Balijka

balijka

Če imate radi siamsko mačko ali birmanko, vas bo balijka naravnost očarala. Srednje dolg kožuh balijke je podobno obarvan kot kožuh siamske mačke.

Zgodovina

Kljub svojemu imenu balijka ne izvira iz Balija ali Indonezije. Pasma je rezultat načrtne vzreje in ni nastala zaradi naravne selekcije.

Nekatere siamske mačke, ki so jih okoli leta 1800 uvozili iz Tajske v ZDA, so nosile dolgodlaki gen. Te dolgodlake siamske mačke niso uporabljali pri načrtni vzreji. Da bi se izognili ponarejanju standardov pasme, so jih ponujali kot hišne ljubljenčke ali jih ubijali, če ni bilo mogoče najti nobenega kupca. Pasma je bila prvič registrirana leta 1928 in predstavljena na mačji razstavi. V 50. letih so ameriški rejci končno odkrili potencial pasme in jih začeli ciljno vzrejati. Ime dolgodlaka siamska mačka se je za mnoge zdelo predolgo. Zato so pasmo poimenovali balijka, kar pa ne označuje geografskega izvora pasme, temveč elegantno naravo mačk, primerljivo z balijskim plesom.

V 60. in 70. letih so bile dovoljene le klasične točkovne barve mačke, kot so črna, rjava, modra in vijolična. Združenje ljubiteljev mačk Cat Fanciers Association je naznanilo, da je balijka rdeče, smetanove, tigraste in želvaste barve, kar so vse skupaj imenovali javanske barve. To poimenovanje se uporablja še danes, vendar pogosto povzroča zmedo.

Tudi prvotna vrsta balijke se je spremenila. Ciljna vzreja je tradicionalni izgled balijke vedno bolj spreminjala v vitkejšo postavo s trikotno glavo in večjimi ušesi. Danes njihovo telo spominja na sodobno siamsko mačko. Prvotno vrsto balijke ima še le peščica rejcev.

Izgled

Balijka je mišičasta, a vitka mačka. Ta srednje velika mačka tehta od tri do štiri kilograme, samci lahko tehtajo tudi do pet kilogramov. Balijka je videti kot prvotna siamska mačka, vendar je njena dlaka dolga in na repu še posebej grmičasta. Sodobna različica balijke je zelo podobna sodobni siamski mački, saj ima podolgovato telo in trikotni obraz.

Tako kot birmanka in siamska mačka tudi balijka spada med mačke s točkovno obarvanim kožuhom. Takšno obarvanje je zelo opazno: Pretežno svetla dlaka je temno obarvana le na konicah telesa, kot so gobec, tace, rep in ušesa. Vzrok za to nenavadno obarvanost je mutacija okvare encima tirozinaze, ki je običajno odgovoren za nastanek pigmenta melanina. To vodi do delnega albinizma in obarvanosti hladnih delov telesa. Glede na genetsko osnovo se lahko vsaka barva dlake pojavi tudi kot točkovna barva.

Glede na Evropsko rejsko združenje so za baliko dovoljene naslednje barve:

  • Seal-point: Na hladnih predelih telesa prevladuje črna osnovna barva.
  • Blue-point: Črna osnovna barva je razredčena z modro. Obarvani deli so temno sivi.
  • Chocolate-point: Balijke z rjavo osnovno barvo imajo čokoladno obarvane konice telesa.
  • Lilac-point: Vijolična služi kot razredčena rjava barva. Skoraj svetlo siva barva se pojavi samo v konicah telesa.
  • Cinnamon-point: Osnovna cimetova rdeča barva je opazna samo v konicah telesa.
  • Red-Point: Takšne barve je balijka z rdeče obarvanimi konicami telesa.
  • Fawn-point: Osnovna barva je cimetova, ki je razredčena v svetlo rjavo. Tako so konice telesa obarvane sivo-bež.
  • Creme-point: S kremasto barvo označujemo razredčeno rdečo barvo – balijka ima kremasto obarvane konice telesa, ki zato delujejo še posebej svetli.
  • Foreign White: Dejansko obstajajo balijke, ki imajo popolnoma belo barvo dlake brez točkovne obarvanosti! Te označujemo s pojmom Foreign White (tuje bela).

