Turška angora

Turška angora mačka

Turška angora velja za najstarejšo rodovniško mačko na svetu ter je bila doma na dvorih sultanov in kraljev. Poznavalci te pasme cenijo njeno svilnato dlako in elegantne gibe. Turške angore so inteligentne, igrive in ljubeznive mačke.

Izgled Kako izgleda turška angora?

Kot pove že ime samo, turška angora izvira iz Turčije. V turščini se pasma imenuje Ankara kedisi, kar pomeni mačka iz Ankare.

Perzijske mačke pogosto pogovorno imenujemo angorske mačke, turška angora pa je posebna pasma mačk, ki se v mnogih pogledih razlikuje od perzijske.

Lepo sorazmerno telo

Mačke te pasme odlikujejo sorazmerno telo in elegantni gibi.

Samice so srednje velike in tehtajo od dveh in pol do štirih kilogramov. Samci so nekoliko večji in tehtajo okoli pet kilogramov.

Srednje velika, klinasta glava ima dve veliki, čopasti koničasti ušesi. Nos turške angore je raven ali rahlo ukrivljen in je brez stopa, kot je značilno za perzijske mačke.

Oči so velike, mandljaste oblike in rahlo poševne ter so lahko vseh tipičnih barv.

Svilnat kožuh

Turška angora spada med poldolgodlake mačke. Ljubitelji te pasme cenijo gladko dlako s svilnatim leskom.

Dlaka po telesu je srednje dolga, na vratu nekoliko daljša, tako da tvori tipičen ovratnik. Rep je košat.

V nasprotju z drugimi dolgodlakimi pasmami mačk, kot je Maine Coon, turška angora nima podlanke in je zato videti manjša.

Zaradi podnebja izvorne dežele ima turška angora pozimi gosto in košato dlako z izrazitim ovratnikom, poleti pa je kožuh še posebej kratek, lahkoten in svilnat: Ta pasma je popolnoma prilagojena vročim poletjem in mrzlim zimam v anatolskih in kavkaških gorskih območjih.

Barve kožuha turške angore

Prvotno so mačje rejske organizacije sprejele le belo barvo dlake. Od leta 1978 so dovoljene vse barve in vzorci. Izjema so le barve Chocolate, Lilac, Cinnamon in Fawn. Prav tako niso zaželeni točkasti vzorci.

Angora na preprogi © wanfahmy / stock.adobe.com

Značaj: Igriva in usmerjena v ljudi

Turška angora velja za posebej inteligentno pasmo mačk, ki obožuje miselne izzive. Običajno se zelo razveseli iger iskanja hrane ali inteligentnih igrač.

Prav tako uživa tudi v tradicionalni igri z mačjo malico, žogami in miškami.

Ali se turška angora rada crklja?

Ja, turška angora se zelo rada crklja in uživa v božanju. Številne angore bodo svojega lastnika spremljale ob vsakem koraku, hkrati pa imajo zelo rade otroke in se običajno zelo dobro počutijo v družini.

Vzreja in nega turške angore

Turška angora kljub svoji lahkotni in prijazni naravi potrebuje veliko gibanja, zato poskrbite za pestro okolico in ji priskrbite številne možnost za igranje.

Mačke te pasme so primerne tako kot hišne ali zunanje mačke. Kot vse ostale mačke se bo tudi turška angora razveselila zavarovanega balkona, kjer se lahko nadiha svežega zraka.

Ker nima podlanke, je nega dlake precej preprosta. Turške angore ni treba redno krtačiti, vseeno pa bo uživala, če ji namenite tovrstno pozornost.

V spletni trgovini zoohit lahko najdete različne krtače in izdelke za nego mačk.

Zdravje: Možna ataksija in izguba sluha

Turška angora je bolj nagnjena k ataksiji kot druge pasme mačk. Ataksija je podedovana nevrološka motnja, ki povzroča težave s koordinacijo. Tipični simptomi so neuravnotežena hoja in tresenje glave.

Vendar pa lahko ataksične mačke s temeljito oskrbo, posebno pomočjo, ustrezno opremo in posebno veterinarsko oskrbo živijo zelo dolgo!

Življenjska doba turške angore

Turška angora živi v povprečju od 15 do 18 let.

Bele turške angore pogosto oglušijo

Čisto bele mačke so zaradi genske zasnove pogosto naglušne ali celo gluhe. Pojavijo se lahko tudi motnje ravnotežja. Te težave niso specifične za pasmo, a ker je veliko turških angor čisto belih, so motnje pri njih pogostejše.

Redni pregledi

Poleg tega jo redno vozite na potrebne zdravniške preglede k veterinarju, kjer bo prejela vsa potrebna cepljenja in bo tudi razgliščena. Tako boste poskrbeli, da bo vaša savanka dobrega zdravja.

Turška angora na kavču © Sergey Peterman / stock.adobe.com

Kje lahko kupim turško angoro?

Za čistokrvno turško angoro vam ni treba odpotovati v Turčijo, saj jo lahko kupite tudi v bližnjih državah.

Odgovoren rejec vam lahko predloži dokumente o veterinarskih pregledih in starševskih živalih, poleg tega pa pred vami ne bo skrival ničesar ter vam bo z veseljem pokazal starševske živali. Prav tako pa živalim omogoča, da živijo na higienski in vrsti primeren način.

Mladičke ne odda pred 12. tednom starosti – v tem obdobju se mladički od svoje matere in bratov ter sester namreč naučijo vsega pomembnega za mačje življenje. Šele takrat so pripravljeni, da se podajo v svet k svoji novi družini.

Turško angoro včasih prodajajo tudi na različnih spletnih oglaševalskih portalih. Vendar pa borci za pravice živali tovrstne ponudbe odsvetujejo, saj tamkaj živali pogosto vzrejajo in hranijo pod vprašljivimi pogoji.

Morda boste turško angoro našli tudi v lokalnem zavetišču za živali. Rodovniške mačke se pogosto znajdejo v zavetiščih, ki pa za prodajo zahtevajo le manjši znesek.

Koliko stane turška angora?

Turška angora uglednega rejca stane med 800 in 900 evri. Cena je med drugim odvisna od starosti mačke in lokacije rejca.

Zgodovina: Najstarejša mačja pasma na svetu

Turška angora izvira iz območja Kavkaza in velja za najstarejšo mačjo pasmo na svetu. Je bila prva dolgodlaka mačka, ki je vv zahodno Evropo.

V Turčiji je znana že od 15. stoletja. V 16. stoletju so Sultani Otomanskega cesarstva mačke pošiljali kot darilo dvorom v Angliji in Franciji in jih tako naredili poznane tudi v Evropi. Tam je zaradi svojega dolgega kožuha pritegnila pozornost plemstva in bogatih vse do 18. stoletja.

Vendar se je zaradi naraščajoče priljubljenosti perzijske mačke populacija turške angore nevarno zmanjšala, tudi v Turčiji. V živalskih vrtovih Ankare in Istanbula je še nekaj primerkov turške angore, da bi zagotovili njihov obstoj.

Pedeseta leta so bila rojstvo sodobne pasme turške angora mačke. Leta 1954 je prva turška angora prišla v ZDA, kjer jih je leta 1973 priznala American Cattery Organization CFA – vendar samo z belo dlako. Priznavanje barvnih živali je sledilo leta 1978.

Iz ZDA so tudi prve pasme ponovno prišle v Nemčijo. Vzreja tam je bila predvsem iz uvoženih živali iz Turčije. Zanimivo je, da so te mačke pretežno uvozili iz živalskih vrtov.

Sklep

Turška angora je čudovita in ljubezniva družinska mačka. Na žalost pa ima ta pasma nekatere zdravstvene težave, na katere morate biti pozorni.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…