Japonska kratkorepa mačka

Japonska kratkorepa mačka

Japonska kratkorepa mačka je ena izmed kontroverznih pasem kratkorepih mačk.

Japonska kratkorepa mačka ima posebno značilnost: njen rep je kratek in plišast. Pasma je znana kot otrokom prijazna, ljubeča in igriva. Zaradi kratkega repa pa je japonska kratkorepa mačka sporna: zdravstvenih težav ni mogoče povsem izključiti.

Izgled

Najbolj opazna lastnost te mačke je njen skrajšan rep. Običajno je dolg le pet do osem centimetrov.

Japonska kratkorepa mačka ima eno ali več repnih vretenc. Vretenca so lahko različno zraščena, rep pa je upognjen.

Japonska kratkorepa mačka ima lahko dolgo in kratko dlako ter jo delimo na dolgodlako in kratkodlako japonsko kratkorepo mačko. Kratek rep pa pri obeh različicah prekriva gost in dolg kožuh.

Ste že vedeli?
Dlaka na njenem puhastem repu, ki štrli na vse strani, spominja na cvetne liste. To je pasmi prineslo vzdevek “mačka krizantema”.

Kakšne barvne različice obstajajo?

Svilnata, gosta dlaka je lahko različnih barv. Po standardu pasme so dovoljene vse barve dlake razen vijolične, čokolado rjave in točkaste.

Še posebej priljubljena je tribarvna različica te pasme. V državi izvora na Japonskem se temu reče “Mike-neko”, mačka s tremi dlakami, in tam velja za talisman za srečo.

Oči japonske kratkorepe mačke so mandljaste oblike in so lahko modre, zelene, zlate ali različnih barv.

Japonska kratkorepa mačka
Tribarvna japonska kratkorepa mačka velja za talisman v svoji domovini na Japonskem.

Kratek rep, poskočna hoja

Podobno kot orientalske pasme mačk je japonska kratkorepa mačka vitka in nežna. Ima pa nekoliko bolj mišičasto postavo.

Ker so zadnje noge daljše od sprednjih nog, je njena drža videti nekoliko sključena, njena hoja pa poskočna. Tako kot druge pasme s kratkim repom ali pasme brez repa japonska kratkorepa mačka nima dolgega repa, ki bi ji pomagal ohranjati ravnotežje.

Mučilna vzreja

Pasme s kratkim repom, kot je japonska kratkorepa mačka, so pogosto kritizirali. Z namernim krajšanjem kavdalne hrbtenice je mačka dobila kratek rep, ki ne more prevzeti vseh funkcij mačjega repa normalne dolžine.

Prizadete živali pogosto ne morejo pravilno hoditi, skakati in plezati, ker nimajo potrebne “palice za ravnotežje”. Poleg tega je motena komunikacija s sorodniki. Mačke uporabljajo tudi svoj rep za izražanje svojega razpoloženja.

Kratki repi so zaskrbljujoči

Lastnost kratkih repov ali brezreposti pri mačkah najdete na “Seznamu prizadetih lastnosti, ki prepovedujejo vzrejo živali zaradi mučenja”.

To je pomoč pri razlagi člena 11b nemškega zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje mučilno vzrejo. Seznam je namenjen ozaveščanju rejcev hišnih ljubljenčkov o odgovornosti in spodbujanju k vzreji zdravih živali.

V zvezi z japonsko kratkorepo mačko to pomeni, je pasma mačk vprašljiva vsaj z vidika dobrega počutja živali. Toda vzreja ni strogo prepovedana. Na Japonskem lahko živali zakonito vzrejate in kupujete.

Pogoj: Parjenje samo z zdravimi živalmi

V vsakem primeru bi morali rejec te pasme dati svoje mačke veterinarsko pregledati in pariti le z zdravimi živalmi. K temu na primer poziva fundacija Erna Graff za zaščito živali.

To priporočilo v svoji disertaciji poudarja tudi veterinarka Karina Schöll:

“Pri japonski in kurilski kratkorepi mački je pred odobritvijo vzreje priporočljiv le pregled za povečan občutek bolečine v predelu repa in druge vretenčne zarastline. Poleg tega morajo biti živali trajno označene z mikročipom ali tetovažo in vpisane v rodovniške knjige.” (Schöll, Qualzuchtmerkmale bei der Katze, S. 33)

Značaj: Japonska kratkorepa mačka kot družinska mačka

Na Japonskem se ta pasma imenuje “Kazoku-neko”. V prevodu to pomeni nekaj takega kot “Družinska mačka”. To zelo dobro opiše njen značaj, saj velja za zelo družabno, igrivo in ljubečo.

