Pasje plavanje za fit psa

Pasje plavanje

Gibanje v vodi ohranja pse v formi – ne glede na to ali so mladi ali stari, vitki ali močni.

Poleti plavanje vašemu psu ne prinaša samo ohladitve, temveč koristi njegovi kondiciji in sklepom – in to skozi vse leto. Preberite, zakaj pasje plavanje izboljšuje zdravje predvsem predebelih in starih psov in kako se pri tem zabavajo.

Zakaj je pasje plavanje tako dobro za mojega psa?

Pa naj bo na pasji plaži, v jezeru ali v bazenu: V vodi vaš pes krepi svoje celo telo. Ta oblika vadbe je pravi blagoslov predvsem za sklepe starejših štirinožcev. Če vaš pes okreva po operaciji, mu bo aktivnost v vodi kot del pasje fizioterapije pomagala pri lajšanju bolečin.

Tudi psi, ki zelo radi jedo in uživajo v umirjenem življenju, bodo s pasjim plavanjem ohranjali vrhunsko formo. Če ima vaš pes prekomerno telesno težo, je plavanje nežen način, da mu pomagate izgubiti nepotrebno težo in ostati v formi.

Prednosti pasjega plavanja

Poleg ohladitve in zabave ima plavanje še številne druge pozitivne učinke:

 • Lahko gradi mišice.
 • Gibanje v vodi varuje sklepe.
 • Izboljša se kondicija.
 • Predebeli psi kurijo kalorije.
 • Okrepi se kardiovaskularni sistem.
 • Starejši psi ostanejo dlje časa gibčni.

Razlog za toliko prednosti: Pasje plavanje je učinkovit trening za celo telo. Pasje telo se nenehno upira moči vode. Obenem pa voda psu olajša gibanje, kot pa na kopnem. Sklepi in mišice se razbremenijo, srce in pljuča se okrepita.

Plavanje s psom je najbolj učinkovito, ko se vaš štirinožni prijatelj počuti popolnoma sproščeno. Da se bo vaš pes zelo zabaval v vodi, pa potrebuje vašo pomoč.

Tako poskrbite za prijetno plavanje psa

Izberite vodno telo, ki je najbolj primerno za kopanje s psom. Za začetnike so idealne mirne, plitve vode s čim čistejšo obalo. Pazite na stoječo vodo in dolgotrajno vročino: V teh se lahko razvijejo modrozelene alge, ki so nevarne za zdravje psov in njihovih lastnikov.

Pasji bazeni so dobra in varna možnost, ki jo lahko s svojim psom obiskujete vse leto.

Pri plavanju s psom ne uporabljajte povodca ali oprsnice. Uporaben pripomoček pa je rešilni jopič, ki je še posebej priporočljiv za neizkušene pse.

Pomembno je, da vas štirinožni prijatelj posluša in da ga lahko kadar koli pokličete iz vode. Četudi vaš pes neizmerno uživa v vodi, mu privoščite pogoste odmore – posebej za neizkušene živali je že nekaj minut v vodi precej napornih.

Če se s plavanjem želite boriti proti debelosti ali težavam s sklepi vašega psa, je najbolje, da se pogovorite z veterinarjem in preverite, kaj morateupoštevati.

Drugi nasveti za varno plavanjem s psom:

 • Preverite tok in bodite pozorni na temperaturo vode. Prehladna voda lahko poleti preobremeni pasji organizem.
 • Vedno pazite na svojega psa in mu privoščite počitek, po možnosti v senci.
 • Da bi se izognili želodčnim težavam, svojega psa ne hranite vsaj dve uri pred plavanjem.
 • Po plavanju dobro osušite dlako svojega psa in, če jih ima, njegova viseča ušesa.
 • Bolne ali poškodovane pse pa raje ne vodite v vodo.
Pasje plavanje © mrnai / stock.adobe.com
Psi nagonsko vedo, kako se najbolje gibati v vodi.

Kateri psi radi plavajo?

