Eksotična kratkodlaka mačka

Eksotična kratkodlaka mačka

pure breed of young short hair exotic cat indoor close up

Obožujete Garfielda? Potem je eksotična kratkodlaka mačka prava mačka za vas. Gre za prijetno, leno mačko, ki rada poležava pred televizijo in vas zabava s svojimi močnimi nogami ter veliko glavo s ploskim nosom.

Perzijska mačka za lenobneže

V ZDA eksotično kratkodlako mačko, ki je nastala s parjenjem perzijske mačke z britansko ali ameriško kratkodlako mačko, poznajo pod imenom the lazy man’s Persian (perzijska mačka za lene). Čeprav ima eksotična kratkodlaka mačka vse pozitivne lastnosti perzijske mačke, pa sta nega in skrb za njo veliko lažji, saj ima kratek kožuh.

Razen kožuha pa pravzaprav ni bistvenih razlik med njo in perzijsko mačko. V nekaterih nacionalnih združenjih za mačke eksotično kratkodlako mačko navajajo kot perzijsko mačko. Obe mački imata še danes isti standard. Zveza Fédération Internationale Féline (FiFe) je leta 1983 priznala eksotično kratkodlako mačko kot kratkodlako različico perzijske mačke.

Od kod izvira eksotična kratkodlaka mačka?

Znanstveniki domnevajo, da so predniki perzijske mačke živeli že v Antiki. Perzijske mačke nedvomno spadajo med najstarejše rodovniške mačke. Nedavne genetske študije so pokazale, da te mačke morda ne izvirajo iz perzijskega mesta Horasan, od koder naj bi jih italijanski popotnik Pietro della Valle pripeljal v Evropo. Prav tako naj bi Francoz Nicolas Claude Fabri de Peiresc v sredini 17. stoletja domov pripeljal dolgodlake mačke iz Male Azije, vendar pri tem ne moremo dokazati, ali so te mačke, ki so jih imenovali perzijke, dejansko bile prednice današnje pasme. Študija, ki jo je leta 2014 objavila Univerza v Missouriju (ZDA), je pokazala, da je današnja perzijska pasma pravzaprav naključna pasma, ki je nastala iz ruskih domačih mačk.

Plemenite dolgodlake mačke so svetovno slavo dosegle leta 1871, ko je britanska kraljica Victoria na razstavi v Londonu kupila dva primerka te pasme. Tako so Britanci dolgo časa vodili vzrejo perzijskih mačk. Kratkodlaka različica perzijske mačke pa je nastala šele v 50. letih prejšnjega stoletja v ZDA. Rejci ameriške kratkodlake mačke so križali priljubljeno, a zahtevno perzijsko mačko z domačo kratkodlako mačko, da bi dobili perzijsko mačko s kratko dlako, ki ne zahteva veliko nege. Poskus je uspel. Potomci perzijske in kratkodlake mačke so bili družabni in prijazni tako kot dolgodlake perzijske mačke – toda imele so kratko dlako. Številni rejci perzijske mačke so začeli vzrejati eksotično kratkodlako mačko in jo nadalje razvijali. Leta 1967 so jo v ZDA priznali kot neodvisno pasmo.

Izgled

Danes je eksotična kratkodlaka mačka na voljo v vseh značilnih perzijskih barvah. Poleg najpogostejših barv, kot so bela, črna, modra, rdeča, kremna, čokoladna in lila, so na voljo tudi v barvah činčile, v točkovnih barvah ter v tigrastih, packastih in pegastih vzorcih. Pod svojim tesnim plaščem nosi debelo poddlako, pri čemer ji konice štrlijo navzven in ji dajejo plišasti izgled.

Na splošno bo eksotična kratkodlaka mačka, podobno kot njen sorodni stripovski junak Garfield, na vas naredila prijeten vtis. Srednje velika do velika mačka je precej krepka in stoji na nizkih, debelih nogah, ki se končajo z velikimi in okroglimi šapami ter odlično dopolnijo videz plišastega medvedka. Odrasli eksotični kratkodlaki samci lahko tehtajo dobrih devet kilogramov. Samice pa medtem tehtajo od štiri do sedem kilogramov. Njeno kompaktno telo perzijske mačke dopolnjuje močna glava in značilen stop. Masivna okrogla lobanja, ploščat obraz in kratek širok nos ji dajejo nepozaben videz.

Eksotična kratkodlaka mačka © CALLALLOO CANDCY / stock.adobe.com

Kruta vzreja!

S pretiranim parjenjem v preteklosti je prišlo do tega, da so se mačke skotile z izjemno ravnimi nosovi, ki so ovirali njihovo dihanje in privedli do vnetja v predelu oči, nosu ter grla. Ob nakupu eksotične kratkodlake mačke se obrnite na uglednega in odgovornega rejca, ki skrbi za zdravje in naravni videz svojih živali.

Značaj

Eksotična kratkodlaka mačka je ponosna, prijetna in očarljiva!

Njen ploščat nos ni edina značilnost, po katero jo prepoznamo. K temu veliko pripomore tudi njen edinstven značaj! Je samosvoja in ponosna mačka, ki se kljub samostojnosti zelo rada druži z ljudmi. Obožuje mirno življenje s svojim lastnikom in se nikoli ne upira lepotnemu spancu na kavču. To je še ena lastnost, ki si jo deli z lenim, vendar očarljivim junakom Garfieldom. S svojim sproščenim in uravnoteženim značajem deluje pomirjujoče, lastnika pa z veseljem ovije v svoje debele tačke. Čeprav ni tako nagajiva kot Garfield, pa vas bo hitro nasmejala in poskrbela, da bo vse po njeno.

Vzreja in nega

Zaradi svoje mirne narave je primerna tudi za pospravljeno in čisto stanovanje. Toda ne pozabite, da tako kot vsaka mačka se rada giblje tudi na prostem v naravi. Vendar pa se na prostem nikoli preveč ne oddalji od svojega doma, saj jo v stanovanju čaka polna posoda s hrano in prijetno topla mačja odeja. Neprestano išče bližino svoje družine. Je zelo družabna in potrpežljiva mačka, ki je ne motijo niti glasni otroci. Za razliko od drugih pasem se v burnem vsakdanjem družinskem življenju počuti tako udobno kot v mirnem samskem gospodinjstvu.

Njen moto: Z njo ne boste osamljeni

Eksotična kratkodlaka mačka ne mara osamljenosti in dolgčasa. Zaradi tega se bo vselej veselila novega mačjega prijatelja. Če jo počasi navadimo na psa, bo ta družabna in samozavestna mačka tudi v njem našla dobrega prijatelja.

Nega eksotične kratkodlake mačke je tako preprosta kot njen značaj. Za njen kratek kožuh vam ni treba pretirano skrbeti. Dlako ji skrtačite enkrat ali dvakrat na teden, zlasti v obdobju menjave dlake, kar se zgodi dvakrat na leto.

Prehrana

Kar se tiče hrane, eksotična kratkodlaka mačka ni ravno izbirčna Da bi se izognili debelosti ali drugim zdravstvenim težavam, uporabljajte vrsti primerno prehrano, sestavljeno iz kakovostne “mačje hrane”.

Odkrijte našo ponudbo hrane za mačke !

Eksotična kratkodlaka mačka © Светлана Акифьева / stock.adobe.com

Zdravje in vzreja

Tako kot je značilno za perzijske pasme, tudi eksotične kratkodlake mačke trpijo zaradi pretirano kratkega nosu, kar lahko privede do številnih resnih zdravstvenih težav. Motnje dihanja, solzenje oči, težave z vnosom hrane in druge podobne bolečine žal niso nobena redkost pri tovrstnih mačjih predstavnikih s kratkim nosom. Druga večja težava pa je pretirano parjenje v sorodstvu, kar je privedlo do nadaljnjih tipičnih pasemskih bolezni in do skrajšane življenjske dobe.

Dobri razlogi za nakup pri uglednem rejcu

Če želite imeti eksotično kratkodlako mačko, se seveda obrnite na resnega in uglednega rejca ter se odločite samo za mladičke iz zdravega rodovnika. Prepričajte se, da se v istem družinskem drevesu dva prednika ne pojavita dvakrat. Rejec mora prav tako vse svoje živali preveriti glede običajnih dednih bolezni, mladičke pa cepiti, razglistiti in čipirati. Eksotična kratkodlaka mačka, ki ni vzrejena z rejskimi pretiravanji, lahko živi tudi 15 let ali več. Čistokrvna eksotična kratkodlaka mačka vas bo pri resnem rejcu stala okoli 1.000 evrov. Toda s tem boste prihranili veliko veterinarskih stroškov.

Seveda pa lahko obiščete tudi lokalno zavetišče za živali, kjer lahko na nov dom čakajo številne mešane pasme mačk, kot tudi perzijske in eksotične kratkodlake mačke. V zavetišču za živali povprašajte, od koder mačka prihaja in ali je čistokrvna oz. nagnjena k resnim dednim boleznim. Zaposleni v zavetišču bodo običajno prijazni in vam bodo z veseljem ter odkrito odgovorili na vaša vprašanja.

Je eksotična kratkodlaka mačka prava za vas?

Preden se odpravite v najbližje zavetišče za živali ali k rejcu, se seveda prepričajte, da je eksotična kratkodlaka mačka prava za vas. Samemu sebi ali svoji novi mački ne boste naredili nobene usluge, če boste po nekaj mesecih ugotovili, da vam življenje z mačko ne ustreza in se je žal morate odreči. Pred nakupom hišnega ljubljenčka dobro premislite. Lahko si pomagate s spodnjimi vprašanji:

  • Imam dovolj časa, da skrbim za svojo mačko?
  • Je kateri izmed družinskih članov alergičen na mačjo dlako?
  • Ali smem v svojem najetem stanovanju oz. hiši imeti hišnega ljubljenčka?
  • Kdo bo skrbel za mačko, ko me ne bo doma?
  • Želim imeti hišno mačko ali mačko na prostem?
  • Ima mačka v stanovanju dovolj prostora za gibanje?
  • Kdo v družini bo poskrbel za hrano, nego, obiske pri veterinarju in čiščenje mačjega stranišča?
  • Si lahko mačko finančno privoščim? Pri tem upoštevajte tako stroške nakupa kot tudi stroške vseh pripomočkov, igračk, hrane in obiskov pri veterinarju.

Ste si odgovorili na vsa vprašanja in se vsi člani družine strinjajo z nakupom mačke? Se ne ”bojite” velikih mačk, uživate v skupnem življenju z živalmi in se po dolgem dnevu radi sprostite? Potem je eksotična kratkodlaka mačka s svojo nalezljivo očarljivostjo in umirjenim značajem prava mačka za vašo družino. In če še vedno iščete ime za svojega novega hišnega ljubljenčka: Kaj pravite na Garfield?

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…