Oči balijke so čudovite svetlo modre barve. Zaradi njih je mačka videti pozorna in inteligentna ter kaže na zgovoren in aktiven značaj.

Alergije

Balijko pogosto prodajajo kot domnevno hipoalergeno mačko. Žal pa zaenkrat še ne obstaja pasma mačk, ki bi jo lahko priporočili alergikom na mačjo dlako. Alergijo na mačke povzročajo encimi Fel d1 in Fel d4, ki jih vsebuje slina živali. Je pa dokazano, da ustna tekočina balijke vsebuje relativno nizko koncentracijo teh beljakovin.

Značaj

Značaj balijke je značilen za orientalske pasme mačk: je zelo aktivna in zgovorna. Zelo se rada poveže z ljudmi in rada išče pozornost svojega lastnika, včasih celo z glasnim mijavkanjem. Balijka neprestano išče zaposlitev, ne glede na uro! Še posebej ima rada inteligentne igrače in uganke, toda najraje se igra s svojim lastnikom. Čeprav spadajo med dominantnejše pasme mačk, so primerne za družine z otroki in drugimi živalmi, na primer psi. Glavno je, da se vedno nekaj dogaja!

Vzreja in skrb

Balijka je precej preprosta in trpežna mačka. Ne zahteva posebne nege ali zdravstvene oskrbe. Toda tako kot vsaka mačka vam bo tudi balijka hvaležna, če jo enkrat ali dvakrat na teden pokrtačite. V času menjave dlake spomladi in jeseni lahko mačja trava in sladna pasta vaši mački pomagata, da na naraven način izloči pogoltnjene dlake.

Priporočljivo je, da vsako leto opravite preventivni zdravstveni pregled pri veterinarju, kjer bodo preverili srce in ledvice vaše mačke. Med pregledom se lahko lotite tudi morebitnih zdravstvenih težav mačke.

Balijke so inteligentne živali, zato jim kaj kmalu postane dolgčas. Vrsti primerna vzreja te orientalsko poimenovane pasme vključuje tudi raznoliko okolje z različnimi možnostmi plezanja, igranja in skrivanja! Priporočamo vam praskalna drevesa z več nadstropji, saj imajo mačke rade visoka mesta. Prav tako ji lahko ponudite mačjo hiško ali mačji tunel. Tako bo vaša balijka spustila paro in se po potrebi tudi umaknila na mirno mesto.

Če svoje balijke ne želite spustiti prosto v naravo, ji lahko za sprostitev ponudite zavarovan balkon. Vodni bazenček, zunanjo plezalno drevo in posoda z mačjo travo bodo poskrbeli za zabavo in obilico igre.

balijka © Peter Ager / stock.adobe.com

Za pasmo značilne bolezni

Zaradi tesne povezanosti s siamsko mačko, je balijka žal nagnjena k podobnim za vrste značilnim boleznim. To vključuje hipertrofično kardiomiopatijo, dedno zadebelitev srčne mišice. Ultrazvok srca je glavna metoda za diagnosticiranje HCM in testiranje pasemskih živali. Hipertrofične kardiomiopatije ni mogoče pozdraviti, lahko pa zgodnja diagnoza izključi bolne živali iz vzreje. HCM ni smrtna obsodba – žival lahko živi dolgo in zdravo življenje kot družinska mačka, vendar jih je treba izključiti iz nadaljnje vzreje, da se bolezen ne bi nadalje podedovala.

