Evropska kratkodlaka mačka

Evropska kratkodlaka mačka

Neverjetno, toda resnično: tudi evropska kratkodlaka mačka je čistokrvna mačja pasma. Toda to ne pomeni, da je vsaka mačka, katere pasme ne poznamo, evropska kratkodlaka mačka, saj ima tudi ta pasma svoje pasemske standarde.

Zgodovina

Evropska kratkodlaka mačka, ki jo poznamo tudi kot evropska mačka oz. keltska kratkodlaka mačka, verjetno izvira iz afriške divje mačke, ki je podvrsta divjih mačk iz severne Afrike. Obe vrsti mačk imata namreč zelo podobno anatomsko zgradbo. Ti tigrčki so v Evropo prišli na ladjah in so kmalu naselili celotno celino. Na kmetijah so jih imeli kot zanesljive lovce na miši in podgane. Evropska kratkodlaka mačka je bila še posebej priljubljena v Skandinaviji, kjer je še danes ustaljenih večina rejcev.

Pasmo omenjajo na Finskem že od leta 1926, na Švedskem pa od leta 1947. Prvo evropsko kratkodlako mačko z imenom Ujan so registrirali pri švedskem pasemskem klubu SVERAK. Do uvedbe pasemskega standarda leta 1982 so mačko še vedno uvrščali med britansko kratkodlako mačko. Leta 1982 je združenje Fédération Internationale Féline (FIFe) evropsko kratkodlako mačko končno priznalo za neodvisno pasmo. Združenje World Cat Federation (WFC) je mačko registriralo pod imenom keltska kratkodlaka mačka.

Še danes evropsko kratkodlako mačko enačimo z navadno domačo mačko, kar pa ne bi smelo biti res. Evropska kratkodlaka mačka je neodvisna mačja pasma. Ima svoj pasemski standard in rodovnik. Pri domači mački moramo upoštevati sistematično klasifikacijo, ki združuje številne mačje pasme.

Izgled

Telo evropske kratkodlake mačke je mišičasto, ima široka prsa in močne dolge srednje tace z okroglimi šapami. Z anatomskega vidika je ne moremo razlikovati od domače evropske mačke. Evropska kratkodlaka mačka običajno velja za srednje veliko oz. veliko mačko. Glava je v primerjavi s telesom precej velika, obraz pa nekoliko okrogel. Čelo in lobanja sta rahlo zaobljeni, lica pa so lepo poudarjena. Ena od redkih razlik med domačo mačko in evropsko kratkodlako mačko leži v njunih rodovnikih.

Barve evropske kratkodlake mačke

Načeloma niso dovoljene nobene barve, ki izhajajo iz križanj drugih mačk (na primer barvne pike ali čokoladno rjava barva). Dovoljene so vse naravne barve. Enobarvna evropska kratkodlaka mačka je lahko črne, bele, rdečkaste ali bež barve. Oči bele evropske kratkodlake mačke so modre, jantarne ali zelene. Blazinice šap in nos so rožnate barve. Pri evropskih kratkodlakih mačkah drugih barv so nos, blazinice šap in oči običajno prilagojene barvi dlake. Pri dvobarvnih mačkah različne barve jasno ločujejo vzorci dlake. Polovica kožuha je zato lahko bele barve. Mačke z želvasto barvo so črne z različnimi odtenki rdeče. Evropska kratkodlaka mačka je lahko tudi sivkaste barve.

Evropska kratkodlaka mačka © kathomenden / stock.adobe.com

Značaj

Evropska kratkodlaka mačka je inteligentna, igriva in zelo ljubezniva mačka. Običajno ima rada ljudi in je potrpežljiva do otrok. Evropska kratkodlaka mačka pa vsekakor ni lena. Zaradi svoje preteklosti ima močan lovski nagon in je vedno na preži za pustolovščinami, vendar je navsezadnje zelo navezana na ljudi. Po eni strani evropska kratkodlaka mačka izredno ceni urice crkljanja s svojim lastnikom, po drugi strani pa je vedno pripravljena na igro. Kot hišna mačka bo potrebovala veliko pozornosti in zaposlenosti, saj bo le tako zadovoljila svoje potrebe po gibanju. Toda najbolj udobno se bo počutila kot mačka na prostem. Zaradi svojega uravnoteženega, neodvisnega, a hkrati ljubečega značaja je popolna družinska mačka.

