Maine Coon

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

Zgodovina

Maine Coon spominja na norveško gozdno mačko, vendar izvira iz ameriške zvezne države Maine. O njegovem izvoru obstaja veliko legend. Nekateri trdijo, da je nastal po parjenju mačke z rakunom, kar biološko žal ni mogoče. Bolj verjetna je trditev, da so mačke uporabljali na čezoceanskih ladjah, kjer so preganjale podgane in miši. Tako naj bi prišle v Ameriko.  Maine Coon je nato utonil v pozabo, vendar je v 50. letih prejšnjega stoletja ponovno zaslovel, saj so ga predstavljali na različnih tekmovanjih.

Ste vedeli, da je Maine Coon tudi prva ameriška razstavna mačka? Prebivalci mesta Maine so bili zelo ponosni na svojo nenavadno mačko. Prepričani so bili, da je Maine Coon pametnejši, hitrejši, močnejši in zato boljši od drugih mačk. Že v 18. stoletju so ljudje primerjali svojega Maine Coona z mačko svojega soseda.

Mladiček Maine Coon © lvp312 / stock.adobe.com

Značaj mačke Maine Coon

Mačke Maine Coon so zelo prijazne in družabne živali. Rade se igrajo in so inteligentne: lahko jih naučite nekaj manjših trikov. Poročali so celo o nekaterih mačkah, ki so ubogale na klic. Za razliko od večine drugih mačjih pasem Maine Coon obožuje vodo. Če Maine Coon nima mačje družbe, bo potreboval veliko vaše pozornosti. Maine Coon zelo veliko govori. Njegovo prisrčno mijavkanje vas bo spremljalo ves dan. Radi se družijo z drugimi živalmi in imajo radi otroke. Maine Coon je čista domača mačka in je primerna za ljudi, ki so zelo zaposleni. Vendar pa je Maine Coon zelo gibljiv in aktiven, zato mora imeti v stanovanju dovolj prostora, da spusti svojo paro.

Izgled

Povprečna teža mačke Maine Coon je od 6 do 8 kg. Samice naj bi tehtale do 5 kg. Telo je mišičasto s širokim prsnim košem. Telo imajo podolgovato in oglato. Maine Coon je lahko dolg do 1,20 m. Ima velika, špičasta ušesa, ki so na koncu obdana z dlako. Njegova dlaka je vodoodbojna. Ima gosto poddlako, čvrsto zgornjo dlako in košat rep.

Rep je približno tako dolg kot njegovo telo. Poleg zlate barve se dlaka pojavlja v vseh možnih različicah barv. Ima močne in mišičaste tace, ki so široko in sorazmerno optimalno narazen. Šape so velike, okrogle in košate. Nekatere mačke imajo med prsti več kot 2 cm dolgo dlako. Za mačko Maine Coon ne veljajo nobeni pasemski standardi. Standardi so odvisni od posameznega združenja, v katerega član je posamezni rejec, vendar pa so razlike v pasemskih standardih majhne. Pri nekaterih mačkah se lahko pojavi polidaktilizem. Gre za genetsko okvaro, pri kateri se mačke skotijo s šestimi ali sedmimi prsti.

Vedenje

Maine Coon je nadarjen lovec. Ta inteligentna mačka je ponavadi ubogljiva in ima rada vodo. Zato vas naj ne preseneti, če se vaš tigrček vrže v vsako lužo in se igra s svojo posodico z vodo. Prav tako je tem velikim mačkam treba prilagoditi velikost mačjih dreves in spalnih votlin. Pomembna sta tudi primerna višina in stabilnost.

Čeprav je Maine Coone naklonjena mačka, pa ji vseeno moramo omogočiti prostor za umik, kot so mačje hiške. Pazite tudi, da boste izbrali pravilno velikost mačjega stranišča. Upoštevajte naslednje: čim večje kot je stranišče, bolj udobno bo za vašo mačko! Maine Coon se hitro spoprijatelji z drugimi mačkami. Pri druženju z drugimi pasmami mačk najprej preverite, ali so tiste mačke družabne narave. Maine Coon je zelo aktiven in gibljiv, zato potrebuje prostor za gibanje, še zlasti, ko večino časa preživi v stanovanju. To mu lahko omogočite tako, da zavarujete svoj vrt ali balkon. Maine Coona lahko tudi navadite na povodec, vendar to najprej storite v zaprtem stanovanju. Za te pametne živali vam priporočamo tudi uporabo inteligentnih igračk.

Muc Junge s prijateljem Maine Coonom © Marta / stock.adobe.com

Nega

Človek bi v bistvu pričakoval, da bo razmeroma dolga dlaka Maine Coona zahtevala veliko skrbne nege. Vendar pa njegova dlaka ne zahteva veliko nege. To je zato, ker ima Maine Coon zelo malo poddlake in le razmeroma dolgo zgornjo dlako. Zaradi tega se mu dlaka ne vozla preveč. Dovolj je, da mu dlako počešete enkrat na teden. V času menjave dlake pa morate bolj pogosto skrbeti za njegovo dlako. Preverite tudi, če so se v dlako ujeli kakšni paraziti.

Hrane mačke Maine Coon

Maine Coons so velike mačke, ki imajo močan nagon za gibanje in so zelo aktivne. Zaradi tega morajo te mačke prejeti dovolj energije. Različne življenjske situacije vplivajo na prehrano Maine Coona. Na primer, starejše mačke potrebujejo drugačno količino hranilnih snovi kot mlajše mačke. Zlasti pri mladičih je treba paziti, da jim zagotovimo ustrezno količino energije in jim s tem zagotovimo optimalen razvoj. Tudi zdravje in teža tega štirinožca vplivata na potrebno količino hranil. Ko izbirate hrano za mačke, poiščite kakovostne sestavine. Delež mesa mora biti med vsemi sestavinami najvišji. Sladkorji, konzervansi, žita in živalski stranski proizvodi morajo biti prisotni le v majhnih količinah. Vaš štirinožec bo seveda vesel tudi prigrizkov, vendar z njimi ne pretiravajte. Pozorni bodite na težo svojega Maine Coona, saj lahko prekomerna teža povzroči bolečine v sklepih.

Poleg suhe in mokre hrane za mačke Maine Coon obstajata še surova hrana BARF in hrana, ki jo skuhate doma. Preden se odločite za katero koli od teh metod, se o hrani temeljito pozanimajte, da bo vaš štirinožec prejel vsa pomembna hranila. Pozor! Mačkam nikoli ne dajajte surove svinjine, saj lahko prenaša virus Aujeszky. Pred hranjenjem meso najprej dobro prekuhajte.

Maine Coonu zagotovite tudi mačjo travo. Med čiščenjem Maine Coon pogoltne veliko dlake, ki se v želodcu sprime v kroglico. Mačja trava mačkam pomaga, da dlako izbruhajo, saj spodbuja slabost. Svoji mački vedno zagotovite zadostno količino sveže pitne vode. Mačkam ne dajajte mleka, saj imajo intoleranco na laktozo. Vendar pa obstaja posebno mačje mleko z zmanjšano količino laktoze, ki ga živali dobro prenašajo. Takšno mleko mački ponudite le kot prigrizek in z njim nikakor ne nadomestite vode.

Odkrijte naš izbor mačje hrane posebej za pasmo Maine Coon!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…