Skupno življenje psa in mačke

mačka in pes

Biti kot pes in mačka? Psi in mačke se dobesedno ne prenesejo. Toda, domnevna prepirljivca lahko zelo dobro živita v miru – če upoštevata nekaj pravil. Preberite, katera so ta pravila in s kakšnimi triki lahko mačke in pse zbližamo.

Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni?

Osnovni pogoj za združitev psa in mačke je, da nobeden od njiju ni imel negativnih izkušenj z drugim. Če je mačko že preganjal pes in jo skoraj ugriznil »do smrti«, se boste morali zelo potruditi, da boste strah vaše mačke premagali in jo navadili na življenje s svojim »smrtonosnim sovražnikom«. Tudi psi, ki so vso življenje strastno lovili mačke ali so imeli boleče izkušnje z ostrimi kremplji hišnega tigra, te živali ne bodo želeli sprejeti v svoje krdelo.

Spoznavanje psa in mačke mora biti načrtovano

Če želite biti uspešni, se morate na prvo srečanje obeh živali skrbno pripraviti. Pripravite načrt za srečanje in si za njegovo izvedbo po možnosti vzemite nekaj dni dopusta. Poskrbite, da bo v prvih dneh srečanja z vami še ena oseba, ki se bo lahko na primer popolnoma posvetila mački, medtem ko boste vi v glavnem skrbeli za psa. Na splošno je pomembno, da se lahko med prvimi srečanji v celoti posvetite svojim hišnim ljubljenčkom. Posebnim dogodkom, kot so obiski prijateljev ali večja družinska srečanja, se v tem času raje izognite. Tudi glasni zvoki iz ozadja radia ali televizije lahko resno zmotijo prva srečanja med psom in mačko.

Po drugi strani pa psi s prirojenim lovskim nagonom ali zelo plašne mačke niso popolno izključitveno merilo za mirno sobivanje. Seveda se boste v tem primeru vedno znova spopadali z neuspehi, faza navajanja psa in mačke pa bo trajala nekaj časa – vendar to ni nemogoče. Tudi na videz najbolj neprimerne pasme psov lahko mirno živijo pod isto streho z mačko, če jih z občutkom navadite na novega sostanovalca. Da bi združevanje delovalo, potrebujete predvsem veliko časa in še več potrpljenja. Nikoli ne dovolite, da se pes in mačka preprosto zakadita drug v drugega – pes bi mačko neusmiljeno lovil, vi pa bi imeli popolnoma agresivno ali prestrašeno mačko, ki ne bi sprejela ponovnega srečanja s to “pošastjo”.

 Kako načrtovati spoznavanje psa in mačke

  • Ustvarite načrt za združevanje in si vzemite nekaj dni prostega časa, da ga uresničite
  • Poskrbite, da bo poleg vas v prvih dneh srečanja še ena oseba, ki se bo lahko na primer popolnoma posvetila mački, medtem ko boste vi v glavnem skrbeli za svojega psa
  • Na splošno je pomembno, da se lahko med prvimi srečanji v celoti posvetite svojim hišnim ljubljenčkom.
  • V tem času je bolje, da ne načrtujete posebnih dogodkov, kot so obiski prijateljev ali velika družinska srečanja. Tudi glasni zvoki v ozadju, kot sta radio ali televizija, lahko občutno zmotijo prva srečanja psa in mačke

Kdo je združljiv s kom?

Če še nimate določene mačke ali psa, ki bi se preselila k vam kot drugi hišni ljubljenček, lahko seveda poskrbite, da se bosta čim bolje ujemala. Vzajemna socializacija najbolje deluje z mladički, ki se lahko že od samega začetka in brez »predhodnih obremenitev« dobro navadijo na sožitje z drugo živalsko vrsto.

Če že imate doma starejšega psa ali starejšo mačko, je bolje, da je novinec mirnejši, torej ne preveč divji in temperamenten. Če pa imate doma zelo živahnega psa, mora tudi mačka imeti določeno stopnjo samozavesti, da se bo lahko zoperstavila takšnemu temperamentu.

Kdo je bil tukaj prvi?

Na združevanje mačk in psov odločilno vpliva tudi vprašanje, kateri hišni ljubljenček je bil prvi: pes ali mačka? Medtem ko psi kot živali, ki živijo v krdelu, običajno hitro sprejmejo novega družinskega člana, so mačke pogosto veliko bolj skeptične in psa dojemajo bolj kot grožnjo svojemu ozemlju. Vključitev mačke v pasje gospodinjstvo torej običajno deluje bolj nemoteno kot obratno.

