Mačka mijavka ponoči: Zakaj in kaj naj storim?

Mačka mijavka ponoči: Zakaj in kaj naj storim?

Neprespane noči, ker mačka neprestano mijavka? To je verjetno že doživel vsak lastnik mačk. Toda kaj storiti, če naš tigrček vsako noč prepeva? Zakaj mačka mijavka ponoči in kako lahko to preprečimo?

Začnimo s slabo novico: mačke so nočne živali. Zato ni nič čudnega, da hočejo pritegniti našo pozornost ravno ponoči, ko so najbolj živahne. Toda ne skrbite: tudi lastniki mačk lahko uživajo ob mirnih nočeh. Kajti dobra novica je: mačke lahko naučimo, da ponoči ostanejo mirne. Pomembno je, da najprej odkrijemo vzroke za nočno mijavkanje.

Zakaj mačka mijavka ponoči?

Obstaja več različnih odgovorov oz. vzrokov. Kot se razlikujejo naše mačke, se razlikujejo tudi njihovi razlogi za nočno mijakvanje. Medtem ko nekatere mirno dremajo in sanjajo o svojih dnevnih prigodah, druge nemirno poskakujejo po stanovanju, praskajo po vratih in glasno mijavkajo. Obstajajo pa tudi tigrčki, ki sami po sebi že veliko mijavkajo in večkrat ”dvignejo svoj glas”. Takšna mačka je na primer siamska mačka.

Običajno nam mačke z mijavkanjem hočejo nekaj povedati. Ne mijavkajo samo zato, ker rade mijavkajo ali ker nas hočejo zbuditi. Mijavkanje je za mačke preizkušen način sporazumevanja s svojim lastnikom. Odrasle mačke se med seboj sporazumevajo s telesno govorico, z ljudmi pa ”govorijo” s pomočjo mijavkanja. Mačke hitro spoznajo, da ljudje ne znamo komunicirati s telesno govorico, zato raje dvignejo glas in tako preusmerijo našo pozornost (tako kot pogosto počnemo tudi ljudje sami).

Najpogostejši razlogi mijavkanja ponoči

Žal pa včasih ne razumemo, kaj nam mačka s svojim mijavkanjem želi povedati. Včasih je potrebnega veliko potrpljenja in nemalo detektivskih sposobnosti, da razvozlamo, kaj nam mačka v bistvu hoče povedati, kajti vsaka mačka je drugačna. Kljub posameznikovim nagnjenjem, navadam, izkušnjam in potrebam pa za nočnim mijavkanjem pogosto stoji eden od spodnjih razlogov:

 • Dolgčas
 • Lakota
 • Osamljenost
 • Stres in negotovost
 • Navada
 • Bolezen ali bolečine
 • Hormonska nihanja

Kaj naj storim, da bo mačka ponoči mirna?

Tako kot ne moremo preprosto odgovoriti, zakaj mačka mijavka ponoči, ne moremo podati enotnega odgovora za vse vrste mačk. Kot so si različni razlogi za nočno mijavkanje, so si različna tudi sredstva za preprečevanje le-tega. Če mislite, da eden od zgornjih razlogov velja za vašo mačko, ste že naredili prvi korak in lahko zdaj poskusite sprejeti ustrezne ukrepe. Spodaj si preberite, kakšne ukrepe lahko sprejmete:

Mačka mijavka ponoči: Zakaj in kaj naj storim?
 • Mačka mijavka, ker ji je dolgčas

Ali vaša mačka čez dan udobno drema na kavču, ponoči pa se prebudi in zahteva, da jo zabavate?

To v bistvu ni nič nenavadnega – navsezadnje so mačke najbolj aktivne ponoči. Dobra stran tega je, če se boste podnevi dlje časa ukvarjali s svojo mačko, se z njo igrali, ji pustili raziskovati zunanjo okoli ali jo zaposlili z lovskimi igrami, bo ponoči pripravljena, da se malce spočije. Preizkusite, katere igre se vaša mačka nikoli ne naveliča. So to morda volnene krogle, žogice, perje, laser ali druge  igrače za mačke: Ko gre za igranje z mačko, ustvarjalnost ne pozna meja! Poskrbite, da mačka pred nočnim spanjem spusti svojo paro in se z vami zabava.

