Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany, ki jo imenujemo tudi posamezno Chantilly ali Tiffany, je pravi supermodel med mačkami, čeprav je vsaka mačka seveda na svoj poseben način čudovita. Včasih pa jo tudi zmotno imenujemo mačka Tiffanie, ki pa je povsem druga pasma mačke kot pa Chantilly-Tiffany. Pasma Tiffanie je namreč vzrejena v Veliki Britaniji. Ker ima čokoladen kožuh, pogosto pravimo, da je pasma Chantilly popolna mačka za ljubitelje čokolade. Nekateri ljubitelji mačk njen kožuh primerjajo s posebno čokoladno barvo ameriškega proizvajalca slaščic.

Zgodovina

Tako izvor pasme Chantilly-Tiffany kot tudi mačka sama sta ena velika skrivnost. Lahko samo ugibamo, kako je morda nastala. Nekateri viri pravijo, da Chantilly izvira iz burmanke ali perzijske mačke, drugi pa trdijo, da je mešanica abesinke in kratkodlake havanske rjave mačke. Spet drugi govorijo o križanju med turško angoro, somalijko in havansko mačko. Možno je tudi, da je Chantilly pasma, ki jo sestavljajo havanska rjava mačka, nebelung, abesinka in somalijka. Zagotovo je le, da ni dolgodlaka burmanka, kar tudi nekateri sklepajo. Govorica, da naj bi Chantilly-Tiffany izhajala iz burmanke je nastala zaradi tega, ker naj bi isti rejec vzrejal tudi burmanke. Vendar pa mladiči ne kažejo nobenih znakov burmank, zato je res presenetljivo, kako se je ta napačna zamisel lahko tako zelo razširila.

Mačko Chantilly so prvič vzredili leta 1969 ali pa so takrat prvič dosegli vzrejne uspehe. Seveda pa je Chantilly-Tiffany obstajala že pred tem. Do leta 1967 je veljalo, da je Chantilly izumrla. Chantilly-Tiffany je veljala za mačko za ugledne kroge. Tudi njen današnji značaj je še vedno pokazatelj, da se je na začetku gibala v bolj ekskluzivnih krogih. Mačke te pasme so ponosne, prefinjene in včasih po videzu prav veličastne ter tako aristokratske, kot Disneyjeve Mačke iz visoke družbe.

Po tradiciji naj bi se zgodba o Chantilly-Tiffany začela s parom mačk neznanega izvora, ki sta imeli zlate oči in dolgo čokoladno dlako. Vzrediteljica iz New Yorka, Jennie Robinson, je mački pridobila kot del nakupa nepremičnine leta 1967. Maček Thomas je takrat bil star nekaj čez leto dni, mačka Shirley pa je bila vsaj šest mesecev mlajša. Menijo, da obe mački izhajata iz dveh različnih legel istih staršev. Maja 1969 Shirley prvič postala breja. Ker so vsi mladiči imeli čokoladno rjavo dlako, so se odločili, da bodo mačko še naprej vzrejali. V zgodnjih 70. letih je ameriško združenje ACA to mačko registriralo pod imenom Foreign Longhair. To oznako so kasneje opustili, saj so rejci menili, da ni primerna za to vrsto mačke.

Rejka Tracy Oraas je mačko Chantilly vzrejala vse do začetka 21. stoletja, ampak je nato iz neznanih razlogov nenadoma opustila rejstvo. Leta 2001 je bilo rejcev zelo malo. Ena rejka je bila v Nemčiji, ena v Kanada in nekaj še v ZDA.

Leta 2003 je bila v ZDA samo še ena rejka Chantilly-Tiffany. Mačke je vzrejala Anne Davenport-Parini, ki je svoje združenje imenovala Amorino Cattery. Ga. Davenport-Parini je bila zadnja rejka Chantilly-Tiffany v ZDA. Njen maček Nugget, ki so ga imenovali tudi Little Tabby Dude ali LTD, je poskrbel za veliko lepih mladičkov Chantilly-Tiffany, preden se je dokončno upokojil.

