Zakaj mačke lovijo?

mačka na lovu

Ko mačke lovijo, to običajno vključuje skrivanje, zalezovanje, lovljenje, ubijanje in hranjenje. Slednje se zgodi le takrat, ko je mačka resnično lačna. Sicer pa pride žal pogosto do tega, da nam po uspešnem ulovu naša mačka predstavi doma na predpražniku na pol mrtvo miško. Ste se tudi vi že kdaj vprašali zakaj mačke lovijo? Preverite več v nadaljevanju.

Zakaj mačke lovijo

Hišne mačke niso več odvisne od iskanja hrane v naravi. Kljub temu imajo mačke lovski nagon, ki je eden njihovih prvotnih nagonov. Tudi, ko je mačka sita, se ji ob pogledu na potencialni plen aktivira nagon po lovu. Pri tem ni bistveno ali gre za mačko s prostim izhodom, notranjo mačko ali v divjini živečo mačko.  Nagon po lovu je prirojen in se tako prenaša iz generacije v generacijo.

Ko mačka prinese miš

Ni redkost, da mačke svojim ljudem prinašajo miši. Ljudje nismo enotnega mnenja zakaj se to dogaja. Pri večini obstaja domneva, da nam mačke želijo prinesti darilo, saj sami nismo dobri lovci in nam zato želijo podariti nekaj zaželjenega. Zato bi se naj veselili, če vaš mačji ljubljenček tu in tam prinese domov miško. Mačko zaradi tega kaznovati bi bilo popolnoma neprimerno, saj ne bi razumela, zakaj naj bi bilo njeno vedenje napačno.

Mačka z mišjo © byrdyak / stock.adobe.com

Ko mačke lovijo – tako ulovijo svoj plen

Lov na plen pri mački s prostim izhodom se začne z zalezovanjem po njenem lovišču. Po določenem času se odloči za obetavno mesto in potrpežljivo čaka. Ko odkrije plen, se začne faza zalezovanja. Ko izkoristi vse možnosti skrivanja, se prikrade v bližino in zavzame značilno držo na preži. Oči sledijo vsakemu premiku, počasi zadnje noge potisne nazaj. In končno je tako daleč. Rep iztegne nazaj in mačka skoči z enim ali več skoki naprej.

Odločilni skok je tako izmerjen, da najprej zadnje noge ujamejo zagon in sprednje služijo za zaseg plena. Kot rezultat, se lahko še vedno odzove na izmikajoče se gibanje miške v skoku in s sprednjim telesom udari v ustrezno smer. Pri skoku iz višjega položaja, pride na hitro pred plen in nato najhitreje možno zagrabi plen. V tem položaju ne udari s tačko, temveč hitro zagrabi s kremplji.

Mačka na lovu 1 © Photo-SD / stock.adobe.com

Male uplenjene živali takoj zagrabi z zobmi – pogosto pa položi nanje še tačko. Pogosto pride do tega, da svoj ulov izpusti in ponovno lovi. Po nekajkratnih ponovitvah lova je že včasih njen nagon tako oslabljen, da se umakne brez miši. Drugače pa jo vzame v gobec in jo za hranjenje nese v varno skrivališče ali jo prinese – kot že omenjeno na začetku – svojemu lastniku, ki si z njo ne more popolnoma nič začeti.

Vse izdelke za mačke, kot so suha in mokra hrana, igrače ali pesek, najdete v naši spletni trgovini zoohit

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne