Lahko psi sanjajo?

pasje sanje

Znanstveniki menijo, da lahko tudi psi sanjajo.

Verjetno ste že opazili ta pojav: psi v spanju trzajo s tačkami, mahajo z repom in tiho cvilijo. Ob tem se poraja vprašanje: ali psi lahko sanjajo?

Zanimivo vedenje med spanjem

Vsakdo, ki je kdaj opazoval svojega psa med spanjem, verjetno ve: živali lahko med spanjem cvilijo, renčijo in celo lajajo.

Nekateri tudi hlastajo ali kažejo zobe. Njihove oči se pod zaprtimi vekami nemirno premikajo, tačke in rep pa vidno trzajo.

To nakazuje, da tudi štirinožni prijatelji v glavi doživljajo nočni kino. Ali se v sanjah sprehajajo po travnikih in poljih? Morda tekajo za svojo najljubšo igračo, ali v mislih vidijo mamljiv priboljšek, ki se mu ni moč upreti? Morda pa je vse popolnoma drugače in svoje človeške izkušnje preprosto prenašamo na pasje vedenje?

Naša intuicija nas ne vara. Znanstveniki so raziskovali vedenje psov med spanjem in prišli do zaključka, da imajo tudi oni pasje sanje.

Izmerili so možganske valove spečih kosmatincev in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje.

Ko psi sanjajo: hitri očesni gibi

REM je okrajšava za Rapid Eye Movement (hitro gibanje oči). Gre za fazo, v kateri se oči v spanju hitro premikajo.

Na podlagi pogovorov z udeleženci raziskav vemo, da se najbolj intenzivne, čustvene in zmedene izkušnje v sanjah pojavijo v fazi REM. Ker so možgani vseh sesalcev zgrajeni podobno, lahko domnevamo, da je tako tudi pri psih.

O čem sanja ta mali beagle, medtem ko drema v košarici ob svoji igrači?

Tako kot ljudje, tudi psi med spanjem trzajo, ker se jim sprostijo mišice. Mimogrede, mladički še posebej veliko sanjajo. Podobno kot otroci, tudi oni v spanju predelujejo doživetja in tako utrjujejo kar so se naučili.

Toda tudi odrasli psi potrebujejo spanec (in pasje sanje), da si opomorejo po vznemirljivih sprehodih, prepiru s sosedovim psom ali zahtevnem treningu agilityja. Zato se morate držati starega pravila: »Ne budi spečega psa.«

Ostaja vprašanje, o čem sanjajo naši kosmatinci. Njihove nočne izkušnje verjetno temeljijo na tem, kar poznajo iz svojega vsakdanjega življenja. Angleški pointer tako morda sanja, da preganja zajca ali fazana, in to pokaže z upogibanjem sprednje tačke.

Pes čuvaj, kot je doberman, morda preganja vsiljivce z dvorišča, medtem ko spremljevalec, kot je francoski buldog sanja o pustolovščinah s svojim lastnikom in lastnico.

Čivave sanjajo drugače kot doge

Prav ste prebrali: Možno je, da vaš pes sanja o vas. Raziskovalci domnevajo, da tesna vez med psom in lastnikom vodi k temu, da se v sanjah štirinožnega prijatelja pojavi »njegov« človek.

Zdi se, da ima za sanje pomembno vlogo tudi velikost živali: Stanley Coreen, upokojeni profesor psihologije, meni, da majhni psi, kot so čivave, sanjajo več kot večji psi, kot so nemške doge. Vendar pa sanje pri velikih pasmah trajajo dlje.

Ali ima pes lahko nočne more?

Tudi psi imajo lahko nočne more. Če se vam zdi, da vaš hišni ljubljenček sanja o zadnjem obisku pri veterinarju ali kakšnem drugem neprijetnem dogodku, ga lahko nežno pobožate.

Zakaj ne smete zbuditi spečega psa?

Govorite mu s tihim glasom in preverite, ali se umirja. Kot smo že omenili, je bolje, da ga ne zbudite. Tudi negativno izkušnjo je namreč mogoče in potrebno predelati med spanjem.

Da bi svojemu psu omogočili sladke pasje sanje, mu morate ponuditi mirno mesto za spanje. Za pasje ležišče ali odejo izberite prostor v stanovanju, kjer lahko vsak dan več ur nemoteno sanja.

Če ga želite pri tem opazovati, se prikradite po prstih in opazujte, kako se njegov kožuh počasi dviguje in spušča v ritmu dihanja.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

"A life without a pug is possible, but pointless," Loriot once said. I would unreservedly agree and add: "A life without horse, cat and rabbit as well!" My heart beats for all animals big and small and I have the great fortune to be able to write about my passion as a freelance author. With my articles I would like to raise awareness for animal welfare and give useful tips to animal lovers.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.
11 min

Božič s psom: Nasveti za varno praznovanje

Polomljeni kristalni okraski, zažgan adventni venček, prevrnjeno božično drevo in težko prebavljiva praznična hrana: Božič ne prinaša določenih nevarnosti samo za nas, temveč tudi za naše štirinožne prijatelje. Pokazali vam bomo, kje tičijo nevarnosti za vašega psa, kako se jim lahko izognete in kako lahko v nujnih primerih nudite primerno pomoč. Spodaj preberite nasvete za varen božič s psom.