Izgled

Chantilly-Tiffany velja za mačko s srednje dolgo dlako. Njen kožuh je zelo svilnat, gost in grmast. Dlaka je zelo posebna, poddlaka pa je precej skromna. Najpogostejša barva dlake je čokoladno rjava. Tudi prvotne mačke te pasme so imele takšno barvo dlake. Pozneje so prišle tudi druge barve kožuha, kot so vijolična ali sivkina barva, modra, rdeča, bež in cimetovo rjava. Vse barve krzna so na voljo v enobarvni različici in v posebni različici tabby, ne najdemo pa jih v klasični različici tabby, kot to barvo na splošno poznamo. Čokoladno rjava dlaka je rahlo rdeča zaradi gena rufus.

Chantilly-Tiffany je srednje velika mačka in ima proporcionalno mišičasto telo. Velika je od 40 do 50 cm in tehta od 4 do 6 kg. Teža se nekoliko razlikuje glede na spol. Njena ušesa so na konicah zaobljena, kožuh pa tvori majhne šope. Rep je dolg in grmast. Mladički se že skotijo s temnim kožuhom. Blazinice na tacah so rozaste. Chantilly-Tiffany je nekoliko podobna nemški dolgodlaki mački, nemški angori ali staremu tipu perzijke.

Njene oči so ovalne in zelene. Pasemski standardi navajajo, da ima lahko zlate, rumene ali jantarne oči z zelenim pridihom. Barva oči se s starostjo stopnjuje, kar samo dokazuje, da je s starostjo vedno lepša. To ne velja samo za oči, temveč za celoten videz.

Chantilly-Tiffany © lukasbeno / stock.adobe.com

Značaj

Običajno vsaki pasmi mačke pripisujemo določeno vrsto lastnosti, vendar je vsaka mačka sama po sebi posebna in kaže lastnosti, ki jih druge mačke iste pasme ne kažejo.

Chantilly-Tiffany na splošno velja za ljubečo in skrbno mačko, ki je tudi zaupljiva, prijazna, uravnotežena, nežna, zvesta in prijetno radovedna. To pojasnjuje, zakaj je tako priljubljena v krogu ljudi. Mačke te pasme si ponavadi izberejo dva človeka, s katerima se še posebej močno povežejo. Poleg tega je Chantilly-Tiffany zelo inteligentna. Prav tako obožuje miselne igre in izzive. Rada pa se tudi igra skupaj s svojim lastnikom.

Njena raven aktivnosti je zmerna, zato ne moremo reči, da je živahna ali da je lenoba: vseeno se bolj nagiba k živahnosti. Neznancem ne zaupa in do njih pristopi precej zadržano. Včasih je tudi ljubosumna, kadar recimo zazna, da ji njeni sostanovalci ne namenjajo enake mere pozornosti. Chantilly-Tiffany zelo rada vzbuja pozornost. Pravzaprav v tolikšni meri, da jo je priporočljivo imeti kot edino mačko v gospodinjstvu, saj bi druga mačka samo predstavljala konkurenco. Takrat lahko postane tudi ljubosumna.

Če razmišljate, da bi imeli mačko Chantilly-Tiffany, se najprej vprašajte, ali je vaš življenjski slog primeren za tega tigrčka. Pomembno je, da imate vsak dan dovolj časa se igrati in ukvarjati s svojo mačko. Chantilly-Tiffany bo vesela, če jo boste zabavali z igračami za mačke, kot je so na primer igrače na palici. Miselno jo lahko izzivate s pomočjo inteligentnih igrač. Vaš inteligentni tigrček vam bo za to hvaležen. Zelo rada mijavka in je vesela, če ji tudi odgovorite. Njen jezik se razlikuje od jezika drugih mačk: njen mehak in melodičen glas nekolika čivka.

Zdravje in nega

Ker ima Chantilly-Tiffany daljšo in bolj košato dlako, je nega malce bolj zahtevna, ni pa preveč utrujajoča. Hkrati bo všeč tudi vam, če boste lepo skrbeli za dlako svojega mačjega sostanovalca.

