Sveta birmanska mačka

birmanka

„Sveta birmanska mačka“ – ime mačke birmanka poskrbi za veliko zmede. Ta pasma mačke se v angleščini imenuje “Burma” – vendar se ne sme zamenjati z burmansko mačko! Dejansko prihaja birmanka iz francoskega vzrejnega programa 20-ih let. Tukaj boste izvedeli več o tej pasmi, ki je odlična kombinacija perzijske in siamske mačke!

Izgled

Sveta birmanska mačka je nastala v Franciji v letu 1920, kot križanec med siamsko in perzijsko mačko. Zato ni presenetljivo, da so birmanke živali, ki izstopajo tako po karakterju kot tudi izgledu!

Telo birmank je nekoliko raztegnjeno na kratkih nogah. Posebno izstopajo njene globoko modre, okrogle oči. Dlaka na obrazu je kratka, po telesu pa srednje dolga do dolga.

Barve birmanske svete mačke

Njihova srednje dolga dlaka je predvsem bele barve in temno obarvana le na koncih telesa, kot so gobec, noge, rep in ušesa. Ta barvna mešanica se imenuje “point”. Glede na genetsko osnovo je osnovna barva mačke vidna samo na hladnih delih telesa, tako imenovanih “Points”. Po preostalem delu telesa prevladuje bela barva.

Ta barva je eden od najpomembnejših standardov pasme. Vendar pa ni vsaka Point-mačka z belimi tačkami in srednje dolgo dlako birmanka! Telo birmanskih mačk mora biti raztegnjeno, vendar mišičasto in srednje težko. Ima kratke in čokate noge ter košat rep. Njena glava je močna, z izrazito brado. Posebno izstopajo njene globoko modre, okrogle oči! Dlaka birmanske mačke je srednje dolga in svilnata. Za razliko od perzijskih imajo birmanske mačke le malo podlanke.

Kot Point-mačke so vse Ponit-barve odobrene za vzrejo birmank. Glede na genetsko osnovo se lahko vsaka barva dlake pojavi kot Point-barva. Pogosti sta črna in rdeča ter njuna razredčenja “modra” in “kremna” kot tudi “čokolada” in “cimet” ter njuna razredčenja “lila” in “rjava”.

Barve svete birmanske mačke so imenovane glede na osnovno barvo:

  • Seal-point: birmanka seal-point ima osnovno črno barvo
  • Blue-point: osnovna črna barva, ki se razredči v „modro“
  • Chocolate-point: pri sveti birmanski mački chocolate-point je osnovna rjava barva
  • Cinnamon-point: osnovna rdeča barva, vidna samo na Point-konicah
  • Fawn-point: osnovna barva „cimet“, ki se razredči v „srnje rjavo“
  • Lilac-point: kot „Lilac“ se označi razredčenje rjave – ta je tukaj seveda vidna le na point konicah
  • Red-point: birmanka red-point ima osnovno rdečo barvo
  • Creme-point: kot „Creme“ je oznaka za rdeče – birmanka creme-point ima Points v kremni barvi

Pri tem lahko imajo point konice tudi proge! Te imajo oznako barve „tabby“. Primeri so birmanke Seal-tortie-point, Blue-tortie-point ali Chocolate-tortie-point. Poleg tega je glede na pasemski standard dovoljen celo „Rotstuckung“ – to se imenuje “tortie”. Obstajajo celo birmanske mačke Lilac-tortie-tabby-point!

Medtem je znan tudi vzrok za razbarvanje dlake: mutacija, ki vodi k pomanjkljivi funkciji encima tirozinaze in s tem zmoti nastanek pigmentne baze melanina, vodi do tako imenovanega “delnega albinizma”. Birmanka ima še vedno čisto bele šape, tako imenovane “spore”. Ta posebnost je bila genetsko razjasnjena leta 2009: Za to je odgovorna mutacija gena KIT (v-Kit Hardy-Zuckerman 4 feline sarcoma viral oncogene homolog). Ampak dovolj o genetskih posebnostih birmanske mačke!

Birmanka 1 © Vely / stock.adobe.com

Karakter

Kar so ljubitelji mačk že domnevali ob izgledu teh posebnih živali, se potrdi pri značaju birmanskih mačk. Prijazne mačke, ki so vdane in dobrodušne ter uživajo v preživljanju časa z “njihovim” človekom, so zgodba o pasmi, ki je nastala med parjenjem siamske in perzijske mačke. Sveta birmanska mačka je zelo prijazna do ljudi. Pogosto se prodajo kot popolne živali za družine z otroki. Mačke in otroci so dobra ekipa – če oboji poznajo pravila igre. Tudi če se sliši čudno: pristopite k navajanju mačke in otroka kot socializaciji različnih živalskih vrst. Z malo potrpljenja in intuicije bosta postala najboljša prijatelja!

Mnogi lastniki mačk poročajo, da živali zaupajo tudi tujcem, jim pustijo, da jih dvignejo in božajo in da rade smuknejo v tuje avtomobile… Prosimo, označite vašo mačko z mikročipom in jo registrirajte, tako, da se bo lahko v primeru izgube hitro vrnila domov! Veterinar po vaši izbiri lahko mikročip vstavi hitro in brez bolečin. Pri tem ne ogrožate zdravja vaše mačke.

Sveta birmanska mačka se dobro razume z drugimi živalmi, predvsem z mačkami. Tako kot druge mačke, je tudi za birmanske mačke idealno, če sta dve – še posebej takrat, če za vašega ljubljenčka nimate veliko časa! Kot izjemno nežne živali s srednjo potrebo po gibanju, so primerne tudi za življenje v hiši, če je v njej dovolj zanimivosti. Praskalnik ter dovolj možnosti za skrivanje in raziskovanje so nuja, prav tako kot redna igra med mačko in človekom.

Zdravje in nega

Sveta birmanska mačka velja za robustno in zdravo. Njena srednje dolga dlaka ima malo podlanke in se zato redkeje sprijema – pogosto zadostuje, da vašo birmanko temeljito skrtačite en ali dva krat na teden. Navadite vašo mačko na krtačo in glavnik že, ko je mladič.

Bolezen, ki jo je mogoče nadzorovati samo z izključevanjem bolnih živali iz vzreje, je hipomielinacija. Ta genetska napaka se pojavi tudi pri birmanskih mačkah – prizadete živali so zaradi prekinitve celične komunikacije nagnjene k hudemu tresenju in spastičnim napadom. Ta bolezen je pogosto prepoznavna že od tretjega tedna: bolni mačji mladiči so spastični ali neusklajeni, se nenormalno tresejo in razvijejo tremor. Pogosto so simptomi povezani z izgubo sluha ali kratko življenjsko dobo. Te težave pa se lahko v izjemnih primerih med rastjo stabilizirajo in se zato pogosto ne obravnavajo resno … Usodna napaka! Hipomielinacija je dedna – tudi, če vzrejne živali same ne kažejo simptomov.

Birmanka 2 © abr68 / stock.adobe.com

Prehrana

Zdrava prehrana je najboljša preventiva proti boleznim in najboljša garancija za dolgo in zdravo mačje življenje. Osnovna prehrana mačke mora biti kakovostna mokra hrana z visoko vsebnostjo mesa in z veliko živalskimi beljakovinami. Znanstvene študije so potrdile, da mačke raje jedo hrano, katere sestava je podobna miši. Povprečni plen mačke je običajno sestavljen iz 50 do 60 odstotkov beljakovin, 20 do 30 odstotkov maščobe in 3 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov iz vsebine prebavnega trakta živali. V skladu z zakonskimi predpisi je seznam sestavin na embalaži sortiran po količini. Zato ni presenetljivo, da mora biti meso na prvem mestu na seznamu vsebine.

Vrsti primerna mačja hrana pomaga vaši mački ostati zdrava. Na žalost ne ščiti pred dednimi boleznimi… Veliko vzrediteljev in skrbnikov svetih birmank poroča o povečanih očesnih vnetjih in nagnjenosti k škiljenju. K temu še dodajajo dermoidne ciste, zlasti na jajčnikih in na modih, pa tudi na območju glave.

