Nemška dolgodlaka mačka

Nemška dolgodlaka mačka

Nemška dolgodlaka mačka se potika po travi.

Nemška dolgodlaka mačka je zelo redka pasma mačke. To pravzaprav ni pošteno, saj imajo te privlačne mačke rade družbo ljudi in za njih ni težko skrbeti. Kot že ime pove, pasma izvira iz Nemčije. Posebnosti sta dolg sijajen kožuh in harmonična postava.

Izgled: Mehka in mišičasta

S svojo gosto dlako in mišičasto postavo je nemška dolgodlaka mačka na prvi pogled zelo podobna sibirski mački. Vendar pa je tesneje v sorodu s perzijko.

Nemška dolgodlaka mačka je srednje velika pasma mačke. Samica tehta od 3,5 in 5 kg, samec pa od 4 do 6 kg.

Dlaka nemške dolgodlake mačke

Za to pasmo je značilen srednje dolg do dolg kožuh. Ima svilnat lesk. Podlanka postane zelo gosta zlasti pozimi. Mnoge mačke imajo tudi greben na hrbtu.

Tako kot sibirska mačka ali Maine Coon ima tudi nemška dolgodlaka mačka nabornico, sestavljeno iz daljšega krzna. Rep je košat, šape pa imajo med blazinicami dlake. Tudi dlaka na zadnjih tacah je daljša.

Pri tej pasmi lahko najdemo vse značilne barve in lise mačjega kožuha. Možne so tudi vse barve oči.

Uravnotežena razmerja

Nemška dolgodlaka mačka ima zelo harmoničen videz: Njena razmerja so uravnotežena in vse se ujema. Pri tej pasmi ni skrajnosti.

Rejci opisujejo telo kot dolgo in pravokotno, s srednje dolgimi, mišičastimi tacami. Oprsje in vrat sta močna in čvrsto razvita. Tudi rep je srednje dolg, šape pa velike in okrogle.

Glava je okrogle oblike. Je daljša kot pa široka in ima širok top gobec. Če obraz opazujemo s strani, zgleda nežno ukrivljen z rahlo usločenim nosnim mostom.

Srednje velika ušesa so široko narazen. Na dnu so široka in se končajo z zaobljeno konico.

Oči so razmeroma daleč narazen. So velike, ovalne oblike in rahlo poševne, zaradi česar je pogled nemške dolgodlake videti prijazen in odprt.

Značaj

Značaj: Umirjena in prijazna

Uravnotežena razmerja se odražajo v stabilnem značaju pasme. Nemška dolgodlaka mačka velja za osredotočeno na ljudi, prijazno in sproščeno.

Nikakor pa ni flegmatična ali dolgočasna. Kljub plemenitemu poreklu se v osnovi obnašajo kot običajne mačke.

Nega in bivanje

Nega in bivanje: Odlična hišna mačka

Mačke te pasme so lahko zaradi svoje mirne narave odlične hišne mačke. Neverjetno vesele bodo zavarovanega balkona, kjer se lahko nadihajo svežega zraka. Če imate vrt, ji seveda omogočite dostop do dvorišča.

Nemška dolgodlaka mačka se zelo dobro znajde tudi z otroki in uživa v igri in božanju. Če jo navadimo na pse, tudi ti običajno ne predstavljajo nobenih težav.

Nemška dolgodlaka mačka potrebuje malo podpore pri negi

Čeprav je njena dlaka dolga in gosta, pa se ne vozla preveč. Zato te mačke večji del leta ne potrebujejo nobene pomoči pri negi. Spomladi, ko je obdobje menjave dlake, jo krtačite dvakrat do trikrat na teden.

Sicer pa nega nemške dolgodlake ni posebej zapletena. Kot vsaka druga mačka bo tudi vaša nemška dolgodlaka mačka verjetno vesela, če jo boste dolgo crkljali in se z njo igrali.

Primerne igrače za mačke najdete v naši spletni trgovini zoohit.

Zdravje

Zdravje: Nemška dolgodlaka mačka je trpežna

Rejci nemške dolgodlake mačke so vedno posvečali pozornost zdravim starševskim živalim in visoki genetski raznolikosti. Zaradi tega je ta pasma zelo trpežna in zdrava. Zaenkrat ni znanih bolezni, značilnih za pasmo.

Nemška dolgodlaka mačka seveda lahko zboli za normalno mačjo boleznijo ali pa jo okužijo zajedavci. Zato poskrbite, da vaša mačka prejme zahtevana cepljenja in jo enkrat letno odpeljete k veterinarju na pregled.

Reja in nakup

Reja in nakup: Kje lahko kupim nemško dolgodlako mačko?

Ali vas je ta privlačna in umirjena mačja pasma navdušila in bi jo radi pripeljali k sebi domov? Potem se obrnite na uglednega rejca.

Na spletu jo iščite s celotnim imenom (nemška dolgodlaka mačka), saj obstaja tudi pes z istim imenom (nemški dolgodlaki pes oz. ptičar).

Koliko stane nemška dolgodlaka mačka?

Nemška dolgodlaka mačka stane od 900 do 1.000 evrov.

Pred nakupom preverite, ali mačji mladiči, mačja mati in oče bivajo v vrsti primernem okolju. Ugleden rejec nima česa skrivati.

Preverite tudi, ali je dokumentacija popolna in ali mačji mladiči ob predaji niso mlajši od 12 tednov. Mačke morajo biti cepljene, mikročipirane in razglistene.

Na spletu lahko najdete tudi rodovniške mačke. Na žalost se takšne živali pogosto gojijo in “proizvajajo” v dvomljivih pogojih. Zato živalovarstveniki odsvetujejo nakupovanje mačk prek spleta.

Z nekaj sreče boste v lokalnem zavetišču za živali našli tisto, kar iščete: Včasih tudi rodovniške mačke končajo v zavetiščih za živali. Takšna zavetišča običajno oddajo svoje živali za majhno ceno.

Zgodovina

Samo dve pasmi mačk imata nemško poreklo: nemški reks in nemška dolgodlaka mačka.

Prej je bila vzreja dolgodlakih mačk predvsem konjiček bogatih lastnikov po Evropi, saj so bile mačke z dolgim kožuhom zelo drage.

Celo proti koncu 19. stoletja so imele vse dolgodlake mačke podobno obliko glave in telesa kot običajne domače mačke. Od svojih kratkodlakih sorodnikov so se v veliki meri razlikovale zgolj po tem, da so imele daljši kožuh. Potem se je pojavila perzijska mačka s ploščatim obrazom in prvotni dolgodlaki mački v Evropi je grozilo, da izgine.

V 30. letih 20. stoletja je zoolog Friedrich Schwangart želel obuditi stari dolgodlaki tip. Da bi jo razlikovali od perzijke, je strokovnjak za mačke predlagal ime ‘nemška dolgodlaka mačka’. Druga svetovna vojna pa je vzrejo popolnoma ustavila.

Šele v začetku leta 2000 se je nadaljevala vzreja prvotnih dolgodlakih mačk. Leta 2012 je bila nemška dolgodlaka mačka uradno priznana s strani Svetovne mačje zveze (WCF).

Ali ste vedeli? Vse mačke z dolgim kožuhom so prej v Nemčiji imenovali angorske mačke. To ime se je uporabljalo tudi za perzijske mačke in deloma ostaja do danes – čeprav je turška angora samostojna pasma mačk.

Sklep

Nemško dolgodlako mačko bi lahko opisali tudi kot dolgodlako različico evropske kratkodlake mačke. Nemška dolgodlaka mačka je neverjetno lepa s svojim svilnatim kožuhom in ni zahtevna, kar se tiče nege in bivanja. Njena prijazna narava bo zagotovo prepričala vsakega ljubitelja mačk.

Želimo vam vse najboljše z vašo ljubečo nemško dolgodlako mačko!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…