Pasme mačk

Obstaja veliko različnih pasem mačk. Veliko število pasem je na eni strani posledica vzreje, na drugi strani pa naravnega širjenja mačk. Preberite več

Najdite svojo mačko

Pomembne lastnosti

Moja mačka naj bo

Izgled

Velikost
MalaSrednje velikaVelika
Dlaka
Brez dlake / hipoalergenaKratkodlakaDolgodlaka
Barva
ČrnaModra / sivaČinčilaKremnaBelaVijoličnaRjava / čokoladna / siva
Vzorec
TigrastŽelvast / tribarvni / calicoDvobarvni / tuxedo / vanColourpoint
14 mačje pasme glede na vaše iskanje
9 min

Balijka

Če imate radi siamsko mačko, potem vas bo balijka naravnost očarala. Preberite, od koder balijka izvira in kako je povezana s siamsko mačko.
7 min

Bombajka

Če želite v svojem stanovanju imeti mačko, ki spominja na črnega panterja, potem je bombajka prava za vas. Več o njenem značaju na zoohit!
7 min

Devon Reks

Devon reks je redka mačja pasma, ki se zaradi svojega videza zelo razlikuje od drugih mačk. Lobanja pasme devon reks je dokaj ravna in se ponaša z zelo velikimi štrlečimi ušesi in ogromnimi očmi. Čeprav pasme devon reks sprva niso ravno oboževali oz. odobravali, pa je zaradi svojega nenavadnega izgleda kmalu postala zelo priljubljena. Zaradi svojega prijetnega značaja je devon reks popolna družinska mačka. Prav tako je primerna za življenje v stanovanju. Mogoče bo kmalu popestrila tudi vaš dom!
9 min

Eksotična kratkodlaka mačka

Obožujete Garfielda? Potem je eksotična kratkodlaka mačka prava mačka za vas. Gre za prijetno, leno mačko, ki rada poležava pred televizijo in vas zabava s svojimi močnimi nogami ter veliko glavo s ploskim nosom.
6 min

Evropska kratkodlaka mačka

Neverjetno, toda resnično: tudi evropska kratkodlaka mačka je čistokrvna mačja pasma. Toda to ne pomeni, da je vsaka mačka, katere pasme ne poznamo, evropska kratkodlaka mačka, saj ima tudi ta pasma svoje pasemske standarde.

6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
7 min

Munchkin

Mačka s kratkimi tacami

Munchkin je edinstvena pasma mačk, ki prihaja iz ZDA in je drugod po svetu še vedno precej redka. Njene značilne kratke tace so nastale zaradi naključne genske napake. Njene kratke tace pa poleg vsega še dodatno poudarja njen poseben značaj, zaradi česar je med rejci in oboževalci zares priljubljena.
7 min

Nebelung

Nebelung je srednje velika mačka s srednje dolgo dlako. Je umirjena mačka, ki se običajno naveže na eno osebo.
5 min

Nemški reks

Nemški reks je mačka s kodrasto dlako in velja za eno od dveh mačk nasploh, ki izvirata iz Nemčije. Zakaj pa ima kodrasto dlako?
9 min

Sfinga

Sfinga je ena najbolj prepoznavnih golih mačk oz. mačk brez dlake. Kako je izgubila svojo dlako in zakaj je nastanek te pasme sporen?
6 min

Siamska mačka

Siamska mačka je poleg perzijske mačke ena najstarejših in najbolj znanih mačjih pasem. Izvira iz jugovzhodne Azije, natančneje iz  Siama, ki danes spada pod Tajsko. Tam so jo častili kot tempeljsko mačko. Proti koncu 19. stoletja so prve siamske mačke prišle v Anglijo, kjer so jih vzredili v čistokrvne mačke. Leta 1892 so določili prve standarde za pasmo siamske mačke. Siamske mačke vzrejajo v Nemčiji od leta 1927. Nekaj let kasneje pa so se razširile po celem svetu.

Od 20. stoletja naprej se je iz domače mačke razvilo več pasem. Deloma so ljudje zraven križali tudi divje pasme mačk. Nekatere pasme mačk temeljijo tudi na vzreji spontano nastale mutacije. Vsekakor pa so si različne pasme mačke med seboj veliko bolj podobne kot pasme psov. Mačke so v preteklosti pravzaprav imele vedno dve osnovni nalogi: odganjanje miši in kot hišne ljubljenčke. Na splošno lahko delimo mačje pasme v kratkodlake, s polkratko dlako in dolgodlake mačke.

Ali veste, katere so najbolj znane pasme mačk in kaj razlikuje posamezne pasme? V našem magazinu za mačke lahko preberete zanimive informacije o najbolj priljubljenih mačjih pasmah.