Vzreja

Obstajajo različna poročila o izvoru birmanske mačke. Ena stvar je gotova: predniki pasme, uradno znani kot “Sveta Birma”, so siamske mačke in perzijske mačke. Kako je prišlo do tega parjenja, pa je negotovo. Nekateri viri poročajo o industrijcu, ki je okoli 1919 prinesel nekaj sijamskih mačk z Orienta. Maček poti ni preživel – potomci ženske so se nato parili s perzijskimi mačkami. Druge zgodbe domnevajo, da so bili predniki svete birmanke templjarske mačke iz Burme. Prepoznavanje kot pasme je mogoče jasno razumeti, zgodilo se je v Franciji leta 1925. Od leta 1964 je pasma priznana tudi s strani FIFe.

Vzreja svetih birmank je končno prišla tudi v Nemčijo. Prva uradna sveta birmanka v Nemčiji je bila mačka “Timour de Madalapour”, od katere obstaja slika iz leta 1933. Druga svetovna vojna je zaustavila vzrejo. Po vojni pa se je ponovno nadaljevala s ciljnimi programi vzreje, 1955 je število birmank naraslo. V Evropi in ZDA so v tistem času vzrejali predvsem klasične barve Seal Point in Blue Point, v Angliji pa so rejci šli novo pot in v genski bazen prinesli Burmo barve Chocolate Point in Lilac Point.

Medtem so nastale še novejše barvne variacije birmanskih mačk kot npr. Red-Point in razredčenje Creme-Point. Obstaja tudi sveta birmanka v Tabby in Tortie – ti odtenki se seveda kažejo, kot pri vseh birmanskih mačkah, samo na “Points” delih telesa.

Mladiček birmanka © Juhku / stock.adobe.com

Tako boste našli pravega vzreditelja

Pojav dednih bolezni kaže vedno znova, kako pomembna je selekcija in smiselno parjenje. Dobri vzreditelji so tisti, ki skrbijo za dobro počutje svojih živali, vlagajo v možne genske teste in se ne obotavljajo pri izključevanju bolnih živali iz vzreje. Za vas kot ljubitelja mačk to pomeni: zaupajte samo profesionalnim vzrediteljem, ki vam lahko zagotovijo zdravstvene zapise ali rezultate kakršnega koli genetskega testiranja. Ti vzreditelji nimajo le čistega “razmnoževanja” njihovih živali, temveč vlagajo v dobro zdravstveno preventivo živali, kakovostno hrano in dobro socializacijo. To vključuje tudi to, da se mačji mladiči nikoli ne oddajajo pred dvanajstim tednom! Ta “faza kondicioniranja” je bistvenega pomena za telesno in duševno zdravje mačke – navsezadnje se v prvih tednih življenja uči bistvene stvari za dolgo, uravnoteženo življenje. Zato dober vzreditelj daje svojim živalskim materam čas, da si opomorejo po izčrpanosti od brejosti in kotitve ter pogosto nimajo več kot enega legla na leto. Resen vzreditelj je član ene od pasemskih društev in deluje v smislu zakona o zaščiti živali.

Seveda se vse to odraža v ceni. Dejanski rodovnik ne naredi cene, ki ste jo plačali za čistokrvno mačko. Veliko več je izkušnja vzreditelja ter nega in preventiva, ki jo nudi svojim živalim. Ne zaupajte oglasom, ki ponujajo “Birmanske mačke brez papirjev po ugodni ceni”. V večini primerov gre za multiplikatorje, ki jim ne pomeni toliko zdravje živali, kot zaslužek.

Razumljivo je, če ne želite ali ne morete plačati za mačko med 500 in 1000 evri. Kot alternativo lahko izberte mačko iz zavetišča. V zavetiščih za živali čakajo številne živali vseh starosti in pasem na novi dom – in morda boste prav tam našli svojo sanjsko mačko!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…