Trening s klikerjem za mačke

Trening s klikerjem za mačke - mačka se boža

Trening s klikerjem ni le inovativna zaposlitev in metoda vzgoje za konje in pse, temveč tudi za mačke.

Želite mačko odvaditi označevanja vašega kavča ali jo želite naučiti nekaj novih trikov? Potem lahko vzgojo mačke povežete z zabavo in znanstvenimi spoznanji ter poskusite trening s klikerjem za mačke!

Kaj je kliker?

Kliker je majhna naprava. Ko pritisnete na vgrajen gumb, bo kliker kliknil. Ta zvok nastane, ko kovinski kos pod napetostjo klikne s pritiskom na gumb. Kliker je v obliki kapljice in udobno leži v roki.

Pri izbiri klikerja preverite, ali je primeren tudi za mačke. Ker mačke zelo dobro slišijo, je možno, da so nekateri klikerji preglasni za njih. Zato se prej prepričajte, ali je klikanje preveč strašno za vašo mačko. Če vašo mačko kliker zanima in ostane sproščena, potem je zanjo tudi primeren. Toda zakaj moramo kupiti ravno kliker? Ali ni dovolj že, če mačko pohvalimo, npr. z ”Dobro opravljeno!”? Odgovor se glasi: Žal ne.

Človeški glas vedno zveni drugače, odvisno od tega, ali smo žalosti ali veseli, zdravi ali bolni. Mačje uho je zelo občutljivo, zato hitro zazna, če je kaj narobe. Kliker pa ima medtem vedno isti zvok.

Praktičen kliker za trening mačke

  • S klikom spodbujajte želeno vedenje in zmanjšujte neželeno vedenje.
  • Metoda s klikom temelji na znanstvenih spoznanjih.
  • Zaradi oblike kapljice se kliker odlično prilega roki.

Kako deluje trening mačke s klikerjem?

Trening s klikerjem je znanstveno dokazana metoda treninga za različne hišne ljubljenčke kot so konji, psi in mačke. Cilj je, da s klikanjem in ciljno usmerjenimi vajami odpravimo neželeno vedenje ter spodbujamo želeno vedenje.

Nekatere mačke so lahko precej trmaste. Če je tudi vaša mačka takšna, jo lahko s pomočjo klikerja spodbujate k učenju. Za vrhunec pa: Ko mačka pokaže pravilno vedenje, pravočasno pritisnite na gumb klikerja in mačko nagradite s slastnim priboljškom. Cilj te metode je nagrada in ne kazen oziroma prisila.

To pomeni naslednje: Če mačka ne opravi želenega dejanja, je ne kaznujemo. Nagrada bo mačko prepričala, da se splača sodelovati v treningu. Na ta način lahko prepričate tudi mačke, ki so na splošno lene in trmaste.

Ob rednem treningu boste lahko dosegli naslednje cilje:

  • Mačko lahko naučite novih trikov.
  • Popravite lahko neželeno vedenje.
  • Krepite lahko medsebojno zaupanje.

Pravilna uporaba klikerja

Ko mačka pokaže želeno vedenje, pravočasno pritisnite na gumb klikerja in mačko nagradite s slastnim priboljškom. Tako je vsaj v teoriji. Toda kako sploh začeti s treningom?

Trening s klikerjem za mačke izvajajte na mirnem mestu. Odstranite vse motnje, ki bi lahko zmotile vašo mačko. Pozornost mačke usmerite na kliker. Mačka mora klikanje povezati z nagrado (t. j. da klik prinese nagrado). Najdaljši čas zakasnitve naj traja le dve sekundi.

Priporočljivo je, da s treningom pričnete, kadar je mačka še mlada. Trening ponovite večkrat na dan, dokler si mačka ne zapomni ”klik” in ga poveže z nagrado. Strokovnjaki to načelo označujejo kot “klasično pogojevanje”.

Trening s klikerjem za mačko - koraki © zooplus
Trening s klikerjem lahko razdelimo na tri korake.

Vi ustvarite nevtralni dražljaj (klik), mačka pa ga poveže s primarnim ojačevalcem (priboljškom). Primer iz vsakdanjega življenja ponazarja to načelo: Le katera mačka ne priteče takoj, ko zasliši šum vrečke z briketi?

Klasičnemu pogojevanju sledi instruentalno pogojevanje. Vaša mačka mora z nagrado povezati določeno vedenje. Na primer z ukazom ”sedi”: Takoj, ko se mačka usede, izgovorite ukaz (”Sedi!”) in takoj zatem kliknite. Zdaj morate mačjo takoj nagraditi. To storite tako, da ji nad glavo držite priboljšek ali mačjo igračo. Običajno se mačke usedejo tako, da imajo dober razgled na predmet.

Druga možnost je posnemanje vedenja v vsakdanjem življenju. Vaša mačka bo zdaj spoznala, da če bo izvedla določeno vedenje (v tem primeru ukaz “sedi”), bo po kliku dobila nagrado. To ji vzbuja občutek dosežka in vaša mačka bo zato gibe izvajala vse pogosteje.

Trening s klikerjem za mačke - mačka na dveh nogah © chendongshan / stock.adobe.com
Priboljški so okusna nagrada.

Na kaj moramo paziti pri treningu mačke s klikerjem?

Pazite na pravi čas: Če mačke takoj po kliku ne nagradite, potem dogodka ne bo povezala s klikom. Zato bodite vedno osredotočeni in pazite na odzivni čas.

V kolikor mačke po določenem času trening s klikerjem ne zanima več, ji privoščite odmor. Kadar mačka česa ne želi, takrat tega ne bo storila. Napačna ambicija jo bo samo spravljala v stres. Zato raje izvajajte več krajših treningov, da mačke ne preobremenite ali odvrnete.

Kdaj je smiselno uporabiti kliker?

Trening s klikerjem vam ponuja različne možnosti. Če se vaša mačka zelo boji obiska veterinarja, jo boste s klikerjem morda lahko odvadili tega straha. Igrivo se lahko spopadete tudi z drugimi stresnimi situacijami in svoji mački pomagate, da se sprosti.

S pomočjo klikerja lahko mačko odvadite tudi neželenega vedenja kot je označevanje v stanovanju. Trening s klikerjem je lahko prav tako smiselna zamenjava za običajne mačje igrače, ki vašo mačko premalo izzivajo in dolgočasijo.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne