Evropska divja mačka

Evropska divja mačka v naravi

Evropsko divjo mačko je težko ločiti od domače mačke.

V 19. stoletju je evropska divja mačka veljala za skoraj izumrlo žival. Populacija je danes po obsežnih zaščitnih ukrepih okrepljena. Te plahe mačke so divje živali, ki niso primerne za hišne ljubljenčke.

Opis Evropske divje mačke

Kratek opis: Samotarska, divja gozdna mačka; izvira iz Evrope, je ogrožena in strogo zaščitena.
Višina: 46–58 cm
Teža: Do 4 kg mačke, do 7,5 kg mačaki
Povprečna življenjska doba: 7–10 let, v človeški oskrbi do 15 let
Temperament: Plašna, samotarska
Dlaka: Kratka, gosta, košata
Barva dlake: Tigrasta z odtenki sive, kremne, rjave, rdečkaste
Šolanje: Ni udomačena
Izvor: Evropa

Izgled evropske divje mačke

Evropska divja mačka je na videz zelo podobna hišni mački. Velikost lobanje, teža in dolžina repa so podobni kot pri domači mački. Obstajajo pa tudi razlike: divje gozdne mačke imajo robustnejšo zgradbo in zelo bujen rep, ki v nasprotju z domačo mačko ni koničast, ampak zaobljen. Ob nevarnosti se dlaka na repu dvigne, kar ima zelo impozanten učinek.

Skrita pred plenom

Evropska divja mačka lovi v podrasti, zato se mora dobro skriti. V njeni tigrasti dlaki se izmenjujejo odtenki kremne, rjave, rdečkasto sive in srebrne barve, zato ostane neopazna. Na hrbtu ima značilno črno črto, ki sega do korena repa.

Obsežen rep je običajno obarvan s tremi do petimi črnimi obroči. Pomembna razpoznavna značilnost: konica repa evropske divje mačke je vedno črna, na grlu pod brado pa je vedno svetla lisa.

Divja hišna mačka?
Čeprav so na videz zelo podobne našim ljubkim hišnim mačkam, evropske divje mačke niso divje domače mačke, temveč samostojna, ne udomačena vrsta.

Kompaktno telo z bujnim repom

Samci evropske divje mačke zrastejo v dolžino 55 do 65 centimetrov in imajo približno 30 centimetrov dolg rep. Tehtajo od 3,8 do 7,5 kilogramov, zato so lahko precej močni. Mačje samice so elegantnejše, saj zrasejo od 47 do 57 centimetrov, njihova povprečna teža pa znaša 4 kilograme.

Evropske divje mačke v naravi živijo od sedem do deset let. V rezervatih ali živalskih vrtovih lahko dočakajo tudi 15 let.

Evropska divja mačka
Populacija evropske divje mačke si je po skorajšnjem iztrebljenju zdaj opomogla.

Evropske divje mačke imajo najraje obsežne in ne obiskane mešane ali listnate gozdove. Najdemo jih na Škotskem, v Španiji, na Portugalskem in na Balkanu. Pojavljajo se tudi v Nemčiji. Življenjski prostor mačk pa je v teh krajih čedalje manjši. Trenutno v Nemčiji živi približno 8000 mačk – tudi po zaslugi številnih programov za zaščito živali.

Divje mačke živijo v gozdu in na gozdnem robu. Zavetje iščejo med drevesi, ko pa se vse umiri, se odpravijo tudi na odprto podeželje, med žive meje ob gozdnem robu.

Ni hišni ljubljenček

Kot že ime pove, je evropska divja mačka divja žival. Popolnoma neprimerna je za domačo vzrejo. Tudi tiste, ki so kot mladički vzrejene prek stekleničke, ostanejo divje in jih ni mogoče ukrotiti v udomačene muce.

Parjenje s prostoživečimi domačimi mačkami je zaradi tesnega sorodstva načeloma mogoče, vendar so študije v Nemčiji pokazale, da se to skoraj nikoli ne zgodi. Zdi se, da se divje mačke udomačenim sorodnikom izogibajo in se držijo zase.

V naravi je divje mačke težko opaziti, saj imajo zelo dobra čutila, zgodaj zaznajo človeka in se na splošno izogibajo srečanju. Zato sprehajalcem skoraj nikoli ne prečkajo poti. Za opazovanje teh divjih živali potrebujete veliko potrpežljivosti ali pa kamero za divje živali. To plašne živali sprejmejo in pri njih ne sproži refleksa za beg.

