Kartuzijska mačka (kartuzijka)

kartuzijka

Kartuzijka je ena najbolj priljubljenih pasem mačk v Evropi, vendar je njen izvor še vedno velika uganka, nekateri pa se celo sprašujejo, ali jo smemo priznavati kot samostojno pasmo. Kartuzijki včasih nepravilno pravimo tudi maltežanka ali korat.

Vsi prepoznamo te mehke mačke z modro-sivim kožuhom in rumenimi očmi. Mačke z oglasov za mačjo hrano Sheba so namreč iste pasme. Tem mačkam včasih pravijo tudi maltežanke, s čimer v bistvu na splošno poimenujejo mačke s sivo dlako, kot so tudi angora in britanska kratkodlaka mačka ter tudi kartuzijka.

Zgodovina

Kartuzijka naj bi izvirala iz današnje Sirije, v Francijo pa je prišla preko starodavnih trgovskih poti.

Legenda pravi, da so menihi iz reda Grande Chartreuse v Grenoblu začeli vzrejati mačke Léger Chartreux nekje v srednjem veku. Čeprav plemenit in veličasten videz kartuzijke nakazuje, da je nekoč bila cenjen gost v samostanu, pa je v bistvu imela povsem drugačno vlogo. Menihi se niso močno zavzemali za vzrejo mačk, temveč za proizvodnjo zeliščnih likerjev imenovanih Elixir de Vegetal de Chartreuse. Bolj verjetno je tudi, da so se menihi ukvarjali s krznom in tkanino, pri čemer so kartuzijke uporabljali za izdelavo kartuzijske volne, ki je bila v 16. stoletju dobro znana v Franciji. Kartuzijke so bile v poznem srednjem veku cenjene zaradi svoje volne in kožuha.

Sistematična vzreja kartuzijk se je začela v Bretanji v začetku 20. stoletja s sestrama Léger, ki so začele vzrejati iz čudovite kolonije poldivjih mačk na Belle-Ile-sur-Mer, pod imenom verige de Guerveur.

Plemenski stalež se je med drugo svetovno vojno močno zmanjšal, kar je privedlo do križanja s podobnimi pasmami, kot je britanska kratkodlaka mačka. Sodobni pasemski standardi ne dovoljujejo tovrstnega križanja, pomaga pa razložiti podobnosti med pasmama. Prav tako razjasni, zakaj je mednarodno združenje rejcev FIFe modro-sivo barvo obeh pasem v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja klasificiralo kot Chartreux (kartuzijka). Križanje s perzijsko mačko je v tem obdobju spremenilo pristno sestavo kartuzijke. Modro-siv kožuh je bila preostala skupna lastnost pasem.

Hkrati je bilo v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem selektivno vzrejenih nekaj prvotnih čistokrvnih kartuzijk in razširjenih v druge države v Evropi, kar je omogočilo ohranitev pristnih pasemskih značilnosti. Leta 1977 je združenje FIFe označilo kartuzijko kot posebno pasmo z lastnimi pasemskimi standardi, kar pomeni, da je s temi standardi bilo možno opisati samo prave kartuzijke. Ker nekateri ljudje še vedno opisujejo modro-sive britanske kratkodlake mačke kot kartuzijke, še vedno obstaja nekaj zmede.

Če vas zanima pristna kartuzijka, obiščite registriranega profesionalnega rejca.

Izgled

Mačke, ki prosto potujejo po Bretonskih otokih, so oblikovale značilen videz kartuzijke. Te mačke so močne in mišičaste z dobro razvitim, oglatim gobcem in klinasto glavo. Glava je široka pri vratu in ozka na čelu, z dobro razvitimi ličnicami, ki uokvirjajo obraz kot kapuca, zlasti pri samcih. Na podlagi lic lahko ločimo med samci in samicami. Ušesa so postavljena visoko na glavi in so pokončna ter ponavadi tesno skupaj. Telo je mišičasto in dobro zaobljeno, s srednje dolgimi nogami, ki so zadaj mišičaste, dopolnjujejo pa jih velike okrogle tace. Kartuzijka ima zelo osupljive rumene oči, z barvnimi odtenki od zelo temno rumene do bakrene. Njihova modro-siva dlaka je kratka in zelo gosta – debelejša podlanka daje dlaki volneni videz.

