Pasme mačk

Obstaja veliko različnih pasem mačk. Veliko število pasem je na eni strani posledica vzreje, na drugi strani pa naravnega širjenja mačk. Preberite več

Najdite svojo mačko

Pomembne lastnosti

Moja mačka naj bo

Izgled

Velikost
MalaSrednje velikaVelika
Dlaka
Brez dlake / hipoalergenaKratkodlakaDolgodlaka
Barva
ČrnaModra / sivaČinčilaKremnaBelaVijoličnaRjava / čokoladna / siva
Vzorec
TigrastŽelvast / tribarvni / calicoDvobarvni / tuxedo / vanColourpoint
3 mačje pasme glede na vaše iskanje
8 min

Eksotična kratkodlaka mačka

Obožujete Garfielda? Potem je eksotična kratkodlaka mačka prava mačka za vas. Gre za prijetno, leno mačko, ki rada poležava pred televizijo in vas zabava s svojimi močnimi nogami ter veliko glavo s ploskim nosom.

5 min

Karakal

Karakal je risu podobna velika mačka iz sušnih delov Azije in Afrike. Čeprav gre za mačko, ni primeren za hišnega ljubljenčka.
5 min

Nemški reks

Nemški reks je mačka s kodrasto dlako in velja za eno od dveh mačk nasploh, ki izvirata iz Nemčije. Zakaj pa ima kodrasto dlako?

Od 20. stoletja naprej se je iz domače mačke razvilo več pasem. Deloma so ljudje zraven križali tudi divje pasme mačk. Nekatere pasme mačk temeljijo tudi na vzreji spontano nastale mutacije. Vsekakor pa so si različne pasme mačke med seboj veliko bolj podobne kot pasme psov. Mačke so v preteklosti pravzaprav imele vedno dve osnovni nalogi: odganjanje miši in kot hišne ljubljenčke. Na splošno lahko delimo mačje pasme v kratkodlake, s polkratko dlako in dolgodlake mačke.

Ali veste, katere so najbolj znane pasme mačk in kaj razlikuje posamezne pasme? V našem magazinu za mačke lahko preberete zanimive informacije o najbolj priljubljenih mačjih pasmah.