Ruska modra mačka

ruska modra mačka

Ruska modra mačka je na prvi pogled zelo podobna kartuzijki ali britanski kratkodlaki mački, vendar pa je povsem edinstvena pasma mačk.

Zgodovina

Vse ruske modre mačke niso nastale na enak način. Danes v Evropi obstajajo tri različne podskupine te pasme in so zaradi svoje bujne preteklosti precej različne.

Sibirska/skandinavska: nekoliko manjša od povprečne velikosti, s posebej elegantnim telesom in široko razmaknjenimi ušesi. Njihova dlaka je nekoliko temnejša in so bolj sramežljive do ljudi, zaradi česar je rejci nimajo tako radi.

Ameriška: najbolj elegantna izmed vseh vrst ruske modre mačke. Ta srednje velika mačka ima svetlejši kožuh, široko razmaknjena ušesa in je zelo družabna, tudi ko sreča neznance.

Angleška: je bolj mišičasta, njena ušesa pa so bolj skupaj in usmerjena navzgor. Ta podvrsta ni tako družabna kot ameriška in hkrati ni tako sramežljiva kot skandinavska.

Najpogostejša je mačka, ki je kombinacija teh podvrst, kar poskrbi tudi za gensko raznolikost znotraj pasme.

Podvrste se med seboj razlikujejo predvsem zaradi preteklosti. Kot že samo ime pove, ruska modra mačka izvira iz Rusije, dokazi pa kažejo, da naj bi prišla iz severnega ruskega območja Arkhangelsk. Prve ruske modre mačke so v Anglijo prinesli mornarji leta 1860, prvi primerek mačke pa so v palači Crystal Palace zabeležili kot Archangel Cat leta 1875. Na koncu 19. stoletja je pasma postala priljubljena v Angliji in carski Rusiji, leta 1912 pa so jo v Angliji prepoznali kot samostojno pasmo. Zaradi obeh svetovnih vojn je število mačk v Evropi močno upadlo, toda rejci iz Severne Amerike so to evropsko mačko združili z siamskimi, britanskimi in evropskimi kratkodlakimi mačkami ter tako pasmo rešili. Na ta način so tudi ustvarili značilnosti današnje mačke s kratko, puhasto dlako in smaragdno zelenimi očmi.

Toda trenutni standardi še vedno niso povsem jasni. Nekateri pravijo, da naj bi bili bela in črna ruska modra mačka posamezni pasmi. Francis McLeod je v 60. letih v Angliji pričel s programom Russian White and Black Programme in tako začel vzrejati rusko bele in črne mačke. V 70. letih je avstralski rejec Mavis Jones sparil belo mačko z rusko modro mačko in tako dobil rusko belo mačko. Mačji klub Royal Agricultural Society (RAS) iz New South Walesa je v poznih 70. letih te hibride ruske modre mačke priznal kot barvne različice prvotne pasme. Po tem so jih prepoznala tudi druga združenja v Avstraliji, Novi Zelandiji in Južni Afriki. Ameriško združenje American Cat Fanciers Association je rusko belo in črno mačko priznalo kot rusko kratkodlako mačko. Pasemski standard se ujema s standardom ruske modre mačke, hkrati pa dovoljuje, da je ruska modra mačka lahko tudi monotono črna ali bela. Toda oči morajo vedno biti svetlo zelene.

Večina rejskih združenj pa še vedno priznava samo modro-sivo različico ruske modre mačke.

ruska modra mačka © EwaStudio / stock.adobe.com

Izgled

V primerjavi z britansko kratkodlako mačko ima ruska modra mačka bolj elegantno telo z daljšimi tacami. Odrasla mačka običajno tehta med 3 in 5 kg. Čeprav je telo kartuzijke bolj podobno ruski modri mački, pa se pasmi razlikujeta na podlagi barve oči. Kartuzijka ima rumene oči, ruska modra mačka ba smaragdno zelene. Ruska modra mačka ima klinasto glavo, oči in ušesa pa so široko narazen. Izrazita lica z brki se razlikujejo od ostalih mačk in ji dajejo edinstveno podobo.

Posebna lastnost pasme je žametna mehkoba njenega kožuha. Značilna modro-siva dlaka se srebrnkasto sveti, v idealnem primeru pa so tudi konica njenega nosu in blazinice šap podobne barve. Kakršne koli pike, razbarvanja dlake ali bele packe na kožuhu so napake v pasmi in jih številna združenja ne priznavajo kot rusko modro mačko, čeprav danes že obstajata bela in črna različica iste mačke. Mladiči ruske modre mačke se ponavadi skotijo s komaj prepoznavnimi pikami, ki pa sčasoma izginejo in ne pustijo nobenih sledi. Svilnata mehkoba kožuha je edinstvena za to pasmo: Poddlaka je enako dolga vrhnjemu sloju dlake, zaradi česar ima mačka kratek, vendar puhast kožuh. Ruska modra mačka je edina mačja pasma s tovrstno dvojno dlako.

Značaj

Če iščete inteligentno, prijazno in družabno mačko, potem je ruska modra mačka prava za vas. Ruska modra mačka se rada crklja in je zmerno aktivna mačka. Mladički so igrivi in živahni, kot pa odrastejo pa se počasi umirijo. Odrasle mačke so atletske, radovedne in zelo zadržane. Nekateri pravijo, da so zaradi tega odlične hišne mačke, toda pazite: ruska modra mačka je zelo inteligentna in zahteva veliko raznoraznih izzivov. Lahko se nauči odpirati vrata in se prikrade kamorkoli se želi – tudi v predal s priboljški! Zato jih moramo zamotiti, da si ne bodo nakopale težav. Ker se rade družijo z ljudmi, se bodo z veseljem igrale s svojim lastnikom. Rusko modro mačko lahko naučimo različnih trikov s pomočjo navadnih metod ali s klikerjem, pri tem pa jih moramo ves čas zabavati in spodbujati. Inteligentne igrače so odlične za to mačko, kot tudi igrače, kjer morajo iskati skrite priboljške. Veliko ruskih modrih mačk se je pripravljenih naučiti trikov za agility, kot so skakanje skozi obroče ali na stol. To je seveda odvisno od temperamenta posamezne mačke.

Je zelo družabna mačka, zato priporočamo, da ji priskrbite mačjega soigralca, še posebej, če jo imate kot hišno mačko ali ste pogosto zdoma. Ruska modra mačka se dobro razume tudi z mačkami drugih pasem, vendar morate mački eno na drugo najprej primerno navaditi, da se ne bosta začeli boriti za teritorij. Če boste rusko modro mačko kupili od rejca, naj bo mladiček dobro socializiran in star vsaj 12 tednov, preden zapusti svojo mamo.

Nega

Zaradi svoje značilne dvojne dlake ne bo puščala veliko dlake po stanovanju. Poleg tega pa njeno telo proizvede manj glikoproteinov Fel d 1 od drugih mačk, zaradi česar je primerna za ljudi, ki so alergični na mačjo dlako. Vendar pa je glikoprotein le eden od sprožilcev alergije na mačjo dlako – nižja vsebnost te beljakovine pri ruski modri mački pomeni, da jo ljudje z alergijami lahko veliko lažje prenašajo, kar pa ne pomeni, da niso alergični na njo. Čeprav njena dvojna dlaka izgleda zares bujno in neverjetno, pa ne zahteva veliko nege. Dovolj je že, če jo krtačimo enkrat na teden in s tem odstranimo odpadle dlake.

Za vsako pasmo mačke je letni pregled pri veterinarju ključnega pomena, saj tako preverimo stanje njenega srca, pljuč in zob, kjer lahko vidimo, ali se je nabral zobni kamen.

Ruska modra mačka mijavka precej potiho in je običajno prijazna ter družabna mačka, zaradi česar je odlična kot hišna mačka. Ker pa je zelo pametna in uživajo ob fizičnih ter miselnih izzivih, ji morate v svojem domu ponuditi dovolj zabavnih predmetov, s katerimi se bo zabavala. V idealnem primeru bo lahko splezala na mačje drevo in si tam brusila kremplje, se skrila v mačjo votlino ali hiško ter se sprostila na mačji postelji. Rada se druži z ljudmi, zato so igrače na palici nepogrešljive.

ruska modra mačka © Callalloo Twisty / stock.adobe.com

Bolezni

Ruska modra mačka je zelo trpežna pasma, ki ne trpi za najpogostejšimi dednimi ali genskimi boleznimi. Vseeno pa so nagnjene k najpogostejšim boleznim običajnih mačk, zato je dobro, če ji že kot mladičku okrepimo imunski sistem.

Prehrana

Smiselno ji je ponuditi vrsti primerno hrano. Mačke so mesojeda bitja, zato njihov prebavni sistem ne more prebaviti večjih količin ogljikovih hidratov. Zato je pomembno, da ji ponudimo hrano s kakovostnimi živalskimi beljakovinami, ki jih dopolnjujejo nekatere rastlinske sestavine in mački zagotavljajo pravilno oskrbo s hranili. Številni lastniki mačk se v zadnjem času odločajo za metodo BARF (biološko vrsti ustrezno surovo hranjenje), pri čemer svoji mački ponujajo sveže surovo meso.

Kako najti pravega rejca?

Če ste se zaljubili v to mehko in atletsko mačko, vas verjetno zanima, kje najti pravega rejca. Rusko modro mačko vzrejajo po vsej Evropi in v Veliki Britaniji, obstajajo pa številni ugledni rejci, za katere je zdravje mačk prvotnega pomena.

Za čistokrvno rusko modro mačko boste odšteli nekje med 450 in 700 evrov. Z denarjem boste plačali tako mladička kot tudi rejčevo delo, ki ga je vložil v skrb za vašo novo mačko. Vzrejanje mačk je drag posel. Ugledni rejci skrbijo za zdravje svojih mačk in jih hranijo s primerno ter kakovostno hrano. Pred parjenjem preverijo oba mačja starša in tako zmanjšajo tveganje za prenos genetskih bolezni ter poskrbijo, da mladiči ustrezajo standardom. Veterinar pogosto pregleda mačje matere med brejostjo, ko pa na svet prikukajo mladički, pa pregleda še njih. Ugledni rejec bo mladičem zagotovil kakovostno, vrsti primerno hrano in jih dobro socializiral z drugimi živalmi, preden jih bo poslal v nov dom. V nekaterih primerih jih bo tudi cepil in kastriral oz. steriliziral še preden mladiča prevzamete, vendar boste v večini primerov za to morali poskrbeti sami. Rejec mora za vse to odšteti denar in svoj trud – ugledni rejec bo ves dan skrbel za svoje živali. Pomembno je tudi, da vam rejec ne proda mladička, ki je mlajši od 12 tednov, saj se morajo mladički najprej naučiti osnovnih življenjskih prvin od svoje matere. Morajo se tudi igrati in prepirati s svojimi bratci in sestricami ter se navaditi nežnega dotika ljudi, preden se sami odpravijo v svet!

Če ne potrebujete potrdila o pasmi, potem raje ne kupujte od nobenega rejca. Zato tudi ne padajte na izjave prodajalcev, ki trdijo, da prodajajo čistokrvne mačke brez potrdila. Takšni oglasi so pogosti na spletnih oglasih. Ponavadi tovrstni prodajalci iščejo samo denar in se osredotočajo na količino živali, ki jih lahko vzredijo. Ne zanimajo jih previdno parjenje in zdravje živali – hočejo samo denar. Odgovorna vzreja mačk je drag konjiček. Rejec, ki skrbi za zdravje živali, bo tudi postavil primerno ceno, s katero si bo pokril svoje stroške. Kot alternativo lahko izberete zavetišča za živali in brezdomi mački ponudite dom. Zavetišča pogosto nimajo dovolj prostora za vse živali, ki nujno potrebujejo nov dom. Zato boste tam zagotovo našli prijazno mačko, ki jo lahko posvojite, čeprav ne bo ravno ruska modra mačka. Včasih se v zavetiščih znajde tudi pasemska mačka, zato se splača preveriti!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…