Srečen pes: 10 glavnih znakov

10 znakov, da je vaš pes srečen

”Kako vem, da se moj pes dobro počuti?” ”Kako vem, da pravilno skrbim zanj in da z mano uživa ter je srečen?” Takšna in podobna vprašanja si zastavljajo številni lastniki psov.

Vaš pes bo še posebej vesel in srečen, če mu omogočite, da se povsem sprosti. To dosežete tako, da se z njim veliko ukvarjate in velik del dneva preživita skupaj. Ne moremo dovolj poudariti, kako je kakovostna hrana pomembna za njegovo fizično in duševno zdravje, ki na koncu prispevata k pozitivnemu razpoloženju. Konec koncev je tudi hormonska slika pomembna za zadovoljstvo vašega psa.

Ker vsi psi izvirajo iz volka, govorijo tudi podoben jezik. Pes komunicira z govorico telesa in s pomočjo različnih zvokov. Vsi psi – ne glede na to, ali imajo kratek ali dolg gobec, kratek ali dolg rep – se izražajo na enak način. Moramo pa poudariti, da nekateri psi zaradi nepravilne reje in degeneriranega videza (npr. psi brez repov) ne bodo razumeli drugih psov z daljšim repom.

Pes se je smejati naučil od ljudi, pri čemer pa volki zobe kažejo samo takrat, ko hočejo pokazati agresivnost. Današnji pes se je tako močno prilagodil svojemu lastniku, da včasih svoje zobe pokaže kot znak pozdrava.

Spodaj naštevamo nekaj znakov, ki vam sporočajo, ali se vaš pes srečen in se udobno počuti.

Maha z repom

 Ko je pes srečen, bo s svojim repom mahal v približno 120 stopinjskem kotu. To je še toliko bolj izrazno pri psih s kratkim ali odrezanim repom. Ti psi ponavadi namreč premikajo ves svoj zadnji del telesa.

srečen pes © bnenin / stock.adobe.com
srečen pes © raquelvizcaino / stock.adobe.com

Oči so na veliko odprte

 Ko ima pes oči na široko odprte, to pomeni, da se nečesa veseli. Enako velja za nas ljudi, ko vidimo nekaj lepega. Seveda pa je ključen celoten izgled oči. Ko oči vašega psa zasijejo in so videti žive, potem ste lahko prepričani, da je vaš pes srečen.

Posedanje okrog lastnika

Na splošno so pokazatelji sreče pri psih njihov poskočen korak, sproščena drža repa in ušes. Včasih pa psi svojo zadovoljstvo izražajo tako, da posedajo okrog svojega lastnika in mahajo z repom.

srečen pes © william87 / stock.adobe.com
srečen pes © Martin Valigursky / stock.adobe.com

Veselo vedenje

Pes vam lahko svoje zadovoljstvo pokaže tudi tako, da postane živahen, teka v krogih, na kratko zalaja in podobno.

Hoče se igrati

Če se pes dobro počuti, vam bo to pokazal tako, da se bo hotel z vami igrati. To bo na primer storil tako, da bo skočil v zrak z dvignjenimi sprednjimi tacami. S svojimi norčijami vas bo zagotovo okužil in že kmalu se boste z njim igrali in zganjali neumnosti. Zabavali ste boste tako vi kot vaš pes.

Pri tem pa ne pozabite, da ste vi tisti, ki se na koncu odloči, ali se boste igrali ali ne

srečen pes © Photo-SD / stock.adobe.com
srečen pes © supercat67 / stock.adobe.com

Psa zaposlite na vrsti primeren način, tako da se bo vedno dovolj sprostil in želel igrati ter se bo osredotočil na lastnika in svojo nalogo. Šlo bo za popolno situacijsko veselje.

Hoče se božati

Svojo zadovoljstvo bo pokazal tudi tako, da bo šel k vam in se bo hotel crkljati.

srečen pes © FRANCISGONSA / stock.adobe.com
srečen pes © Mary Swift / stock.adobe.com

Išče bližino svojega lastnika

Če vaš pes išče vašo bližino, to pomeni, da je z vami srečen. Pogosto vas bo poiskal in se ulegel poleg vas. Če se bo mirno ulegel in zaspal, to pomeni, da mu je prijetno.

Ponuja vam svojo taco

Ta kretnja je včasih malce bolj zapletena. Pes lahko s taco tudi prosjači. Lahko pa vam tudi izraža, da se je vesel in se udobno počuti.

srečen pes © kozorog / stock.adobe.com
srečen pes © Halfpoint / stock.adobe.com

Njegov odziv, ko se vrnete domov

Ko odprete vrata, vam bo s svojim vedenjem pokazal, da je vesel, da vas znova vidi. Tudi če se vrnete po 20 minutah vam bo pokazal, da vas je nestrpno pričakoval. Včasih se bo tako veselil, kot da vas ni videl že celo življenje. To je seveda še en znak, s katerim vam pokaže, da ga kot lastnik osrečujete in pravilno skrbite zanj.

Vam in vašemu psu želimo čim več zabave in lepih skupnih trenutkov. Ne pozabite: če dobro skrbite za svojega psa, potem dobro skrbite tudi za sebe. Pasja sreča je ena najbolj nalezljivih stvari na svetu!

Odkrijte našo ponudbo hrane za pse in opreme za pse!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
4 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.