Devon Reks

Devon reks

Devon reks je redka mačja pasma, ki se zaradi svojega videza zelo razlikuje od drugih mačk. Lobanja pasme devon reks je dokaj ravna in se ponaša z zelo velikimi štrlečimi ušesi in ogromnimi očmi.

Čeprav pasme devon reks sprva niso ravno oboževali oz. odobravali, pa je zaradi svojega nenavadnega izgleda kmalu postala zelo priljubljena. Zaradi svojega prijetnega značaja je devon reks popolna družinska mačka. Prav tako je primerna za življenje v stanovanju. Mogoče bo kmalu popestrila tudi vaš dom!

Zgodovina

To radovedno mačjo pasmo s svojo nenavadno mutacijo dlake so prvič odkrili poleg rudnika kositra leta 1960 v angleškem mestu Buckfastleighu v grofiji Devon. To nenavadno mačko je našla angleška dama Beryl Cox. Barva njene dlake je bila podobna mešanici želvovine in bele barve. Mačka je Beryl Cox prirasla k srcu in jo očarala s svojim nenavadnim izgledom. Beryl je hotela mačko uloviti za vzrejo. Žal pa ji to ni uspelo.

Namesto tega se je zgodilo naslednje: Nekega dne se je mačka pritepla na Berylin vrt in tam skotila svoje mladičke. Vsi so bili presenečeni, ko je skotila mladička s kodrasto dlako. Mali skodranček je gospo Cox popolnoma prevzel in ga je poimenovala Kirlee. Njegova glava je bila zelo široka, njegova lica pa so bila zelo poudarjena. Črni kodrasti Kirlee je postal potomec vseh mačk pasme devon reks.

Ga. Cox je takrat stopila v stik z ga. Sterling Webb, prvo rejko mačje pasme korniš reks. Kirlee so sparili z eno od potomk mačke korniš reks. Rezultat so vsi nestrpno pričakovali. Vendar pa se narava vedno ne igra po človeških pravilih. Zato so jih rezultati presenetili na povsem drugačen način: Vsi mladički so imeli ravno dlako! Tako je bilo jasno, da je Kirlee imel drugačen genotip. Veljal je za novo vrsto mačje pasme reks in je postal znan kot Gen 2, ki ustreza mačji pasmi devon reks, medtem ko Gen 1 ustreza pasmi korniš reks.

Gen, ki je bil odgovoren za kodrasto dlako, je po vsem verjetnosti bil recesiven. To pomeni, da ta gen mladički še vedno podedujejo, vendar lahko kodrasto dlako dobijo le takrat, kadar oba starša nosita isti gen. Tudi ko so Kirleeja sparili z mačko z ravno dlako, se ni skotil noben kodrasti mucek.

Mačjo pasmo je leta 1967 priznal svet Governing Council oft he Cat Fancy (GCCF), leta 1968 Féderation Internationale Féline (FiFe) in leta 1979 Cat Fanciers Association (CFA).

Devon reks © aylabaha / stock.adobe.com

Izgled

Razmeroma kratka dlaka te eksotične mačke je delno kodrasta. Dlaka ima zavito strukturo in je zgoraj dokaj redka, spodaj pa ima gostejšo poddlako. Gostata dlake se razlikuje glede na predele telesa in glede na letni čas.

Ni skupnega odgovora na vprašanje, ali gre za hipoalergeno pasmo. Kljub temu pa mačka izgubi zelo malo dlake. Zaradi tega obstaja le majhna verjetnost, da bo devon reks sprožil alergijsko reakcijo pri svojem lastniku.

Zaradi svojih velikih ušes in široke lobanje je deloma videti kot goblin. Devon reks ima dolg in tanek rep, ki se proti koncu še bolj zoži. Rep prekriva kratka kodrasta dlaka. Srednje dolge in zavite brke so precej opazne. Devon reks ima dolge in vitke noge, katerih konci se ponašajo z ovalnimi šapami. Zaradi rahle ukrivljenosti nog dobimo občutek, kot da bi devon reks imel noge na O.

Devon reks obstaja v številnih barvnih vzorcih.

Značaj

Zaradi zvestega, vdanega in ljubečega značaja je devon reks popolna družinska mačka. Je zabavna, živahna, igriva, sproščena in družabna. Zelo je radovedna in vedno jo zanima, kaj se okrog nje dogaja. Devon reks se zelo rad zabava. Kljub svoji igrivi naravi pa se tudi hitro uči. Njena narava je delno podobna pasji. Velja za zelo zvesto in človekoljubno. Njena zvestoba izvira že od njenega prvega potomca Kirleeja. Legenda pravi, da je Kirlee zelo rad bil na povodcu. Mogoče je takšno vedenje videl pri kakšnem psu.

