Ameriška kratkodlaka mačka

Ameriška kratkodlaka mačka

Tudi na ladjah prvih evropskih osvajalcev Amerike so se znašli štirinogi potniki. Mačke, ki so jih prinesli s seboj, so cenili zaradi njihovih lovskih sposobnosti. Med dolgimi potovanji so namreč lovile miši in podgane. Tudi na kopnem so bile priljubljene, saj so preganjale glodavce v shrambah z žiti. Zelo verjetno je, da so te mačke predniki znane in ljubljene pasme ameriška kratkodlaka mačka.

Tako kot prvi naseljenci je tudi ameriška kratkodlaka mačka nezapletena pasma. Čeprav danes pretežno velja za družinsko mačko, pa je ohranila svoje ostre lovske nagone. Je aktivna in prijazna mačka. Tako kot evropska in britanska kratkodlaka mačka je tudi ameriška umirjenega značaja, zaradi česar je odlična za družine z otroki. Čeprav ta pasma ne zahteva toliko pozornosti kot nekatere orientalske pasme, pa se zelo rada druži z ljudmi – pa naj gre za igranje z interaktivno igračo ali crkljanje na kavču.

Ameriška kratkodlaka mačka

Zgodovina

Čeprav za ameriško kratkodlako mačko običajno trdimo, da izvira iz Amerike, pa so te mačke prišle v Ameriko z evropskimi naseljenci. Znane so bile po svoji spretnosti in trdem delu, zelo priljubljene pa so bile tudi zaradi svojih lovskih sposobnosti, s katerimi so odganjale nadležne miši in podgane. Govori se, da naj bi na ladji Mayflower, prvi, ki je odplula iz Plymoutha v Ameriko, bile ameriške kratkodlake mačke. Ni čudno, da je pasma tako skromna! Sistematična vzreja se je pojavila šele na začetku 20. stoletja.

Na začetku 19. stoletja se je krvna linija ameriške kratkodlake mačke skoraj razredčila, zato je skupina rejcev uveljavila nov program. Prvotno ime domača kratkodlaka mačka so zamenjali z ameriško kratkodlako mačko. Na ta način so poudarili njeno ameriško dediščino in jo ločili od drugih domačih mačk. Kljub temu so pasmo do 60. let na dogodkih in razstavah še vedno gledali zviška, verjetno zaradi njene podobnosti z “običajno” hišno mačko in njeno sladko ter nezapleteno naravo.

Tako kot vse druge pasemske mačke ima tudi ameriška kratkodlaka mačka natančno določene vzrejne standarde: izgled, dolžino in barvo dlake ter topel in nezapleten značaj. Večina rejcev toplo sprejema vse barve, čeprav se je za posebej priljubljeno izkazala srebrna tigrasta barva (Silver Tabby). Tako kot njena sestrična britanska kratkodlaka mačka, pa Silver Tabby zgleda skoraj popolnoma ista kot mačka na znameniti mačji hrani Whiskas!

Izgled

Ameriška kratkodlaka mačka je zdrava, aktivna in športna mačka. Ta srednje velika mačka je močna in mišičasta, vendar vitka – širok prsni koš sedi na srednje dolgih tacah, ki jih zaokrožajo okrogle šape. Rep, ki je prav tako srednje dolg, ima širok koren. Ameriška kratkodlaka mačka izstopa zaradi svojih svetlo zlatih in pozornih oči, ki so nekoliko nagnjene. So nad velikih in ostrim gobcem, ki odlično sovpada z njenim vbočenim profilom. Kot večina postavk te mačke so tudi ušesa srednje velikosti, vendar niso preveč narazen in so pokončna.

