Je vaša mačka predebela?

Je vaša mačka predebela?

Mi, ljudje, smo vedno debelejši – vendar tudi mačke lahko trpijo za prekomerno težo! Za mačke lovke, ki so že po naravi agilne in gibljive, je prekomerna teža prav tako škodljiva kot za nas ljudi. Preveč maščob na rebrih obremenjuje sklepe, metabolizem je moten in začne se začaran krog: kdor je predebel, se nerad giba in se še dalje redi. Kako pa izgleda „načrt diete“ za mačke s prekomerno težo? In kako veste, ali je vaša mačka predebela?

Kako nastane prekomerna teža?

Življenje naših mačk se je v zadnjem tisočletju močno spremenilo. Divje mačke in svobodni sobni tigrčki skrbijo sami za svojo hrano in so stalno na nogah. V stanovanju pa pogosto manjkajo mačjim ljubljenčkom pravi izzivi za dovolj gibanja. K temu spada še preveč hranljiva hrana, pogosto tudi preobilna. Veliko lastnikov mačk nudi svojim živalim npr. suho hrano 24 ur na dan, dodatno k porcijam mokre hrane. Ni čudno, da veliko mačk trpi za prekomerno težo!

Kako prepoznamo, da ima mačka prekomerno težo?

Lahko se orientirate po sledečem:

Pri močno prenizki teži so rebra in hrbtenica ter medenične kosti vidne s prostim očesom. Če pogledamo od zgoraj ima mačka močno viden pas. Pri tigrčkih s prenizko težo se rebra in hrbtenica enostavno čutijo. Pri pogledu od zgoraj ima mačka ozek pas. Idealna je normalna teža: rebra se čutijo, vendar se ne vidijo. Mačka ima vidne robove bokov in s pogledom od zgoraj rahlo viden pas.

Pri prekomerni teži so rebra skrita pod močnejšo plastjo maščobe. Maščoba na okroglem trebuhu se ob teku premika, pas je komaj opazen. Če gre za močno prekomerno težo, se rebra komaj še čutijo. Maščobno tkivo prekriva pas in boki ter obraz izgledajo okrogli. Vaša mačka postane okorna, se nerada giba, veliko časa prespi in po možnosti še več je ... Začaran krog.

Končno je zdaj treba ukrepati, kajti prekomerna teža močno obremenjuje telo vašega mačjega ljubljenčka! Za začetek je potrebno poskrbeti za več gibanja. Igrajte se z vašo mačko in jo zabavajte z lepim mačjim drevesom, igračko na palici in po možnosti novo igračo, ki spodbuja gibanje. Mimogrede: Igrače za mačke najdete v naši zoohit spletni trgovini!

Okrogla muca

Hujšanje, vendar zdravo!

Da bo vaša mačka zdravo hujšala, je potrebno več gibanja kombinirati s premišljenim prehranskim konceptom. Vendar je tukaj potrebna previdnost: mačke reagirajo zelo občutljivo na spontano sproščanje maščobnih rezerv! S prehitro razgradnjo maščob pa lahko pride do t. i. „hepatične lipidoze“ oz. „zamaščenih jeter“. Poleg tega potrebujejo mačke s prekomerno težo manj kalorij, vendar še vedno toliko vitaminov in mineralov, kot druge aktivne mačke. Boljša rešitev je vrsta hrane, ki je prilagojena potrebam mačk s prekomerno težo in jo pri hujšanju nežno podpirajo brez vplivanja na zdravje.

Sčasoma ponuja trg veliko lahkih prehrambenih izdelkov za mačke s prekomerno težo. Te vrste hrane so manj kalorične, nudijo pa dovolj hranilnih snovi, da ostane vaša mačka v celoti zdrava. Dodatki, kot je aminokislina L-karnitin, lahko pozitivno vplivajo na ohranitev teže. Uravnoteženo razmerje kalcij/fosfor v mačji prehrani je pomembno za ravnovesje mineralov v telesu mačke in lahko zmanjšuje tudi riziko za nastanek sečnih in ledvičnih kamnov. Visokokakovostne beljakovine nasitijo in tako poskrbijo za manjši občutek lakote.

Mačka na tehtnici

Vendar „Light“ hrana ni vedno tudi dobra. Nizkokalorična hrana za mačke je na voljo v veliko različnih kakovostih, zato ne posezite kar na slepo po kateremkoli „Light“ izdelku, temveč poglejte na etiketo. Tudi za mačke s prekomerno težo velja: kot mesojedke potrebujejo mačke visok delež visokokakovostnih beljakovin v svoji prehrani. Ogljikove hidrate lahko predelajo le v manjših količinah. Zato naj meso stoji čisto na vrhu liste sestavin, saj je najpomembnejša prehranska sestavina za našo mačko. Rastlinski stranski proizvodi ali žita naj se pojavljajo v sledeh, saj delež ogljikovih hidratov, ki jih mačka ne more prebaviti, lahko hitro švigne navzgor. Le-ti še nadalje obremenjujejo odvajalne organe mačke. Pri stranskih proizvodih raje dvakrat preverite: med „mesom in živalskimi stranskimi proizvodi“ so lahko tudi vsi možni stranski proizvodi, kot so jetra ali vranica ali celo dlaka in roževina.

Mimogrede: vaš veterinar vam lahko med dieto vaše mačke svetuje in pomaga! Lahko določi, če in v koliki meri je vaša mačka pretežka in vam priporoča vrsti primerno metodo za previdno hujšanje.

Vam in vaši mački želimo vse dobro!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne

Hrana za mačje mladiče

Ker mačji mladiči še vedno rastejo, imajo posebno potrebo po različnih hranilih. Kakšna pa je pravzaprav hrana za mačje mladiče?

Hrana za sterilizirane mačke

Niso vse mačke enake. Mlada mačka potrebuje druge hranilne snovi kot odrasel tigrček ali pa senior. Obstajajo aktivne in take, ki raje udobno počivajo na toplem. Prava hrana za mačko mora upoštevati posebnosti posamezne mačke. Kastracija je še posebej dramatično doživetje za mačje telo. Toda kaj to pomeni v praksi? Kaj mora nuditi idealna hrana za kastrirane oz. sterilizirane mačke?