Življenje s psom: Stanovanje ali hiša?

pes se igra v travi

Mesto ali dežela, hiša ali stanovanje – načeloma lahko s psom živite povsod. A glede na osnovno razporeditev in lokacijo, obstajajo različne pasme, ki so bolj ali manj primerne za posamezne bivalne razmere. Ponujamo vam nasvete in primere nekaterih pasem, ki se dobro ujemajo z določenim okoljem. Upoštevajte tudi: Če niste lastnik hiše ali stanovanja, potrebujete pisno soglasje vašega najemodajalca, preden si omislite psa!

Veliko možnosti: življenje s psom v stanovanju

Od udobnega enosobnega stanovanja v mestu do velikega apartmaja s strešno teraso: stanovanja so lahko zelo različna. Podrobneje si bomo ogledali morebitne prednosti in slabosti.

  • Stanovanja brez stopnic: pasje življenje brez ovir

Če živite v stanovanju, kjer je vse od vhodnih vrat do dnevne sobe na isti ravnini, je to velika prednost: Vašemu štirinožnemu prijatelju se ne bo potrebno vzpenjati po stopnicah. To je dobro v obdobju, ko je pes še mladič. Mladi psi morajo namreč pri vzpenjanju po stopnicah biti previdni. Imate v pritličnem stanovanju vrt? Preberite naše »Nasvete za vrt« na koncu članka.

Primerne pasme psov: Če živite v pritličju ali imate dvigalo, če je vaše stanovanje prostorno in imate strpne sosede, potem imate (skoraj) svobodno izbiro pri pasmi psa.

Neprimerne pasme: Izjeme sicer potrjujejo pravilo, a so delovni psi z močno potrebo po gibanju vseeno manj priporočljivi – še posebej, če je vaše stanovanje v mestu. Ti štirinožni prijatelji morajo poleg veliko aktivnosti s svojim človekom, imeti na voljo veliko prostora in varen vrt. To velja za večino pasem lovskih psov, pa tudi za zahtevne delavce, kot je borderski ovčar.

  • Stanovanja s stopniščem

Je vaše stanovanje veliko in prostorno, vendar živite v drugem nadstropju? Tukaj je nošenje priporočljivo vsaj v dobi mladiča. Čeprav nekaj stopnic mladičku občasno ne škoduje, je tveganje za poškodbe ob nenadzorovanem vzpenjanju in spuščanju veliko. Tudi kasneje velja, da velike pasme psov lahko razvijejo težave s sklepi, če morajo redno premagovati stopnice. So tudi pretežki, da bi jih lahko nosili po stopnicah.

Primerne pasme psov: Odrasli srednje veliki in majhni psi se lahko vzpenjajo po stopnicah. Vendar pa lahko življenje v petem nadstropju dolgoročno postane nezdravo tudi za te štirinožne prijatelje. Konec koncev: Majhnega psa, kot je čivava, lahko preprosto nesete v rokah. Tudi psi za v naročje, kot sta bolonjec ali Coton de Tuléar in sorodne pasme, so primerni.

Neprimerne pasme: Lovski, delovni in veliki psi, ki tehtajo več kot 20 kilogramov, so manj primerni za življenje v zgornjih nadstropjih. Če ste v dvomih, morate biti sposobni svojega štirinožnega prijatelja v primeru težav s sklepi nositi do nadstropja. Zaradi svoje posebne anatomije pa naslednje pasme, med drugim, niso primerne za redno vzpenjanje po stopnicah: jazbečar, francoski buldog, pekinezer in baset.

pes v stanovanju © Africa Studio / stock.adobe.com
Golden retriever lying on a sofa at home
  • Majhno stanovanje

Je enosobno stanovanje s psom neprimerno za pasmo? To je odvisno od prebivalcev! Ni vsak štirinožni prijatelj ljubitelj galopiranja. Poleg tega je pes iz enosobnega stanovanja, ki ga njegovi dvonožnimi prijatelji pogosto jemljejo s seboj, v večini primerov srečnejši kot štirinožni prijatelj, ki mora vsak dan več ur preživeti sam v petsobnem stanovanju.

Primerne pasme: Vse majhne pasme psov brez velike potrebe po gibanju, kot so japonski čin, maltežan, Coton de Tuléar, kodrasti bišon, mops, francoski buldog. Majhne vrste kodrov in Cavalier King Charles španjel se prav tako počutijo udobno. To velja tudi za velike pse, kot sta angleški buldog in nemška doga. Seveda mora biti stanovanje dostopno brez stopnic in tako prostorno, da vaš štirinožni prijatelj pri mahanju z repom ne pomeče porcelanastih figuric s polic.

Neprimerne pasme: Lovske in delovne pasme, ki uživajo v gibanju, prinašalci.

  • Stanovanje s tankimi stenami

Slišite, ko vaš sosed vklopi aparat za kavo ali smrči? Potem bi to lahko igralo vlogo pri odločitvi za določeno pasmo psa. Nekateri so namreč nagnjeni k lajanju. Upoštevajte tudi: Prekomerno lajanje je lahko znak stresa ali dolgčasa.

Primerne pasme: Basenji zaradi anatomskih razlogov ne morejo lajati, ampak proizvajajo zvok, ki spominja na jodlanje. Na splošno so ti psi zelo mirni – mimogrede, dobro se obnesejo tudi v majhnih ali stanovanjih v višjih nadstropjih. Pasme, ki niso nagnjene k lajanju: mali angleški hrt, borzoj, Cavalier King Charles španjel, zlati prinašalec in labradorec, akita inu in francoski buldog.

Neprimerne pasme: Terierji so na splošno nagnjeni k lajanju, zato so yorkshirski terier, cairnski terier in višavski terier manj primerni za stanovanja s tankimi stenami. Tudi pri naslednjih pasmah obstaja nevarnost, da začnejo veliko lajati: doberman, pritlikavi šnavcer, pritlikavi in toy koder, čivava in pekinezer. Tudi z dobro vzgojo bodo lajali več kot drugi psi.

Dobro »pasje« življenje v hiši

Bivalni raj je celotna hiša za vašo družino – vključno s štirinožnimi prijatelji. Načeloma je življenje v hiši primerno za vse pasme psov. Navsezadnje je na voljo veliko prostora in v večini primerov tudi vrt. Glede na tloris hiše in velikost psa lahko z mirno vestjo določite območja brez psov, na primer otroške sobe ali spalnice.

Primerne pasme psov: Vse pasme psov, od velikih do majhnih, so primerne za bivanje v notranjosti hiš. Nekateri si pa le želijo velik vrt. To vključuje: huskyje, bernske planšarje ali novofundlandce, ki se še posebej dobro počutijo, ko imajo dostop do vrta.

  • Možna “problematična območja” v hiši:

Stopnice: Marmornate stopnice ali strma stopnišča v hiši so lahko težava za mladiče ali večje pasme psov. Stopnice zavarujte z ograjo za pasje mladiče, večje pasme pa naj bodo le v pritličju.

Veliko prostora – veliko virov nevarnosti: Več kot je prostorov, bolj morate poskrbeti, da so prostori varni za pse, še posebej za mladičke. Majhni delci, ki jih je mogoče pogoltniti, strupene rastline v hiši in na vrtu, kabli in še marsikaj druga, lahko predstavlja nevarnost za vašega mladička. Tveganje lahko zmanjšate tako, da postopoma omogočite dostop do prostorov.

Problematična območja na vrtu

Hiša z vrtom – kaj več si lahko pes želi? Vendar upoštevajte, da lahko življenje v zeleni oazi skriva nekaj pasti.

zlati prinašalec v travi © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com
  • Lajanje na vrtu

Če je vaša hiša samostojna, bo lajanje vaše sosede manj motilo, če le vaš štirinožni prijatelj pri tem ne bo pretiraval. Vrt lahko kljub temu postane težava, če je vašemu psu dovoljeno, da v njem pogosto samostojno preživlja svoj čas. Mnogi psi potem dobijo občutek, da morajo varovati posest. To postane moteče najkasneje takrat, ko vaš samozavestni čuvaj laja na soseda, medtem ko ta obrezuje živo mejo. Tudi brez neposrednih sosedov je lahko moteč, kadar laja na mimoidoče, npr. poštarje in pohodnike. Če ne želite, da postane pes stražar, ga ne puščajte prepogosto samega na vrtu. Če svoj čas preživljate na vrtu, je najbolje, da to storite skupaj. Nekaj »tihih« psov, kot je basenji, smo omenili zgoraj.

  • Kopanje lukenj in prekopavanje

Mladi pes bo verjetno temeljito »preoblikoval« lepo urejen vrt. Če ste torej ljubeče oblikovali svoje gredice, se pripravite: V primeru, da vaš štirinožni prijatelj do njih dobi dostop, lahko v kratkem času izgledajo povsem drugače. Po potrebi razmejite določena območja na vrtu, kot so gredice z zelenjavo, da jih zaščitite pred psom.

  • Varnost na vrtu

Mladički so nagnjeni k temu, da vse vzamejo v usta – in nekaj tega tudi pogoltnejo. Zato mladiča ne puščajte samega na vrtu, saj je izbira predmetov, ki jih je mogoče pogoltniti, neskončna: majhni kamni, strupene jagode, koščki lesa, borovo lubje, čebele – vse lahko pristane v ustih malega raziskovalca.

Če imate lovskega psa ali psa, ki zelo rad skače in ima veliko željo po svobodi, morate svoj vrt vsekakor zaščititi z dvometrsko visoko ograjo. Majhni psi ne potrebujejo tako visokih ograj, nekateri pa si lahko pot pod ograjo ustvarijo sami, če jih pustite dlje časa nenadzorovane. Zavarovan vrt ne ščiti le vašega štirinožnega prijatelja pred zunanjimi nevarnostmi, ampak tudi sosedovo mačko ter voznike avtomobilov in kolesarjev.

  • Strupene rastline

Nekateri psi radi grizljajo vse, kar je zeleno – vključno s strupenimi rastlinami. Med strupene vrtne rastline spadajo na primer bršljan – še posebej jagode starega bršljana, pa tudi pušpanj, lovorikovec, spomladanski cvetovi, kot so tulipani, in številne druge rastline. Za vašega štirinožnega prijatelja niso strupene le rastline, ampak tudi fitofarmacevtska sredstva.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
4 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.