Prvi obisk pri veterinarju

veterinar za macke

Le brez skrbi!

Prvi obisk veterinarja je še kako pomemben! Praviloma mačje mladiče v prvih 6 tednih izključno in najbolje oskrbuje njihova mama in jih s protitelesi iz materinega mleka ščiti pred okužbami. Če mačji mladič kljub temu zboli, je seveda potreben takojšen obisk veterinarja, saj imajo mlade živali malo odpornosti, vitalne funkcije lahko hitro odpovedo in malčki se pri težkih boleznih hitro vdajo. Prvi obisk veterinarja je pa seveda zelo pomemben tudi kadar so mačji mladički zdravi.

Pomembno: razglistenje

Za prvi obisk veterinarja se praviloma odločimo nekje v 2. tednu starosti, saj je nujno potrebno razglistenje, ki ga je nato potrebno ponavljati v dvotedenskem ritmu. To je zelo pomembno, saj se mladiči preko materinega mleka okužijo z endoparaziti, ki lahko povzročijo poškodbo črevesnega epitelija in drisko.

Prvi obisk veterinarja

Prvi pregled

Ko si bo mali mucek, ki ste ga prinesli domov (idealno ne pred 10. tednom starosti) opomogel od stresa zaradi selitve in ločitve od legla, čimprej opravite pregled pri veterinarju. Običajno lahko ta termin kombinirate z osnovnim cepljenjem nekje med 9. in 12. mesecem.

Kako poteka prvi pregled pri veterinarju?

Vas zanima kako običajno poteka prvi obisk veterinarja? Ponavadi veterinar preveri, ali je mucek pravilno hranjen in kakšna je njegova kakovost dlake. Pregledal bo tudi sluznico, zobe in ušesa (zajedavce) ter poslušal srce in pljuča. Veterinar tudi izmeri telesno temperaturo, opravi potrebna cepljenja in morda naredi tudi laktozni test, da lahko nato ustrezno cepi. Za analizo je treba prinesti vzorce iztrebkov več dni v zaprtih posodicah. Kot smo že omenili, je v vsakem primeru potrebno razglistenje do 12. tedna.

Medsebojno spoznavanje

Prvi obisk veterinarja in vsak nadaljni pregled pri veterinarju niso dobri samo z zdravstvenega vidika, temveč v primeru bolezni, služijo veterinarju kot prva oporna točka glede splošnega zdravja mačke. Poleg tega se mucek navadi na okolje veterinarske ambulante, čakalnice, tujega vonja in tudi samega pregleda. S tem lahko preprečite močno zavračanje obiska veterinarja. Veterinar se bo tudi pogovarjal z vami o prehrani, poteku rasti, začetku spolne zrelosti in o kastraciji oziroma sterilizaciji. Zato prvi obisk veterinarja v zgodnji starosti ni pomemben le kot zdravstvena preventiva, ampak tudi za preprečevanje morebitnih resnejših bolezni.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.