Pasme mačk

Obstaja veliko različnih pasem mačk. Veliko število pasem je na eni strani posledica vzreje, na drugi strani pa naravnega širjenja mačk. Preberite več

Najdite svojo mačko

Pomembne lastnosti

Moja mačka naj bo

Izgled

Velikost
MalaSrednje velikaVelika
Dlaka
Brez dlake / hipoalergenaKratkodlakaDolgodlaka
Barva
ČrnaModra / sivaČinčilaKremnaBelaVijoličnaRjava / čokoladna / siva
Vzorec
TigrastŽelvast / tribarvni / calicoDvobarvni / tuxedo / vanColourpoint
11 mačje pasme glede na vaše iskanje
11 min

Britanska dolgodlaka mačka

Ali iščete prilagodljivo mačko za življenje v hiši, po možnosti z dolgo dlako? „Britanska dolgodlaka mačka“, ali pogosto „Highlander“ je različica britanske kratkodlake mačke z dolgo dlako in deli z njo prijazen, uravnotežen značaj in manj želje po gibanju. Zgodovina britanske dolgodlake mačke je tesno povezana z britansko kratkodlako mačko. Navsezadnje ustrezata obe pasmi istemu standardu in se razlikujeta le v dolžini dlake, ki je pri britanski dolgodlaki mački dolga in je nastala s križanjem britanske kratkodlake mačke s perzijsko mačko.
11 min

Britanska kratkodlaka mačka

Ali iščete mačko, ki bo vašo družino s svojim umirjenim in uravnoteženim značajem odlično dopolnjevala in, ki se, če je potrebno, zadržuje le v hiši? Potem vam priporočamo pasmo „britanska kratkodlaka mačka“. Mehki dlaki in velikim očem kratkodlake britanke se komaj upre marsikateri prijatelj mačk. Pri tem boste tudi značaj te britanske mačke enostavni oboževali! Kaj vse je še potrebno vedeti? Naš pasemski portret vam natančno predstavlja kratkodlako mačko iz Velike Britanije in ponuja nasvete glede nakupa, nege, prehrane in zdravstvene oskrbe.
7 min

Devon Reks

Devon reks je redka mačja pasma, ki se zaradi svojega videza zelo razlikuje od drugih mačk. Lobanja pasme devon reks je dokaj ravna in se ponaša z zelo velikimi štrlečimi ušesi in ogromnimi očmi. Čeprav pasme devon reks sprva niso ravno oboževali oz. odobravali, pa je zaradi svojega nenavadnega izgleda kmalu postala zelo priljubljena. Zaradi svojega prijetnega značaja je devon reks popolna družinska mačka. Prav tako je primerna za življenje v stanovanju. Mogoče bo kmalu popestrila tudi vaš dom!
9 min

Eksotična kratkodlaka mačka

Obožujete Garfielda? Potem je eksotična kratkodlaka mačka prava mačka za vas. Gre za prijetno, leno mačko, ki rada poležava pred televizijo in vas zabava s svojimi močnimi nogami ter veliko glavo s ploskim nosom.
6 min

Evropska kratkodlaka mačka

Neverjetno, toda resnično: tudi evropska kratkodlaka mačka je čistokrvna mačja pasma. Toda to ne pomeni, da je vsaka mačka, katere pasme ne poznamo, evropska kratkodlaka mačka, saj ima tudi ta pasma svoje pasemske standarde.

6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
10 min

Perzijska mačka

»Plišasta« perzijska mačka je ena najbolj priljubljenih mačk. Presenetljivo je, da v Perziji imenovana kot »Gorbe-iyāāni« (iranska mačka)‚ pripada najstarejšim pasmam mačk - in to, čeprav Perzijci, ki jih danes poznamo, sploh ne prihajajo iz Orienta!
6 min

Siamska mačka

Siamska mačka je poleg perzijske mačke ena najstarejših in najbolj znanih mačjih pasem. Izvira iz jugovzhodne Azije, natančneje iz  Siama, ki danes spada pod Tajsko. Tam so jo častili kot tempeljsko mačko. Proti koncu 19. stoletja so prve siamske mačke prišle v Anglijo, kjer so jih vzredili v čistokrvne mačke. Leta 1892 so določili prve standarde za pasmo siamske mačke. Siamske mačke vzrejajo v Nemčiji od leta 1927. Nekaj let kasneje pa so se razširile po celem svetu.
10 min

Sibirska mačka

Sibirska mačka je sinonim za hišno mačko – je srednja velika mačka z izvirnim videzom, močnim telesom in srednje dolgo dlako, ki je nastala brez vpliva človeka v njenem domačem kraju v Rusiji. Mačko načrtno vzrejajo šele od 80. let prejšnjega stoletja.
5 min

Turška angora

Turška angora velja za najstarejšo rodovniško mačko na svetu ter je bila doma na dvorih sultanov in kraljev. Poznavalci te pasme cenijo njeno svilnato dlako in elegantne gibe. Turške angore so inteligentne, igrive in ljubeznive mačke.

Od 20. stoletja naprej se je iz domače mačke razvilo več pasem. Deloma so ljudje zraven križali tudi divje pasme mačk. Nekatere pasme mačk temeljijo tudi na vzreji spontano nastale mutacije. Vsekakor pa so si različne pasme mačke med seboj veliko bolj podobne kot pasme psov. Mačke so v preteklosti pravzaprav imele vedno dve osnovni nalogi: odganjanje miši in kot hišne ljubljenčke. Na splošno lahko delimo mačje pasme v kratkodlake, s polkratko dlako in dolgodlake mačke.

Ali veste, katere so najbolj znane pasme mačk in kaj razlikuje posamezne pasme? V našem magazinu za mačke lahko preberete zanimive informacije o najbolj priljubljenih mačjih pasmah.