Če kljub vsemu še vedno ponoči ne miruje, jo lahko razveselite z igračami in dejavnostmi, ki jo bodo zabavale čez noč, kot so interaktivne ali inteligentne igrače, s katerimi se lahko mačka ponoči sama zabava, vas pa pusti spati.

 • Mačka mijavka, ker je lačna

manjših obrokov, ki ne obremenjujejo preveč njenega prebavnega sistema. Če zvečer mačka ni veliko jedla in je ponoči budna, je povsem razumljivo, da si bo tudi takrat zaželela manjši obrok, zato tudi prične mijavkati.

Seveda pa ne skočite takoj iz postelje, da bi napolnili njeno posodo s hrano; če to storite, si bo mačka zapomnila, da si lahko z mijavkanjem vedno izbori hrano.

Zato mačko raje nahranite, preden se odpravite v posteljo, hkrati pa ji nastavite hrano, ki jo lahko zaužije čez noč. Lahko jo razveselite tudi s hranilnikom ali labirintom za hranjenje – mačka bo tako sita, hkrati pa se bo tudi nekaj časa zabavala in vas pustila spati.

 • Mačka mijavka, ker je osamljena

Mačka se lahko počuti osamljen zlasti takrat, ko njen lastnik spi in ji ne pusti, da bi se potikala zunaj. To velja predvsem za mladiče, ki so polni energije in povsem razigrani ter ne marajo biti ponoči sami.

V tem primeru lahko pomaga druga mačka, ki bo ponoči prav tako aktivna in se bo igrala z drugo mačko. Medtem ko obe mački dirkata okrog kavča ali skupaj plezata na mačje drevo, lahko vi mirno spite v svoji topli postelji.

Tudi pri starejših mačkah je lahko druženje z drugo mačko dobra rešitev za nočno mijavkanje. Predpogoj pa je, da obe mački že prej dobro navadite eno na drugo. V nasprotnem primeru se lahko vaše stanovanje spremeni v boj za teritorij – v tem primeru bo vaš spanec zmotil povsem drugačen hrup.

 • Mačka mijavka, ker je živčna, prestrašena ali negotova

Mačke so živali, ki se navadijo na svojo okolico, zato so lahko zelo živčne, ko se njihova okolica nenadoma spremeni. Novo pohištvo ali celo selitev v novo hišo lahko mačko močno vznemiri. Novo okolje, nepoznani vonji in nenavadni hrup jo lahko prestrašijo. Ker v takem okolju nikakor ne more mirno zaspati, začne na ves glas mijavkati.

Tudi drugi dogodki, kot so glasne novoletne rakete ali nenavadna nova preproga lahko mačko močno prestrašijo.

Pomembno je, da njene težave jemljete resno, toda ne ozirajte se na njeno nočno mijavkanje. Če se odzovete na njene klice, si bo mačka to zapomnila in vas naslednjo noč znova klicala. Namesto tega ji čez dan namenite veliko ljubezni in pozornosti. Igrajte se z njo, jo božajte in jo vzemite v naročje. Ponoči ne zapirajte vrat svoje spalnice. Morda želi spati v vaši postelji, kjer najde svoj mir? Če tega ne želite, ji lahko zraven postelje ali pod njo pripravite njeno novo ležišče.

Če je vaša mačka po teh ukrepih še vedno nemirna ponoči, vam lahko pomagajo tudi antistresni izdelki in razpršilci, ki jih priključite v vtičnico. Pri nekaterih mačkah pomaga tudi, če ponoči potiho vklopite radio, ki bo mačko zamotil.

Mačka mijavka ponoči: Zakaj in kaj naj storim?
 • Mačka mijavka iz navade

Seveda obstajajo tudi mačke, ki mijavkajo ponoči, ker so se tako navadile. To še posebej velja za primere, ko s svojim mijavkanjem doseže tisto, kar si želi: pritegne vašo pozornost, da jo pobožate ali nahranite.

Da bi preprečili tovrstno mijavkanje, se za mačko ponoči ne smete zmeniti, čeprav je to včasih težko. Tudi če bo mačka mijavkala še nekaj zaporednih noči in vas oropala spanca: enkrat bo spoznala, da z mijavkanjem ne bo ničesar dosegla.

