Prevoz psa v avtu

Prevoz psa v avtu

V zadnjih letih se je varnost potnikov v avtomobilih veliko izboljšalo. Sprednje in stranske zračne blazine sta le del celotne varnostne opreme. Da bi se v primeru nesreče izognili čim večji škodi, morajo biti tako psi kot osebe v avtu zavarovani. Spodaj preberite, kako poskrbeti za prevoz psa v avtu.

Prevoz psa v avtu: Globe

V skladu s cestnoprometnimi predpisi morajo biti psi in druge živali med prevozom v avtomobilu zavarovani. Živali so enačene s tovorom, ki ga je treba zavarovati. Če to kršimo, nas lahko doletijo globe. Trenutno globa za nepravilen prevoz domači živali znaša 40 evrov.

Poleg glob ne pozabite, da lahko vaš pes v primeru nesreče utrpi hude zdravstvene posledice, ki naj so že same po sebi dovoljšen razlog, da ustrezno zavarujete psa v avtu.

Prevoz psa v avtu

Kako lahko poskrbim za varen prevoz psa v avtu?

Pri prevozu psa v avtomobilu ogrozite tako varnost živali kot potnikov. Tudi majhna žival, ki ni zavarovana, lahko postane življenjsko nevarna. Zato za preprečitev nezgod raje uporabite varnostne sisteme.

Transportni boksi

Transportni boksi so na voljo v različnih velikostih. Tako lahko v avtu prevažate tudi velike pse. Pomembno je, da ima vaš štirinožni prijatelj dovolj prostora za ležanje in sedenje. Poleg tega mora biti boks dobro prezračevan. Transportni boksi se razlikujejo tudi po materialu: izbirate lahko med kovinskimi in plastičnimi. Boks lahko glede na velikost varno pospravite v prtljažnik in v prostor za noge za prednjim sedežem. V prtljažniku ga postavite čim bližje zadnjemu sedežu, najbolje pa je, če ga postavite čez ves tovorni prostor. Boks čvrsto pritrdite v prtljažniku, da ne bo drsel. Pri velikih modelih je pomembno, da jih pritrdite tudi s pregrado ali trakovi. To pomeni, da boks v primeru trka ne bo poletel naprej. Zlasti pri starejših modelih vozil zadnji sedež ni dovolj stabilen, da bi oblazinil velik zaboj.

Prevoz psa v avtu

Pasji avtosedež

Druga možnost so avtosedeži za pse. Gre za stabilno možnost sedenja za pse. Odvisno od modela jih lahko pritrdite na zadnji ali sprednji sovoznikov sedež avtomobila. Z avtosedežem lahko v avtu prevažate srednje velikega ali majhnega psa. Sedeže običajno pritrdite s sistemom pasov ali Isofixom. Psa morate v avtosedežu še posebej pripeti z oprsnico in pasom. Kratek povodec nastavite tako, da pes ne more skočiti s sedeža. Avtosedež poskrbi, da vašega štirinožca v primeru nesreče ne vrže skozi šipo avtomobila. Odvisno od modela lahko sedež uporabljate tudi kot prostor za spanje ali košaro za nošenje.

Prevoz psa v avtu: Varnostni pas za psa

S posebnim varnostnim pasom lahko svojega štirinožnega prijatelja varno pripnete na zadnji sedež. Za to potrebujete poseben varnostno preizkušeno in podloženo oprsnico. Imeti mora tudi močne kovinske pritrdilne elemente. Oprsnica ne sme biti preohlapna, a hkrati ne pretesna. Običajne oprsnice za hojo niso primerne, saj bi se ob trku strgale. Tudi ovratnice niso primerne, saj lahko hudo poškodujejo vrat psa. Običajno lahko varnostni pas preprosto priključite na obstoječi sistem pasov. Poleg tega psu še vedno ponuja relativno veliko svobode gibanja. Če redko uporabljate zadnji del avtomobila, lahko žival zaščitite tudi s posebno odejo, ki jo obesite na vzglavnike. Med prevozom namreč preprečuje, da bi psa vrglo naprej.

Mreže in rešetke

Pri karavanu ali kombiju je najbolje, če psa namestimo v prtljažnem delu, Vendar je tovrsten prevoz dovoljen samo, če poskrbite za ustrezno varnost. Eden od načinov je uporaba pregradnih mrež ali rešetk. Psa tako ločite od potniškega prostora vozila. Te sisteme lahko trdno pritrdite v vozilu, živali pa omogočajo največjo svobodo gibanja, hkrati pa ščitijo tudi potniški prostor. Da bi psa bolje zaščitili, naj bo rešetka oziroma mreža čim bolj oblazinjena, sicer se lahko pes ob nesreči in neizogibnem trku po nepotrebnem poškoduje. Za skoraj vse potrebe obstajajo sistemi, s katerim lahko z razmeroma malo truda zaščitite sebe, svoje sopotnike in ne nazadnje svojega najboljšega prijatelja pred škodo.

Kako psa navaditi na transportni boks ipd.?

  • Svojega štirinožca lahko na transportni boks in avtosedež najlažje navadite v stanovanju, tako ju spremenite v udobno ležišče.
  • S psom in varnostno opremo se najprej odpravite na krajše vožnje, da se bo pes navadil nanjo
    Vedno imejte pripravljenih nekaj priboljškov in psa med vožnjo spodbujajte
  • Na pot lahko vzamete tudi najljubšo igračo vašega psa ali kakšno plišasto igračo, ki bo vašemu psu dajala občutek domačnosti
  • Če psa pripnete z varnostnim pasom na zadnji sedež, naj sprva poleg štirinožca sedi druga oseba. Ta oseba lahko preveri, ali sta pas in oprsnica pravilno nastavljena.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Potovanje s psom z vlakom

Bodisi vsak dan ali na dopust: vožnja z vlakom je za večino sproščena možnost priti od točke A do točke B. Predpogoj za prijetno potovanje s psom z vlakom ni le načrtovanje odhoda, ampak tudi sproščen štirinožec, ki je navajen na rutino. V nadaljevanju preberite nekaj namigov za sproščeno vožnjo z vlakom z vašim psom.