Egiptovska mau

egiptovska mau na modrem ozadju

Po besedah Leonarda Da Vincija je vsaka mačka prava mojstrovina. Te čudovite besede o teh čudovitih živalih lahko le vzamemo v zakup. Enako velja seveda za vse ostale domače mačke. Toda še posebej se nanašajo na egiptovsko mau. Egiptovska mau je lepa in skrivnostna kratkodlaka mačka z očarljivimi zelenimi očmi, ki je prišla seveda iz Egipta.

Zgodovina

Egiptovska mau se je dokončno razvila v 50. letih prejšnjega stoletja, toda njena vzreja se je začela že pred 3000 leti. Egiptovsko mau so našli v starodavnih stenskih poslikavah v Egiptu. V starem Egiptu so bile mačke v skupnosti še posebej priljubljene, ker so v trgovinah z žiti lovili miši.

Obstaja veliko mitov o natančnem izvoru egiptovske mau. Domneva se, da izvira iz mačk egipčanskih faraonov, ki so jih balzamirali in pokopali s svojimi gospodarji. Obstajajo govorice, da genetski testi potrjujejo ta mit. Vendar natančen izvor egiptovske mau še ni dokončno pojasnjen. Tako skrivnosten kot je njen videz je verjetno tudi njen izvor.

Današnjo egiptovsko mau je leta 1952 odkrila izgnana ruska princesa Nathalie Troubetzkoy, ko je naletela na mačko v lasti sirskega veleposlanika v Italiji. Navdušena nad njeno lepoto je Troubetzkoyjeva v ZDA pripeljala nekaj mačk te pasme in jih tam začela vzrejati.

Leta 1968 je egiptovska mau zaslovela na različnih razstavah. Leta 1977 jo je Združenje ljubiteljev mačk (CFA) končno nagradilo s prvim mestom. To pasmo v Evropi vzrejajo šele od leta 1988.

Izgled

Egiptovska mau spada med kratkodlake mačke. Nekateri opisujejo njen izraz kot zaskrbljen in predvsem pozoren. Navsezadnje zelo pozorno opazuje svojo okolico in človeško družino, njenemu budnemu očesu pa ne uide nič. Glava te lepotice je klinasto oblikovana in rahlo zaobljena, ušesa so srednje velika do velika, oči pa mandljeve oblike. Če bi imel človek tako velike oči kot mačka, bi bile velike kot teniške žogice.

Egiptovska mau je srednje velika in elegantna mačka, ki je mišičastega in športnega videza. V primerjavi z orientalko kratkodlako je nekoliko bolj čokata. Njen izgled se morda malce razlikuje od figura na egipčanskih poslikavah, kjer je prikazana kot bolj delikatna. Samice so običajno nekoliko manjše in lažje od samcev.

Zunanja posebnost egiptovske mau je opazen pegasti vzorec na kožuhu.

Standard pasme določa tri barvne različice: “Black silver spotted tabby” (srebrna s črnimi pikami), “brown (black) spotted tabby” (tudi “bronze”: rjava osnovna barva s temno rjavimi do črnimi lisami) in “black smoke” (črno-siva osnovna barva, skozi katero sveti belo-srebrna, tako da izzove črne pike). Obstaja tudi redka barvna varianta, imenovana “black” (pike se razlikujejo glede na vpadni kot sončne svetlobe – v primerjavi z barvno različico “black smoke” v tem primeru ni prisotne srebrne barve). Egiptovska mau je edina rodovniška mačka na svetu z naravnimi pikami.

Čeprav je egiptovska mau udomačena, pa je ohranila nekatere značilnosti svojih prednikov. Te vključujejo gepardu podobno hojo in ohlapno kožo, ki sega od boka do zadnjih tac. To ji daje izjemno svobodo gibanja in jo naredi zelo okretno pri skokih.

egiptovska mau na rdečem ozadju

Značaj

Egiptovska mau je prijazna, povezana z ljudmi, igriva, inteligentna, občutljiva in aktivna celo do svoje starosti. Če jo kot lastnik izzivamo z inteligentnimi igračami, mačjimi palicami in praskalniki, nam bo postala še bolj naklonjena in ljubezniva. Takšni izzivi so namreč nekaj, kar potrebuje, zato se bo lastniku zahvalila z veliko crkljanja in naklonjenosti.

Zato je tudi pomembno, da si za svojo mačko vzamete čas in se z njo veliko igrate. S tem boste okrepili svojo medsebojno vez in poskrbeli za vrsti primeren odnos, hkrati pa se boste tudi sami zabavali. Bivanje z drugimi mačkami je za egiptovsko mau koristno, saj se bo v mačji družbi dobro počutila. Če ji ne morete nameniti veliko časa, potem ji bo druga mačka v gospodinjstvu zelo koristila.

Egiptovska mau se običajno izogiba neznancem. Ta mali tiger egipčanskea porekla je zelo navezana na svojo človeško družino in potrebuje ljubezen svojega lastnika, če ne lahko dobesedno pogine. Zaradi tega včasih na nežen, a odločen način zahteva ljubezen svojega lastnika.