Prehrana

Vrsti primerna prehrana z veliko zdravih beljakovin je bistvena za vse mačke. Aktivne pasme mačk, kot je balijka, potrebujejo veliko energije. Ker lahko mačke le omejeno izrabijo ogljikove hidrate, jih moramo hraniti s kakovostno mačjo hrano, ki vsebuje visok delež mesa in beljakovin. Več o tem si lahko preberete v našem članku Kakovostna hrana za mačke.

Se morda spogledujete tudi z alternativnimi načini hranjenja, kot sta metoda BARF in doma pripravljena hrana? Pri surovem hranjenju (BARF) bo mačka svojo dnevno količino hrane prejela v obliki surovega mesa, manjšega deleža drobovine in določenih dodatkov. Ta metoda zahteva veliko izkušenj in predhodnega znanja. Samo tako lahko mački zagotovite vsa potrebna hranila. Enako velja za doma pripravljeno mačjo hrano.

Vzreja

Tako kot je pri siamski mački, obstajata tudi dve vrsti balijk: Prvotna, stabilnejša vrsta pasme in sodobnejša različica pasme. Slednja je bolj priljubljena in jo pogosteje vidimo na rejskih razstavah. Ta vrsta balijke je vedno bolj podobna sodobnim siamskim mačkam. Da bi to dosegli, načrtno križajo siamske mačke, da bi dobili balijko. Tako nastala siamska različica je videti kot kratkodlaka siamska pasma, ki pa nosi gen za dolgo dlako. Takšne mačke pa lahko uporabijo za vzrejo balijk.

Vzreja mačk ni preprosto opravilo in zahteva strokovno znanje o genih ter natančno poznavanje rejskih predpisov. Zato so ugledni rejci člani pasemskega kluba. Le tako lahko zagotovimo, da pasemske živali in njihovi potomci ustrezajo tipu posamezne pasme. Dednim boleznim in parjenju znotraj družine se lahko izognemo s ciljno usmerjenim, premišljenim parjenjem. Ugledni rejci prav tako redno skrbijo za zdravje starševskih živali in mladičev. Sem spadata še vrsti primerna hrana za mačke in vzreja v družinskem okolju. V prvih 12. tednih življenja se mladički od staršev, bratov in sester naučijo vsega, kar morajo vedeti za življenje, zato jih pred koncem te razvojne faze ne bi smeli premestiti v nov dom.

Pasemski dokumenti pomenijo več kot le kos papirja. Tudi če vas ne zanima nadaljnja vzreja, vam dokumenti povedo, da je vaša balijka čistokrvna balijka. Vzreja mačk je zahteven in drag konjiček, zato ima pasemska mačka tudi svojo ceno. Če vas zanima inteligentna balijka, boste morali seči globoko v žep. Mačka stane od več sto in tudi do tisoč evrov. Če želite prihraniti, pa nikakor ne zaupajte dvomljivim rejcem, ki prodajajo čistokrvne mačke brez dokumentov. Rejci, ki ne plačajo članstva pasemskih združenj, bodo skušali prihraniti tudi drugje. Pogosto so neizkušeni na področju mačje genetike, poleg tega pa mačke ne prejmejo vrsti primerne oskrbe in prehrane. Ta navidezna kupčija vas lahko stane veliko več, kot se zdi na prvi pogled: pri mački se lahko nenadoma pokažejo znaki dednih bolezni ali posledice podhranjenosti.

Toda obstaja alternativa za ljubitelje mačk, ki ne želijo odšteti več sto evrov za hišnega ljubljenčka. Zavetišča za živali predstavljajo začasni dom za mačke vseh starosti, pasem in značajev. Med njimi je včasih tudi veliko pasemskih živali. Mačke iz zavetišča lahko običajno kupimo po simbolični ceni, ki zavetišču pomaga pokriti stroške veterinarja in hrane, hkrati pa ta cena odvrne veliko spontanih kupcev. Hkrati pa s to pristojbino podpiramo reševanje drugih živali!

Vam in vaši balijki želimo vse najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…