Korat

Korat

Ta nenavadni lepotec srebrno-modrim kožuhom in smaragdnimi očmi je nastal v 14. stoletju, saj so zapise o tej pasmi našli v literaturi iz tistega obdobja. Za te mačke na splošno velja, da prinašajo srečo in pozitivno energijo.

Že legenda pravi, da je korat zelo posebna in ugodna mačka. Na Tajskem so mačko dolgo časa častili kot prinašalko sreče. Nekaj pa je zagotovo držalo: če ste mačko pripeljali v svoj dom, vas je zagotovo razveseljevala. Če ji namenite še nekoliko pozornosti in malce skrbite za njo, bo tudi mačka v vašem domu zelo srečna.

Zgodovina

Mačjo pasmo korat naj bi odkrili v pokrajini Amour Pimai v provinci Korat na Tajskem. Prve zapise o koratu najdemo v knjigah Mačja poezija in Smud Khoi o mačkah. Te so nastale v obdobju Ayudhyha v siamski zgodovini (1350–1767). V knjigi je predstavljeni sedemnajst mačk za srečo, med katerimi je tudi korat. Delo trenutno hranijo v tajski nacionalni knjižnici. V tajski kulturi je korat svojim lastnikom prinašal srečo. Rekli so, da v hišo prinaša bogastvo in zdravje. Prav tako naj bi korat bil dobro znamenje za tiste, ki so svoje življenje začeli na novo.

Korat je bil pogosto darilo na porokah. Novoporočenemu paru naj bi prinesel srečo, plodnost in bogastvo. Druga zanimiva tradicija pa pravi, da si korata ne kupite sami, temveč ga raje prejmite kot darilo. Mačka je v Ameriko prišla leta 1959, ko je ljubiteljica mačk Jean Johnson v Bangkoku od prijatelja prejela dve mački te pasme. Jean je takrat s svojim možem na Tajskem preživela tri leta. Najprej so jo zanimale izključno siamske mačke.

Ko je prvič zagledala korata, jo je ta modro-siva mačka povsem očarala. Kmalu je ugotovila, da imajo korate le višji sloji tajske družbe, kot so bili predstavniki plemstev, visoki uradniki in podobno. Tudi oni so si med sabo podarjali korate. Leta 1954 je Jean s svojim možem zapustila Tajsko, da bi se posvetila drugemu delu v jugovzhodni Aziji. Pet let kasneje, ko sta se z možem že preselila nazaj v ZDA, jo je prijatelj iz Tajske obvestil, da sta dva korata na poti iz Tajske proti ZDA. Poimenovala ju je Nara in Dara. Z mačkami sta zelo uživali in ju spodbujala k parjenju. Da bi preprečila parjenje znotraj družine, je Jean korata križala s svojo siamsko mačko Bluepoint.

Nazadnje ji je le uspelo iz parjenja izločiti vse siamske mačke in tako je ustanovila prvo ameriško družino mačk korat. Od takrat je vedno več mačk pripotovalo iz Tajske v ZDA, leta USA pa je združenje Cat Fanciers Association (CFA) sprejel pasmo na tekmovanja. Od takrat je korat zelo priljubljena pasma na tekmovanjih.

Korat © Cyril PAPOT / stock.adobe.com

Izgled

Na Tajskem so značilen koratov kožuh opisali kot oblačno siv. Vsaka korenina dlake je obarvana svetlo modro, proti konici pa postane sivo-modre barve. Konica je srebrnkaste barve. Zaradi tega je koratov kožuh tako sijoč. Zdi se, kot da bi dlaka dobesedno vpijala svetlobo, zaradi česar se mačka skrivnost svetlika. Standardi prepovedujejo kakršnekoli druge barve, dolžine ali velikost mačke. Tudi parjenje z drugimi pasmami ni dovoljeno. V idealnem primeru je koratov kožuh modro-srebrne barve in je brez znamenj. Dlaka je kratka in leži tesno ob telesu. Korat skoraj ne izgublja dlake, zato je odlična mačka za alergične ljudi.

Druga glavna značilnost korata so njegove velike okrogle svetlo zelene oči in glava v obliki srca. Če natančno pogledamo, lahko na mački opazimo štiri srca: Prvo srce opazimo v obliki glave, drugo srce opazimo na glavi, tretje srce je v obliki smrčka, četrto pa v predelu prsnega koša. Srce na prsnem košu vidimo šele takrat, ko mačka sedi. Korat zgleda, kot da ne tehta veliko, vendar pa je zelo močan. Prav tako tehta veliko več, kot pa se zdi na prvi pogled. Njegovo telo je nekoliko čokato in okrog pasu malce zoženo. Vrat je razmeroma kratek in se tesno povezuje s širokim prsnim košem. Njegova ramena so nekoliko širša od njegovih prsi. Tako kot je značilno za večino mladičkov, se tudi mladički korata skotijo z modrimi očmi. Barva oči se med odraščanjem spremeni v svetlo jantarno barvo. Ko mačka odraste, se barve obarvajo zeleno-zlato. Koratove oči so velike in izrazne. Ušesa ima visoko na glavi, zaradi česar mačka izgleda zelo pozorno in živahno.

Značaj

Mačke te pasme imajo zelo dobro razvita čutilo, še posebej, ko gre za vid, sluh in vonj. Zelo so povezane s človekom, zato se bodo z lastnikom hitro povezale. Korat je zelo družabna mačka. Všeč mu je, če ga cenite in vedno bo želel sedeti čim bližje svojemu lastniku. Zelo rad se igra in je včasih tudi malce divji. Zato mu kot lastnik morate nameniti veliko časa za igranje in mu ponuditi priljubljene igrače ter podobno. Korat je tudi zelo inteligenten in ima izjemno dobro intuicijo. Prav tako je zelo prijazen in nežen do otrok. Svojemu koratu ponudite mačjo drevo z več nadstropji, kjer se bo lahko resnično zabaval in spustil paro.

Tudi v družini se počuti zelo udobno. Vseeno pa v hiši ne sme biti preveč živahno, saj se korat lahko zelo hitro prestraši. Tudi otroci naj ne bojo preveč grobi do korata. Glasnega hrupa ali nenadnih in nepričakovanih gibov se korat lahko zelo prestraši. Rad je v središču pozornosti in rad spleza v naročje svojega lastnika, da bi mu pokazal naklonjenost ter se crkljal. Dobro si zapomni, kdaj jo lastnik nagradi s crkljanjem ali prigrizkom. Glede na to, kako ljubka je ta mačka, bomo hitro pozabili na njeno preračunljivo strategijo, s katero vedno pridobi tisto, kar hoče. Mačka Korat je manj komunikativna kot siamska mačka. Če ji kaj ne paše ali se ne počuti dobro, pa vas bo na to opozorila z mijavkanjem. Z drugimi hišnimi ljubljenčki ali psi se dobro razume, lahko pa postane nekoliko ljubosumna, če opazi, da se drugim živalim bolj posvečate. Če živi z drugimi mačkami, lahko hitro pokaže znake dominance. Vseeno pa ji boste ugodili, če ji boste v stanovanje pripeljali mačjega prijatelja.

Korat © mgstock / stock.adobe.com

Nega

Predstavnice te pasme izgubljajo razmeroma zelo malo dlake. Razen v času menjave dlake. Zato ne potrebujejo veliko pomoči pri negi dlake. Vseeno pa bo koratu všeč, če ga boste enkrat na teden skrtačili – lahko tudi večkrat! Ker ima korat tako malo dlake, je zelo primeren za ljudi, ki so alergični na mačke. Njegove zobe redno preverjajte in čistite. Po potrebi mu lahko ušesa očistite s posebnim ušesnim losjonom. Pomembni so tudi redni veterinarski pregledi.

Prehrana

Pred nakupom živali je pomembno, da se poučite o uravnoteženi in ustrezni prehrani za žival. O prehrani za korata povprašajte njegovega bivšega lastnika ali rejca. Rejec vam bo z veseljem posredoval strokovne nasvete. Med drugim je pomembna tudi pravilna količina hrane, ki je odvisna od starosti, teže in aktivnosti mačke. Hkrati pa upoštevajte tudi ustrezno shranjevanje hrane in njeno temperaturo. Kot osnovna smernica količine hrane velja 70 kalorij na kilogram telesne teže.

Izbira pravega rejca

Če razmišljate, da bi tej ljubeči in čudoviti mački ponudili nov dom, vam zaradi dobrobiti živali priporočamo, da preverite možnosti za posvojitev. Včasih celo čistokrvni korati pristanejo v zavetiščih za živali. Posvojitev korata iz zavetišča je veliko boljša kot pa nakup mladega mucka. Seveda pa obstajajo tudi ugledni rejci, pri katerih lahko kupite mladega korata. Preden pri rejcu kupite mačko, mora biti cepljena, razgliščena, čipirana in zdravstveno pregledana.

Na splošno je ta pasma zelo zdrava. Dovzetna je lahko le za gensko povzročene bolezni. Neozdravljiva in smrtna bolezen, ki lahko prizadene korata, je gangliosidoza. Pred nakupom se pri rejcu prepričajte, da mačka res nima gangliosidoze.

Želimo vam, da se bo vaša mačka čudovito povezala z vami, da bo ostala zdrava in vas še mnogo let osrečevala!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…