Obstajajo pasme psov, pri katerih se že v imenu vidi, da obožujejo vodo. To sta na primer španski in portugalski vodni pes. So anatomsko optimalno pripravljeni za plavanje psa. Povsem dobro se v vodi počutita tudi labradorec in zlati prinašalec.

Za vse ostale pse velja naslednje: Prej ko psa nežno navajate na vodo, lažje se bo nanjo navadil.

Ali lahko plavajo vsi psi?

Večina psov je rojenih plavalcev in se tega naučijo po kratkem obdobju prilagajanja na vodo. Obstajajo pa tudi pasme, ki se zaradi svoje postave v vodi ne morejo gibati tako elegantno kot drugi psi. Mopsi in buldogi se zaradi svojih kratkih nog pogosto težko obdržijo na površju, njihovi majhni nosovi pa se hitro napolnijo z vodo.

Čeprav ti psi ne bodo nikoli postali olimpijski plavalci, pa jih z nekaj potrpljenja lahko navadimo na vodo. Psu stojte ob strani, ga pohvalite in nagradite. Psu lahko pomagamo premagati strah pred vodo tudi s pasjimi igračami.

Vaš pes noče plavati? Če kljub prepričevanju in veliko potrpežljivosti psa ne morete spraviti v vodo, to pomeni, da je morda imel v preteklosti slabo izkušnjo z vodo. Potem je dobra zamisel plavalni tečaj za pse z izkušenim kinologom, da se izognete še večji škodi.

V nobenem primeru pa psa ne silite v vodo. Če želite narediti nekaj dobrega za svojega bolnega psa ali psa, ki je nagnjen k prekomerni telesni teži, obstaja veliko drugih možnosti.

Ali vaš pes preveč tehta? Tako lahko shujša!

Nasveti glede plavanja

Ko premagate začetne ovire in psa spravite v vodo, se bo verjetno veliko premikal že sam od sebe. Tiste, ki ne marajo gibanja, ali pse, ki potrebujejo veliko zaposlitve in aktivnosti, lahko spodbudite s ustreznimi pripomočki in tako zagotovite, da vašemu psu pasje plavanje nikoli ne bo dolgočasno.

V naši spletni trgovini zoohit najdete širok izbor vodnih pasjih igrač. Izdelke lahko priročno naročite na dom in že boste pripravljeni za naslednjo vodno pustolovščino.

Koliko časa bo vaš pes v vodi, je seveda odvisno od njegove kondicije in ali spada med pasme, ki uživajo v plavanju.

Psi s prekomerno telesno težo bodo verjetno zelo umirjeni. Glavno je, da se gibljejo in pri tem zabavajo. Začnite z majhnim in svojega psa sprehajajte po plitvi vodi ob obali. Tudi hoja v vodi je dobra vaja zanj. Od tam lahko vadbo otežujete.

Navdih za napredne plavalce

Nekoliko bolje pripravljeni štirinožci bodo navdušeni nad plavajočimi pasjimi igračami, ki jih bodo z veseljem prinesli na obalo. Ob intenzivnejšemu treningu se v vodo podajte skupaj s psom. Lahko plavate ob njem na varni razdalji, da vas nenamerno ne popraska s kremplji.

Za daljše plavanje priporočamo rešilni jopič za psa. Psi namreč pogosto gredo čez svoje meje. Zato pozorno opazujte svojega psa in mu privoščite odmor.

Če ste s psom postali že napreden vodni par, ga lahko postopoma navajate stati na vodni deski. Z malo potrpljenja se boste kmalu začeli igrati igre prinašanja v vodi. Na deski bo pes vadil svoj občutek za ravnotežje.

Najpomembneje pa je, da se zabavate!

Z našimi nasveti lahko zagotovite, da bo vaš pes užival v pasjem plavanju in z lahkoto izboljšal svoje zdravje. Ni pomembno, ali ima vaš pes prekomerno telesno težo in mora pokuriti kalorije ali pa se šele navaja na vodo – zabava tako za vas kot za vašega psa mora biti na prvem mestu. Kajti vaš pes je lahko popolnoma zdrav le, če je vesel.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.

4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?