Pasme mačk

Obstaja veliko različnih pasem mačk. Veliko število pasem je na eni strani posledica vzreje, na drugi strani pa naravnega širjenja mačk. Preberite več

Najdite svojo mačko

Pomembne lastnosti

Moja mačka naj bo

Izgled

Velikost
MalaSrednje velikaVelika
Dlaka
Brez dlake / hipoalergenaKratkodlakaDolgodlaka
Barva
ČrnaModra / sivaČinčilaKremnaBelaVijoličnaRjava / čokoladna / siva
Vzorec
TigrastŽelvast / tribarvni / calicoDvobarvni / tuxedo / vanColourpoint
16 mačje pasme glede na vaše iskanje
9 min

Balijka

Če imate radi siamsko mačko, potem vas bo balijka naravnost očarala. Preberite, od koder balijka izvira in kako je povezana s siamsko mačko.
11 min

Britanska dolgodlaka mačka

Ali iščete prilagodljivo mačko za življenje v hiši, po možnosti z dolgo dlako? „Britanska dolgodlaka mačka“, ali pogosto „Highlander“ je različica britanske kratkodlake mačke z dolgo dlako in deli z njo prijazen, uravnotežen značaj in manj želje po gibanju. Zgodovina britanske dolgodlake mačke je tesno povezana z britansko kratkodlako mačko. Navsezadnje ustrezata obe pasmi istemu standardu in se razlikujeta le v dolžini dlake, ki je pri britanski dolgodlaki mački dolga in je nastala s križanjem britanske kratkodlake mačke s perzijsko mačko.
9 min

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany je prava modna mačka s svojim srednje dolgim čokoladnim kožuhom in velikimi zelenimi očmi. Kakšen pa je njen značaj in od kod izvira?
4 min

Javanka

Javanka je mačka s srednje dolgo dlako in zelo košatim repom. Velja za zelo živahno, prijazno in družabno mačko.
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
7 min

Nebelung

Nebelung je srednje velika mačka s srednje dolgo dlako. Je umirjena mačka, ki se običajno naveže na eno osebo.
10 min

Neva Masquerade

Neva Masquerade je dolgodlaka košata mačka s skrivnostnim izgledom in bujno grivo ter je tesna sorodnica sibirske mačke. Preberite več na zoohit!
10 min

Perzijska mačka

»Plišasta« perzijska mačka je ena najbolj priljubljenih mačk. Presenetljivo je, da v Perziji imenovana kot »Gorbe-iyāāni« (iranska mačka)‚ pripada najstarejšim pasmam mačk - in to, čeprav Perzijci, ki jih danes poznamo, sploh ne prihajajo iz Orienta!
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…
10 min

Sibirska mačka

Sibirska mačka je sinonim za hišno mačko – je srednja velika mačka z izvirnim videzom, močnim telesom in srednje dolgo dlako, ki je nastala brez vpliva človeka v njenem domačem kraju v Rusiji. Mačko načrtno vzrejajo šele od 80. let prejšnjega stoletja.
11 min

Somalijka

Somalijka je orientalska mačka s srednje dolgo dlako, ki je zelo živahna in inteligentna. Svojega lastnika bo radovedno spremljala povsod!
9 min

Sveta birmanska mačka

„Sveta birmanska mačka“ - ime mačke birmanka poskrbi za veliko zmede. Ta pasma mačke se v angleščini imenuje "Burma" - vendar se ne sme zamenjati z burmansko mačko! Dejansko prihaja birmanka iz francoskega vzrejnega programa 20-ih let. Tukaj boste izvedeli več o tej pasmi, ki je odlična kombinacija perzijske in siamske mačke!
5 min

Turška angora

Turška angora velja za najstarejšo rodovniško mačko na svetu ter je bila doma na dvorih sultanov in kraljev. Poznavalci te pasme cenijo njeno svilnato dlako in elegantne gibe. Turške angore so inteligentne, igrive in ljubeznive mačke.

Od 20. stoletja naprej se je iz domače mačke razvilo več pasem. Deloma so ljudje zraven križali tudi divje pasme mačk. Nekatere pasme mačk temeljijo tudi na vzreji spontano nastale mutacije. Vsekakor pa so si različne pasme mačke med seboj veliko bolj podobne kot pasme psov. Mačke so v preteklosti pravzaprav imele vedno dve osnovni nalogi: odganjanje miši in kot hišne ljubljenčke. Na splošno lahko delimo mačje pasme v kratkodlake, s polkratko dlako in dolgodlake mačke.

Ali veste, katere so najbolj znane pasme mačk in kaj razlikuje posamezne pasme? V našem magazinu za mačke lahko preberete zanimive informacije o najbolj priljubljenih mačjih pasmah.