Kampiranje s psom

ženska kampira s psom

Prijetna kampiranja s štirinožnim prijateljem.

Ne glede na to ali gre za avtodom, počitniško prikolico ali šotor, nekaj drži: kampiranje je med počitnikarji bolj priljubljeno kot kadarkoli prej. Toda ali so počitnice v kampu možne tudi s psom? Kako najti kampe, ki so psom prijazni? Kako prevažati psa z avtodomom in kje v šotoru bo štirinožni prijatelj spal? Preberite vse, kar morate vedeti o kampiranju s psom.

Kampiranje je najnovejši trend – tudi med lastniki psov

Priložnost, da preživite noč sredi neokrnjene narave, se nadihate svežega zraka in občutite svobodo, je nekaj, česar mnogi lastniki psov ne želijo zamuditi. In to upravičeno, saj je za naše kosmate prijatelje komaj kaj boljšega kot to, da ves dan preživijo zunaj z nami, da lahko po mili volji stečejo na bližnjo plažo in začutijo pesek pod tačkami. Gospodarjem in gospodaricam pa med kampiranjem ni potrebno skoraj ničesar opustiti.

Časi, ko je bilo kampiranje namenjeno le tabornikom in strastnim ljubiteljem svežega zraka, so že zdavnaj minili. Urejene sanitarije, majhen supermarket, restavracije, igrišča in bazen so danes standardna oprema številnih evropskih kampov. Tisti, ki ne želijo spati v šotoru, pa lahko doma najamejo udobne mobilne hišice ali pa manjše bungalove (mobilne hišice) na samem kraju kampiranja.

Nasveti za kampiranje s psom

Da bo kampiranje s psom sanjski dopust za vse udeležence, morate pri načrtovanju počitnic, potovanju in bivanju v kampu, upoštevati nekaj nasvetov.

S psom ni priporočljivo preprosto spakirati šotor v prtljažnik in se odpraviti na jug. Veliko psov se mora najprej navaditi na dolga potovanja z avtomobilom. Ko prispete na cilj, popolnoma izčrpani od vožnje in umirjanja psa, ugotovite, da psi v kampu niso dovoljeni. To se še posebej pogosto zgodi na vrhuncu turistične sezone, saj julija in avgusta psi v številnih kampih niso dovoljeni. Na srečo so nekateri upravljavci kampov prepoznali težavo lastnikov psov in zdaj izrecno oglašujejo s sloganom “srce za pse”.

Načrtovanje potovanja: na kaj morate biti pozorni pri izbiri kampa

Najprej morate jasno vedeti, kaj od kampa pričakujete. Tako na primer obstaja razlika med kampi, ki so psom prijazni, in kampi, v katerih so psi le “dovoljeni”. Kampi, kjer so psi dovoljeni, običajno ne ponujajo ničesar za štirinožne prijatelje, razen parcele za avtodom ali šotor. Po drugi strani pa psom prijazni kampi ali kampi, ki v svoji brošuri ali na spletni strani obljubljajo srce za pse, lastnike psov privabljajo z različnimi ponudbami za hišne ljubljenčke. Postaje z vrečkami za iztrebke, pasja hrana v supermarketu v kampu, posode za vodo pred sanitarijami in restavracijami, tuši za pse, ograjen pasji prostor ali pasje igrišče za sproščanje – upravljavci kampov si za svoje štirinožne goste izmislijo marsikaj. Nekateri kampi imajo celo pasje šole z lastnimi poligoni in trenerji.

Kaj je pri kampiranju s psom pomembno vam?

Vzemite si čas in razmislite, kaj je na počitnicah pomembno za vas.

Ali preprosto to, da ste s svojim avtodomom ali šotorom v naravi, in sprejmete določene “nevšečnosti” v kampu, kot je pomanjkanje košev za pasje iztrebke ali pasjih tušev? Potem vam bo zagotovo zadostoval kamp blizu narave, kjer so psi dovoljeni.

Ali pa pri kampiranju s psom želite čim več udobja? Boste v kampu preživeli veliko časa in želite skrbeti za čim manj stvari – razen za svojega psa? V tem primeru bo verjetno boljša izbira kamp, kjer so psi izrecno dobrodošli, in ponuja ustrezne dodatne storitve za štirinožne prijatelje.

Kje lahko najdem psom prijazne kampe?

Na začetku vsakega načrtovanja počitnic seveda nastopi vprašanje, kam naj bi pot dejansko vodila. V gore ali raje na plažo? Na sončen jug Evrope, na hladen sever Skandinavije ali bi počitnice raje preživeli na primer ob pasji plaži na nemški obali Severnega ali Baltskega morja?

 • Nasvet 1: Obale Severnega in Baltskega morja

Si želite dolgih, ravnih peščenih plaž, po katerih lahko vaš pes prosto teka? Potem so kampi na nemški, nizozemski ali danski obali idealni. Tu je veliko psom prijaznih kampov, ki imajo neposreden dostop do pasje plaže in so povezani z dobro razvito mrežo kolesarskih in pohodniških poti.

Tudi glede čistoče so kampi in naravne plaže, na katerih običajno najdete postaje za vrečke za iztrebke, zelo napredni. Vseeno pa se morate prej pozanimati ne le o kampu, temveč tudi o bližnji plaži. Nekatere obale Baltskega in Severnega morja so v poletnem času za štirinožne prijatelje zaprte ali pa so na njih obvezni povodci. Na srečo je ob obali veliko pasjih plaž, kjer se lahko vaš štirinožni prijatelj sprosti.

kampiranje s psom
Vzemite svoje pse na pustolovščino.
 • Nasvet 2: Južna Evropa – Italija, Francija in Hrvaška

Si želite na dopustu čim več sonca, skočiti v toplo morsko vodo in spoznati druge regije? Potem boste ob Jadranskem morju in na sredozemski obali našli veliko psom prijaznih kampov. Posebej velja omeniti kampe v italijanski pokrajini Benečija. Tu boste našli vse, ob čemer srca psov in njihovih lastnikov hitreje utripajo: lastna igrišča v kampih, vadbišča, sprehajališča, pa tudi pasje trenerje, pasje varuške ali celo pasje ambulante, če bi vaš štirinožni prijatelj med počitnicami zbolel. Tudi na Hrvaškem, zlasti v Istri, kot tudi v južni Franciji, na primer na Azurni obali ali v regiji Languedoc-Roussillon, boste našli nekaj kampov, ki so svoje ponudbe posebej prilagodili potrebam lastnikov psov.

 • Nasvet 3: Gore in jezera na območju Alp

Če na počitnicah raje obujete pohodniške čevlje kot kopalne sandale, se raje ozrite po Avstriji, Južni Tirolski, Švici ali nemški alpski regiji. Tu ne boste našli le čudovitih gorskih vrhov, prijetnih koč, osvežujočih jezer in bujnih alpskih travnikov, temveč tudi številne psom prijazne kampe. Če vaš pes obožuje vodo, vam priporočamo prenočišče v bližini jezera, kjer je psom kopanje dovoljeno. Pasje plaže se nahajajo na primer ob Bodenskem jezeru, bavarskem Forggensee ali avstrijskih jezerih, kot so Wolfgangsee, Achensee, Saissersee ali Traunsee.

Kampiranje s psom: izbira pravega kampa

Ko izberete destinacijo, se običajno začne iskanje primernega kampa za vas in vašega psa. Kot že omenjeno, se razumevanje “prijaznosti do psov” razlikuje od kraja do kraja. Zato natančno preberite opis kampa na internetu ali v turističnem vodniku in si, če je mogoče, oglejte tudi mnenja drugih obiskovalcev. Seveda je vsak lastnik psa in vsak pes drugačen, prav tako pa se zelo razlikujejo tudi predstave o popolnih počitnicah. Spodnji kontrolni seznam vam bo pomagal ugotoviti, kateri kamp je za vas najboljša izbira:

Kontrolni seznam za kampiranje s psom:

 • Ali so psi v kampu dovoljeni ali izrecno dobrodošli?
 • Ali kamp ponuja posebne vsebine za pse, kot so steze za pse, vadbišča, tuši za pse ali trenerji za pse?
 • Ali je v okolici dovolj možnosti, da vaš pes lahko teka? (Pasje plaže, gozdne poti ali veliki travniki).
 • Ali so parcele med seboj ločene z živo mejo, tako da imate s psom več zasebnosti in se lahko po potrebi oddaljite od sosedovega psa?
 • Ali je v kampu obvezno imeti psa na povodcu? (To velja tudi za mnoge psom prijazne kampe).
 • Kakšni so dodatni stroški za prenočitev s psom in ali so ti stroški povezani z zmogljivostmi in ponudbo kampa?
 • Lahko psi spijo samo v avtodomu oziroma prikolici ali lahko prenočijo tudi v šotoru? Tudi tu se nekateri kampi razlikujejo.

Vožnja z avtomobilom

Ko najdete popoln kamp, se pojavi vprašanje kako tja prispeti. Potovanje z avtodomom ali lastnim avtomobilom s prikolico je za nekatere pse nekaj novega. Če je bil vaš štirinožni prijatelj doslej na primer le pri veterinarju in mu še nikoli ni bilo potrebno dolga obdobja “sedeti” v avtomobilu ali avtodomu, je pred odhodom potrebno to pravočasno nasloviti.

Dobro je treba razmisliti tudi o načinu prevoza v avtomobilu. Se vaš pes počuti bolj varnega v transportnem boksu ali bi imel med vožnjo raje prost pogled skozi okno?

V slednjem primeru so na voljo posebni varnostni pasovi s povodci, ki v primeru nesreče varujejo psa in tudi druge potnike. Pri izbiri transportnega boksa obstajajo prenosni boksi (bolj primerni za manjše in srednje velike pse) ter fiksni boksi.

Tako poteka vožnja s psom na počitnice v kampu:

 • Na poti načrtujte dovolj postankov

Potovanje z avtodomom ali avtomobilom naj bo čim bolj raznoliko. Vodilo “zapri oči in pojdi skozi” ter čim hitreje premagaj 1000 km razdaljo ni primerno za kamping počitnice s psom.

Tu je bolj primerno geslo: “Pot je cilj!”. Navsezadnje je lepota kampiranja s psom v tem, da je na poti do vašega počitniškega cilja veliko kampov, kjer lahko s psom najdete prenočišče. Načrtujte največ štiri do pet ur vožnje na dan in poskrbite za redne odmore, da se bo vaš pes lahko gibal.

 • S seboj vzemite dovolj pitne vode

Pri pakiranju osebnih dokumentov, fotoaparata, pripomočkov za kampiranje in opreme za plažo pogosto pozabimo na najpomembnejšo stvar: vodo! V avto vzemite običajno pasjo posodico za vodo in jo napolnite ob vsakem odmoru, da bo lahko pes na poti dovolj pil. Med vožnjo z avtomobilom bo vašemu psu pri sproščanju pomagalo žvečenje prigrizkov ali žvečljivih predmetov.

 • Previdnost pri neposredni sončni svetlobi skozi okno avtomobila

V avtomobilu ali avtodomu je lahko zelo vroče. Psa zaščitite pred neposredno sončno svetlobo, saj tudi na dolgi poti z avtomobilom, na primer v prometnem zastoju, obstaja nevarnost sončnega udara. Prijetna temperatura zraka, na primer iz klimatske naprave, psa ne bo zaščitila pred pregrevanjem. Hladen zrak v avtomobilu ne more nadomestiti žgoče sončne svetlobe, ki pada na glavo vašega psa.

zwei hunde machen camping
camping med 2 hunde
 • Vožnjo z avtomobilom končajte z nečim pozitivnim

Da bi se pes v avtomobilu ali avtodomu počutil udobno in bi se z veseljem kadar koli med potjo vanj vrnil, morate vsako vožnjo končati z nečim pozitivnim, na primer s prijetnim sprehodom, obsežnim božanjem ali nagrado v obliki posebnega priboljška.

Kampiranje s psom: pravila in nasveti v kampu

Končno prispeli! Izkušeni kampisti vedo, kaj to pomeni: najti pravo parkirno mesto, po potrebi postaviti šotor, postaviti mizo in stole za kampiranje, raztegniti senčnik ali obesiti tendo.

Toda preden začnete, morate najprej poskrbeti za svojega psa. Privežite ga na povodec in ga popeljite na lagoden sprehod po kampu, raziščite vadbene možnosti in svojemu štirinožnemu spremljevalcu pokažite, kje je njegovo “mesto” za naslednjih nekaj dni med počitnicami.

Za lažjo namestitev pomaga, če s seboj od doma prinesete znano pasjo odejo ali košaro. V prikolici ali avtodomu je prostor seveda omejen, zato lahko prostor pod mizo, voznikovim sedežem ali celo posteljo uporabite kot prostor za pasje ležišče in stalno mesto za pasjo odejo ali košaro. Ker se življenje v kampu večinoma odvija zunaj, pred prikolico ali avtodomom, morate tudi tu urediti prijeten prostor za psa.

Kampiranje s psom: kako se izogniti stresu

Kampi so zelo zasedeni – še posebej na vrhuncu turistične sezone. Otroci se igrajo okrog šotorov, sosednji psi lajajo, iz okoliških kuhinj pa se širijo mamljivi vonji po hrani. Nekateri psi so zaradi tega pod stresom, zato potrebujejo možnost za umik. Če je vaš pes zelo nemiren ali veliko laja, ga bo morda potrebno dati v avtodom ali prikolico. Mnogim psom pa lahko pomaga mobilni zaslon za zasebnost, ki jih ščiti pred vrvežem in hrupom.

Bodite obzirni do sosedov v kampu

Ne le doma, tudi pri kampiranju s psom je za harmonično sobivanje bistvenega pomena medsebojna obzirnost. Navsezadnje si lepih počitnic ne želite le vi, temveč tudi drugi obiskovalci kampa.

Tako na primer s svojim štirinožnim prijateljem ne smete teči do naslednjega najboljšega drevesa, da bi se ta “olajšal”, temveč zapustite kamp ali – če je na voljo – pojdite na za to namenjeno območje. Samoumevno je tudi, da takoj pospravite vse iztrebke, ki jih vaš pes pusti v kampu.

Če bivate v psom prijaznem kampu, to še ne pomeni, da bo vašemu sosedu v kampu vaš pes tako všeč kot vam. Morda jim ni všeč, da vaš pes nenehno prihaja k njihovi mizi in prosi za hrano? Zato imejte svojega psa vedno pod nadzorom in ga takoj pokličite, če se preveč oddalji od vaše parcele.

Psa imejte na povodcu, ki je v številnih kampih obvezen. Najbolje je, da s seboj vzamete povodec, ki ga lahko pritrdite na drevo ali s posebnim zemeljskim sidrom, in vašemu psu kljub obveznosti uporabe povodca omogoča veliko svobode gibanja. Kot primerna možnost za pritrditev se je izkazala tudi kovinska plošča s kavlji ali očesi za povodec, ki jo namestite pod pnevmatiko avtodoma.

In zdaj: čas za sprostitev!

Seveda pa ob vsem upoštevanju in spoštovanju pravil ne smete pozabiti na eno stvar: sprostitev! Saj ste na počitnicah in te morate izkoristiti predvsem za to, da se izklopite in uživate skupaj s svojim psom.

Od vas je odvisno, ali boste to najbolje storili na pohodu, ogledu znamenitosti, kopanju na plaži ali v kampu. Pomembno je, da najdete mir in da ne dovolite, da bi vas majhne “nezgode” vašega psa vznemirile.

Pes ni stroj, ki bi vedno deloval točno tako, kot si želimo. Toda bolj kot boste med kampiranjem s psom sproščeni, hitreje se bo vaš ljubljenček navadil na novo okolje in še bolj užival v kampiranju z vami.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Potovanje s psom z vlakom

Bodisi vsak dan ali na dopust: vožnja z vlakom je za večino sproščena možnost priti od točke A do točke B. Predpogoj za prijetno potovanje s psom z vlakom ni le načrtovanje odhoda, ampak tudi sproščen štirinožec, ki je navajen na rutino. V nadaljevanju preberite nekaj namigov za sproščeno vožnjo z vlakom z vašim psom.