Turška van mačka

Turška van mačka

Mačke, ki znajo plavati? Dejansko obstajajo! V nasprotju z drugimi mačkami ima turška van mačka zelo rada vodo in se z veseljem poda v to hladno mokroto. Turško van mačko pogosto zamenjujemo s turško angoro. Ko pa ju dobro primerjamo, lahko hitro opazimo jasne razlike med pasmama. Kot že ime samo pove turška van mačka izvira iz Turčije, natančneje iz vzhodne Turčije. Pripona ”Van” se nanaša na regijo ”Vanesee”, od koder naj bi mačka izvirala. Preberite naš članek in spoznajte to nenavadno mačko iz Turčije!

Zgodovina

Čeprav turška van mačka izvira iz Turčije, se je njena sodobna zgodovina vzreje začela v Veliki Britaniji. Leta 1955 sta bili britanski ljubiteljici mačk Laura Lushington in Sonia Halliday presenečeni, ko sta prišli v stik z mačkami, ki jih danes poznamo kot turške van mačke. Po uvozu mačk v Veliko Britanijo se je začela resna vzreja današnje pasme. V turški van mački ni dovoljeno križanje z drugimi pasmami. Takšna čista vzreja pasme pomeni, da je mogoče vse mačke te pasme izslediti do prvotnih živali, uvoženih iz Turčije.

V Veliki Britaniji so živali najprej imenovali preprosto “turške mačke”. Da bi jo pa jasno razlikovali od “turške angore”, so ime kasneje spremenili v turška van mačka. Od kod so res prišle mačke, ki sta jih Lushington in Halliday prinesli v Združeno kraljestvo, ni posem jasno. Enako velja za poimenovanje ”Van”: To bi lahko bila okrajšava za turško regijo Vansee ali pokazatelj, da sta se ljubiteljici mačk takrat z avtomobilom odpravili na kampiranje v Turčijo. Kljub imenu pasme pa turško van mačko le redko najdemo v Turčiji. Do zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja je bilo v državi izvora te pasme le še približno 92 registriranih turških van mačk. Leta 2006 jih je bilo 100. Da bi spodbudili vzrejo pasme so za vzrejo prejeli subvencijo v višino nekaj tisoč evrov, izvoz turških van mačk pa kaznovali z visokimi kaznimi.

Mačke so od 80. let prejšnjega stoletja poznane tudi v ZDA, leta 1994 pa je združenje ljubiteljev mačk Cat Fancier’s Association pasmo tudi priznalo. Od takrat je vsako leto registriranih nekaj manj kot 100 turških van mačk, zaradi česar je ta pasma ena najredkejših pasem mačk v ZDA.

Izgled

Na prvi pogled je turška van mačka zelo podobna turški angori. Tudi če obe pasmi prihajata iz Turčije, se še vedno bistveno razlikujeta.

Turška van mačka je srednje velika in močno grajena mačka s širokimi prsmi, klinasto glavo in srednje dolgo dlako. Njen kožuh je poleti svilnat in brez podlanke. Pozimi pa postane bolj debel in plišast. Za to pasmo so značilni košati rep, košate zadnje tace in košat vrat. Zanimivo je, da je dlaka na trebuhu daljša od dlake na hrbtu. Medtem ko imajo številne druge pasme mačk do tri različne vrste dlake, je dlaka turških van mačk popolnoma prilagojena ekstremnim temperaturam v njihovi državi izvora: Večina pasem mačk ima do tri različne vrste dlake hkrati. Kljub temu pa ima turška van mačka samo eno vrsto dlake, odvisno od letnega časa. Zaradi izrednih podnebnih nihanj v svoji domovini ima pozimi debel in topel kožuh, poleti pa ”pernato” tanko dlako, ki na dotik spominja na kašmir ali zajčje krzno. Najbolj zanimivo pa je, da je dlaka turške van mačke vodoodbojna, kar ji omogoča, da tudi občasno zaplava v hladni vodi. Poleg tega turško van mačko poznamo tudi kot “plavalno mačko”. Kot je običajno pri mnogih velikih in močnih mačkah, tudi turška van mačka kasneje dozori. Pogosto traja štiri leta, da mačke dosežejo končno velikost. Za pasmo značilen košat ovratnik se izrazito pojavi šele po šestih letih.

Barve

Turška van mačka ima večinoma bel kožuh. Obarvanja so dovoljena le v predelu glave in na repu, obarvani deli dlake pa ne smejo presegati 20 odstotkov. Njen nenavaden kožuh z dvema ločenima barvnima območjema v predelu ušes in repa je značilna lastnost te pasme.

V mnogih tradicionalnih rejskih združenjih so poleg kredasto bele osnovne barve dovoljeni le rdeči ali kremni vzorci. Nekatera združenja dovoljujejo tudi črno in modro barvo, pogosto z ali brez tigrastega vzorca. Čokoladno rjavi ali pikasti vzorci niso dovoljeni. Nekaj manjših pikastih vzorcev v dlaki je pogosto spregledanih, vendar po pasemskem standardu videz živali ne sme spominjati na dvobarvno mačko. Obstajajo pa tudi tudi povsem bele ali kremaste turške van mačke brez vzorcev. Te v Turčiji veljajo za ločeno pasmo. Rejska združenja v Evropi jih imenujejo ”kremaste” turške van mačke. Od leta 2005 svet Governing Council of the Cat Fancy, ena najstarejših evropskih krovnih organizacij mačjih klubov, imenuje turško van mačko “turški vankedisi”.

Oči turške van mačke so svetlo jantarne barve. Dovoljene pa so tudi različno obarvane oči – nekatere turške van mačke imajo torej eno modro in eno jantarno oko.

Značaj

Te prijazne mačke veljajo za inteligentne in se rade učijo. Turške van mačke se rade igrajo tudi v starosti, kar je še posebej očitno, če imajo dostop do vode. Če mačka živi na prostem, bo pogosto rada ”lovila ribe” v zalivalkah in manjših ribnikih. Tudi kot hišna mačka se rada igra v hladni vodi. Ne bo se uprla niti cvetličnim vazam in straniščem. Akvarije in stranišča zato vedno dobro zapirajte!

Poleg tega je turška van mačka tudi dober lovec. Te živahne mačke se radi zabavajo, še posebej, če se lahko igrajo s svojim lastnikom. So zelo v ljudi usmerjene in družabne mačke, ki se močno povežejo s svojo človeško družino. Hkrati pa vam bodo zmeraj za petami in še posebej veliko govorijo!

Turška van mačka

Zdravje

Kljub zmanjšanemu genskemu skladu velja, da je turška van mačka trpežna in zdrava pasma. Tako kot turška angora je tudi turška van mačka nagnjena k mačji ataksiji, avtosomno podedovani motnji koordinacije. Ataksija je v večini primerov nevrološka. Vzrok za razvoj bolezni še ni znan.

Povsem bele mačke, kot je bela turška van mačka, so lahko nagnjene h gluhosti. Vendar te nepravilnosti ni mogoče pripisati pasmi, temveč genetskim pogojem belih živali: Študija iz 70. let prejšnjega stoletja je pokazala, da so bele mačke z enim ali dvema modrima očesoma pogosteje trpele za degeneracijo notranjega ušesa, ki je povzročila gluhost.

Kot rečeno, turške van mačke potrebujejo enako nego kot ostale mačke. Vrsti primerna prehrana z veliko kakovostnih beljakovin, stik s človekom, morda tudi mačjega prijatelja za družbo in redna zdravstvena oskrba: vse to so najboljši preventivni ukrepi za zagotavljanje najboljšega zdravja vaše mačke. Cepiti moramo zlasti tiste turške van mačke, ki se veliko potikajo zunaj na prostem. Cepljenja proti virusu mačje panleukopenije in mačji gripi so bistvenega pomena tudi za hišne mačke. Veterinar vam lahko svetuje in predlaga smiselno shemo cepljenja!

Nega

Fina, napol dolga dlaka turške van mačke poleti nima skoraj nobene podlanke in skoraj ne potrebuje dodatne nege. Gosti zimski kožuh pa je prilagojen hladnim zimskim mesecem v izvorni Turčiji. Takrat pa mačke občasno potrebujejo pomoč pri negi: Z enkratnim ali večkratnim krtačenjem na teden ji pomagamo odstraniti odvečno dlako, da je ne pogoltne, hkrati pa svoja oblačila in oblazinjeno pohištvo zaščitimo pred dlakami. Poleg tega lahko mački ponudimo tudi mačjo travo ali pasto, ki ji pomagata lažje izločiti pogoltnjeno dlako.

Turška van mačka je aktivna mačka z močnim lovskim nagonom, ki naravnost uživa na prostem. Če živite v bližini prometne ulice ali nimate svojega dvorišča, lahko mački ponudite premišljen in dobro zavarovan balkon z mačjo mrežo. Vsekakor pa bo turška van mačka uživala tudi v stanovanju, vendar le, če poskrbimo za pestro raznolikost. Visoko mačje drevo mački ponuja možnosti plezanja in praskanja. Mačja plošča za brskanje in igrače na palici spodbujajo vašo mačko k sproščanju odvečne energije.

Kot smo že omenili, turške van mačke obožujejo vodo. Pri tem pa pazite, da se lahko mačka kadar koli po lastni želji preneha igrati z vodo. Mačke se lahko namreč hitro utopijo v vrtnih ribnikih ali deževnih sodih, zato ji lahko pri izstopu pomagamo s preprosto poševno desko.

Prehrana

Kaj vključuje mačja “vrsti primerna prehrana”? Kaj vse naj vsebuje hrana za vašo turško van mačko, da bo ostala zdrava in srečna še v starosti? Na trgu je veliko izdelkov mačje hrane, vključno s številnimi vrstami za pasemske mačke. Vendar pri izbiri hrane ne oklevajo le novi lastniki mačk. Katera vrsta hrane je torej najprimernejša?

Ne glede na to, ali izberete suho ali mokro hrano oz. tega proizvajalca ali tistega – pomembno je, da mačja hrana vsebuje eno stvar: veliko zdravih beljakovin. Mačke se kot mesojede živali prehranjujejo predvsem z mišmi, drugimi majhnimi glodavci in pticami. Miš, ki je naravni plen mačke, predstavlja 85 % mesa in le 5 % zelenjave, ki se nahaja v prebavnem traktu te male živali. Uravnotežena mačja hrana je sestavljena iz 50 do 60 odstotkov beljakovin, 20 do 30 odstotkov maščob in 3 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov. Tudi vaša turška van mačka potrebuje hrano z visoko vsebnostjo beljakovin, zmerno vsebnostjo maščob in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Zato dobro preverite etiketo na embalaži hrane, preden svoji mački ponudite novo vrsto hrane! Meso mora v vsakem primeru biti na vrhu seznama sestavin, kar pomeni, da je večina hrane sestavljene iz mesa. Na srečo obstaja veliko vrst hrane, ki poskrbijo za naravno prehrano mačk in so tudi idealne za vašo turško van mačko.

Številne vrste posebne hrane za pasemske mačke vsebujejo funkcionalne sestavine. Pri dolgodlakih mačkah moramo poudariti sestavine, ki spodbujajo naravni prehod pogoltnjene dlake. Turška van mačka je aktivna mačka in zato potrebuje mačjo hrano z visoko vsebnostjo energije. Kastracija ali proces staranja lahko pri turški van mački povzročita povečanje telesne mase in morebitno prekomerno telesno težo. Zato natančno preglejte dnevno količino potrebne hrane in se po potrebi posvetujte z veterinarnjem glede hujšanja.

Vzreja

Vzreja turških van mačk je omejena na potomce živali, uvoženih iz Turčije. Te pasme ni dovoljeno križati z nobeno drugo pasmo. Za pasmo mačk z relativno majhnim genskim skladom je profesionalna vzreja bistvenega pomena, da lahko vzdržujemo močan in zdrav razvoj pasme.

Če ste se zaljubili v živahen značaj in svilnato dlako turške van mačke, je vaš prvi korak obisk profesionalnega rejca. Turška van mačka je precej redka pasma mačk, zato je te pasme težje najti kot na primer Maine coona ali perzijsko mačko. Pogosto se splača, če preverite tudi krovne organizacije. Navsezadnje so ugledni in odgovorni rejci člani pasemskega združenja, ki delujejo kot ustanove za nadzor kakovosti. Članstvo v združenju pa je pogosto ena najbolj očitnih lastnosti, ki ločijo uglednega rejca od neuglednega.

Ugledni rejec prevzame odgovornost za svoje živali in njihove potomce. Ne misli samo na dobiček. Kajti če pomislimo na zdravstveno nego, zdravo prehrano, dobre vzrejne pogoje in premišljeno parjenje, bomo hitro ugotovili, da je vzreja mačk precej drag konjiček! Nasprotno s tem pa neugledni rejci pogosto ponujajo rodovniške mačke brez dokumentov in po nizki ceni. Taki rejci niso člani kluba, pogosto malomarno parijo svoje živali in mladičke le redko pustijo pri materi tri do štiri mesece ter jih veliko prej pošljejo v nov dom. Mačji materi pogosto ne pustijo počivati med dvema legloma in jo takoj znova sparijo. Pri takšnih pasmah pogosto prihaja do sorodstvenih parjenj, zaradi česar pa lahko kupec stroškovno zelo nastrada.

Vam in vaši turški van mački želimo čudovito skupno življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…