Ukrepi v domačem okolju

Ko je jasno, da se bo k vam preselil nov živalski sostanovalec in ste pripravljeni vložiti dovolj časa, truda in potrpljenja v združevanje živali, lahko začnete uresničevati svoj predhodno pripravljen načrt. Preden pa se pes in mačka prvič srečata, je priporočljivo, da doma uvedete nekaj previdnostnih ukrepov.

Ustvarite možnosti za umik

Da bi se izognili konfliktom, morate za prvo srečanje v svojem domu izbrati čim bolj nevtralen prostor. Najljubše mesto »stare živali« bi bilo zagotovo povsem neprimeren kraj za prvo srečanje. Poleg tega morate poskrbeti, da ima mačka primerne možnosti za umik, če ji srečanje ne bi bilo po volji. Mačje drevo, dvignjena polica ali prazna okenska polica, od koder lahko psa najprej opazuje iz razdalje, zagotavlja vaši mački občutek varnosti. Prav tako morate novemu prišleku pripraviti ločen prostor, v katerem bo lahko prve dni bival in se umaknil.

Ločitev posode za hranjenje od mačjega stranišča

Prostorsko ločevanje je priporočljivo tudi za obe mesti hranjenja. Da preprečite nevoščljivost glede hrane, je najbolje, da tudi za mesto hranjenja mačke izberete dvignjeno mesto v stanovanju in po potrebi živali hranite ob različnih urah. Tako kot posoda za hranjenje druge živali je tudi mačje stranišče za psa popolnoma prepovedano. Mačka v »prostoru, kamor gre tudi kralj sam«, nujno potrebuje svoj mir in je izjemno občutljiva na vsako motnjo njene zasebnosti. Ni redko, da so psi nagnjeni k temu, da zaužijejo ostanke v mačjem stranišču, zaradi česar se mačka prestavi na druga mesta in postane nečista.

Prvo navajanje na vonjave in zvoke

Vzporedno s pripravami v stanovanju, lahko živali eno na drugo pripravite še pred vselitvijo. Ena od možnosti je, da dlako obeh živali obrišete s suho krpo in jo nato položite na mesto hranjenja druge živali. Tako se lahko pes in mačka navadita na vonj drugega in drugo žival zaradi kombinacije vonja in hrane povezujeta z nečim pozitivnim. Če je pes nagnjen k glasnemu lajanju, lahko mačko vnaprej navadite na ta neznani in morda strašljivi zvok. To storite tako, da posnamete pasje lajanje in ga nato predvajate mački – najprej tiho, nato pa postopoma vedno glasneje, dokler ne dosežete dejanske glasnosti lajanja. Ko se mačka pridruži pasjemu gospodinjstvu, ji morate pred prvim srečanjem s psom dati možnost, da najprej sama razišče novo okolje. Medtem ko ena oseba pelje psa na sprehod, lahko mačka opravi svoje prve pohode po domu. Tako se bo ob srečanju s psom že dobro znašla in vedela, kam se lahko umakne.

Kako poteka prvo srečanje?

Po pripravah v stanovanju in prvih ukrepih za seznanjanje živali, ki so še vedno ločene, ni več ovir za prvo srečanje psa in mačke. Toda tudi, če ste se še tako dobro pripravili in menite, da ste pripravljeni na vse: pravo delo se začne šele zdaj. Ne pričakujte, da bosta pes in mačka navdušena nad srečanjem. »Ljubezen na prvi pogled« pri teh naravno sovražnih živalih verjetno ne obstaja. Zato zmanjšajte svoja pričakovanja in ne dovolite, da bi vam neuspehi, ki se bodo sprva zagotovo pojavili, vzeli pogum. Potrebno bo nekaj časa, da se bosta pes in mačka med seboj ujela.

pes in mačka

Pred prvim srečanjem morata biti obe živali čim bolj uravnoteženi. Zato morate svojega psa tik pred srečanjem peljati na dolg sprehod, da bo fizično sproščen in zadovoljen. Mimogrede, tudi lačen želodec negativno vpliva na dobro počutje. Poskrbite, da bosta obe živali prej jedli in bosta siti. V prostoru, v katerem bo potekalo združevanje, izklopite radio ali televizijo, psa pa imejte privezanega na povodcu – lahko ga tudi trdno držite v roki. Pripenjanje na povodec je izjemno pomembno, da se izognete morebitnim lovskim prizorom med psom in mačko. Če bi pes mačko ob prvem srečanju podil po vsem stanovanju, bi to običajno pomenilo konec uspešnega združevanja.

