Siamska mačka

Siamska mačka

Pets and pedigree animals concept - Portrait of the siamese cat with blue eyes.

Izvor

Siamska mačka je poleg perzijske mačke ena najstarejših in najbolj znanih mačjih pasem. Izvira iz jugovzhodne Azije, natančneje iz  Siama, ki danes spada pod Tajsko. Tam so jo častili kot tempeljsko mačko. Proti koncu 19. stoletja so prve siamske mačke prišle v Anglijo, kjer so jih vzredili v čistokrvne mačke. Leta 1892 so določili prve standarde za pasmo siamske mačke. Siamske mačke vzrejajo v Nemčiji od leta 1927. Nekaj let kasneje pa so se razširile po celem svetu.

Izgled

Siamska mačka je srednje velika mačka. Njeno telo je vitko z dolgimi nogami in ozkimi tacami. Odrasla samica tehta od 3 do 4 kg, samec pa od 4 do 5 kg. Glava v obliki klina je podolgovata s pokončnimi ušesi in širokim vratom. Siamska mačka ima modre oči, ki so nekoliko nagnjene.  Siamska mačka je delno albin, kar pomeni, da proizvajajo majhno količino pigmenta melanin. Zaradi tega je njena dlaka takšne posebne barve, ki ji pravimo seal point. To pomeni, da ima okončine obarvane črno, ki ga njen siamski gen cs obarva temno rjavo. Okončine se obarvajo nekaj tednov po rojstvu. Ostali del dlake je bel ali kremaste barve. Dlaka je kratka z malo poddlake in je tesno ob telesu mačke.

Značaj

Siamske mačke včasih označujemo tudi kot pse v svetu mačk. So namreč zelo naklonjene človeku in jih lahko naučimo raznih trikov. Vendar se naučijo le toliko, kolikor hočejo. Če jo boste skušali nekaj naučiti na silo, vam bo to poplačala z ostrimi kremplji. Zaradi svoje inteligence in dobre narave je popolna družinska mačka. Siamske mačke so zelo družabne mačke, ki hočejo veliko komunicirati. So zelo komunikativne in imajo močan glas. Če jim kaj ne paše, to odločno povedo, saj je siamska mačka v bistvu zelo samozavestna.  Kljub temu se siamska mačka zelo dobro poveže z ljudmi in se rada crklja s svojim lastnikom. Če jo predolgo pustimo pri miru, ji bo hitro postal dolčas. Če bo vaša siamska mačka večino v stanovanju, jo morate tudi dovolj zabavati, kot npr. z inteligentnimi igračami za mačke.  Siamske mačke so zelo družabne mačke in bodo z veseljem živele z mačjim partnerjem. Zelo rade se bodo družile z drugo mačko in skrbele za njeno nego. Siamsko mačko lahko vodite tudi na povodcu. Najbolje je, da jo že kot mladiča navadite na povodec in nekaj ur vadite v stanovanju, preden jo odpeljete ven. Pri pravilni negi lahko siamska mačka živi do 14 let.

Siamska mačka © nounours1 / stock.adobe.com

Nega in vedenje

Nega za siamsko mačko je zelo preprosta, saj vam za njeno kratko dlako skoraj ni treba skrbeti. Občasno jo počešite, da odstranite ohlapne dlake. Ker siamske mačke skoraj nimajo poddlake, nimajo rade vlažnega in hladnega okolja. Poskrbite, da temperatura v vašem stanovanju ni prenizka.  Pomembno je, da svojo siamsko mačko dobro osušite, preden vstopi v stanovanje. Vaš tigrček bo vedno iskal mesto na radiatorju oz. prostor, kjer obstaja vir toplote. Z radiatorsko posteljo boste svojo mačko zagotovo zelo razveselili. Siamskih mačk nikoli ne izpostavljajte prepihu.

Siamske mačke so zelo družabne, zato bi za njih bilo koristno, če bi imeli mačjega spremljevalca. Če imate dve siamski mački, boste imeli še manj dela – siamske mačke se imajo med seboj zelo rade. Tudi s človekom se dobro povežejo, zato jim namenite dovolj časa za igro in crkljanje.

V svoj dom namestite nekaj praskalnikov, kjer bo siamska mačka spustila nekaj svoje pare. Presenetite jo z večjim mačjim drevesom, saj mačke zelo rade ležijo na višjih točkah. Če imate možnost, siamsko mačko spustite na prosto, kjer se veliko gibala in zabavala. Če te možnosti nimate, pa lahko zavarujete balkon, da bo za vašo mačko varen. Kot smo že omenili, je siamska mačka primerna tudi za na povodec. Vendar pred prvim sprehodom mačko dobro navadite na povodec, da ne bo prišlo do grdih presenečenj.

Siamski muc začudeno gleda - kaj pa je to?

Prehrana siamske mačke

Siamske mačke glede hrane niso preveč izbirčne. Ponudimo jim lahko kakovostno suho ali mokro hrano z visoko vsebnostjo mesa. Pri pripravljenih jedeh pazite, da ne vsebujejo konzervansov, ojačevalcev okusa in podobnega. Količine potrebne hrane za vašo mačko ne moremo natančno določiti. Na prehrano vaše mačke vpliva veliko različnih dejavnikov, kot sta starost in zdravje. Pomembno je, da ima vaša siamska mačka vedno na voljo dovolj sveže pitne vode. Mačkam ne dajajte mleka. Mačke so intolerantne na laktozo in imajo lahko hude prebavne težave. Mačke dobro prenašajo posebno mleko za mačke, ki jim ga lahko občasno ponudite kot priboljšek.

V naši ponudbi najdete posebej prilagojeno visokokakovostno hrano za siamske mačke. Preverite pa tudi pestro izbiro slastnih mačjih priboljškov in prigrizkov za razvajanje vaše ljubljenke.

Bolezni

Pri siamskih mačkah se pogosto pojavljajo dedne genetske bolezni. Sem spada progresivna atrofija mrežnice, ki lahko v najslabšem primeru pripelje do slepote. Poleg tega se pojavijo bolezni srca in presnovne motnje ter raki (kot je tumor na seskih). Pogosta motnja pri siamskih mačkah je tudi škiljenje (strabismus convergens) in pa tudi nehoteno ritmično gibanje očesnih zrkel (nistagmus). Vzrok za pomanjkanje melanina naj bi domnevno izhajal iz delnega albinizma. Pomembno je, da redno obiskujete veterinarja, saj boste samo tako lahko ustrezno ukrepali v zgodnji fazi bolezni.

Vzreja

Siamske mačke postanejo spolno zrele pri štirih do šestih mesecih. Samica je breja od 63 do 69 dni in ponavadi skoti od štiri do šest mladičev. Mladiči se skotijo s svetlo dlako. Šele po približno dveh dneh se temne točke obarvajo. Oči odprejo po enem tednu. Mladiči naj ostanejo pri materi vsaj 12 tednov. Rejci morajo paziti, da se mladiči v tem času od svoje matere naučijo družbenega vedenja in drugih pomembnih stvari. Preden se odločite za rejca, si oglejte živali in njeno okolje. Najbolje je, da se z vzrediteljem dogovorite o ogledu mladičev. Mačke je treba cepiti in razglistiti ter jim omogočiti življenje v okolju, ki je za njih primerno. Naj vas ne bo sram prositi za ustrezno dokumentacijo, kot je družinsko drevo mačke! Ne zaupajte rejcem, ki vam nočejo pokazati dokumentov. Takšni rejci ponavadi skušajo prihraniti na stroških. Zaradi tega jih ponavadi ne peljejo na pregled k veterinarju in jim ne dajejo kakovostne hrane. Pomembno je tudi, da je med posameznimi legli določena razdalja. Ne približujte se rejcem, ki ne upoštevajo dobrega počutja svojih mačk.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…