Pasme mačk

Obstaja veliko različnih pasem mačk. Veliko število pasem je na eni strani posledica vzreje, na drugi strani pa naravnega širjenja mačk. Preberite več

Najdite svojo mačko

Pomembne lastnosti

Moja mačka naj bo

Izgled

Velikost
MalaSrednje velikaVelika
Dlaka
Brez dlake / hipoalergenaKratkodlakaDolgodlaka
Barva
ČrnaModra / sivaČinčilaKremnaBelaVijoličnaRjava / čokoladna / siva
Vzorec
TigrastŽelvast / tribarvni / calicoDvobarvni / tuxedo / vanColourpoint
16 mačje pasme glede na vaše iskanje
8 min

Abesinka

Abesinka ima velike oči in velika ušesa. Zelo se naveže na lastnika, mu sledi ob vsakem koraku in spremlja njegova dejanja.
8 min

Balijka

Če imate radi siamsko mačko, potem vas bo balijka naravnost očarala. Preberite, od koder balijka izvira in kako je povezana s siamsko mačko.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

7 min

Bombajka

Če želite v svojem stanovanju imeti mačko, ki spominja na črnega panterja, potem je bombajka prava za vas. Več o njenem značaju na zoohit!
9 min

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany je prava modna mačka s svojim srednje dolgim čokoladnim kožuhom in velikimi zelenimi očmi. Kakšen pa je njen značaj in od kod izvira?
7 min

Devon Reks

Devon reks je redka mačja pasma, ki se zaradi svojega videza zelo razlikuje od drugih mačk. Lobanja pasme devon reks je dokaj ravna in se ponaša z zelo velikimi štrlečimi ušesi in ogromnimi očmi.

6 min

Egiptovska mau

Egiptovska mau je kratkodlaka mačka, ki je k nam prišla seveda iz Egipta. Preberite, ali s svojim značajem spominja na faraone.
7 min

Korat

Korat je pasma mačke, za katero že od nekdaj velja, da lastniku prinaša srečo. Nekoč so si jo lahko privoščili samo kralji. Kakšen pa je njen značaj in kako skrbeti zanjo? Več na zoohit!
5 min

Nemški reks

Nemški reks je mačka s kodrasto dlako in velja za eno od dveh mačk nasploh, ki izvirata iz Nemčije. Zakaj pa ima kodrasto dlako?
9 min

Ruska modra mačka

Ruska modra mačka je zelo aktivna in rada igra s svojim lastnikom. Podobna je britanski kratkodlaki mački, a ima povsem drugačen značaj.
11 min

Somalijka

Somalijka je orientalska mačka s srednje dolgo dlako, ki je zelo živahna in inteligentna. Svojega lastnika bo radovedno spremljala povsod!
10 min

Tajska mačka

Tajska mačka je družabna, aktivna in inteligentna mačka, ki je tesno povezana s siamsko mačko, saj iz nje tudi izvira.

Od 20. stoletja naprej se je iz domače mačke razvilo več pasem. Deloma so ljudje zraven križali tudi divje pasme mačk. Nekatere pasme mačk temeljijo tudi na vzreji spontano nastale mutacije. Vsekakor pa so si različne pasme mačke med seboj veliko bolj podobne kot pasme psov. Mačke so v preteklosti pravzaprav imele vedno dve osnovni nalogi: odganjanje miši in kot hišne ljubljenčke. Na splošno lahko delimo mačje pasme v kratkodlake, s polkratko dlako in dolgodlake mačke.

Ali veste, katere so najbolj znane pasme mačk in kaj razlikuje posamezne pasme? V našem magazinu za mačke lahko preberete zanimive informacije o najbolj priljubljenih mačjih pasmah.