Pomembno je, da ste pri negi njene dlake vedno umirjeni. Ta umirjenost se bo potem prenesla tudi na vašega tigrčka. Če se z vami počutila umirjeno, se bo z veseljem vračala k vam. Priporočljivo je, da mačko Chantilly krtačimo vsak dan. Nenazadnje tudi zato, ker krepi vez med vami in vašo mačko. Poleg tega pa tako odstranite odmrlo dlako, ki bi sicer ostala na vaši preprogi ali kavču. Na ta način boste dlako tudi razvozlali in kožuh bo ostal lep ter negovan. Zaradi svoje šarmantne dlake je Chantilly-Tiffany pravi supermodel med mačkami.

Pomemben nasvet za alergike: za tiste, ki ste zmerno alergični na mačjo dlako, je ta mačka primerna, saj ne izgublja preveč dlake.

Glede zobne higiene je priporočljivo, da ji vsak dan očistite zobe. To zmanjšuje tveganje za parodontitis. Morda pa bo tudi dovolj, če ji zobe očistite enkrat na teden. V posebnem primeru pa se raje obrnite na veterinarja.

Kotičke lepih oči mačke Chantilly-Tiffany previdno očistite z mehko, vlažno krpo ali bombažnim robčkom. Za vsako oko uporabite drug konec krpe, da ne bi prenašali morebitnih okužb.

Prav tako ji redno čistite ušesa. Tudi tu lahko uporabite vlažno krpo ali bombažni robček. V nobenem primeru pa ne uporabljajte vatiranih palčk ali česa podobnega, saj lahko prodrete pregloboko v uho mačke. Poleg tega lahko umazanijo potisnete predaleč v ušesni kanal. Ušesa navadno čistimo tako, da jih obrišemo od znotraj navzven. Tkanina seveda ne sme biti preveč mokra, da mačka ne bo dobila vode v uho. Če ste previdni, vam bo zagotovo uspelo brez napak.

Chantilly-Tiffany © Evdoha / stock.adobe.com

Prehrana

Pri prehrani vedno pazite, da je prilagojena pasmi mačke kot tudi posamezni mački. Ustrezati mora starosti in vrsti prehrane. Mačke s prekomerno težo na primer potrebujejo posebno dietno hrano. Tudi druge zdravstvene težave, kot sta diebetes in težave z ledvicami, vplivajo na prehrano vaše mačke, zato jih pri izbiri hrane moramo upoštevati.

Naj bo suha ali mokra hrana: mačke potrebujejo kakovostno mačjo hrano, ki bo zadovoljila njihove potrebe po osnovnih vitaminih in mineralih. Le tako bo vaša mačka ostala povsem zdrava, če so seveda izpolnjeni vsi ostali pogoji nege za njo. Kakovostna prehrana pozitivno vpliva tudi na duševno počutje mačke.

Izbirate lahko različnimi načini hranjenja. Priljubljeni sta metoda samopriprave hrane in metoda BARF (biološko vrsti primerno surovo hranjenje). Preden se odločite za posamezno metodo, se naprej pozanimajte o metodah in prehranskih zahtevah mačke, da je ne boste česa prikrajšali.

Izberite pravega rejca

Mački Chantilly-Tiffany trenutno grozi izumrtje. Še vedno pa obstaja nekaj rejcev pasme Chantilly, od katerih je nekaj zelo predanih v ZDA, ki se strastno borijo za obstoj te pasme. Upajo, da bodo dobili podporo rejcev mačk, iz katerih je nastala pasma Chantilly-Tiffany. Na ta način bi tudi radi razjasnili skrivnost natančnega izvora mačke Chantilly-Tiffany.

Če želite prispevati k obstoju te pasme, lahko preko družbenih omrežij ali posebnih (ameriških) mačjih revij poskušate stopiti v stik z rejci. Ker so rejci svoje življenje posvetili vzrejanju te pasme, bodo veseli kakršne koli moralne in aktivne podpore. Ob upoštevanju predpisov je možno tudi, da to pasemsko mačko pripeljete v svoj dom.

Druga možnost je, da se odločite za katero drugo čudovito pasmo mačk, ki je povezana s pasmo Chantilly-Tiffany. Morda se med številnimi mačkami, ki v zavetišču čakajo na nov dom, nahaja mačka, ki je namenjena prav vam in bo zelo vesela, če ji ponudite nov dom.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…