Kljub temu pa njeno mijavkanje vzemite resno. Dobro premislite, kaj bi lahko povzročilo takšno obnašanje, še posebej, če mačka nikoli prej ni mijavkala. Je prišlo do kakšnega dogodka, ki bi jo lahko prestrašil? Ji v zadnjem času niste namenili veliko pozornosti? Ste spremenili čas hranjenja? Če gre za stres, strah ali dolgčas, lahko mijavkanje skušate odpraviti z zgoraj opisanimi nasveti. V kolikor pa vam navedeni nasveti ne pomagajo, obiščite veterinarja, saj so lahko vzrok za nočno mijavkanje tudi bolezni ali bolečine.

 • Mačka mijavka zaradi bolezni ali bolečin

Številne mačke skrivajo svojo bolečino do zadnjega možnega trenutka. Takšna je pa njihova narava, kajti če bi v divjini drugim mačkam pokazale svojo slabost, se jim ne bi dobro pisalo. Toda ponoči bolečina pogosto postane neznosna (mačke in ljudje se glede tega preveč ne razlikujemo). K temu moramo prišteti še nočno temo, tišino, odsotnost lastnika in pomanjkanje zaposlitve. Številne mačke ne najdejo drugega izhoda, kot pa da glasno mijavkajo.

Poleg zgoraj omenjenih psiholoških vzrokov pomislite tudi na telesne poškodbe oz. vzroke. Bolečine v notranjih organih, sklepih, visok krvni tlak, hipertiroidizem ali ledvična insuficienca, pa tudi bolezni srca lahko privedejo do tega, da mačka mijavka ponoči. S starostjo povezane težave, kot je oslabitev čutilnih organov (gluhost, slepota), lahko mačko tako prestrašijo, da ponoči mijavka. Zato mačko raje odpeljite na pregled k veterinarju. Samo tako lahko izključite bolezen kot možen vzrok.

 • Mačka mijavka zaradi nihanja hormonov

To velja zlasti za nekastrirane oz. nesterilizirane mačke, ki pogosteje doživijo nihanja hormonov. Mačke postanejo spolno zrele v šestem mesecu življenja. Takrat so pripravljene na parjenje, svojo zrelost pa pokažejo tako, da se nemirno gibajo sem in tja, drgnejo glavo ob predmete, se valjajo po tleh, vedno bolj označujejo svoj teritorij, dvigajo rep, mijavkajo in sikajo. Tudi mačke, ki so ponoči do zdaj bile povsem mirne, nenadoma začnejo glasno mijavkati. Hkrati samice izločajo poseben vonj, ki ga samci že na daleč zavohajo. Tako se lahko tudi vaš maček vznemiri, ko zavoha sosedovo mačko. Vse bo naredil, da bi prišel do sosedove mačke, zato bo ponoči tudi začel glasno mijavkati in vam s tem sporočil, da noče več biti za zaprtimi vrati.

Najučinkovitejši protiukrep sta zagotovo  sterilizacija in kastracija. Kastrirane mačke se običajno umirijo in izgubijo zanimanje za parjenje. Na ta način prav tako izgubijo svojo strast do drugih mačk.

Če želite svojo mačko oz. mačka sterilizirati oz. kastrirati, se najprej posvetujte z veterinarjem. Povedal vam bo, kdaj je pravi čas za poseg in kakšni so morebitni stranski učinki.

Jo moram odpeljati k veterinarju, ker mijavka ponoči?

Čeprav ponavadi mačka mijavka ponoči iz dolgčasa, nezaposlenosti in osamljenosti, to še ne pomeni, da se ne pritožuje zaradi telesnih bolečin. Če vaša mačka nenadoma spremeni svoje vedenje, jo naj čim prej pregleda veterinar. Morda je vaš tigrček dejansko bolan in potrebuje zdravila ali posebno hrano. Če pa bo veterinar po pregledu rekel, da je mačka povsem zdrava, pa boste bolezen lahko mirne volje izključili. Tako boste lahko na mirnejši način in z več potrpljenja preizkusili izvesti zgoraj navedene protiukrepe.

Če nič od naštetega ne pomaga in mačka mijavka ponoči brez prestanka, lahko pomoč poiščete tudi pri izkušenem mačjem psihologu. Poleg tega, da ne morete spati, se vaša mačka ne počuti prijetno in svoje stanje izraža z glasnim mijavkanjem, zato morate za težavo poskrbeti.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne