Munchkin

Munchkin

Munchkin je edinstvena pasma mačk, ki prihaja iz ZDA in je drugod po svetu še vedno precej redka. Njene značilne kratke tace so nastale zaradi naključne genske napake. Njene kratke tace pa poleg vsega še dodatno poudarja njen poseben značaj, zaradi česar je med rejci in oboževalci zares priljubljena.

Zgodovina

Munchkin mačke so odkrili na začetku 20. stoletja, toda so na njih med drugo svetovno vojno skoraj povsem pozabili. Kasneje se je mačka pojavila v mestu Volgogradu, Novi Angliji in končno v 80. letih prejšnjega stoletja v Louisiani, kjer je Sandra Hochenedel našla majhno črno mačko s kratkimi tacami. Mačko je poimenovala Blackberry (robidica). Blackberry je skotila številne mladičke, polovica izmed njih pa je imela kratke tace. Toulouse, eden od samcev iz njenega legla, se je sparil z eno od Sandrinih samic. Ti dve mački sta ustanoviteljici pasme Munchkin.

Leta 1991 so Munchkine prvič predstavili v New Yorku v Madison Square Gardenu, leta 1994 pa so jih uradno vpisali v register TICA (The International Cat Association = Mednarodna mačja zveza). Leta 2003 je pasma zmagala na razstavi. Nekatera zelo znana društva, kot je FIFe Fédération Internationale Féline), pasme Munchkin ne priznavajo. Pasma Munchkin naj bi bila posledica dedne bolezni, hkrati pa naj bi zaradi svojih kratkih (iznakaženih) tac imela zdravstvene težave. Toda veliko rejcev in veterinarjev trdi, da Munchkini niso nič kaj preveč omejeni ali bolj dovzetni za bolezni v primerjavi z drugimi mačkami.

Ime Munchkin izvira iz poimenovanja malega ljudstva Munchkin v zgodbi Čarovnih iz Oza (1939).

Izgled

Najbolj izrazita značilnost te pasme so nenavadno kratke tace, ki se v primerjavi z velikostjo telesa nikakor ne skladajo. So glavna značilnost teh mačk in so hkrati zelo močne ter mišičaste.

Njihova ušesa so prav tako prevelika za njihovo glavo in štrlijo navzgor ter imajo nekoliko zaobljene konice. Njihova glava je klinaste oblike, mandljeve oči so široko narazen in obrnjene rahlo pod kotom. Njihove oči so lahko različnih barv.

Tace naj bi imele enako dolge, toda zadnje tace so nekoliko daljše. Šape štrlijo naprej, namesto navzven oz. navznoter, ter so zaobljene. Rep je dolg kot je dolgo telo, njegova konica pa zopet malce zaobljena.

Munchkini so srednje velike do velike mačke in so zelo mišičaste. Samice tehtajo samo od 2 do 3,5 kg, samci pa od 3 do 4 kg.

Obstajajo kratkodlaki in dolgodlaki Munchkini. Kratka in zelo plišasta dlaka kratkodlakih Munchkinov oz. svilnata dlaka srednjedlakih Munchkinov se tesno prilega mišičastemu telesu. Munchkini so vseh možnih barv, od črnih in belih do sivin in oranžnih, hkrati pa lahko imajo številna znamenja. Tudi barve njihovih oči so različne.

Poleg tega pa obstajajo tudi podpasme Munchkina. Ena od teh pasem je pritlikava Mei Toi. Obstajajo pa tudi pasme z izjemno kratkimi tacami.

Značaj Munchkinov

Munchkini se zelo radi crkljajo in so mirne mačke, obenem pa se rade družijo, so zelo žive in igrive. Tako kot druge mačke se rade veliko gibljejo. Čeprav imajo kratke tace, pa še vedno lahko skačejo, toda ne tako visoko kot ostale mačke. Njihove kratke tace pa jih konec koncev ne ovirajo pri gibanju. So izjemno hitro in zelo rade plezajo, kar pomeni, da je mačje drevo v stanovanju skoraj nepogrešljivo.

Običajno se zelo dobro razumejo z otroci, drugimi mačkami in živalmi. Obožujejo, če jim lastnik nameni veliko pozornosti in ljubezni ter ga zelo rade spremljajo pri vsakodnevnih opravilih. Prav tako jim je všeč družinsko življenje, saj so zelo radovedne, kar je še ena izmed njihovih glavnih značilnosti. Velikokrat se postavijo na zadnje tace, da si zagotovijo boljši razgled.

Zaradi navedenega Munchkine ni primerno ves dan pustiti v stanovanju povsem same. Idealno je gospodinjstvo s starejšimi ljudmi, ki imajo veliko prostega časa za preživljanje s svojim ljubljenčkom. Prav tako je primerno tudi gospodinjstvo z otroki, drugimi mačkami ali živalmi. Seveda le v primeru, če imajo otroci spoštljiv in nežen odnos do mačke.

Munchkin © otsphoto / stock.adobe.com

Nega in vzreja

Munchkin ni primerna za zunanjo življenje in je v primerjavi z drugimi mačkami, ki srečno poskakujejo naokrog, delno omejena. Zavarovano območje gibanja je zato odlična rešitev.

Glede na dolžino dlake ji kožuh redno krtačite, saj boste tako preprečili nastanek vozlov. Poleg tega pa redno krtačenje okrepi vez med vami in vašo mačko. Na koncu pa se bo na kavču znašlo veliko manj dlake. Vsako stanovanje z mačko naj bi imelo praskalnik. Munchkini radi uporabljajo praskalnike, saj si na njih brusijo in čistijo kremplje.

Nega zob je tesno povezana s prehrano. Suha hrana je pri higieni zob zelo učinkovita. Na ta način boste veterinarja potrebovali v zelo redkih primerih.

Priporočamo pa, da veterinarja obiščete enkrat ali dvakrat letno, ki vam bo zagotovil vse informacije glede razgliščevanja in cepljenja. Zdrava prehrana, preventivni ukrepi ipd. lahko ohranjajo vašo mačko zdravo in brez bolečin, hkrati pa boste na ta način tudi prihranili glede veterinarskih stroškov.

Zdravje

Glede na oceno društva The International Cat Association (TICA), kratke tace Munchkinov v nobenem pogledu ne ovirajo, v nasprotju z mnenjem kritikov.

Ker je Munchkin dokaj mlada pasma, zaenkrat še ni podrobnejših podatkov o boleznih, značilnih za to pasmo.

Znano pa je, da mačke te pasme včasih trpijo za lordozo, pri čemer gre za navznoter obrnjeno hrbtenico. Takšne živali pogosto umrejo že v mladosti. Ni znano, ali je bolezen povezana s kratkimi tacami. V nasprotju z jazbečarjem (pasma psov s kratkimi tacami), Munchkini nimajo težav z hrbtenico.

Če Munchkine hranimo z vrsti primerno hrano in zanje pravilno skrbimo, lahko te mačke živijo tudi do 18 let.

Prehrana Munchkinov

Suha hrana ima svoje prednosti zlasti za lastnika. Nima močnega vonja, mačka pa jo lahko kadarkoli uživa, tudi če lastnika ni doma. Toda ne pozabite, da naj je suha hrana samo dopolnilo ali razvedrilo, ki jo ponudite ob mokri hrani. Samo na ta način lahko mački zagotovite uravnoteženo dieto. Suha hrana vsebuje malo vode, približno 8 %. To ni v skladu z naravnim hranjenjem mačke v divjini, ki s hrano zaužijejo veliko vode. Če se mačka prehranjuje izključno s suho hrano, lahko to povzroči težave z ledvicami in mehurjem. Poleg tega ima suha hrana veliko kalorij, zaradi česar se mačka lahko zredi. Po drugi strani pa nekateri veterinarji priporočajo dieto s suho hrano, toda samo, če je visoke kakovosti.

Če bi mačke lahko kupovale zase, bi verjetno izbrale mokro hrano, saj bolj ustreza njihovemu naravnemu prehranjevanju. Bodite zelo pozorni na pravilno sestavo mesa in zelenjave. Dobre znamke lahko prepoznamo po tem, da navajajo vse živalske stranske proizvode, ki so uporabljeni v hrani. Takšna transparentno je vredna zaupanja. Drobovina, kot so jetra, srce in želodec, veljajo za kakovostno. Največ dva do pet odstotkov sestavin naj bi prihajalo iz rastlin.

Priporočljivo je tudi hranjenje z metodo BARF (biološko primerno surovo hranjenje).

Mačke so po naravi mesojedci, zato mora prehrana ustrezati njihovim potrebam. BARF ustreza nagonu, metabolizmu in anatomiji mačke. Sloni na prehranjevalnih navadah divjih prednikov današnjih mačk. BARF ponuja veliko prednosti. Zobe ohranja zdrave in preprečuje nastanek vodnega kamna, kot tudi alergij na hrano in težave z jetri. Zagotavlja visokokakovostno in svežo hrano z visoko hranilno vrednostjo ter je brez kemičnih in sintetičnih dodatkov.

Kako najdem pravega rejca Munchkinov?

Munchkine večinoma vzrejajo v ZDA, zato se moramo malce potruditi, če želimo imeti takšno mačko. Odgovorni rejci ponavadi živijo na bolj osamljenih mestih, zato moramo biti pripravljeni daleč potovati. Cena Munchkina se giblje med 300 in 1.500 dolarji.

Vedno izberite resnega rejca, ki s svojimi živalmi ravna odgovorno. Mladički naj bi z materjo ostali vsaj 12 tednov po rojstvu, saj se tako naučijo vseh mačjih spretnosti. Izogibajte se rejcev, ki čistokrvne mačke ponujajo za nizke cene in brez dokumentov. V zavetiščih je verjetno ne bomo našli, vseeno pa obstaja možnost, da vas tam čaka mačka vaših sanj. Zato se bo obisk zavetišča zagotovo splačal!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…