Modro-siva barva kožuha izvira iz avtosomno recesivnega gena, ki povzroči, da se črni pigment v krznu (eumelanin) razredči do modre barve. Ta isti gen povzroča tudi razredčitev barve dlake drugih pasem mačk, pri čemer se barva ingverja spremeni v kremasto, rjava pa v vijolično.

Kljub podobnosti v barvi dlake se videz kartuzijke bistveno razlikuje od drugih modro-sivih pasem, kot so ruska modra mačka, britanska modra mačka ali korat. Kartuzijke naj ne bi križali s temi drugimi pasmami.

kartuzijka © jeromephoto / stock.adobe.com

Značaj

Kartuzijke slovijo po svoji inteligenci in družabnosti. Francozi jih običajno opisujejo kot ”pasje mačke”, saj se zelo rade božajo in igrajo igre prinašanja. So zelo navezane na svojega lastnika, rade potujejo in živijo umirjeno življenje. Zaradi svojega značaja so nezapleteni spremljevalci – v nasprotju z nekaterimi glasnejšimi, orientalskimi pasmami mačk kartuzijke tiho in nežno mijavkajo ter pogosto raje komunicirajo s preprostim žvrgolenjem. Njihova nežnost se opazi tudi na njihovih ”nasmejanih” obrazih.

Kartuzijka je tiha in sproščena mačka, ki se zelo rada druži in običajno ni agresivna. Zato je odlična hišna mačka, seveda pa uživa tudi zunaj. Njen kratek in gost kožuh se običajno ne vozla ter ga ni težko negovati. To je lahko koristna lastnost pri mačkah, ki rade raziskujejo podrast in grmičevje na vrtu!

Če nameravate imeti doma samo eno mačko in jo nameravate imeti ves čas imeti v stanovanju, poskrbite, da bo imela dovolj možnosti zaposlitve in s tem dovolj vadbe in intelektualne stimulacije. Mačja drevesa in praskalniki so odlični za plezanje in telesno dejavnost, medtem ko izbor različnih mačjih ležišč ter skrivališč, kot so mačje votline, prinaša obilico skrivališč in sprostitve. Nekatera mačja drevesa do stropa ponujajo vse te možnosti v enem. Mačke so zelo iznajdljive pri izbiri svojih najljubših prostorov v vašem domu: mesto na knjižni polici je morda njeno najljubše mesto za dremež (dodajte ji samo mačjo odejo), medtem ko druge mačke zelo rade spremljajo dogajanje z mačje blazine na okenski polici. Če imate dovolj prostora na radiatorju, lahko nanj namestite radiatorsko posteljo, ki posrbi za udobno in sprostitveno mesto za vašo mačko, ki je dovolj visoko za lep razgled.

Zdravje

Nakup pri registriranem rejcu je prvi korak, da zagotovite, da bo vaša mačka zdrava in verjetno ne bo trpela zaradi dednih bolezni. Dobra je pripeljala do dejstva, da pasma kot celota ni nagnjena h genetskim težavam. Ena izjema je FNI ali mačja neonatalna izoeritroliza. Kartuzijke imajo običajno krvno skupino B. Če bi samico s krvno skupino B sparili s samcem krvne skupine A ali AB, obstaja nevarnost, da bi pri mačkah prišlo do izoenterolize mačk pri mladičkih. Če mačja mati s krvno skupino B skoti mladička s krvno skupino A (kar se lahko zgodi, če je mačji oče tipa A/AB), so protitelesa, proizvedena v materinem mleku, strupena za mucka. Mleko mačje matere krvne skupine B vsebuje protitelesa proti krvni skupini A, zaradi česar se rdeče krvne celice izločajo v mačji urin, kar pa privede do anemije, ki je lahko v akutnih primerih FNI usodna. Kartuzijska pasma kaže največjo predispozicijo (44 %) za FNI.

Dobra novica je, da precej preprosto preprečiti parjenje mačk z nezdružljivimi krvnimi skupinami. Če razmišljate, da bi svojo kartuzijko uporabljali za vzrejo, je nujno, da pred vzrejo določite njeno krvno skupino. To počnejo vsi ugledni rejci, da pomagajo preprečiti razvoj FNI.

Nega

Poleg zgoraj omenjene genetske nepravilnosti kartuzijka enostavna za nego in precej trpežna. Njeno tiho mijavkanje in prijazen ter prijateljski značaj jo naredijo za raznolikega ljubljenčka, ki je rada tako znotraj kot zunaj. Dobro se razume z drugimi mačkami in ljudmi ter tudi s psi. Čeprav velja za sproščeno in umirjeno mačko, pa je ne smemo spravljati preveč v stres. Ne potrebuje mačjega prijatelja – dovolj je, če ji namenite pozornost in varnost, da se bo počutila zaščiteno in ljubljeno.

