. letih pa se je za sibirsko mačko in tudi Neva Masquerade začel nov začetek. Leta 1985 so v Nemški demokratični republiki začeli s poskusno vzrejo mačk, ki so prišle iz Rusije. Leta 1986 so te dolgodlake mačke tudi razstavili. Leta 1987 so pasmo, ki so jo do takrat še imenovali sibirska gozdna mačka, prvič uradno priznali. Istega leta je prvi par te pasme mačke prišel v Nemčijo. Po prvem zabeleženem leglu leta 1989, je pasma postajala čedalje bolj priljubljena, tudi čez lužo. Istega časa so v Rusiji začeli s sistematičnim vzrejanjem, od koder so leta 1990 prve potomce poslali v Ameriko. Zaradi visokih uvoznih stroškov iz Rusije pa je število teh dolgodlakih ruskih mačk v Ameriki še vedno bilo razmeroma majhno.

Danes sibirsko mačko vzrejajo po vsem svetu. Njeno ime so leta 1991 spremenili iz sibirske gozdne mačke v sibirsko mačko, da bi jo lažje razlikovali od norveške gozdne mačke. Leta 1992 je združenje World Cat Federation to pasmo končno priznalo, leta 1998 pa še združenje Fédération Internationale Féline (FIFe). Odvisno od krovne organizacije pa se različica sibirske mačke, ki jo že nekaj let imenujemo Neva Masquarade, vzreja neodvisno od tega. To v glavnem pomeni naslednje: med seboj lahko parimo samo mačke pasme Neva Masquarade, pri čemer pa je križanje sibirskih mačk različnih barv nezaželeno. To je seveda privedlo do zmanjšanega genskega bazena in povečanega tveganja za razvoj dednih bolezni. V idealnem primeru naj bi Neva Masquerade križali s sibirskimi mačkami. Ker se točkovni gen recesivno prenaša in lahko v številnih generacijah ostane neopažen, se lahko Neva Masquerade nepričakovano pojavi v leglu enobarvnih staršev. Danes obstajajo genski testi za točkovne mutacije, s katerimi lahko rejci poiščejo nosilce priljubljenega točkovnega gena.

Neva Masquerade

Izgled

Neva Masquerade je mačka, ki pritegne pozornost! Kot barvno točkovna različica sibirske mačke prepriča s svojim prvinskim videzom: z dolgo, debelo dlako, ovratnikom in puhastimi ušesi, mišičastim telesom ter košatim repom zgleda kot prava divja mačka. Nič čudnega, saj sibirska mačka in Neva Masquerade spadata med gozdne mačke!

Neva Masquerade se od sibirske mačke sme razlikovati samo po točkovnem obarvanju dlake. Neva Masquerade je srednje velika mačka, ki tehta do devet kilogramov. Zaradi tega odrastejo relativno pozno, šele po treh letih. Srednjedolga dlaka je sestavljena iz zgornjega vodoodbojnega trpežnega kožuha in plišaste poddlake. Zelo privlačen del kožuha je debel ovratnik okrog glave in vratu! Poleti izgubi gosto poddlako, ki jo greje med sibirsko zimo, zato njen poletni kožuh zgleda krajši in manj košat. Gosto dlako na ušesih in košatem repu pa v toplih mesecih vseeno ohrani. Tako kot sibirska mačka ima tudi Neva Masquerade precej zaobljeno lobanjo z zaobljenim čelom, velikimi očmi in srednje velikimi širokimi ušesi. Barva oči sibirske mačke mora biti enotna in se ujemati z barvo dlake. Pri pasmi Neva Masquerade je najbolj pogosta svetlo modra barva oči.

Njeno zanimivo obarvanje jo naredi nekaj posebnega: spada med točkovno obarvane mačke. Je edina gozdna mačka, ki lahko ima tovrstne ”točke”! Hladne konice njenega telesa (ušesa, konica repa, tace in obraz) se obarvajo glede na osnovno barvo dlake, preostali del telesa pa je svetlejši. Vzrok za to nenavadno obarvanost je mutacija okvare encima tirozinaze, ki je običajno odgovoren za nastanek pigmenta melanina. To vodi do delnega albinizma. Pri pasmi Neva Masquerade je zaželeno, da je kontrast med točkami in ostalo dlako čim močnejši. Oči morajo biti intenzivno modre.

Tudi pri točkovno obarvanih delih telesa obstaja velika raznolikost. Na tovrstnih delih telesa so dovoljene vse primarne barve sibirske mačke, tudi tigrasta. Enobarvne živali imajo lahko tudi odtenke drugih barv. S križanjem somalijske in birmanske mačke se rejci že nekaj časa trudijo razviti nove barve, med katere spadata cimetna in bež barva, kot tudi rdeča in vijoličasta. Takšni prehodi imajo tudi svojo slabost: glede na vzrejni standard niso dovoljene pri pasmah gozdnih mačk, kot je sibirska mačka. Kljub zanimivemu obarvanju pa rejska združenja pogosto ne priznajo teh novih barv. Poleg tega obstaja povečano tveganje za razvoj dednih bolezni v genskem bazenu sibirske mačke, ki je prej bil zelo trpežen.

Pri točkovno obarvanih mačkah, kot je Neva Masquerade, obstajajo naslednje barvne različice:

  • Seal-point:Osnovna barva mačke je črna, kar se kaže na ”hladno” obarvanih konicah telesa.
  • Blue-point:Osnovna črna barva je razredčena v modro in se kaže v obarvanih konicah mačke.
  • Chocolate-point:Neva Masquerade z rjavo osnovno barvo, ki ji pravimo čokoladna barva.
  • Cinnamon-point: Rdeča osnovna barva mačke Neva Masquerade se pokaže samo v konicah telesa.
  • Fawn-point:Cimetna barva je razredčena v bež barvo.
  • Lilac-point:Vijolična barva pomeni razredčeno rjavo barvo, ki se pri Neva Masquerade kaže samo v konicah telesa.
  • Creme-point:S kremasto barvo označujemo razredčeno rdečo barvo – Neva Masquerade ima kremasto obarvane konice telesa, ki zato delujejo še posebej svetli.