Prehrana

Evropska kratkodlaka mačka ne potrebuje posebne prehrane. Vendar pa na mačjo prehrano vpliva več dejavnikov. Sem spadajo zdravstveno stanje, starost, raven aktivnosti in življenjske razmere mačke. Če jo imate v stanovanju, morate paziti, da se ne bo preveč zredila. Lahko jo razveselite z mačjimi prigrizki, toda v zmernih količinah. Prehrano pa vselej prilagodite na posamezne potrebe svoje mačke.

Mačke so mesojedci, ki se v naravi prehranjujejo z mišmi, majhnimi glodavci in pticami. Zato potrebujejo prehrano, ki je bogata z mesom in vsebuje veliko beljakovin ter malo ogljikovih hidratov in zmerno količino maščob. Pri suhi ali mokri hrani bodite vedno pozorni na kakovost hrane. Pri tem vam lahko pomaga seznam sestavin na embalaži izdelka. Sestavina na vrhu seznama vam največ pove o kakovosti hrane, zato se mora na samem vrhu nahajati meso. Na seznamu lahko pogosto zasledite tudi izraz živalski stranski proizvodi. Sem lahko med drugim spadajo organi drugih živali, ki jih mačke težko prebavijo. Najboljši so seznami proizvajalcev, ki natančno navedejo, katere sestavine in v kolikšni količini se skrivajo pod izrazom živalski stranski proizvodi. Žit naj bo v hrani čim manj, zato naj se tudi nahajajo čim nižje na seznamu.

Drug način prehranjevanja je surovo biološko prehranjevanje oz. prehranjevanje z metodo BARF. Na ta način se mačke prehranjujejo predvsem s surovim mesom. Za vrsti primerno prehranjevanje bo vaša mačka poleg mišičnega tkiva potrebovala tudi drobovino in primerne dodatke. Ti morajo biti natančno prilagojeni potrebam mačke, sicer se lahko pojavijo nevarni simptomi pomanjkanja določenih hranil. Če ne veste, kaj izbrati, vam bo veterinar z veseljem pomagal.

Vzreja in nega

Evropska kratkodlaka mačka trpežna žival, ki ni preveč dovzetna za bolezni. Nima nobenih bolezni, značilnih za pasmo. Pomembno je, da redno obiskujete veterinarja, ki bo opravil potrebne preglede in vam svetoval glede zaščite in cepljenja. Zelo pomembno je, da mačke, ki večino časa prebijejo zunaj, zaščitimo proti zajedavcem.

Nega evropske kratkodlake mačke je precej preprosta. Kožuh ji občasno skrtačimo s krtačo ali glavnikom, da odstranimo odvečno dlako. V času menjave dlake pa morate pogosteje skrbeti za njeno dlako. Pri zdravi prehrani in pravilni negi lahko evropska kratkodlaka mačka živi od 15 do 20 let.

Evropsko kratkodlako mačko lahko imamo kot hišno mačko, toda veliko bolje se bo počutila na prostem. Na prostem lahko zadosti potrebam svojega lovskega nagona in vam kot darilo domov prinese kakšno miško ali dve. Obstaja tudi možnost, da svoje dvorišče oz. balkon zaščitite in tako mački omogočite kanček več svobode. Vsekakor pa boste morali evropsko kratkodlako mačko dovolj zaposliti. Za pametnejše živali poleg navadnih igrač obstajajo tudi inteligentne igrače. Prav tako ji lahko omogočite plezanje po mačjem drevesu ali brušenje krempljev na praskalniku. Kadar se evropska kratkodlaka mačka utrudi, pa je pomembno, da ji omogočimo tudi prostor za umik in ji na primer priskrbimo igralno hišo ali tunel. Evropska kratkodlaka mačka se običajno dobro razume z drugimi hišnimi ljubljenčki. To ni mačka za zelo zaposlene ljudi, saj ji lahko hitro postane dolgčas.

Vam in vaši evropski kratkodlaki mački želimo čudovito skupno življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…