Britanska kratkodlaka mačka

Kratkodlaka britanka

Ali iščete mačko, ki bo vašo družino s svojim umirjenim in uravnoteženim značajem odlično dopolnjevala in, ki se, če je potrebno, zadržuje le v hiši? Potem vam priporočamo pasmo „britanska kratkodlaka mačka“. Mehki dlaki in velikim očem kratkodlake britanke se komaj upre marsikateri prijatelj mačk. Pri tem boste tudi značaj te britanske mačke enostavni oboževali! Kaj vse je še potrebno vedeti? Naš pasemski portret vam natančno predstavlja kratkodlako mačko iz Velike Britanije in ponuja nasvete glede nakupa, nege, prehrane in zdravstvene oskrbe.

Kratkodlaka britanka je načeloma zelo nekomplicirana pasma: njen prijazen, prej miren značaj se zelo dobro vključi v skoraj vsako gospodinjstvo – tudi takrat, ko so v družini otroci ali druge živali.

Izgled

S svojo okroglo glavo, stabilno telesno zgradbo in mehko dlako je britanska kratkodlaka mačka podobna plišastemu medvedku. Izgled, ki popolnoma ustreza njenemu značaju!

Kratka, gosta dlaka britanke je enostavna za nego, njena kratka okrogla glava z okroglimi uhlji in velikimi rumenimi očmi pa, kot že omenjeno, spominja na plišastega medvedka. Mačka, ki bi jo človek kar takoj pocrkljal! Ni čudno, da britanska kratkodlaka mačka sčasoma postaja najbolj priljubljena pasma mačke.

Kratkodlaka britanka je stabilno grajena. Enako kot druge velike pasme mačk, tudi britanke rastejo počasneje. Praviloma britanske kratkodlake mačke niso odrasle vse do tretjega leta starosti! Samičke tehtajo takrat okoli 5 kg, samci do 7 kg. Britanske kratkodlake mačke živijo relativno dolgo. Večinoma so dobrega zdravja in lahko pri pravi negi in prehrani dosežejo vsaj 15 let.

Veliko ljubiteljev mačk pozna britansko kratkodlako mačko v klasični modrikasto-sivi barvi. Tudi, ko vidimo modrikasto-sivo mačko te pasme, je ne bi smeli zamenjati s kartuzijsko mačko – ta zamenjava pa se ne pojavlja kar tako brez razloga. Križanje s kartuzijskimi mačkami se je večkrat pojavljalo v zgodovini pasme britanske kratkodlake mačke. Barvna lestvica kratkodlake britanke ne pušča neizpolnjenih želja, kajti ta mačji ljubljenček je na voljo v skoraj vseh znanih barvnih odtenkih!

Kratkodlaka britanka mladička © Photocreo Bednarek / stock.adobe.com

Barve dlake

Bodisi enobarvna ali večbarvna: vsaka kratkodlaka britanka je prava paša za oči. Enobarvne živali so na voljo v sivo-modrikasti in črni barvi, posebno priljubljene so tudi barve „lila“ in tako imenovana „fawn“, ki ustreza svetli bež barvi. Obstajajo tudi mačke v rdečkastih tonih, prav tako kremnate barve ter črno-bele in tribarvne mačke. Kdor ima rad neobičajnost, bo navdušen nad barvnimi različicami, kot sta „pepelnato čokoladna“ ali „modra želvovina Tabby“! Morda bi vam bila všeč tudi „kratkodlaka britanka srebrnkastega odtenka (silver shaded)“? Mačke, ki so označene kot „shaded“, imajo določeno barvo le na konicah dlake – zato je priznana le kot niansa.

Posebno priljubljene so vendarle klasične “Tabby” variante. Navsezdanje vsak pozna sivo “Tabby” mačko in Whiskas reklame! Zelo priljubljene so pa tudi druge variante britanske kratkodlake “Tabby”. Vseeno ali trigrasta, progasta ali pikčasta, v barvi cimeta, Harlekin ali Colorpoint: pri preko 300 priznanih barvnih variantah lahko vsak najde pravo zase!

Najpomembnejše barve dlake britanske kratkodlake mačke smo za vas povzeli v nadaljevanju:

  • Colorpoint: pri tej barvi so v osnovni barvi obarvane le konice telesa (obraz, uhlji, noge, rep ter pri samcu področje genitalij).
  • Chinchilla: kratkodlaka britanka v barvi činčile je zelo zanimive barve: osmina dlake je obarvana v osnovno črno barvo, preostali del pa je od korena dalje srebrno bel.
  • Tabby: “Tabby“  je več kot le tigrasta barva. Odvisno od izgleda barve je lahko kratkodlaka britanka “Tabby” „ribje sivkasta“, „klasična“, „progasta“, „lisasta“ ali „pikčasta“.
  • Tortie: označuje tribarvno britansko kratkodlako mačko, imenovano tudi „želvovina“. Britanska kratkodlaka mačka Tortie je zaradi predispozicij praviloma vedno ženskega spola.
  • Torbie: te mačke so v barvni kombinaciji Tortie in Tabby.
  • Harlekin: obarvana je le 1/6 dlake.
  • Van: te mačke so enobarvne z velikim deležem bele barve.

Značaj

Britanska kratkodlaka mačka ima uravnovešen značaj in je prijazna do ljudi. Praviloma niso “akrobati”, njihov značaj je umirjen. Pogosto so ravno zato znane kot odlične stanovanjske mačke – če je življenje v stanovanju primerno za posamezno mačko, ni odvisno le od njene osebnosti, temveč tudi od spodbud, ki jih ima v stanovanju. Če želite vašo mačko imeti večinoma v stanovanju, je raznolikost okolice z veliko možnosti za praskanje, igro in skrivanje nujno potrebno! Igranje z ljudmi je bistveno. Mačke so že po naravi plenilke. Vse pasme mačk so v svoji biti še vedno lovci – in kot take se začnejo brez ustreznih izzivov hitro dolgočasiti.

Prostorsko varčna možnost, da razširite svet vaše mačke, je tako imenovana „tretja dimenzija“. Najboljši primer je praskalno drevo – le-to se ne razteza na vse štiri strani, temveč tudi navzgor. Mačke zelo rade pležejo in obožujejo opazovanje okolice od zgoraj. Če niste ravno ljubitelj do stropa visokih praskalnih dreves, se lahko odločite tudi za praskalno pohištvo.

Kratkodlaka britanka

Prehrana kratkodlake britanke

Visokokakovostna hrana za mačke z veliko svežega mesa, zdravimi beljakovinami in manj rastlinskimi stranskimi proizvodi je odlična prehranska osnova za mačke, kot je britanska kratkodlaka mačka. Pasemska hrana je pravzaprav natančno prilagojena za zadovoljevanje posebnih potreb različnih vrst mačk. Posebna hrana za kratkodlako britanko izkazuje posebno velikost briketov, ki olajšuje sprejemanje hrane mačkam s krajšimi čeljustmi in spodbuja žvečenje.  Kljub zdravi prehrani pa seveda vseeno ne zanemarite redne preglede pri veterinarju.

Za preprečevanje sklepnih bolezni in hipertrofične kardiomiopatije, je posebni pasemski hrani pogosto dodana ekstra doza tavrina ter hranilne snovi za sklepni hrustanec, kot so glukozamini. Hranilne snovi, kot so vitamin B in dodatki, kot je lososovo olje lahko poskrbijo za sijočo dlako.

Seveda lahko hrano vaše mačke tudi ciljno dopolnjujete. Tavrin je odgovoren za nevralno mrežo in regulira bitje srca. Prekomerno doziranje ni možno, ker se previsok odmerek takoj ponovno izloči – primanjkljaj pa vodi do slepote, motenj v imunskem sistemu ter otrdelosti srčne mišice. Priporočena količina za mačko je 100 do 200 mg tavrina na dan. Veliko ljubiteljev mačk zato dopolnjuje gotovo hrano s tavrinom. Visokokakovostna olja podpirajo sijočo dlako – kapsule z lososovim oljem so na voljo v vsaki dobro založeni trgovini. Enako velja za dopolnilno hrano za podporo funkcije sklepov. Glukozamini se lahko vmešajo v hrano v obliki praška ali tekočine.

Razen vrsti primerne hrane britanska kratkodlaka mačka ne potrebuje posebne nege ali preventivne zdravstvene oskrbe. Redni pregledi pri vašem veterinarju, tedenska nega dlake s krtačo ali glavnikom, vrsti primerna hrana, kontrola teže in veliko pozornosti, ljubezni in možnosti igranja so najboljša oblika in način, da bo vaš štirinožni družinski član zdrav in srečen!

Bolezni

Močna telesna zgradba britanke obremenjuje njene kosti in sklepe. V osnovi nobena mačka ni varna pred boleznimi, pri pasemskih mačkah pa le-te pogosto izbruhnejo že zaradi umetno manjšega genskega bazena.

Poleg nagnjenosti k sklepnim obolenjem so žal pogoste tudi bolezni srca, kot je hipertrofična kardiomiopatija ter hemofilija B, krvna bolezen, pogosta pri britanskih kratkodlakih mačkah…. Medtem pa razburjenost med vzreditelji povzroča tudi kratica PKD. „Polycystic Kidney Disease“ oziroma podedovane ledvične ciste, lahko izbruhnejo pri kratkodlaki britanki, vendar tudi pri perzijskih in eksotičnih kratkodlakih mačkah. Znaki se kažejo šele v kasnejšem obdobju življenja, do takrat pa se pri veliko vzrediteljih prenese ta gen na potomstvo mačke… Dedne ledvične ciste so dominantno podedovane. Kar pomeni, da mačka s cistami prenese le-te vedno dalje na svoje mladiče! Preiskava z ultrazvokom po desetem tednu življenja lahko dokaže predispozicijo za „Polycystic Kidney Disease“. Vzrejne mačke naj bodo zato vedno redno veterinarsko pregledane, da se izključijo dedne bolezni in njihov nadaljnji prenos na mladiče! Če kupite mačko od vzreditelja, vztrajajte, da vam predloži ustrezne dokumente o zdravstvenih preiskavah staršev živali.

Kratkodlaka britanka siva © Maksym Povozniuk / stock.adobe.com

Vzreja

Britanska kratkodlaka mačka velja za najstarejšo britansko mačjo pasmo. Domnevno so jo s seboj v Veliko Britanijo prinesli Rimljani, kjer so bile dalj časa izolirane. Korenine kratkodlakih britank izhajajo verjetno nekje iz angleških ulic, čeprav dandanes te elegantne mačke le še redko lovijo miši. Njihova vzreja poteka ciljno že nekje 100 let. Leta 1871 je bila v Crystal Palace prvič razstavljena mačka pasme British Shorthair.

Križanja pasme so se začela predvsem po obeh svetovnih vojnah. Za zaustavitev trenda upadanja te pasemske mačke in izboljšanje njenega tipa, so se za križanja v tem genskem bazenu uporabljale predvsem perzijske in kartuzijske mačke. To je vodilo k temu, da so se kartuzijske mačke in britanske kratkodlake mačke vedno bolj izenačevale. Za obe pasmi so se pri FIFe združenju rejcev mačk leta 1970 dogovorili, da so vse modrooke mačke kartuzijske, vse mačke drugih barv oči pa britanske kratkodlake mačke. Ta delitev pa je bila leta 1977 ponovno umaknjena. Tudi kasneje, ko so britansko kratkodlako mačko še vedno pogosto zamenjevali s kartuzijsko mačko, je ciljna vzreja vodila do drugačnega izgleda. Križanje s perzijsko mačko je poleg tega vplivalo na to, da je telesna zgradba britanske kratkodlake mačke kratka in čokata, medtem, ko je postava prave kartuzijske mačke bolj vitka in bolj ustreza povprečni hišni mački.

S križanjem s perzijsko mačko je nastala tudi britanska dolgodlaka mačka in tudi „Highlander“- pol-dolga varianta britanske kratkodlake mačke. Dolgodlaka britanka je vzrejena po enakih pasemskih standardih kot britanska kratkodlaka mačka in se razlikuje od nje le po dolžini dlake. Prav tako kot kratkodlaka britanka, je tudi dolgodlaka mačka iz Velike Britanije uravnoteženega značaja in navdušuje s svojim prilagodljivim in prijaznim značajem.

Od priznanja pasme leta 1980 naprej so britanske kratkodlake mačke pogosto zvezde na mednarodnih razstavah mačk.

tabby kratkodlaka britanka

Tako najdete pravega vzreditelja

Vzrejne mačke bi morale biti redno veterinarsko pregledane, da se izključijo dedne bolezni in njihov potencialni prenos na potomstvo! Za kupce britanske kratkodlake mačke je zato toliko bolje pomembno, da zaupate potencialnemu vzreditelju in predhodno preverite stanje srca in ledvic – v pravem pomenu besede. Odvisno od rodovnika in eventuelnih osvojenih naslovov iz razstav lahko družinska mačka stane že več sto ali celo tisoč evrov. Visoka cena za eno mačko! Pri profesionalnih vzrediteljih je denar dobro investiran. Takšen vzreditelj skrbi za redno veterinarsko kontrolo staršev, vlaga v dobro hrano, pametno pari živali in ne dopušča, da ima mačka brez ustreznih premorov mladiče. Mačjim mladičem omogoči čas, ki ga potrebujejo, da so pripravljeni na nov dom. Praviloma bi naj mladiči ostali z materjo in ostalimi sorojenci do dvanajstega ali celo šestnajstega tedna življenja. V tem času se mlade mačke naučijo vse, kar je pomembno za uravnoteženo zdravo mačje življenje in so se pripravljene popolnoma priključiti svoji novi družini! Vse to pa seveda stane…

Ne zaupajte neprofesionalnim vzrediteljem oziroma tako imenovanim „razmnoževalcem“, ki ugodno ponujajo „pasemske mačke brez papirjev“. Vzreditelji, ki pripadajo rejskim združenjem, zagotavljajo, da so njihove živali zdrave in redno testirane za dednimi boleznimi. „Vzreditelji“, ki želijo imeti s svojimi živalmi le dobiček, pogosto varčujejo z zdravstveno preventivo ali parijo živali v ozkem sorodstvu. Rezultat so mačke z dednimi boleznimi ali mladiči, ki so prehitro ločeni od matere in se vselijo v nov dom brez cepljenja…

Profesionalni vzreditelji se najdejo med drugimi preko rejskih združenj. Nikoli ne škodi, če si vzamete pod drobnogled tudi vzrejo! Prav tako se poskušajte izogibati nakupom iz „sočutja“. Če kupite „pasemsko mačko brez papirjev“ iz prenapolnjenega gospodinjstva neprofesionalnega vzreditelja, si praviloma nakopate le novo težavo… Tudi pri reji mačk velja žal načelo ponudbe in povpraševanja.

Pasemske mačke v zavetiščih za živali

Žal rodovnik ne rešuje pred življenjskimi preizkušnjami in napori in tudi britanske kratkodlake mačke vedno znova pristanejo v zavetišču za živali. Kdor želi dati mački te pasme dom in je pripravljen vzeti tudi odraslo žival, lahko pogosto najde v lokalnih zavetiščih mačke, katerih značaj je že utrjen in, ki se veselijo dobrega novega doma pri ljudeh, ki imajo radi živali!

Z vašo britansko kratkodlako mačko vam želimo veliko veselja!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…