Njena dlaka je kratka in je po dolžini ter teksturi podobna dlaki evropske kratkodlake mačke. Barva dlake je odvisna od organizacije, vendar jih večina sprejema vse barve kožuha. Znano severnoameriško rejsko združenje Cat Fanciers Association dovoljuje naslednje barve:

  • Bela: Bele ameriške kratkodlake mačke imajo lahko modre ali zlate oči, dovoljene so celo mešane barve oči.
  • Črna: Črn kožuh ameriške kratkodlake mačke mora biti enakomeren in brez sivih odtenkov. Barva oči je običajno zlata, nos in blazinice pa so črne.
  • Modra: Razredčen črn kožuh je modre barve. Običajno so nos in blazinice modre barve, oči pa zlate.
  • Krem: S krem barvo označujemo dlako, ki je razredčene rdeče barve. Ta skoraj bež odtenek naj bi bil brez belih madežev.
  • Dvobarvna: Rejska organizacija sprejema tudi dvobarvne mačke. Običajno imajo belo osnovno dlako s črnimi, modrimi, rdečimi ali bež madeži.
  • Činčila: Če je dlaka dveh barv (bela s črnimi konicami), potem je mačka činčilje barve. Obstajajo tudi ”rdeče činčile”, ki imajo rdeče konice namesto črnih. Te mačke imajo okrog oči in nosu obroče, njihove oči pa so ostro zelene. Obstajajo tudi modre in bež činčile.
  • Osenčena: Tako kot činčila je tudi osenčena različica dvobarvna. Vendar v tem primeru črne konice (oz. rdeče) zavzamejo večji del dlake.
  • Dim: Te vrste ameriške kratkodlake mačke imajo večinoma črno dlako, pri čemer so le koreni dlake bele barve. V večini primerov se bela barva vidi šele, ko dlako razpremo. Obstajajo tudi modre in rdeče različice. Nekatere mačke imajo celo vse tri barve z belim korenom.
  • Tigrasta: Tigraste ameriške kratkodlake mačke poznamo tudi pod imenom tabby. Mackerel Tabby ima jasen definiran vzorec s črtami na nogah in repu. Ticket Tabby ima tak vzorec na glavi, vratu, tacah in repu. Patched Tabby velja za tigrasto mačko z bež ali rdečimi pikami.
  • Lisasta: Le kdo še ni slišal za tribarvne mačke? Poznamo jih pod imenom lisaste mačke ali calico. Belo osnovno dlako prekrivajo rdeča, črna ali njune razredčene različice in celo nekaj tigrastih prog.
Ameriška kratkodlaka mačka

Značaj

Tako kot njen videz je tudi značaj ameriške kratkodlake mačke preprost. Pasma je ohranila lastnosti svojih prednikov, zaradi česar je ostala odlična spremljevalka. Ima zelo ostre lovske nagone, vendar ni agresivna in je mirnega značaja ter se dobro poveže z družinami. Ameriške kratkodlake mačke se zelo rade igrajo, vendar se prav tako z veseljem zvijejo v klobčič in crkljajo na kavču. Zaradi svojega nezapletenega značaja se odlično prilega družinskemu stanovanju. Je zelo tolerantna in je popolna za gospodinjstva z več hišnimi ljubljenčki. Ameriška kratkodlaka mačka je zelo prilagodljiva, zato se dobro znajde v gospodinjstvu, a prav tako z veseljem hodi ven na prosto.

Zdravje in nega

Kot kratkodlaka mačka ne potrebuje veliko pozornosti, kar se tiče nege kožuha, vam bo pa vseeno hvaležna, če jo med menjavo dlake enkrat na teden pokrtačite. Za razliko od tega bo sama poskrbela za svojo čistočo. Mačja trava in paste lahko olajšajo izločitev sprimkov dlak.

Poleg tega pa je za ameriško kratkodlako mačko znano, da je zelo vzdržljiva. Priporočamo vam, da vsako leto obiščete veterinarja za preventivni pregled.

Mnogi ljubitelji ameriške kratkodlake mačke so opazili, da ima pasma nagnjenost k hipertrofični kardiomiopatiji (HCM), ki je rast srčne mišice. Veterinar bo med rednimi pregledi poslušal srčni utrip vaše mačke, da bi predhodno našel ali rešil morebitne težave s srcem. HCM je dedna bolezen, zato je zelo pomembno, da ne vzrejamo mačk s to bolezinjo. Ker bolezen ni ozdravljiva, vam lahko veterinar predpiše kombinacijo zdravil in ustrezne prehrane, ki bo vaši mački olajšala preostale dneve življenja.