Prvi stik

Ko je pes varno privezan, lahko druga oseba mačko spusti v sobo. O tem, koliko se bo približala psu, se mora mačka vsekakor odločiti sama. V večini primerov se mačke najprej zatečejo na visoko in čim bolj oddaljeno »razgledno točko«, od koder lahko opazujejo situacijo in svojega »nasprotnika«. Za skoraj vse živali je spoznavanje novega sostanovalca na »lastnem ozemlju« stresno. Strah in živčnost običajno prevladujeta in šele postopoma ju nadomesti določena radovednost glede novega partnerja. Zato od svojih živali ne zahtevajte preveč in prvo srečanje končajte že po nekaj minutah – tudi če je bilo presenetljivo pozitivno.

Kako se obnašam med srečanjem?

Pomembno je, da sami izžarevate mir in spokojnost. Če ste ob prvem srečanju sami napeti in živčni, se bo to z veliko verjetnostjo preneslo tudi na vaše ljubljenčke. Namesto tega prevzemite vlogo moderatorja, ki na živali prenaša varnost in umirjenost. Psa in mačko božajte ter govorite mirno in tiho. Če pes divje vleče povodec, ga poskusite odvrniti tako, da se usedete pred njega in mu preprečite pogled na mačko. Vendar pa ne naredite napake, da svojemu psu pomirjujoče govorite. Pes, ki besed ne razume natančno, temveč sliši le ton, bo to vrsto pozornosti zaznal kot potrditev svojega vedenja in ga ustrezno ponovil. Zato ga pohvalite šele, ko mu uspe ostati miren pred mačko. Kot pozitivna spodbuda so koristni tudi priboljški – da bi to delovalo, jih je treba resnično dati le, ko se pes ali mačka dobro obnašata.

Kako dolgo traja, da se pes in mačka navadita drug na drugega?

Po prvem srečanju pride na vrsto »vaja, vaja, vaja«! Glede na to, kako prestrašena je mačka, morate prvih nekaj dni spoznavanje omejiti na nekaj minut na dan. Preostanek časa naj živali vsekakor ostanejo v ločenih prostorih. Na začetku bo za obe živali dovolj eno ali dve srečanji po pet minut na dan. Ko ugotovite, da vznemirjenje ob prvih srečanjih počasi popušča, lahko podaljšate čas na 10 do 15 minut. Vendar pa lahko včasih traja tudi dobra dva tedna, preden se to dejansko zgodi. Živali ne silite v nič in pustite, da se sami odločita, kdaj bosta želeli dlje časa ostati druga z drugo. Kot lastnik najbolje poznate svoje živali in boste prepoznali, kdaj je radovednost do novega sostanovalca večja od začetnega vzajemnega strahu.

Po prvem stiku

Po prvih nekaj dneh vohanja se začne dejanska faza spoznavanja. Pes in mačka sta dve bistveno različni živali, ki se sporazumevata s popolnoma različno telesno govorico. Zato traja nekaj časa, preden se živali naučijo pravilno ocenjevati vedenje druga druge. Šele ko pes mačke ne vidi več kot plen, mačka pa psa kot plenilca, sta pripravljena, da se počasi približata. Pogosto preteče nekaj mesecev, preden se to zgodi in ena od živali tako rekoč »prebije« led.

mačka in pes

Medtem ko vse bolj podaljšujete čas srečanj, je pomembno, da poskušate živalim omogočiti čim večji občutek normalnosti. Svojo pozornost poskusite preusmeriti na kaj drugega kot na živali. Lahko kuhate, listate časopis, zalivate rože ali pišete SMS sporočilo– s tem psu in mački pokažete, da je njuno skupno življenje v hiši od zdaj naprej povsem normalno.

Vendar pa lahko živali »pustite eno z drugo« sami šele, ko ste resnično prepričani, da se bosta obe mirno odzvali in da nobena od njiju ne bo poškodovala druge. Pogosto preteče šest mesecev, preden lahko živali pustite same v hiši brez nadzora.

Pot do uigrane ekipe

Da bi uspešno združili psa in mačko ter ju navadili na skupno življenje, boste vsekakor potrebovali veliko potrpljenja. Kdaj je prišel konec časa navajanja, se nikoli ne odločite vi, temveč vselej živali. Toda na neki točki se bo vaša potrpežljivost izplačala in bosta vaš pes in vaša mačka postala uigrana ekipa, v kateri se noben ne bo želel več odreči drugemu.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.
11 min

Božič s psom: Nasveti za varno praznovanje

Polomljeni kristalni okraski, zažgan adventni venček, prevrnjeno božično drevo in težko prebavljiva praznična hrana: Božič ne prinaša določenih nevarnosti samo za nas, temveč tudi za naše štirinožne prijatelje. Pokazali vam bomo, kje tičijo nevarnosti za vašega psa, kako se jim lahko izognete in kako lahko v nujnih primerih nudite primerno pomoč. Spodaj preberite nasvete za varen božič s psom.