Naj mačko steriliziram ali kastriram?

Naj mačko steriliziram ali kastriram?

Naj mačko steriliziram ali kastriram?

Na svetu skoraj ni nič lepšega kot mačji mladiči. Žal pa vse mačke ne najdejo lepega doma. Ko se potepuške mačke parijo med seboj ali z domačimi mačkami, potem bodo njihovi mladiči zagotovo imeli slabo življenje. Preprečite nepotrebno trpljenje mačke in se odločite za poseg, pa naj bo kastracija oz. sterilizacija.

Zakaj kastrirati mačko?

Kastracija ima pri mačkah več prednosti. Kastrirane mačke so manj agresivne, bolj zaupljive in ne hodijo daleč od doma, kar je pri zunanjih mačkah zelo pomembno, saj lahko zmanjša tveganje za nesreče in pretepe z drugimi mačkami. Samice nimajo več nagona po gonitvi, samci pa več ne označujejo svoje območje v stanovanju. V povprečju imajo kastrirane mačke daljšo življenjsko dobo kot nekastrirane mačke, so manj pod stresom in so bolj uravnotežene. Konec koncev pa kastracija preprečuje razmnoževanje živali.

Mačke postanejo spolno zrele pred prvim letom življenja, pri nekaterih rodovinskih pasmah pa lahko to traja malce dlje. Samica običajno skoti dvakrat na leto, povprečno pa dobi od 2 do 6 mladičev. Na primer: Če ima mačka v 10 letih približno 80 mladičev, ki se razmnožujejo z isto hitrostjo (in njihovi mladiči enako), potem v teh 10 letih na svet pride na tisoče mačjih mladičev – in za vse žal ni lepega doma!

Naj mačko steriliziram ali kastriram?

Slika prikazuje, kako nenadzorovano se mačke razmnožujejo, če jim tega ne preprečujemo.

Neželene mačje mladiče ljudje pogosto odvržejo, ubijejo ali v najboljšem primeru odpeljejo v zavetišče, ki so velikokrat prenatrpana. Kastracija oz. sterilizacija zato nista nobena kršitev njihovih pravic, temveč pomemben ukrep za zaščito živali.

Naj mačko steriliziram ali kastriram – kakšna je razlika?

Nekateri lastniki mačk včasih ne vedo, kakšna je razlika med kastracijo in sterilizacijo. Ali oba izraza pomenita isto stvar? Je kastracija mišljena samo za samce, sterilizacija pa za samice? In kaj točno se zgodi med postopkom? Pa poglejmo! Kastriramo in steriliziramo lahko tako samce kot samice. Obe operaciji sta namenjeni temu da žival postane sterilna in da ne more več imeti mladičkov. Kako pa se kastracija in sterilizacija razlikujeta?

Kastracija mačke – postopek in prednosti

Pri kastraciji odstranimo organe oz. žleze za proizvodnjo hormonov, kar so pri samcih moda, pri samicah pa jajčniki. To je standardni postopek, ki ga lahko opravi večina veterinarjev. Pri samcih odprejo moda z drobnimi zarezami, zavežejo semenovode in krvne žile ter odstranijo moda. Pri samicah je postopek nekoliko bolj zapleten, saj ji morajo odpreti trebušno steno, da lahko odstranijo jajčnike. Ponavadi se ob postopku odstrani tudi maternica, še zlasti v primeru, če je mačka že malce starejša. Operacija sama običajno ni preveč težka, je pa bolj invazivna (in dražja) kot pri samcih, kjer operacija poteka zunaj.

Prednosti kastracije na kratko:

 • Brez nezaželenih potomcev
 • Brez nagona po gonitvi, mačke več ne kličejo ena drugo
 • Ni več nagona po gonitvi, ki se lahko pojavi pri nekastriranih samicah, ko se že dlje časa niso parile in kar lahko privede do trajnega stresa ter večjega tveganja za obolenja spolnih organov
 • Zunanje mačke ne hodijo daleč od doma, kar zmanjša tveganje za nesreče in pretepe z drugimi mačkami
 • Na splošno mačke postanejo bolj uravnotežene, zaupljive in niso več pod stresom
  Manj agresivno vedenje
 • Bolezni, povezane s spolom, so manj pogoste ali popolnoma izključene (na primer do bolezni maternice ne more priti, če maternico odstranimo)
 • Pričakovana življenjska doba je v povprečju višja kot pri kastriranih živalih
 • Tveganje za bolezni, kot so rak ali patološke spremembe organov, se lahko zmanjša

Sterilizacija mačke – postopek in prednosti

Mačka je tudi po sterilizaciji sterilna, saj ji pri tem posegu prerežemo ali zavežemo semenovode oz. jajcevode. To pomeni, da do oploditve ne more več priti, vendar pa se vedenje mačke pri tem ne spremeni. Proizvodnja hormonov in nagon po razmnoževanju ostaneta nespremenjena.

Naj mačko steriliziram ali kastriram?

Prednosti sterilizacije na kratko:

 • Brez nezaželenih potomcev
 • Po postopku ni povečanja telesne teže
 • Brez sprememb vedenja (tu se posameznik odloči, ali je to prednost ali slabost)

Zaključek: kastracija in sterilizacija sta enako učinkoviti, kadar govorimo o preprečitvi brejosti. Vendar pa ima kastracija večji vpliv na žival in s tem tudi na lastnika. Ker s posegom vplivamo na proizvodnjo hormonov, mačke več nimajo tako hudega nagona po razmnoževanju in postanejo bolj umirjene in manj agresivne. Izkušeni lastniki mačk, zavetišča za živali in veterinarji večinoma svetujejo kastracijo, ker gre za celovito rešitev, ki odpravi neželeno vedenje mačke.

Na kaj moramo biti pozorni pred posegom?

Naj mačko steriliziram ali kastriram? Operacija v obeh primerih poteka pod anestezijo, zato mora mačka pred posegom pri veterinarju biti tešča, se pravi, da je ne smemo nahraniti. Priporočljivo je, da mačke ne hranimo 12 ur pred operacijo. Voda lahko še vedno pije. Prav tako moramo upoštevati, da se mačka v času pred operacijo ne goni, saj lahko to poveča tveganje za postoperativno krvavitev.

Kaj se spremeni, ko mačko steriliziram ali kastriram?

Sterilizacija ne vpliva na vedenje mačke, saj le z ločevanjem jajčec od spermijev na mehanski način preprečuje oploditev. Pri kastraciji pa pride do hormonskih in morda tudi vedenjskih sprememb, ki jih običajno dojemamo kot pozitivne. Kastracija očitno odtehta prednosti v primerjavi s sterilizacijo.

Pomanjkljivost: Nekatere mačke po kastraciji postanejo lene in počasne, zato jim preti povišanje telesne temperature, če ne zmanjšamo količino njenih obrokov. Apetit mačke se bo opazno povečal šele nekaj dni po operaciji, pri čemer se lahko vnos hrane poviša za 20 %, hkrati pa se poveča tudi presnova (kalorična potreba) za približno 30 %. Zato je pomembno, da količino hrane zmanjšamo in tako poskrbimo, da žival ohranja svojo telesno težo. Od vas je odvisno, ali se bo vaša mačka po operaciji zredila!

Naj mačko steriliziram ali kastriram?

Od vsake posamezne mačke je odvisno, ali se bo njeno vedenje po kastraciji spremenilo in ali bo postalo bolj pozitivno oz. negativno. Medtem ko bodo nekateri lastniki veseli, da njihov tigrček ne bo več plezal po stenah (včasih dobesedno), bodo drugi mnenja, da je njihova mačka postala preveč lena. Nobena mačka se na hormonske spremembe ne odzove enako.

Na kaj moramo biti pozorni po kastraciji oz. sterilizaciji?

Če vašo mačko kastrirajo zjutraj, jo lahko običajno pridete iskat že zvečer. Doma ji pripravite miren in topel prostor, kjer se lahko prebudi iz narkoze in nemoteno sprosti.

Večina mačk je od anestezije še nekaj časa zelo omamljena. Mačko položite na odejo ali mačjo posteljo, ki je na tleh in ne na stolu ali kavču. V nasprotnem primeru lahko mačka pade na tla in se poškoduje. Po operaciji bo mačka verjetno še nekaj časa čutila bolečino in se bo rada umikala na samo. Pri samicah lahko te bolečine trajajo še nekaj dni, pri samcih pa ponavadi minejo po dnevu ali dveh. V tej fazi mačko natančno opazujte!

Prehrana po kastraciji: Mački ni treba spreminjati prehranjevalnih navad, dovolj je, če zmanjšate količino njenih obrokov. Če mačka nekaj tednov ali mesecev po posegu pridobi nekaj telesne teže, potem je količina zaužite hrane še vedno prevelika. V tem primeru lahko preizkusite hranjenje z dietno hrano za mačke. Na voljo je tudi hrana za sterilizirane in kastrirane mačke, katere profil hranil je prilagojen posebnim potrebam tovrstnih mačk. Takšna hrana lahko na dolgi rok pomaga mački ohranjati zdravo telesno težo, saj ima prilagojeno vsebnost energije, ki ustreza spremenjenemu metabolizmu kastriranih mačk. Mimogrede: naj vas ne moti, če na hrani piše, da je za sterilizirane mačke. Izraz sterilizacija se v tem primeru uporablja kot vsesplošni izraz in velja tudi za kastrirane mačke.

Kdaj naj mačko steriliziram ali kastriram?

Pravi čas za sterilizacijo ali kastracijo mačke je odvisen od različnih dejavnikov, najpomembnejša pa sta stopnja razvoja mačke in njena pasma. Običajno je mačke priporočljivo kastrirati v času, ko doseže spolno zrelost (približno od 6 do 8 mesecev). Pogosto pa se izvaja tudi zgodnja kastracija (med 8. in 14. tednom). To je še posebej priporočljivo pri mačkah, ki živijo na prostem. Pomembno je, da ne čakamo predolgo! Že en sam ''zmenek'' vaše mačke z nekastriranim samcem je dovolj, da boste kmalu dobili skupino mladih muck.

Naj mačko steriliziram ali kastriram?

Koliko staneta sterilizacija oz. kastracija?

Morebitne stroške kastracije upoštevajte že pri nakupu mačke! Cena kastracije oz. sterilizacije mačke je odvisna tudi od pristojbin, ponavadi pa staneta med 40 do 70 evrov. Vendar to ne vključuje stroškov za anestezijo, zdravila, infuzijo itd! Na skupne stroške vpliva tudi pristojbina, ki jo veterinarji zaračunajo na podlagi različnih dejavnikov. K tem dejavnikom lahko na primer prištejemo posamezno stopnjo zahtevnosti, potreben čas za poseg in lokalne pogoje.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?
5 min

Prebavne težave pri mačkah

Prehrana naših domačih mačk le redko spominja na prehrano njihovih divjih sorodnikov. Odkar mačke in ljudje živijo skupaj, se je prehrana mačke zelo spremenila. To je tudi pogost razlog, zakaj se pri mačkah pojavljajo prebavne težave. Toda tudi bolezni, zastrupitve in druge težave so lahko vzrok za drisko, bruhanje in zaprtje!