Ameriška kratkodlaka mačka

Prehrana

Ameriška kratkodlaka mačka uživa v sproščenem življenju, zaradi česar lahko hitro pridobi nekaj odvečnih kilogramov, zlasti po kastraciji. Najboljši protiukrep je zdrava in uravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko živalskih beljakovin in zelo malo ogljikovih hidratov. Na ta način zagotovimo, da mačka prejme vse za zdravo življenje, hkrati pa poskrbimo, da njeni organi niso obremenjeni in se ne nagiba k prekomerni teži. Obstajajo številne vrste kakovostne hrane, ki odlično izpolnjujejo prehranske potrebe mačke. Meso naj bo na prvem mestu seznama sestavin, rastlinski izdelki pa naj bodo čim nižje. V najboljšem primeru hrana ne vsebuje sladkorja.

Hranjenje s surovo ali doma pripravljeno hrano je lahko super izbira, čeprav nam priprava vzame veliko časa. Vemo pa točno, kakšne sestavine smo uporabili. Z nekaj raziskovanja se boste hitro naučili, kaj vse vaša mačka potrebuje.

Zabaven način, kako preprečimo neželeno pridobivanje odvečne teže, je igranje: mačje igrače na palici in interaktivne igre lahko mačko spodbudijo k igranju. Če imate prostora za veliko mačje drevo, boste mački omogočili veliko prostora za gibanje. Prav tako pa ji lahko radovednost spodbudite z inteligentnimi igrami.

Vzreja

Ameriške kratkodlake mačke so postale glavna točka severnoameriške vzreje! Evropski oboževalci te pasme morajo običajno posvetiti več časa iskanju svojega popolnega hišnega ljubljenčka. Kot velja pri vseh pasmah mačk, pa je le strokovno usposobljen rejec dober rejec. Skrb in predanost, ki ga rejec vloži v mačje mladiče, je ključen dejavnik pri razvoju in fizičnemu ter psihičnemu zdravju mladih mačk. Ugleden rejec poskrbi, da se mačja mati med legli vedno dovolj spočije. S tem si sicer zmanjša število legel in dobiček, vendar pa poskrbi za dobrobit mačje matere, kar je neprecenljivo. Starševske živali izbere previdno, da se izogne genetskim boleznim in zagotovi skladnost, hkrati pa med brejostjo spremlja zdravstveno stanje mladičkov. Po rojstvu veterinar mladičke znova pregleda, rejec pa poskrbi, da bodo prejeli vse, kar potrebujejo: dobro hrano, potrebna cepljenja in socialni stik z vrstniki, drugimi mačkami in člani družine. Mačka naj bi pri rejcu ostala do 12. tedna starosti. Mačja mati namreč v treh mesecih nauči svoje mladičke vse, kar ve, in poskrbi, da so pripravljeni na svet. V tem obdobju se prenese očarljiva in nezapletena narava ameriške kratkodlake mačke!

Rejec, ki pridobi vaše zaupanje, mora biti član rejskega združenja. Samo na ta način boste pridobili uradne dokumente, ki dokazujejo, da je vaša mačka dejansko ameriška kratkodlaka mačka. Ko razmišljate o novem hišnem ljubljenčku, verjetno ne razmišljate o papirjih. Vendar pa ti dokumenti predstavljajo dokaz ustreznih rejskih pogojev, dediščine in vam dajo vedeti, da ste prejeli mačko prave pasme.

Seveda pa to ni poceni. Rejstvo živali je običajno drag konjiček in ni ravno dobičkonosna služba. Zaradi tega so mačke uglednih rejcev dražje, kot pa mačke brez dokumentov. Pri cenejših mačkah tvegamo parjenje znotraj sorodstva, nezadostno oskrbo in pozornost ter pomanjkanje zdravstvenih pregledov, kar pomeni, da vaša mačka ne bo tako zdrava in nezapletena, kot si to želite. Preprosto povedano, zaupajte le uglednim rejcem. Poleg tega pa ne pozabite, da je v zavetiščih veliko mačk, ki čaka na nov dom!

Če vas je prepričala ameriška kratkodlaka mačka, potem morate le še obiskati rejca. Vam in vaši ameriški kratkodlaki mački želimo vse najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…