Turška angora mačka

Turška angora mačka

Turška angora mačka je opisana kot "najstarejša mačka na svetu". Kaj je na tej trditvi in zakaj te dolgodlake mačke očarajo ljubitelje živali po vsem svetu?

Zgodovina

Ali je turška angora mačka pravzaprav najstarejša pasemska mačka na svetu? Znanstveniki so se lotili te teme in z raziskavami genov dokazali, da je dolgodlaki gen turške angore mačke dejansko nastal z naravno mutacijo. Za razliko od drugih pasem ni bila vzrejena s selektivno selekcijo. Turška angora mačka je dejansko ena najstarejših pasem mačk na svetu!

Turška angora izvira iz Kavkaza in je v ožjem sorodu z van mačko. V Turčiji je znana že od 15. stoletja. V 16. stoletju so Sultani Otomanskega cesarstva mačke pošiljali kot darilo dvorom v Angliji in Franciji in jih tako naredili poznane tudi v Evropi. Tam ji je bila zaradi dolge dlake zagotovljena pozrnost plemstva, bogastva in lepote! Toda turška angora ni bila priljubljena samo na dvoru. Tudi znanstveniki in naravoslovci so bili navdušeni nad plemenitimi mačkami s svilnato dlako. V knjigi francoskega naravoslovca Georges-Louis Leclerc de Buffona je bila turška angora že omenjena in upodobljena leta 1756.

V 18. stoletju so mačke na evropskih dvorih veljale za statusni simbol. Eden od opisov pasme sega v leto 1834. William Jardine piše: "Angora mačke imajo v tej državi pogosto kot salonske mačke. Menijo, da so bolj nežne in prijaznejše kot navadne mačke. „ Charles Ross je leta 1868 predstavil še en opis turške angore: Angora je zelo lepa pasma s srebrno dlako svilene teksture(...) Vse so čudovita bitja prijazne narave.“ Vzreja perzijskih mačk  v Turčiji pa je  turško angoro postavila v ozadje in njihovo število nevarno znižala. V živalskih vrtovih Ankare in Istanbula je še nekaj primerkov turške angore, da bi zagotovili njihov obstoj.

Pedeseta leta so bila rojstvo sodobne pasme turške angora mačke. Leta 1954 je prva turška angora prišla v ZDA, kjer jih je leta 1973 priznala American Cattery Organization CFA - vendar samo z belo dlako. Priznavanje barvnih živali je sledilo leta 1978. Iz ZDA so tudi prve pasme ponovno prišle v Nemčijo. Vzreja tam je bila predvsem iz uvoženih živali iz Turčije. Zanimivo je, da so te mačke pretežno uvozili iz živalskih vrtov.

Angora na preprogi

Videz

V Turčiji je bila turška angora mačka, imenovana "Ankara kedisi", izbrana tudi za nacionalno mačko. Nič čudnega: mišičasta, do 5 kilogramov težka, a elegantna mačka z dolgo dlako očara številne ljubitelje mačk. Dlaka angore izstopa zaradi svoje svilnate teksture. Brez podlanke se drži telesa in je zato še posebej enostavna za nego. Podnebje območja izvora turške angore je tudi razlog, da ima mačka pozimi gosto dlako, še posebej okoli vratu, poleti pa kratko, lahko in svilnato: ta pasme mačke je odlično prilagojena vročemu poletju in mrazu zimskih planot Anatolije in Kavkaza. Rep je dolg in zelo košat. Zaradi elegantne zgradbe telesa z dolgimi nogami lahko deluje krhko - vendar naj vas ne zavede! Glava turške angorske mačke ima klinasto obliko od roba ušes do konice nosu. Izstopajo njene velike oči mandljaste oblike. Velika pozornost je namenjena tudi ušesom pasemskih mačk, mnogi vzreditelji dajejo prednost velikim, odprtim ušesom s finimi čopki.

Videz turške angora mačke se je sčasoma spreminjal. Nič čudnega, da je pasma mačk znana že od 15. stoletja in ima za sabo zelo dolgo zgodovino! Prvotne mačke, uvožene iz Turčije v Evropo, so imele zelo močno in robustno telo. Danes pa imajo rejci in rejske organizacije raje moderno, vitko obliko te mačje pasme. Do 1990 so bile priznane le bele mačke - v Turčiji je še vedno pravilo, da mora turška angora mačka imeti belo krzno. V začetku devetdesetih so bile s strani FIFe (Fédération Internationale Féline) uvedene tudi barvne različice. Od takrat turško angora mačko priznavajo vsa društva tudi v črni in rdeči ter razredčeni in srebrni različici teh barv. Vsebuje lahko tudi lise in Tabby obarvanje. Nezaželene in nepriznane barve so Chocolate, Fawn, Lilac in Point. V nasprotju z drugimi pasmami, kot je npr. Ragdoll, ima lahko turška angora mačka kakršnokoli barvo oči. Naj bodo zelene, zlate, zelenozlate, bakrene, modre ali dvobarvne - med barvo oči in dlako in povezave.

Značaj

Turška angora mačka je izjemno inteligentna mačka. Obožuje crkljanje z lastnikom, hkrati pa  želi biti tudi mentalno zaposlena. Rada ima inteligentne igre in igre s hrano, uživa pa tudi v tradicionalni igri lova s palico, igranju z žogicami in miškami. Med igro pokaže svoje izjemno veselje, ki ga rada  deli z lastnikom. Turška angora mačka je zelo povezana s človekom in mu rada sledi na vsakem koraku. Dolgotrajno predenje in napadi crkljanja? Neizprosno veselje do igre? Potem ste pri turški angora mački na pravem mestu! Kajti turška angora obožuje interakcijo z njeno družino - in kljub njeni preprosti, prijazni naravi, jo to naredi za zelo zahtevno pasmo, ki potrebuje veliko pozornosti, odvisno posameznega karakterja. Ker pa turška angora kljub svoji aktivnosti ne kaže agresije  in se popolnoma prilagodi lastniku, se je z njo preprosto ukvarjati. Pasma je primerna za družine, saj obožuje igranje z otroki, crkljanje z odraslimi in pozornost. To vse pa ji lahko zagotovi družina, ki ima rada živali.

Ker turška angora obožuje pustolovščine v naravi, pretijo nanjo določene nevarnosti. Brezskrbna pasma mačk pogosto zaupa ljudem in se s pokončnim repom in glasnim predenjem približa tujcem. Mnoge živali se zelo rade vozijo v tujih avtomobilih ... Mačke, ki uživajo na prostem, je potrebno opremiti z mikročipom, ki ga vstavi izbran veterinar in registrirati, tako da jih je v primeru dvoma ali izgube, možno identificirati in bodo hitro našle pot domov!

Zdravje

Pri turški angora mački lahko pride do avtosomno recesivne dedne ataksije. Te, tako imenovane „majave mačke“, kažejo nevrološke motnje, ki povzročijo težave s koordinacijo. Veliko mačjih mladičev pogine že v zgodnjih letih. Z obsežno nego, posebno pomočjo, pravo ureditvijo stanovanja in posebno veterinarsko oskrbo, lahko mačke z ataksijo tudi doživijo visoko starost! Vzrok za to bolezen še ni znana, vendar je gotovo, da je prirojena – odrasle mačke ne morejo zboleti.

Gensko pogojeno lahko pri čisto belih mačkah pride do naglušnosti in gluhosti. Znane so tudi motnje ravnotežja. Te težave niso specifične za pasmo, ampak, ker so mnoge angora mačke čiste bele, se te motnje pogostejše pojavljajo.

Turška angora na kavču

Reja in prehrana

Kot robustna, zdrava pasma angora mačka ne potrebuje posebne nege ali prehrane.  Najboljša osnova za dolgo, zdravo mačje življenje je visokokakovostna mačja hrana z veliko zdravimi beljakovinami. Kot mesojede živali so mačke odvisne od visokokakovostnih beljakovin – ogljikovih hidratov ne morejo oz. jih lahko uporabijo le mejhen delež, kar lahko vodi do bolezni kot je diabetes.

„Si to, kar ješ“:  ta velikokrat citiran rek velja tudi za naše domače mačke. Bilo je tudi znanstveno dokazano, da mačke točno vedo, kaj je zanje dobro. Raje imajo hrano, katere sestava ustreza miši - naravnemu viru hrane mesojede mačke. Plen sestavlja približno 85 odstotkov mesa, vključno z mišičnino, veznim tkivom in organi. Ostalo so zeliščne sestavine v prebavnem traktu, kosteh in perju. Povprečna miš je običajno sestavljena iz 50 do 60 odstotkov beljakovin, 20 do 30 odstotkov maščobe in 3 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov iz vsebine prebavil. Prava mačja hrana mora odražati to sestavo.

