Javanka

Javanka

Javanka je mačka s srednje dolgo dlako. Košat rep je njena glavna značilnost.

Javanka je mačka s srednje dolgo dlako in jo poznamo tudi pod imenom orientalska dolgodlaka mačka (OLH) ali mandarinka. Zanjo so značilni vitko telo, klinasta glava z velikimi ušesi in svilnata dlaka. Javanke se zelo rade crkljajo in igrajo.

Izgled

Javanka je potomka siamske mačke in jo uvršamo med mačke s srednje dolgo dlako. Samica tehta med 3 in 4 kg, samec pa med 4 do 5 kg.

Tako kot siamska mačka je tudi javanka vitka in nežna, vendar je kljub temu mišičasta. Zadnje tace so nekoliko daljše od sprednjih, zato je njen hrbet malce dvignjen navzgor.

Tipična orientalska dolgodlaka mačka s trikotnim obrazom in velikimi ušesi.

S svojim trikotnim obrazom zelo spominja na orientalsko dolgodlako mačko (OSH). Na klinasti glavi sta dve trikotni ušesi. Nos je raven in brez stopa.

Običajno ima svetlo zelene ali modre oči v obliki mandljev. Nekatere imajo različne barve oči, eno zeleno in eno modro oko.

Javanka
Javanka ima običajno zelene ali modre oči.

Javanka ima srednje dolgo dlako

Javanke imajo srednje dolgo dlako, ki je svilnata in brez podlanke. Dlaka leži tesno ob telesu. Rep je košat, dlaka pa je v predelu grla daljša.

Lahko je veliko različnih barv. Tu je nekaj primerov:

  • Bela
  • Krem
  • Čokoladno rjava
  • Črna
  • Bež
  • Modra (modro-siva)
  • Cimetna (rdeče-rjava)

Nekatere javanke imajo tudi vzorce: črtaste, tigraste in pikčaste, na čelu pa imajo vzorec v obliki črke M.

Razlika med dolgodlako in srednjedlako mačko

Dolgodlake mačke imajo dolg in mehak kožuh. Takšne so na primer perzijska mačka, britanska dolgodlaka mačka in nemška dolgodlaka mačka.

Gen za dolgo dlako se podeduje recesivno, zato se ne izrazi vedno v celoti. Tako je na primer z birmanko ali Maine coonom, ki imata nekoliko krajšo dlako. Tudi javanke so srednjedlake mačke.

Značaj Javanke: Usmerjena v ljudi in igriva

Javanke so živahne, inteligentne in veliko mijavkajo – z njo vam ne bo nikoli dolgčas. Poleg tega so zelo ljubeznive in hočejo biti vključene v vsakdanje življenje.

Vzemite si čas in se igrajte ter crkljajte s svojo mačko. Javanko lahko hitro užalite, če ji ne izkažete dovolj pozornosti.

Trening s klikerjem je dobra možnost za zaposlitev javanke. Mačke te pasme so zelo inteligentne in se hitro naučijo novih trikov.

V naši spletni trgovini zoohit lahko najdete različne mačje igrače, s katerimi boste zaposlili svojo javanko.

Javanka
Javanke se rade crkljajo.

Nega in bivanje

Za javanko je samota nekaj najhujšega. Ta pasma ne mara biti sama. Če ne delate od doma, si raje omislite drugo mačko.

Najbolj primerna bi bila še ena javanka, saj bi se mački lahko skupaj crkljali. Drugi pasmi pa toliko crkljanja morda ne bo najbolj všeč.

Javanke so prijazne do otrok in tako tudi odlične družinske mačke. Kljub temu so za starejše osebe le delno primerne, saj so zelo živahne in se rade gibljejo.

Javanko lahko imate tako zunaj kot znotraj. Kot vse notranje mačke, bodo tudi javanke vesele zavarovanega balkona ali vrta.

Če imate dovolj časa za igro in crkljanje, potem vam to ne bo vzelo preveč časa. Dovolj je, če ji njeno srednje dolgo dlako skrtačite enkrat na teden. Mačka bo ob tem wellnessu zagotovo uživala.

Zdravje: Trpežna mačja pasma

Javanka velja za trpežno pasmo, ki je zaenkrat brez znanih dednih bolezni. Vendar pa dobro ne prenaša mraza, saj nima podlanke.

Kot velja za vse mačke, tudi javanko odpeljite na vsakoletni pregled k veterinarju. Poskrbite, da je tudi redno cepljena proti najpogostejšim mačjim boleznim. Morda boste potrebovali tudi sredstva proti zajedavcem.

Povprečna življenjska doba javanke je okrog 15 let.

Kje lahko kupim javanko?

Vam je javanka ukradla srce? Eden način, kako kupiti javanko, je obisk rejca. Na spletu jo lahko poiščete tudi pod imeni orientalska dolgodlaka mačka, OLH ali mandarinka.

Pred nakupom pa seveda preverite, da je prodajalec odgovoren. Pokazati vam mora tako mladičke kot starševske živali. Poleg tega morajo mačke stanovati v čistem in vrsti primernem okolju.

Mladički morajo biti stari vsaj 12 tednov, preden jih odpeljete domov. Pred predajo morajo biti cepljeni, čipirani in razgliščeni, prejeti pa morate tudi vso dokumentacijo. Če je ne dobite, raje poiščite drugega ponudnika.

Mačke včasih prodajajo tudi na spletu. Kljub temu pa strokovnjaki za dobro počutje živali tovrstne ponudbe odsvetujejo, saj so živali pogosto gojene in ”proizvajane” v dvomljivih okoliščinah.

Koliko stane javanka?

Javanka pri rejcu stane približno 1.000 evrov.

Morda pa se vam v lokalnem zavetišču nasmehne sreča. Pasemske mačke pravzaprav pogosto pristanejo v zavetišču za živali. Takšna zavetišča običajno oddajo svoje živali za majhno ceno.

Zgodovina

V nasprotju s tem, kot njeno ime navaja, javanka nima nič opraviti z indonezijskim otokom Java. Pasmo so ustvarili ameriški rejci, ki so skušali dobiti dolgodlako siamsko mačko.

Njihova prizadevanja so jim prinesla dve orientalski pasmi z dolgo dlako: Balijko s točkovno obarvanostjo in javanko z monoto in drugače vzorčno dlako.

Leta 1979 je ameriško rejsko združenje The Cat Fancier’s Association (CFA) prepoznalo javanko kot neodvisno pasmo. Poleg tega jo druga združenja navajajo kot različico balijke.

Sklep: Ljubezniv družinski član

Če ste izbrali javanko, boste prejeli pravega družinskega člana: Te privlačne mačke so ljubeznivi sostanovalci, ki pa ob sebi vedno potrebujejo človeka.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…