Bengalska mačka

Bengalka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je “hišni tiger” v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno – in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

Še v začetku devetnajstega stoletja so bili hibridi velikih mačk v evropskih živalskih vrtovih. Kar se je izkazalo nepraktično za zoološke vrtove, je preskočilo v svet majhnih mačk: z vedno večjim navdušenjem se razvijajo tako imenovani hibridi divjih mačk, ki so posledica parjenja divjih vrst mačk z domačimi mačkami. Najbolj znan primer je bengalska mačka, ki je nastala s križanjem udomačene črne mačke z divjo azijsko leopardjo mačko. Rezultat: pasma mačke, ki prepriča s podolgovato zgradbo telesa in nenavadno barvo dlake, bolj podobno njenim divjim sorodnikom, vendar včasih potrebuje izkušeno roko.

Mlada bengalka © Корнеевец-Выдренкова / stock.adobe.com

Očarljiva nova pasma

Bengalska mačka je zelo moderna pasma. Vzreja hibrida divje mačke izhaja iz ZDA, kjer je genetičarka Jean Mill leta 1963 poskusila prvo križanje z v južni Aziji udomačeno azijsko leopardjo mačko Prionailurus bengalensis bengalensis in domačo mačko. Njen cilj: ustvariti udomačeno mačko, ki prepriča z divjim, prvotnim videzom njenih prednikov.

Vendar ideja ni bila povsem nova: že leta 1889 je britanski umetnik in novinar Harrison William Weir omenil križanje azijske leopardje mačke in domače mačke. Leta 1934 in 1941 so podobna križanja bila omenjena v belgijskih in japonskih publikacijah. Največji vpliv na vzrejo bengalk in uradna ustanoviteljica pasme pa je še vedno Jean Mill, takrat znana kot Jean Sudgen. Že leta 1946 je delala na raziskavi za svoj razred genetike na Univerzi v Davisu v ZDA z naslovom “Crossbreeding” – v slovenščini: ” pasemsko križanje pri domači mački”. V začetku 60-ih je svoje zamisli in znanje prenesla v prakso: križala je domačo mačko z azijsko leopardjo mačko. Neposredno križanje divje in domače mačke se imenuje “F1”- žival. S ponovnim križanjem F1-živali z domačo mačko nastane “F2”-žival in tako naprej. F1 in F2- mačke pogosto kažejo vedenje divjih mačk. Jean Mill je ponovno križala ženske F1- živali z živalskim očetom in tako dobila F2-mačke. Po dveh do treh generacijah se je pri potomcih pokazala vedenjska podobnost z domačo mačko. Po smrti njenega moža je Jean Mill začasno prekinila poskuse križanja in jih nadaljevala v 70ih, ko je lahko prevzela ženske hibridne živali od znanstvenika Williama Centerwalla. Ta je paril azijsko leopardjo mačko z domačo mačko, da bi raziskal njeno odpornost proti mačji levkemiji. To je bil začetni signal za sodobno vzrejo bengalske mačke, ki jo je leta 1983 uradno priznala TICA (The International Cat Association)! Prvotno so bile križane druge pasme, kot so abesinka, egiptovska mau in ameriška kratkodlaka mačka, da bi izboljšali želeni videz bengalke – zdaj se bengalska mačka vzreja kot čistokrvna pasma. Na razstavah pa se lahko pokažejo samo mačke iz četrte generacije (“F4”). Šele od te generacije veljajo živali za “udomačene” in po značaju podobne domači mački.

Bengalska mačka je do zdaj našla že veliko prijateljev, saj je pri TICA registrirano več kot 60.000 čistokrvnih živali. Vendar pa niso vsa vzrejna društva prijatelji hibridnih pasem. Na primer, združenje Cat Fanciers (CFA) ne priznava mačjih pasem, ki izhajajo iz divjih vrst mačk.

Videz

Toda dovolj o zgodovini bengalke, ki se tako razlikuje od ustvarjanja številnih drugih pasemskih mačk. Kako izgleda hibridna mačka?

Kot hibridna pasma so bengalske mačke pogosto večje od domačih mačk. Mehke, vendar atletske živali tehtajo do 7 kilogramov in so visoke tudi do 70 centimetrov. Njeno močno telo podpirajo dolge, mišičaste noge. V primerjavi s tem je glava bengalke majhna. Prevladujejo ličnice in velike, mandljaste oči. Velike oči bengalke so pogosto zelene ali modre. Ušesa so majhna z zaobljenimi vrhovi, vendar imajo široko osnovo. Najbolj izstopa “divje” obarvanje bengalke. Z velikimi madeži, rozetami, svetlejšim trebuhom in progami na sprednjih nogah, izgleda zelo podobno svojim divjim prednikom. Ta izgled je prinesel bengalki veliko oboževalcev! Bengalske mačke imajo osnovno barvo oranžno, zlato, temno rumeno in barvo peska, pogosto tudi z „bleščicami“.  Priznana so obarvanja „marbled“ in „spotted“:

  • Marbled: „Marbled“ spominja na „progasto“ obarvanje drugih pasemskih mačk. Obarvanje bengalske mačke pa naj bi čimmanj spominjalo na domačo mačko.
  • Spotted: barva dlake „spotted“ je izrecno zaželjena: „Spotted“ bengalske mačke s svojimi velikimi madeži in pikami spominjajo na divje leopardje mačke, pri tem se razlikujejo dvobarvni madeži („rosetted“) od enobarvnih madežev.

Brada, prsi, trebuh in noge lahko kažejo osnovne barve od kremne do bele in so v nasprotju z barvami bokov in hrbta. Oči, ustnice in nos so idealno obrobljene z ozkimi, črnimi črtami. Ne samo izvirni videz bengalske mačke, ampak tudi trohica divje kri, naredi to pasmo posebno!

Bengalka v snegu © krappweis / stock.adobe.com

Karakter

Od tretje generacije veljajo bengalske mačke za”udomačene”. Vendar pa so zaradi svoje divje dediščine aktivne, živahne živali. Zato imamo lahko bengalske mačke kot hišne živali le od četrte generacije naprej! Tudi vzrejne živali se lahko pokažejo na razstavah le od te generacije naprej. Glede na pasemski standard, so bengalke „zanesljive, pozorne, radovedne in prijazne mačke”!

Bengalka je mačka, ki je zagotovo zabavna! Velja za pametno in učljivo – zato potrebuje veliko pozornosti, da usmeri svojo aktivnost na pravo pot. Ljubitelji bengalskih mačk pogosto menijo, da preprosto crkljanje in igranje ni dovolj za zaposlitev hibridne mačke. Ciljni trening in delo s klikerjem sta prav tako pomembna, kot ustrezno okolje, ki ne bo dopuščalo dolgčasa. Bengalske mačke rade plezajo in imajo zelo rade vodo. Varen izhod poskrbi, da bengalki ni dolgčas in lahko poteši potrebo po gibanju. Veliki vrt je seveda idealen, pri mirnejših živalih pa je dovolj tudi zavarovan balkon z veliko možnostmi za plezanje.

Bengalka je samozavestna, dominantna in včasih rahlo agresivna mačka. Zato lahko srečanje z drugimi, bolj teritorialnimi mačkami, povzroči težave. Kljub temu pa bengalka ne sme biti sama. Primerna družba so mirnejše pasme mačk kot sta perzijka ali britanska kratkodlaka mačka – dober odnos med živalma, ki živita skupaj je odvisen od značaja posamezne mačke.

Pri hibridni pasmi je vzreja posameznih živali še posebej pomembna. Čeprav imajo vse domače mačke v sebi malo divje živali, se ta divja dediščina pokaže pri mačkah, kjer kri divje mačke v družinskem drevesu ne sega preveč nazaj. Bengalske mačke prve generacije imajo močne lastnosti divjih živali. Poleg tega bengalske mačke od prve do četrte generacije vedejo veliko bolj divje in uradno spadajo med divje mačke. Med hišne ljubljenčke tako spadajo bengalske mačke pete generacije, saj od takrat naprej več ne spadajo med hibridne mačke. Tovrstne mačke več ne obravnavamo kot divje in jih lahko obdržimo kot hišno mačko. Kar je pomembno za vse pasme mačk: mačko kupite le pri profesionalnem vzreditelju, ki pripisuje velik pomen socializaciji in vzreji svojih mladičev in vam lahko pomaga pri začetnem skupnem življenju z vašo bengalko. Dogovorite se za obisk, da boste prej spoznali žival in njeno življenje. Mačje matere morajo biti navajene človeka in mu zaupati.

© krappweis / stock.adobe.com

Vzreja

Kot divje mačke so bengalske mačke generacije F1 do F4 predmet zakona o zaščiti vrst. Za zaščitene vrste veljajo določeni predpisi: na primer Zvezna agencija za varstvo narave v Nemčiji zahteva za divje mačke in njihove potomce vsaj 15 kvadratnih metrov zunanje ograjene površine. Navsezadnje se reja bengalk-hibridnih živali generacije F1 in F2 razlikuje od udomačenih hišnih mačk! Vzreditelj, ki vzreja bengalske mačke že od zgodnje generacije, mora nuditi svojim živalim primerne pogoje za nastanitev.

Značaj bengalske mačke kasnejše generacije je bolj podoben drugim aktivnim pasmam mačk brez krvi divje mačke. Tudi reja hibridnih mačk se od tega trenutka le malo razlikuje od vrsti primerne vzreje ostalih aktivnih mačk. Varen izhod ali zavarovan balkon s številnimi možnostmi za igro, plezanje, praskanje in skrivanje, je idealen za bengalsko mačko, da se lahko ustrezno zaposli. Variirajte okolje bengalke in ji nudite zmeraj nove izzive. Skleda za vodo na balkonu? Majhen ribnik na varnem izhodu? Pustite vaši domišljiji prosto pot! Po nekaj tednih z bengalko vam kliker in ciljni trening ne bosta več tuja … inteligentne in miselne igre imajo bengalke še posebej rade! Obstajajo tudi inteligentne igrače za mačke, lahko pa si pomagate tudi s tistimi za pse. Ker bengalske mačke obožujejo vodo, je priporočljiva ravna, velika skleda z vodo za igro in zabavo – poleti zunaj, v hladnih dneh pa v kopalnici!

Zato je lahko vzreja bengalske mačke precej zahtevna za ljubitelje mačk, ki so navajeni na mirnejše pasme. Ker je bengalka inteligentna, učljiva pasma, se je zabavno z njo ukvarjati!

Bengalka © Kirill Vorobyev / stock.adobe.com

Prehrana in zdravje

Bengalska mačka lahko trpi za nekaterimi posebnimi boleznimi pasme. Sem spada progresivna atrofija mrežnice (PRA-b), ki lahko zaradi degeneracije očesne mrežnice v prvih letih življenja povsem okvari oči, pri čemer žival oslepi. Druga dedna bolezen je pomanjkanje encima za piruvat kinazo (PK-Def). Rdeče krvne celice se uničijo zaradi pomanjkanje piruvat kinaze, kar privede do slabokrvnosti. Obe bolezni lahko odkrijemo z genetskim testiranjem. Bengalska mačka lahko razvije tudi hipertrofično kardiomiopatijo (HCM). Gre za bolezen srca, ki povzroča zadebelitev srčne mišice. Hipertrofične kardiomiopatije lahko vsako leto diagnosticiramo s srčnim ultrazvokom. Odgovorni rejci pri svojih mačkah s testiranjem odkrivajo dedne bolezni in iz vzreje izločijo prizadete živali. Zato je toliko bolj pomembno, da najdemo uglednega rejca, pri katerem je dobrobit živali na prvem mestu. Ne zanašajte se na dvomljive ponudnike, ki mačke prodajajo brez dokumentov, saj tako ne morete zagotoviti, da bo žival zdrava.

Najboljša zdravstvena preventiva za bengalsko mačko je primerna prehrana in letni pregled pri veterinarju. Veliko lastnikov hibridnih pasem hrani s surovo hrano, saj je veliko savannah in bengalskih mačk kaže občutljivost na industrijsko mačjo hrano in bakterije v hrani. V osnovi pa oskrbi visokokakovostna hrana iz pločevinke ali pladnja vašo bengalsko mačko z vsem, kar potrebuje za dolgo, zdravo življenje! Če se boste odločili hraniti s surovo hrano, morate to storiti postopoma. S pravimi dodatki in naravnimi dopolnili boste vaši mački zagotovili zdravo prehrano.

Tako najdete pravega vzreditelja

Vidite: bengalka je pasma mačke, ki očara! Če ste se v to hibridno mačko zaljubili že med branjem našega pasemskega portreta, sedaj nastane vprašanje: kje lahko najdem tega nenavadnega tigra?

Pri mladih, modernih hibridnih pasmah kot je bengalka, pogosto ni preprosto najti profesionalnega vzreditelja. To je posledica pogojev za vzrejo divjih mačk in živali do generacije F4, pa tudi posebnih potreb aktivne, izvirne pasme kot je bengalka. Odgovoren vzreditelj se prepriča, da je vzreja bengalske mačke res prava zanj in njegovo družino! Vzpostavi čimprejšnji stik med mačjim mladičem in bodočo družino ter spremlja svoje mlade živali v njihov nov dom. Kot član vzrejnega društva ne gleda le na to, da njegove mačke ustrezajo tipu vzreje, ampak prevzame tudi odgovornost za njihovo zdravje. K temu spada tudi zdravstvena oskrba živalskih staršev, že od parjenja, testiranje za morebitna genetska obolenja in veterinarski nadzor v času brejosti. Po kotitvi morajo mladiči biti veterinarsko pregledani, cepljeni, razgliščeni in primerno hranjeni. Vse to seveda stane – in se pozna pri nakupni ceni: bengalska mačka pogosto stane okoli tisoč evrov. Pri tej ceni pa vzreditelj ne obogati – pokriti so le nastali stroški.

Tudi, če nakupna cena pasemske mačke boli, se izogibajte tistim, ki ponujajo „pasemske mačke brez papirjev“! Tukaj se praviloma varčuje pri izbiri živlaskih staršev in zdravstveni oskrbi. Le redko imajo mlade živali dovolj časa za socializacijo, ki ga hibridne pasme potrebujejo, da telesno in duševno zrastejo v zdrave, odrasle mačke. To zaupanje je seveda obojestransko. Ne bodite zgroženi, če je vzreditelj bengalk postavil posebne pogoje za njegove živali! To je lahko kastracija ali dom, ki zagotavlja ustrezen prostor za izhod. Kot ste že prebrali, imajo izvirne pasme mačke posebne zahteve – nudite ji kolikor je mogoče vrsti primerno mačje življenje!

Želimo vam veliko zabave z vašo bengalko!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…