V nasprotju s pričakovanji je zelo lahko ugotoviti, kaj res vsebuje mačja hrana. Na nalepki vsake hrane za mačke morajo biti navedene sestavine - najprej je zapisana sestavina z največjo količino. Zato ni presenetljivo, da mora biti meso na prvem mestu seznama vsebine. Toda vsako meso ni enako! Opis "mesni in živalski stranski proizvodi" kaže, da so poleg čistega mišičnega mesa vključeni tudi stranski proizvodi in odpadni proizvodi, kot so organi, perje in kite. Ker hranjenje s čistim mišičnim mesom vodi do pomanjkanja, mora dobra hrana vsebovati drobovino - po drugi strani pa ni vsa drobovina dobro uporabna. To še posebej velja za odpadke, kot so rogovi in dlaka. Poleg sestavin je na mnogih nalepkah označena tako imenovana "zajamčena analiza". To je kvantitativna kemična analiza snovi v hrani. V večini primerov boste našli odstotke surovih beljakovin, surove maščobe, surovega pepela, surovih vlaknin in vlage, včasih pa tudi vsebnosti vitaminov in mineralov. Tako lahko preprosto in hitro spremljate, kako dobra je hrana, ki je na voljo v trgovini!

Poleg pravilne prehrane potrebuje turška angora mačka obisk veterinarja, da opravi potrebna cepljenja, pregleda zobe in odgovori na morebitna vprašanja. Kratko poslušanje srca in pljuč je prav tako del letnega "pregleda" za odkrivanje morebitnih bolezni v zgodnji fazi.

Tako najdete pravega vzreditelja

Tudi, če turška angora mačka ne spada k najbolj znanim pasmam mačk,  si je vzreja danes opomogla. Kdor želi nuditi dom turški angori, mu ni potrebno v Turčijo – tudi v Nemčiji, Avstriji in Švici je veliko uveljavljenih vzrediteljev.

Pasemska mačka je tako dobra kot gospodinjstvo, v katerem odraste. Profesionalni vzreditelji pripisujejo velik pomen članstvu v eni od vzrejnih društev in skrbijo za zdravje in prehrano njihovih vzrejnih živali. To ima seveda svojo ceno. Ljubiteljske mačke stanejo od 500 evrov, vzrejne živali so pogosto dražje. Vendar pa je treba upoštevati, da za to ceno ne dobite samo pasemskih papirjev vaše živali, ampak tudi zavzetost in znanje vzreditelja, ki ju je vložil v vzrejo vaše živali ter tudi nego živalskih staršev. Morebitne pristojbine, hrana in obiski veterinarja za mačjo mamo in mladiče, stanejo veliko  in je redko pokrito z nakupno ceno mačke. Vzreja je drag hobi - ne zaupajte tistim, ki ponujajo "čistokrvne mačke brez papirjev", tako imenovani "množitelji"! Tukaj se ponavadi nekje varčuje, pa naj gre za premišljeno parjenje živalskih staršev, smiseln presledek med legli, čas, ki ga mama mačka potrebuje za okrevanje, zdravje, genetsko testiranje ali hrana ...

Odgovorni vzreditelj vam lahko priskrbi dokumente o veterinarskem pregledu in dokumente staršev ter mladičem pusti čas 12 tednov, da zrastejo in se naučijo od mame ter bratcev in sestric vse, kar je za „mačke pomembno“. Šele takrat so se mačji mladiči pripravljeni pridružiti novi družini. V naslednjih 12 do 18 letih bo vaša turška angora le vaša in vas bo očarala s prijazno in odprto naravo!

Vam in vaši mački želimo odličen skupni čas!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
11 min

Britanska kratkodlaka mačka

Ali iščete mačko, ki bo vašo družino s svojim umirjenim in uravnoteženim značajem odlično dopolnjevala in, ki se, če je potrebno, zadržuje le v hiši? Potem vam priporočamo pasmo „britanska kratkodlaka mačka“. Mehki dlaki in velikim očem kratkodlake britanke se komaj upre marsikateri prijatelj mačk. Pri tem boste tudi značaj te britanske mačke enostavni oboževali! Kaj vse je še potrebno vedeti? Naš pasemski portret vam natančno predstavlja kratkodlako mačko iz Velike Britanije in ponuja nasvete glede nakupa, nege, prehrane in zdravstvene oskrbe.
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.