Drugi znani točkovno obarvani pasmi mačke sta birmanska in siamska mačka. Neva Masquerade se skoti z zelo svetlo barvo dlako, tako kot druge točkovno obarvane pasme. Dlaka s starostjo potemni.

Značaj pasme Neva Masquarade

Neva Masquerade si kot različica sibirske mačke z njo deli tudi rejski standard. To pa ne velja samo za njen izgled, temveč tudi za njen značaj.

Tako kot sibirska mačka je tudi značaj pasme Neva Masquerade povsem edinstven. Velja za nezapleteno in nezaznamovano. Neva Masquerade je blagoslovljena z dobrimi nagoni in je zato tudi dober lovec, tako kot sibirska mačka. Rada skače in pleza, obožuje vodo ter se želi psihično in fizično zaposliti. Zato ni ravno najbolj primerna kot hišna mačka brez izhoda na prosto – veliko raje bo imela balkon ali dvorišče!

Ta inteligentna mačka je radovedna in včasih tudi trmasta. Zato je pomembna dosledna vzgoja! Psihično jo lahko dobro zaposlite z inteligentnimi igračami ali pa treningom s klikerjem. Prav tako ima rada igre iskanja hrane!

Neva Masquerade

Vzreja in nega

Zaradi dolge in goste dlake je Neva Masquerade zelo skrivnostna ter očarljiva, zato pa zahteva tudi dobršno mero nege. Na srečo si svoj poletni kožuh čisti skoraj sama, v zimskih mesecih in ob menjavi dlake pa potrebuje pomoč lastnika, ki jo tu in tam skrtači. Po koncu zime skoraj v celoti izgubi svojo debelo poddlako. S krtačenjem ji lahko pomagamo, da se znebi odmrle dlake in tako ohranjamo čisto svoje pohištvo, hkrati pa zmanjšamo količino dlak, ki jo mačka pogoltne. Lahko ji ponudimo sladno pasto ali ustrezne priboljške, kot je mačja trava, ki lahko podpira naravno izločanje dlak iz prebavnega sistema še preden se sprime v sprimke dlak.

Neva Masquerade obožuje gibanje na prostem. To ni občutljiva mačka in marsikdaj se potika zunaj še po dežju, med nevihto ali v snegu. Te inteligentne se zelo rade plazijo skozi podrast, plezajo, čakajo na ptice in majhne glodavce ter veljajo za dobre lovce. Niso ravno najbolj primerne za neprestano življenje v hiši. Popoln dom ji mora ponujati dovolj možnosti za duševno in fizično sprostitev, tako v zaprtih kot v odprtih prostorih! Zavarovano dvorišče je zanjo idealno, čeprav bo prav tako uživala na zavarovanem balkonu z velikim zunanjim mačjim drevesom in drugimi igračami.

Prehrana pasme Neva Masquerade

Najboljše zagotovilo za dolgo in zdravo življenje je vrsti primerna hrana. Kot mesojede živali so močno odvisne od hrane z visokim deležem zdravih beljakovin. Ogljikove hidrate lahko prebavljajo le v določenih količinah. To za lastnike pomeni naslednje: pazljivo izbirajte hrano za mačke! Najboljša hrana za mačke vsebuje veliko mesa in le majhen del rastlinskih dodatkov. Meso naj bo na vrhu seznama sestavin, ki je naveden na embalaži hrane.

Vzreja

Vzreja sibirske mačke in Neva Masquerade je relativno mlada panoga. Pasma zaenkrat nima nobenih hujših dednih bolezni. Rejci in lastniki so odvisni, da to tako tudi ostane! Zato zaupajte samo strokovnim rejcem in mačke ne kupujte od prodajalcev, ki rodovniške mačke prodajajo po nizki ceni – ponavadi v takih primerih najbolj nasrkajo živali.

Vzreja mačk je drag konjiček. Od parjenja starševskih mačk do brejosti, rojstva in vzreje mladičkov – za vse to mora plačati rejec, ki si mora stroške pokriti s prodajno ceno mačk. Sem spadajo stroški vzreje, zdravstvena oskrba in veterinarski pregledi, vključno z morebitnimi testi za dedne bolezni, dobro prehrano, članstvom v klubu za vzrejo mačk, hrano, cepljenjem mladičev itd. Dokumenti so torej le en majhen del celote. Če vam je mar za dobro počutje živali, potem žal ne boste privarčevali na stroških. Odgovoren rejec bo starševske živali odpeljal na pregled k veterinarju. Veterinar bo prav tako pregledal mačje mladiče, poskrbel za osnovno imunizacijo proti najpomembnejšim nalezljivim boleznim in bo za vse to izdal ustrezne dokumente.

Vse to pomeni, da mačko pasme Neva Masquerade ne boste dobili poceni. Preden boste to sibirsko lepotico pripeljali domov, boste morali odšteti okrog 700 evrov. Lahko pa tudi obiščete zavetišče za živali. Tam na nov dom čaka veliko mačk, med katerimi so nekatere tudi pasemske mačke. Tovrstne mačke lahko običajno dobimo po nizki ceni, s katero si zavetišče pokrije del svojih stroškov.

Vam in vaši mački želimo čudovito skupno življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…