Če so v gospodinjstvu otroci, potem japonska kratkodlaka mačka, kot večina ostalih mačk, potrebuje nekaj časa, da se prilagodi. Vsekakor pa rada sodeluje v družinskem življenju, je odprta in ljubeča.

Klepetava sostanovalka

Japonska kratkodlaka mačka veliko mijavka. S svojim mehkim glasom dobesedno “klepeta” in “poje”. Ima močno osebnost in od lastnika zahteva veliko pozornosti.

Zaradi svoje radovednosti in inteligence se z veseljem uči majhnih trikov, kot sta prinašanje in podajanje tačke. Igralne deske in druge inteligentne igrače so dober način, da zaposlite to živahno in inteligentno mačko.

Vzreja: Ali je pasma primerna za stanovanje?

Ta pasma nima posebno močne želje po gibanju. To pomeni, da je običajno primerna za življenje v stanovanju. Vendar pa japonska kratkorepa mačka potrebuje tudi dovolj možnosti za plezanje in umik, da se bo počutila udobno.

Zelo ceni zavarovan balkon ali vrt. Ker je izjemno usmerjena v ljudi, je kot lastnik ne smete pustiti predolgo same.

Dobro je vedeti: Japonska kratkorepa mačka je ena redkih pasem mačk, ki se ne bojijo vode. Mnoge živali te pasme so navdušene nad vodo in uživajo v igri s svojo fontano.

Pogojno se razume z drugimi mačkami in psi

Zaradi skrajšanega repa imajo lahko japonske kratkorepe mačke težave pri sporazumevanju z drugimi mačkami, kar lahko oteži njihovo sobivanje.

Vseeno pa priporočamo, da ima dobro socializirana japonska kratkorepa mačka še enega mačjega sostanovalca. Dobro je, če posvojite vsaj dve mački te pasme. S psi se dobro razume, a zanje ne kaže veliko zanimanja.

Prehrana in nega: nezahtevna pasma

Ker je pogosto nekoliko bolj sproščena kot druge mačke in se ne giblje toliko, ima japonska kratkorepa mačka razmeroma nizke energetske potrebe.

Hranite jo s kakovostno hrano z visoko vsebnostjo mesa. Lastniki japonske kratkorepe mačke naj pazijo, da se njihova mačka ne bo preveč zredila.

Nega dlake

Dlaka te pasme mačk je brez podlanke, zaradi česar je nega še posebej enostavna. Običajno zadostuje tedensko krtačenje.

Pri dolgodlakih predstavnikih ali med menjavo dlake mačko pogosteje krtačite. Številnim mačkam ta “zdravstveni tretma” ugaja in se rade krtačijo.

Trpežno zdravje

Čeprav je japonska kratkorepa mačka ena od kontroverznih pasem s kratkim repom, pa je boljšega zdravja kot druge mačke s to lastnostjo. Nima znanih dednih bolezni.

Kako dolgo živi?

Ob dobri negi lahko živi v povprečju od 10 do 13 let.

Manj zdravstvenih težav kot manks

Zdi se, da ima ta pasma za razliko od brezrepega manksa manj zdravstvenih težav, ki izvirajo iz kratkega repa. Manks pogosto občuti hude bolečine v predelu medenice, poleg tega pa so pogoste inkontinenca in možganske malformacije.

Vsega tega doslej ni bilo mogoče opaziti v tolikšni meri pri japonski kratkorepi mački. Razlog za to je verjetno ta, da je njihov skrajšan rep posledica drugačne genske mutacije kot pri manksu. Za razliko od manksa se zdi, da ta mutacija ne vpliva na okostje japonske kratkorepe mačke.

Preprečite mučilno vzrejo

Ker pasma ni zelo razširjena, še nimamo končno oceno zdravja japonske kratkorepe mačke. Zaenkrat pa še ni splošnega priporočila za prepoved vzreje te mačke.

Vendar pa morajo biti rejci pozorni na zdravje svojih vzrejnih mačk, da se izognejo mučenju.

Japonska kratkorepa mačka na modrem ozadju
Kratki repi na splošno veljajo za tveganje za zdravje mačk.

Poreklo: z Japonske po celem svetu

Za razliko od mnogih drugih kratkorepih pasem mačk ima japonska kratkorepa mačka dolgo zgodovino.

Naravna genska mutacija, odgovorna za kratek rep, naj bi se zgodila v Aziji pred približno 1000 leti. Kasneje so to pasmo vzrejali na japonskem cesarskem dvoru.

