Nebelung

Nebelung

Nebelung je s svojim srebrno modrim kožuhom in zelenimi svetlečimi očmi prava lepotica, ki jo obožujejo številni ljubitelji mačk. Toda gre za precej mlado pasmo mačk.

Izgled

Elegantna nebelung vas bo prevzela s svojo prefinjeno in mišičasto postavo. Tehta od 4 do 7 kilogramov, pri čemer so samci malce težji. Spada med srednje velike mačke. Srednje močne noge so dolge, tace pa ovalne oblike. Na klinasto oblikovni glavi sedijo rahlo koničasta ušesa.

Njen rep je bolj košat od preostalega telesa. Ena najbolj privlačnih lastnosti je njena srednje dolga modra dlaka. Z genetskega vidika ne gre za modro barvo, temveč a razredčeno črno. Konice dlak so srebrne, kar daje njenemu kožuhu srebrnkast sijaj.

Barva oči je lahko vse od rumenkasto zelene do čiste zelene. V skladu s standardi na krznu ne sme imeti pik ali prog. Njen kožuh šele po dveh letih dobi svojo končno obarvanost. Mlajše mačke lahko imajo na svojem kožuhu blede vzorce, ki pa s časoma izginejo.

Die Augenfarbe variiert von gelblichem Grün bis zu einem reinen Grün. Die Nebelung darf gemäß Standard keine Fellzeichnung wie Flecken oder Streifen aufweisen. Allerdings lässt sich das Fell erst im Alter von zwei Jahren endgültig beurteilen. Jüngere Nebelung können ein leichtes Muster in Form einer „Geisterzeichnung“ haben, das mit der Zeit verblasst.

Zgodovina

Izvor te pasme mačk seže v 80. leta v ZDA. Pasma je nastala po naključnem parjenju dveh sosednjih mačk: Črna kratkodlaka mačka Elsa, ki je imela dolgodlakega očeta, se je parila s sosedovim mačkom, ki je spominjal na rusko modro mačko. Leta 1984 in eno leto kasneje so med leglom našli enega mladička z modro srednje dolgo dlako. Lastnica Cora Cobb ju je poimenovala po dveh junakih iz nemške sage Nibelungenlied: Siegfried in Brunhilda.

Cora Cobb je prepoznala edinstvenost pasme nebelung in se odločila, da bo še naprej vzrejala tovrstno pasmo. Obrnila se je na mednarodno združenje za mačke TICA (The International Cat Association). Genetičarka dr. Solveig Pflueger ji je pomagala napisati standard za to pasmo. Cora Cobb se je pri tem osredotočila na pasemski standard ruske modre mačke. Zamenjala je samo odstavek o dovoljeni dolžini dlake. Ruska modra mačka ima kratko dlako, nebelung pa srednje dolgo.

Prvotno je ime pasme slonelo na iztočnici Nibelung, ki izhaja iz nemškega junaškega epa Nibelungenlied, kjer nastopata junaka Siegfried in Brunhilda. Kasneje se je rejka odločila ime spremeniti, da ne bi bilo preveč povezano z zgodovino. Spremenila ga je v ”nebelung”, ki izhaja iz nemške besede Nebel (meglica), s katerim je poudarila srebrn sijaj kožuha mačke. Že leta 1987 je združenje TICA pasmo prepoznalo kot neodvisno mačjo pasmo. Združenje FiFe (Fédération Internationale Féline) pa pasme še do danes ni prepoznalo.

Nebelung © tashka2000 / stock.adobe.com

Značaj

Nebelung zgleda skrivnostno in mistično, vendar pa je pravzaprav precej običajna mačka: Uživa v crkljanju in igranju s svojim lastnikom. Vsekakor pa ne mara preveč vznemirjenja, saj ima raje mirno in rutinsko življenje. Kot mladič je seveda zelo razigrana in živahna. Do neznancev je sprva nekoliko zadržana. Toda z nekaj potrpežljivosti lahko hitro spoznamo to očarljivo bitje.

Nebelung je popolna hišna mačka, vendar pa potrebuje precej raznoliko in barvito življenje. Zato ji ponudite zavarovano dvorišče ali balkon in jo razveselite z mačjim prijateljem iste pasme. Zanjo je tudi pomembno, da je vsak dan s svojim lastnikom. Običajno se močno naveže na eno osebo, zato je odlična za samska gospodinjstva. Če imate otroke, jih naučite pravil, kako ravnati z živalmi. V vsakem primeru pa mački omogočite miren prostor za umik.

Zdravje

Ni veliko znanega o možnih zdravstvenih težavah ali boleznih, značilnih za nebelung. Nekateri lastniki poročajo, da njihova mačka pogosto trpi zaradi driske in bruhanja. Na njeno prebavo lahko vplivajo neznana hrana in tudi stres. Zato je pomembno, da prejema uravnoteženo hrano. Nebelung živi precej dolgo: Zdrava mačka lahko živi od 15 do 20 let.

Nega

Tako kot velja za vse mačke s srednje dolgo dlako, naj bi tudi pasmo nebelung skrtačili vsaj enkrat na teden, da preprečimo morebitne vozle v dlaki. Med menjavo dlake spomladi in jeseni jo boste morda morali krtačiti vsak dan. Na ta način ji s kožuha odstranimo odmrlo dlako, s tem pa preprečimo, da bi jo raznosila po vsem stanovanju. Če se mački dlaka zavozla, jo lahko poskusite razvozlati s pomočjo noža za razvozlavanje dlake.

V kolikor nastanejo pretesni vozli, pa mačko odpeljite k veterinarju. Veterinar ji lahko pod rahlo narkozo dlako postriže. Mačko že v mladosti na igriv način navadite na krtačenje, da se bo tudi kot odrasla rada krtačila. Nenazadnje pa krtačenje, ki je za mačko prava masaža, krepi vez med mačko in lastnikom. Starejšim mačkam pa boste morda morali redno striči tudi kremplje.

tashka2000 / stock.adobe.com © Agnes Miragliotta / stock.adobe.com

Prehrana

Za mačke, ki so nagnjene k intolerancam in občutljivostim (kot je nebelung), je toliko bolj pomembno, da ji ponudite kakovostno hrano. Zato mački ponudite hrano, ki je bogata z mesom. Če želite eno vrsto hrane zamenjati za drugo, to storite počasi: Vedno večjo količino nove hrane vmešajte v staro, dokler je v celoti ne nadomestite. Tako zmanjšate tveganje, da bi mačko prizadele preobčutljivostne reakcije, kot sta driska in bruhanje. Odraslo mačko na vsakih nekaj mesecev stehtajte.

Zaradi srednje dolge dlake težko opazimo, ali je mačka shujšala ali pa se je zredila. Tudi pri živalih lahko prekomerna teža poveča tveganje za bolezni, kot so diabetes in težave s sklepi. Radikalnih diet se nikar ne poslužujte. Če želite, da vaša mačka izgubi odvečne kilograme, ji v stehtanih obrokih ponudite kakovostno prehrano in zmanjšajte količino prigrizkov. Suha hrana ji ne sme biti prosto na voljo. Da bi jo spodbudili k pitju vode, po stanovanju nastavite več posodic z vodo. Pazite na to, da posodica za vodo in hrano nista preveč skupaj.

Vzreja

Če v Evropi iščete pasmo nebelung, vas čakajo dolge čakalne vrste in dolga vožnja. Pasma nebelung obstaja šele 30 let, zato mačk še ni veliko. Rejci se nahajajo v ZDA, Kanadi in Rusiji, nekaj pa jih je tudi v Evropi. V nasprotju s TICA in nekaterimi drugimi velikimi organizacijami pa združenje FiFe še vedno ni priznalo pasme nebelung kot samostojno pasmo.

Pri iskanju čistokrvne pasme se obrnite na uglednega rejca. Ugledni rejec je običajno član pasemskega združenja. Skrbi ga za dobrobit matere in njenih mladičev. Poleg tega svoje živali redno vozi na pregled k veterinarju in ceni vrsti primerno vzrejo kot tudi dobro socializacijo mladičev. V skladu s tem vam bo mladička prodal z vsemi dokazili in potrdilom o cepljenju. Ne zaupajte rejcem, ki vam nočejo pokazati dokumentov.

Še vedno pa se vam lahko splača obiskati zavetišče za živali. Čeravno ni verjetno, da boste tam našli mačko nebelung, pa tam na nov dom čakajo številne druge mačke. Morda vas bo očaral tudi kakšen drug tigrček?

Vam in vaši nebelung želimo veliko srečnih trenutkov!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…