Egiptovska mau je najhitrejša od vseh mačk. Lahko doseže največjo hitrost do 50 kilometrov na uro. Da bi se lahko primerno sprostila in premagovala daljše razdalje, je zelo pomembno, da ji omogočite veliko gibanja. Zato je zanjo idealno imeti veliko dvorišče. Če je mogoče, naj bo zunanja mačka, kjer se lahko po lastni želji giblje. Zelo rada skače in pleza. Je pa precej prilagodljiva in je lahko srečna tudi v stanovanju. Toda stanovanje naj bolj čim bolj prostorno.

Ta zelo aktivna mačka tudi v stanovanju potrebuje več možnosti plezanja, kar ustreza njenemu načinu življenja. Sem spadajo razgledne ploščadi, saj rada sedi na dvignjenem položaju. Za to je primerno mačje drevo z več etažami. Kot smo že omenili, egiptovska mau rada preživlja čas s svojim lastnikom in se z njim crklja. Vendar pa ta aktivna mačka ni klasična mačka za v naročje.

Ne mara hrupnega okolja, saj se nanj lahko bojazljivo odzove. Raje ima umirjeno okolje in vedno išče mir ter tišino. Zato ji zagotovite prostor za umik, kot je na primer mačja hiška. Lahko bi rekli, da je njen značaj podoben značaju psov: Je zelo zaščitniška, zvesta in rada pozdravi lastnika, ko ta pride domov.

Prehrana

Egiptovska mau je že tako udomačena, da lahko prehranska priporočila za mačke upoštevamo le površinsko. Ne pozabite, kdo so bili predniki domačih mačk: tiger, lev in leopard. Mačka je mesojedec in potrebuje mačjo hrano, ki ustreza njenim naravnim prehranjevalnim navadam, kar pomeni, da naj se prehranjuje z vrstami mesa, ki bi ga našla v naravi. V tej luči egiptovska mau ni ravno prilagodljiva glede svojih prehranskih navad. Izbirate lahko med suho in mokro hrano ali doma pripravljeno in BARF hrano (biološko vrsti primerno surovo hranjenje).

Človeška prehrana ni primerna za mačko, čeprav nekateri lastniki včasih poskušajo hraniti svojega ljubljenčka na rastlinski osnovi. Vendar to ni združljivo z vrsto prehrane, ki so jo mačke v svojem naravnem okolju prejemale že več generacij.

Idealna hrana za egiptovsko mau je beljakovinsko bogata mešanica ogljikovih hidratov, aminokislin, vitaminov in mineralov. Po potrebi lahko v prehrano mačke vključite tudi prehranske dodatke. Mačka, ki prejema zdravo in uravnoteženo prehrano, ima največ možnosti za zdravo psihično in fizično življenje.

Če se egiptovska mau prekomerno zredi, je to lahko pokazatelj, da prejema preveč ogljikovih hidratov. Ob dolgotrajni taki prehrani obstaja tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Zato hranjenje s tovrstno hrano močno odsvetujemo.

Če ste v dvomih, se lahko posvetujete z veterinarjem, ki vam bo podal utemeljene informacije o idealni prehrani za vašo mačko.

egiptovska mau z zelenimi očmi

Nega

Nega dlake pri tej kratkodlaki mački ni zahtevna. Rada ima krtačenje, s čimer krepite tudi vašo medsebojno vez. Zato vam tudi priporočamo, da ji kožuh redno negujete s krtačo. Na ta način tudi svoje pohištvo obvarujete pred izpadlo mačjo dlako.

Za nego kremplje pa bo potrebovala mačje praskalno drevo ali drugo praskalno pohištvo. Na tovrstnem pohištvu si lahko tudi označi svoj teritorij.

Zdravje

Egiptovska mau je na splošno stabilnega zdravja. Pri njej se običajno ne pojavljajo bolezni, značilne za pasmo. To čudovito mačko lahko prizadene le ena nevrološka bolezen: Levkodistrofija (imenovana tudi Krabbejeva bolezen), lahko med drugim vodi tudi do vedenjskih motenj.

Seveda svojo mačko vedno cepite, in sicer proti infekcijskim boleznim, kot so mačja gripa, infekcijski mačji enteritis, mačja levkemija in steklina. Zato s svojo mačko redno obiskujte veterinarja, da opravite preventivne zdravstvene ukrepe.

Rejci

Egiptovska mau je v nekaterih državah tako redka, da imajo nekateri rejci čakalne liste. Preden stopite v stik z rejcem, lahko preverite, ali se v zavetišču skriva kakšna čudovita mačka te pasme. Obstaja celo nekaj reševalnih postaj, specializiranih za to eksotično egipčansko mačko.

Ko iščete rejca, dobro preverite, ali je zaupanja vreden. Uglednega rejca prepoznate po več postavkah. Ena od teh je, da svoje mačje mladiče ne prodaja pred 12 tednom starosti. Zaupajte tudi svoji lastni presoji in videli boste, ali je rejec zares ljubitelj živali in ga skrbi za njihovo dobrobit – ali ga morda zanima samo denar?

Če ste se odločili za egiptovsko mau, bo vaše življenje s to temperamentno športnico in človeško prijateljico zagotovo bogatejše.

Preberite naš članek o osnovni opremi za mačje mladiče!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…