Kratkorepe mačke proti škodljivcem

Mačke s kratkim repom so bile med tedanjim plemstvom zelo zaželene. Živali niso bile priljubljene le kot darila za kraljeve osebe – služile so tudi pomembnemu namenu.

Kratkorepe mačke so uporabljali kot lovce na miši na plantažah sviloprejke, kjer so pridobivali surovino za dragoceno svilo. Mačke z normalno dolgim repom niso bile primerne za to nalogo, saj so uničile dragocene kokone.

Zato so ljudje na plantaže začeli pošiljati mačke s kratkimi repi, da bi zaščitili sviloprejke pred glodavci in pticami. Ko so odkrili, da je mogoče te mačke selektivno vzrejati, je japonska kratkorepa mačka končno dobila svoj namen.

Japonska kratkorepa mačka in njen obstoj kot ulična mačka

V 17. stoletju je na Japonskem v veljavo prešel uradni ukaz o izpustitvi kratkorepih mačk, da bi lahko čim več teh mačk zavarovalo nasade pred škodljivci.

Zaradi tega je japonska kratkorepa mačka postala ulična mačka, ki se je nenadzorovano razmnoževala. Možno je, da pasma temu dejstvu dolguje svoje trdno zdravje.

Uradno priznanje japonske kratkorepe mačke

V 60. letih 20. stoletja so ameriški vojaki, nameščeni na Japonskem, odkrili nenavadne mačke. Prve primerke so v poznih 60. letih prejšnjega stoletja prepeljali v ZDA in od tam naprej po svetu.

Ameriška organizacija Cat Fanciers’ Association (CFA) je japonsko kratkorepo mačko leta 1965 uradno priznala kot samostojno pasmo. Leta 1990 jo je priznalo še združenje Fédération Internationale Féline (FIFe).

Japonska kratkorepa mačka v japonski kulturi

O izvoru japonske kratkorepe mačke obstaja legenda. Nekega dne je mačka spala preblizu ognja in njen rep se je vnel. Žival je z gorečim repom tekala po ulicah in zažigala okoliške hiše. Ko je panična mačka požgala celo naselje, je japonski cesar odredil, da je treba vsem mačkam odrezati repe.

Danes seveda vemo, da je kratek, puhast rep v obliki krizanteme v bistvu posledica genetske mutacije oz. volje narave. Na Japonskem je ta pasma še danes zelo priljubljena. Zlasti tribarvni primerki veljajo za talismane.

Vzor za mahajočo mačko in Hello Kitty

Dobro znana mahajoča mačka, Maneki-neko v japonščini, ki v trgovinah in restavracijah pozdravlja z dvignjeno šapo, je narejena po vzoru japonske kratkorepe mačke. Prav tako Hello Kitty, znana risana mačka japonskega podjetja Sanrio, je bila zasnovana na podlagi japonske kratkorepe mačke.

Nakup: Naj res kupimo to mačko?

Glede na trenutna spoznanja o japonski kratkorepi mački se zdi, da je ta pasma trpežnejša od drugih kratkorepih pasem, kot sta manks ali cymric . Očitno ji njen kratek rep ne povzroča bolečine, ker osnovna genska mutacija ne spremeni njenega okostja.

Kljub temu imajo mačke s kratkim repom, kot je japonska kratkorepa mačka, lahko težave na primer z gibanjem ali interakcijo z drugimi mačkami. Zato bi morali odgovorni ljubitelji živali dobro premisliti, preden kupijo to pasmo.

Mačke v zavetišču

Če ste se zaljubili v to očarljivo ljubko pasmo, povprašajte v zavetiščih za živali in organizacijah za zaščito živali. Včasih se tudi rodovniške mačke, kot je japonska kratkorepa mačka, znajdejo v teh krajih, ponavadi zaradi selitve ali bolezni.

Japonska kratkorepa mačka pa pri nas ni zelo razširjena. Zainteresirani ljubitelji mačk naj bodo torej pri iskanju svoje sanjske mačke potrpežljivi.

Koliko stane japonska kratkorepa mačka?

Če gre za mačjega mladiča od rejca, bodite še posebej previdni. Da bi izključili zdravstvene težave in s tem povezane visoke veterinarske stroške, kupite japonsko kratkorepo mačko le pri uglednem rejcu.

Pri vzreji sme uporabiti samo popolnoma zdrave živali. Mačke, ki jih prodaja, morajo imeti vse potrebne dokumente. To vključuje potni list EU za hišne ljubljenčke in podroben rodovnik.

Kakšna je cena?

Dobra vzreja ima seveda svojo ceno: čistokrvna japonska kratkorepa mačka uglednega rejca stane med 800 in 1.200 evri.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…