Anemija pri psih (slabokrvnost) This article is verified by a vet

utrujenost pri psu zaradi anemije

Anemija pri psih se pogosto kaže z apatičnostjo in hladnimi tačkami.

Anemija pri psih ni bolezen. Nasprotno, slabokrvnost je prej simptom. Zato je pomembno priti vzroku do dna, da pridemo do izvora težave. Predstavljamo vam, kako ugotoviti ali je vaš pes anemičen in kaj storiti po postavitvi diagnoze.

Kako nevarna je anemija pri psih?

Če sumite, da ima vaš pes anemijo, morate hitro ukrepati in obiskati veterinarja. Anemija je znak, da je v telesu vašega psa nekaj narobe.

Vsak vzrok ni nevaren za zdravje vašega psa. Obstaja pa tveganje, da so v ozadju resne bolezni vranice ali hrbtenjače.

Prej ko veterinar začne iskati vzroke, večje so možnosti za ozdravitev.

Simptomi: Kako prepoznati anemijo pri psih?

Krvne celice vašega štirinožnega prijatelja opravljajo pomembno nalogo: po telesu prenašajo življenjsko pomemben kisik. Če je vaš pes anemičen, ima premalo krvnih celic.

Posledica tega je nezadostna oskrba s kisikom. Vaš pes je videti slaboten in utrujen. Sčasoma postanejo okončine, kot so tačke in ušesa, hladne, sluznica v ustih ali očesne beločnice pa postanejo blede.

Ker poskuša organizem nadomestiti pomanjkanje, telo sproži poseben mehanizem: Srce poveča funkcijo črpanja (tahikardija). Ta proces lahko jasno občutimo kot močan srčni utrip.

Diagnoza: Kako odkrijemo anemijo pri psih?

Veterinar lahko anemijo običajno hitro odkrije. To stori tako, da preveri stanje sluznice in vašemu štirinožnemu prijatelju odvzame vzorec krvi. Z vzorcem krvi se preveri delovanje nastajanja krvi:

 • Če je število eritrocitov prenizko, ima vaš pes anemijo.
 • Če je število mladih rdečih krvničk (retikulocitov), ki nastajajo v kostnem mozgu povečano, gre za regenerativno anemijo.

Pri odkrivanju vzroka za anemijo bo veterinar verjetno opravil še nadaljnje preiskave. Običajni ukrepi so uporaba slikovnih metod ali odvzem vzorcev tkiva.

simptomi anemije pri psih © Werner / stock.adobe.com
Anemijo lahko ugotovite po barvi sluznice psa.

Zdravljenje: Kaj storiti proti slabokrvnosti pri psih?

Ker anemija ni samostojna bolezen, je zdravljenje odvisno od osnovnega vzroka:

 • V primeru raka so lahko potrebni ukrepi kot npr. obsevanje, kemoterapija ali operacija.
 • Nalezljive bolezni običajno zahtevajo zdravljenje z zdravili.
 • Poleg tega obstajajo podporni ukrepi, ki lahko ublažijo simptome. Ti vključujejo infuzijsko zdravljenje ali transfuzijo krvi.

Vzroki: Kaj povzroča slabokrvnost pri psih?

Za anemijo je značilno neravnovesje pri razgradnji in nastajanju rdečih krvničk (eritrocitov). Obstaja več dejavnikov, ki lahko povzročijo to neravnovesje v pasjem telesu.

Anemija pri psih ima lahko različne vzroke. Sprožilci pa so odvisni od vrste anemije. Pri tem veterinarji razlikujejo med regenerativnimi in neregenerativnimi oblikami.

Regenerativna anemija

Če pride do regenerativne anemije, je telo psa še vedno sposobno proizvajati nove eritrocite. Anemijo lahko telo torej samo nadoknadi s povečanim tvorjenjem krvnih celic.

Možni vzroki za regenerativno anemijo so:

 • Izguba krvi: Če je vaš pes utrpel poškodbo in je zaradi tega izgubil veliko krvi, gre za hemoragično anemijo.
 • Hemoliza: Če krvne celice zaradi bolezni prehitro odmirajo, gre za hemolitično anemijo.

Hemolizo med drugim povzročajo nalezljive bolezni ali zastrupitve. Vzrok so lahko tudi tumorji, odpoved ledvic ali avtoimunske bolezni, kot je AIHA.

Pri avtoimunski hemolitični anemiji (AIHA) pasji imunski sistem tvori avtoprotitelesa, ki uničujejo membrano krvnih celic. Telo se torej bori proti lastnim eritrocitom.

Veterinarji pogosto ne odkrijejo vzroka. Zato gre običajno za idiopatsko IHA, to je bolezen brez prepoznavnega vzroka.

Neregenerativna anemija

Pri neregenerativni anemiji je nastanek eritrocitov v kostnem mozgu moten – kostni mozeg ne more več proizvajati dovolj krvi. Poleg tumorjev in zdravljenja z obsevanjem so možni tudi drugi vzroki:

 • Podhranjenost: V Nemčiji je večina psov dobro prehranjenih. Kljub temu se zgodi, da psi zaužijejo premalo železa. Zaradi pomanjkanja železa telo ne more absorbirati dovolj železa v krvno barvilo hemoglobin. Pojavi se anemija zaradi pomanjkanja železa.
 • Nalezljive bolezni: Bakterije in virusi lahko napadejo kostni mozeg. To velja na primer za parvovirozo.
 • Okužba z zajedavci: Različni krvni zajedavci, kot so anaplazme, babezija, Ehrlichia canis ali rikecija poškodujejo rdeče krvne celice.
 • Zastrupitev: Vnos visokih odmerkov strupov, kot so cink ali težke kovine, ali zdravil lahko povzroči zastrupitev, ki poškoduje kostni mozeg.

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Tako kot zdravljenje je tudi prognoza odvisna od vzroka, ki je pri psu povzročil anemijo. Brez diagnoze zato ni mogoče oceniti življenjske dobe in kakovosti življenja vašega bolnega štirinožnega prijatelja.

Vsekakor je pomembno, da v primeru kakršnih koli sumov o tem čimprej obvestite svojega veterinarja. Prej ko veterinar odkrije osnovno bolezen, prej boste lahko pomagali svojemu hišnemu ljubljenčku.

Kako dolgo lahko pes živi z anemijo?

Na to vprašanje ni enotnega odgovora, tako kot ni enotnega odgovora na vprašanje, ali je treba slabokrvnega psa uspavati. Nikoli ni odločilna anemija, temveč bolezen, ki je v ozadju.

Upoštevajte, da je evtanazija psa vedno zadnja možnost. O njej razmišljamo le, če je trpljenje psa preveliko in neizogibno.

Preventiva: Kako zaščititi psa pred anemijo

Vseh oblik anemije ni mogoče preprečiti. Vendar pa lahko z malo truda pripomorete k temu, da bo vaš pes dolgo ostal zdrav.

Upoštevajte naslednja navodila:

 • S svojim psom ne potujte v tujino nezaščiteni in neobveščeni. Zagotovite dobro preventivo pred zajedavci za preprečitev nevarnih nalezljivih bolezni.
 • Svojega kosmatega prijatelja redno vodite na pregled k veterinarju v okviru preventivnih pregledov.
 • Poskrbite, da se bo vaš pes dovolj gibal.
 • Hranjenje psa prilagodite pasmi.

Viri:


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.