Vnetje maternice pri psicah This article is verified by a vet

Vnetje maternice pri psicah

Vnetje maternice pri psicah lahko spremljata poslabšanje splošnega počutja in spremenjeno vedenje pri pitju.

Vnetje maternice glede na študije pri psicah ni nič nenavadnega: približno vsaka četrta nesterilizirana psica trpi za tako imenovano piometro. V naslednjem članku boste izvedeli, kakšne so nevarnosti pri tej bolezni za vašo psico in kako ji lahko pomagate.

Kako nevarno je vnetje maternice pri psicah?

Če vaša psica oboli za gnojnim vnetjem maternice in se ne zdravi pravočasno, lahko gnojna vsebina prebije steno maternice in povzroči hude poškodbe.

Znake vnetja maternice pri psicah morate zato vedno jemati resno in poskrbeti za zdravstveno oskrbo svoje kosmatinke.

Katere psice pogosto prizadene piometra?

Vnetje maternice pri psicah se imenuje gnojno vnetje maternice (piometra). Prizadene samo samice in nesterilizirane živali – med njimi predvsem starejše psice.

Ker na nastanek bolezni vplivajo spolni hormoni, se piometra v mnogih primerih pojavi ob koncu gonitvenega obdobja.

© yavdat / stock.adobe.com
Če opazite znake vnete maternice, se takoj posvetujte z veterinarjem!

Simptomi: Kako se kaže vnetje maternice pri psici?

Pri psicah se lahko piometra pojavi z ali brez vpliva na splošno počutje psice. Prizadete živali pogosto tudi več pijejo in urinirajo, ter občutijo bolečino.

Katere oblike piometre obstajajo?

Pri piometri veterinarji razlikujejo med dvema oblikama bolezni.

 • Pri odprti piometri je maternica že izpraznjena, preden bolezen postane očitna. Tipična značilnost je nenaden vaginalni gnojni izcedek, pri čemer je psica v večini primerov videti zdrava.
 • Pri zaprti piometri se gnojna vsebina maternice ne izprazni sama, zato so klinični znaki pri tej obliki bolezni običajno hujši. Prizadete živali se zdijo utrujene in lahko imajo povišano telesno temperaturo. Odvisno od poteka, se lahko pojavijo bruhanje ali življenjsko nevarne posledice, kot je zastrupitev krvi (sepsa).

Kdaj naj veterinar zdravi vnetje maternice pri psicah?

Če pri psici izven gonitvenega obdobja opazite vaginalni izcedek, ki je ob tem še gnojen ali ima neprijeten vonj, se posvetujte z veterinarjem. Enako velja, če je vaša psica videti utrujena in se je spremenilo njeno vedenje pri pitju.

Te znake vzemite resno. Če ukrepate prepozno, je to lahko smrtno nevarno za vašo psico.

Diagnoza: Kako lahko odkrijemo vnetje maternice?

Klinična slika piometre je lahko podobna drugim boleznim, zato je pomembno, da vašo psico pregleda veterinar. Veterinar lahko po splošnem pregledu in pregledu zunanjih spolnih organov z različnimi preiskovalnimi metodami potrdi diagnozo. To vključuje:

 • Vaginoskopija (endoskopija): Pri endoskopskem pregledu vagine veterinar uporabi palčki podoben endoskop, na koncu katere je nameščena kamera. S tem vaginoskopom lahko ugotovi, ali gnoj izvira iz nožnice ali zgornjih organov, kot je maternica.
 • Vaginalna citologija: S tako imenovano eksfoliativno vaginalno citologijo lahko veterinar pod mikroskopom natančneje preuči epitelij vagine, to so zunanje celične plasti. Če so v sliki pomešani tako imenovani nevtrofilni granulociti, tj. podoblika belih krvničk, to kaže na vnetje.
 • Ultrazvok (sonografija): Za nadaljnjo preiskavo ravni tekočine v maternici lahko veterinar psico pregleda z rentgenom ali ultrazvokom – slednje je sredstvo po izbiri.
 • Krvna preiskava: Veterinar lahko z odvzemom krvi pri vaši psici ugotovi znake vnetja. Pogost znak gnojnega vnetja maternice je levkocitoza, to je povečana koncentracija belih krvničk.