Smiselno ji je ponuditi vrsti primerno hrano. Mačke so mesojeda bitja, zato njihov prebavni sistem ne more prebaviti večjih količin ogljikovih hidratov. Zato je pomembno, da ji ponudimo hrano s kakovostnimi živalskimi beljakovinami, ki jih dopolnjujejo nekatere rastlinske sestavine in mački zagotavljajo pravilno oskrbo s hranili.

Za vsako pasmo mačke je letni pregled pri veterinarju ključnega pomena, saj tako preverimo stanje njenega srca, pljuč in zob, kjer lahko vidimo, ali se je nabral zobni kamen. Mačke, ki so veliko zunaj, je potrebno redno pregledovati glede bolh in drugih zajedavcev. Pomembno je, da čipirate svojo mačko, če slučajno zbeži, in poskrbite, da so vaši podatki v registru čipa vedno posodobljeni, zlasti v primeru selitve.

Za dobrobit vaše mačke je pomembno, da v stanovanju ustvarite mački prijazno okolje. Vaša kartuzijka naj ima veliko možnosti za različno mačje početje, kar pomeni možnosti praskanja, skrivanja, počivanja in igranja. Ker pa je zelo pametna in uživajo ob fizičnih ter miselnih izzivih, ji morate v svojem domu ponuditi dovolj zabavnih predmetov, s katerimi se bo zabavala. Kartuzijka je tudi zelo družabna mačka in uživa v človeški družbi. Zato je pomembno, da ji namenite veliko pozornosti, ljubezni in časa za igranje. Ker pa je izredno očarljiva mačka, se boste zelo težko ločili od nje!

kartuzijka © Christophe Fouquin / stock.adobe.com

Vzreja

Če ste se zaljubili v kartuzijko, vas verjetno zanima, kje najti pravega rejca. Visoke cene vas bodo verjetno odvrnile od nakupa čistokrvne pasemske mačke, zaradi česar se boste zatekli k prodajalcem, ki iščejo samo denar in se osredotočajo le na količino živali, ki jih lahko vzredijo. Kartuzijko vzrejajo po vsej Veliki Britaniji in celinski Evropi, obstajajo pa številni ugledni rejci, za katere je zdravje mačk prvotnega pomena.

Ugledni rejci pred parjenjem preverijo oba mačja starša in tako zmanjšajo tveganje za prenos genetskih bolezni ter poskrbijo, da mladiči ustrezajo standardom. Skrben rejec ne bo pustil, da bi mačje matere brez premora kotile, temveč jim med posameznim leglom zagotovi nekaj časa za počitek. Vzreja legla mačk je naporen postopek za mačjo mati, rejca pa stane denar, čas in trud. Ugledni rejec bo ves dan skrbel za svoje živali. Pomembno je tudi, da vam rejec ne proda mladička, ki je mlajši od 12 tednov, saj se morajo mladički najprej naučiti osnovnih življenjskih prvin od svoje matere. Morajo se tudi igrati in prepirati s svojimi bratci in sestricami ter se navaditi nežnega dotika ljudi, preden se sami odpravijo v svet! Ugledni rejec bo mladičem zagotovil kakovostno, vrsti primerno hrano in jih dobro socializiral z drugimi živalmi, preden jih bo poslal v nov dom. Nekateri rejci bodo za odplačilo cepili in kastrirali mladička, vendar je to na splošno vaša odgovornost. Rejec bi vam moral ob nakupu zagotoviti pisna dokazila o zdravstvenih pregledih in cepljenjih ter vse ustrezne pasemske dokumente.

Za čistokrvno kartuzijko boste odšteli nekje okrog 1.100 evrov. Z denarjem boste plačali tako mladička kot tudi rejčevo delo, ki ga je vložil v skrb za vašo novo mačko. Vzrejanje mačk je drag posel. Ugledni rejci skrbijo za zdravje svojih mačk in jih hranijo s primerno ter kakovostno hrano. Veterinar pogosto pregleda mačje matere med brejostjo, ko pa na svet prikukajo mladički, pa pregleda še njih.

Vam in vaši kartuzijki želimo čudovito življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…