Njen lastnik bo kmalu postal ”njen” človek. Če imate to srečo, da si boste dom delili z mačko te pasme, bo zelo verjetno, da bo z vami jedla, spala in vam bo med delom skakala po ramah – z vami se bo povezala in si delila prav vse. Sledila vam bo na vsakem koraku, vam sedela pri nogah ali v naročju in vas celo spremljala pri hišnih opravilih. Devon reks velja tudi za relativno komunikativno mačko. S to mačko boste vedno uživali v najboljši družbi in zabavi!

Z otroki se zelo dobro razume. Vaši otroci bodo z njo dobesedno razvili prijateljske odnose ali pa bodo na njo tesno navezani. Devon reks se rad igra s svojimi človeškimi sostanovalci in z njimi gradi globoko razmerje. Zelo rada se potika naokrog in pleza po mačjih drevesih. Zato je dobro, če imate v stanovanju več tovrstnih dreves. Čeprav jo boste povsem vzljubili in se ji posvečali, pa je devon reks lahko tudi povsem samostojna mačka.

Devon reks © aylabaha / stock.adobe.com

Prehrana

Vedno poskrbite, da bo v stanovanju dovolj vodnih virov, kjer se lahko devon reks odžeja. Pomembno je, da posode za vodo niso nameščene poleg posod s hrano. V divjini mačke ponavadi pijejo drugje, kot pa jedo, saj nočejo, da jim hrana onesnaži vodo. Priporočamo vam tudi vodni napajalnik ali vodno fontano. Ti izdelki bodo vašo mačko spodbujali k pitju vode. Pitje vode preprečuje okužbo sečil in podpira zdravo delovanje ledvic.

Ker se pri starejši mački lahko razvijejo bolezni dlesni in zobni karies, vam priporočamo uporabo posebne hrane, ki zdravi tovrstne simptome. Takšne težave lahko pomagate preprečiti s suho hrano. To je med drugim pomembno zato, ker se bolezni ustne votline lahko razširijo po celotnem telesu mačke in privedejo do resnih bolezni, kot so težave z ledvicami.

Prav tako je določena količina kakovostnih maščob pomemben del optimalne prehrane. Veterinar vam bo pri tem z veseljem pomagal.

Čeprav bi to moralo biti samoumevno, pa vseeno izpostavljamo, da še vedno obstajajo lastniki, ki mačko hranijo s hrano za pse: Hrana za pse ni primerna za mačke!

Devon reks se vas bo zelo trudil prepričati, da ga hranite zelo pogosto. Vendar se tej skušnjavi uprite in se držite priporočenih količin hrane, saj se lahko v nasprotnem primeru vaša mačka zredi, kar pa lahko ima negativne posledice. Ker gre za športno in aktivno mačko, ki ima hitri metabolizem, pa se bo odvečnih kalorij hitro znebila.

Nega

Nega za tega simpatičnega tigrčka ni preveč zahtevna. Vse, kar si devon reks želi, je ljubeč in živahen dom. Če želite, da je vaš tigrček povsem zdrav, vam priporočamo, da upoštevate nekaj napotkov, ki so posebni za to pasmo.

Med krtačenjem bodite previdni, da svojemu tigrčku ne iztrgate dlake. Priporočamo uporabo zelo mehke krtače. S takšno krtačo lahko svojega tigrčka krtačite večkrat na teden. S krtačenjem boste okrepili razmerje s svojim ljubljenčkom, hkrati pa mu boste spodbudili krvni obtok in poskrbeli za lep ter zdravo dlako.

Ker ima devon reks manj dlake v ušesih od nekaterih drugih pasem, vam priporočamo, da mu redno čistite ušesa.

Upoštevajte tudi naslednje: Zaradi tanke plasti dlake devon reks ni dovolj zaščiten pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Zaradi tega lahko devon reks dobi sončne opekline.

Izbira pravega rejca

Najprej se pozanimajte v zavetišču, če kakšen devon reks išče nov dom. Obstaja možnost, da tudi tam najdete mačko te pasme.

V nasprotnem primeru pa se lahko seveda obrnete na uglednega rejca. Ugledni rejec vam bo posredoval informacije o mačjem rodovniku, ki ga priznavajo svetovne organizacije. Tudi mladički naj izvirajo iz zakonsko potrjene in veterinarsko registrirane vzreje. Ugledni rejec poskrbi, da so mladički cepljeni, razgliščeni in čipirani, hkrati pa vam lahko posreduje potrdilo o cepljenju.

Ne glede na to, ali boste svojega tigrčka kupili od rejca ali pa ga našli v zavetišču – v vsakem primeru vam želimo veliko zabave in čudovitih spominov s temi šaljivimi in zvestimi sostanovalci!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…