Zdravljenje: Kaj storiti v primeru vnetja maternice pri psici?

Preden veterinar začne z zdravljenjem, mora biti krvni obtok vaše psice stabilen. To lahko med drugim zahteva infuzijsko zdravljenje ali dovajanje kisika.

Poleg antibiotikov in protibolečinskih zdravil se lahko odločite še za kirurški poseg ali konzervativno zdravljenje. Z nekaj izjemami je ovariohisterektomija (steriliziacija) standardna metoda za zdravljenje vnetja maternice pri psicah.

Alternativa: konzervativno zdravljenje

Če gre za pasemsko žival ali pa veterinar sumi na hude stranske učinke sterilizacije, kot je urinska inkontinenca, se lahko odloči za konzervativne ukrepe.

V ta namen bo veterinar, glede na stanje njenega cikla, vaši psici predpisal različna zdravila in redno preverjal uspešnost terapije z ultrazvočnimi preiskavami. Pri tem igrajo pomembno vlogo naslednje faze:

 • V metestrusu (po gonitvi): Med metestrusom je koncentracija progesterona običajno višja od dveh nanogramov na mililiter. V tem času je mogoče dajati progesteronski antagonist aglepriston, ki povzroči odprtje materničnega vratu. Dodatno odmerjanje prostaglandina F2a povzroči, da se mišice maternice skrčijo in izpraznijo gnojno vsebino
 • V anestrusu (faza mirovanja): Če je koncentracija progesterona vaše psice v bazalnem območju, so antagonisti progesterona trenutno neučinkoviti. Zato je v tej fazi cikla potreben le prostaglandin F2a.

Vzroki: Kaj povzroča okužbo maternice pri psicah?

Vzrok za piometro je vnetje maternice, ki ga povzroča bakterijska okužba. Bakterije se lahko ob koncu gonitve namnožijo, saj je v tem času maternični vrat še vedno odprte.

Tako kot pri drugih boleznih imajo tudi pri razvoju piometre pomembno vlogo spolni hormoni psice.

Naravno povečanje progesterona ob koncu obdobja gonitve

Ob koncu obdobja gonitve raven progesterona narašča, maternični vrat psice se zapre, občutljivost sluznice na patogene pa se poveča.

Progesteron povzroči tudi, da sluznica maternice izloča bistveno več tekočine – idealno gojišče za množenje bakterije, ki vse pogosteje povzročajo gnojenje.

Gestageni kot zdravilo

Za odložitev obdobja gonitve ali kot kontracepcijo lahko veterinar predpiše gestagene. Vendar pa imajo ta zdravila to pomanjkljivost, da lahko pri vaši psici sprožijo različne bolezni spolnih organov. Med njimi so vnetja maternice in ciste na jajčnikih.

Prognoza: Ali je vnetje maternice mogoče pozdraviti?

Če pravočasno prepoznate znake in čim prej obiščete veterinarja, je prognoza običajno dobra in brez zapletov, kot je motnja delovanja ledvic. Dejavnik časa ima pri tej bolezni odločilno vlogo.

Visoko tveganje za ponovitev bolezni pri konzervativnem zdravljenju

Če svojo psičko zdravite konzervativno, se morate sprijazniti s tveganjem ponovitve bolezni. Približno četrtina konzervativno zdravljenih psic z vnetjem maternice namreč ponovno zboli.

Preventiva: Ali je vnetje maternice pri psici mogoče preprečiti?

Najlažji način za preprečevanje gnojnega vnetja maternice pri psicah je sterilizacija. Če pa želite svojo psico vzrejati ali če sterilizacija iz drugih razlogov za vas ne pride v poštev, upoštevajte naslednje nasvete:

 • Vedno opazujte cikel vaše psice.
 • Bodite pozorni na to, koliko psica pije in urinira.
 • Takoj, ko pri svoji psici opazite kakršne koli zdravstvene spremembe, se posvetujte z veterinarjem.

Viri:


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.