Pametne divje mačke
Možgani evropske divje mačke so večji od možganov domače mačke. Biologi zato domnevajo, da sta njihova inteligenca in mentalna zmogljivost ustrezno višji.

Učinkoviti plenilci

Tako kot domače mačke, so tudi evropske divje mačke zasledovalke, kar pomeni, da se do svojega plena neopazno prikradejo in ga nato v enem skoku pokončajo. Običajno ga ubijejo z ugrizom v vrat.

Zaradi ostrih plenilskih zob ter osemnajstih dolgih in zelo ostrih krempljev, imajo divje mačke glede na svojo velikost, izjemne obrambne sposobnosti. Njeni izostreni čuti ji zagotavljajo vse dodatne informacije, ki jih pri lovu potrebuje. Zato je odličen primer uspešnega plenilca.

Kako velik je teritorij evropske divje mačke?

Velikost mačjega teritorija je odvisna od razpoložljivosti plena. Na območjih kjer je ponudba hrane optimalna in bogata, divji mački zadostuje 2 do 3 kvadratne kilometre, da nahrani sebe in morebitne mladiče.

Na območjih z malo plena pa lahko velikost teritorija hitro naraste na več kot 10 kvadratnih kilometrov. Zaradi večjih razdalj, pomeni to veliko večji napor za uspešen lov.

Samci običajno lovijo na večjih ozemljih kot mačke. To je povezano predvsem s pridobivanjem ozemlja nad sorodnimi živalmi. Evropske divje mačke so samotarji in se po svojem ozemlju gibljejo brez družbe.

Jedilnik evropske divje mačke se spreminja glede na ponudbo na določenem območju. Večinoma jedo različne miši ali podgane. Na celini se prehrani občasno pridružijo kuščarji, ptice, žabe ali žuželke.

Na Škotskem pa se divja mačka prehranjuje predvsem z zajci. Le v nujnih primerih se divja mačka prehranjuje z mrhovino, mlado srnjadjo in fazani. Ker je čistokrvni mesojedec, na splošno ne mara rastlin.

Sezona parjenja divje mačke se začne januarja in doseže vrhunec v drugi polovici februarja. Po 63 do 69 dneh brejosti, mačka skoti dva do štiri mladiče, ki jih prvih nekaj tednov izključno doji. Pozneje jim prinaša miši in drug plen. V poletnih mesecih mati mladiče uči samostojnega lova.

Večina mladičev evropskih divjih mačk se skoti aprila. Če pri skotitvi veliko mladičev umre, se v redkih primerih jeseni skoti drugi leglo.

Ogroženost: Ali je evropska divja mačka ogrožena?

Nekoč je bila evropska divja mačka v slabem položaju. Konec 19. stoletja je, kot posledica nenadzorovanega lova, na velikih območjih Evrope veljala za izumrlo žival. Danes so razmere boljše: celoletni lovopust, zaščitni ukrepi in dosledno obnavljanje populacije so pripeljali do stabilizacije te vrste.

Njihov največji sovražnik danes je človek, ki zavzema vse več prostora. Vedno večja poselitvena območja uničujejo njen naravni habitat in potiskajo to plaho žival nazaj v tiha, izvorna gozdna območja države. V Evropi je evropska divja mačka še vedno ena od strogo zaščitenih vrst. V Nemčiji velja za ogroženo žival in je uvrščena na rdeči seznam.

Zaključek: divja žival v vseh pogledih

Evropska divja mačka ni domača žival, temveč prava divja žival. Ni je mogoče udomačiti, v Nemčiji pa je tudi zaščitena z različnimi zakoni. Vzreja in nakup za zasebnike nista mogoča. Ta zanimiva in izjemno plašna bitja redko srečamo v naravi. Če želite uživati v redkem pogledu na evropsko divjo mačko, pa morate obiskati park za divje živali.


Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Since I was a baby, I preferred to cuddle with our Persian cat rather than with my teddy bear. Later I got on my parents' nerves until I was allowed to adopt a horse. I have had many memorable experiences with my pets. And even though life with animals is not always easy, I wouldn't consider any other because pets touch my soul like nothing else. I even feel this magic when I write about them, and I hope some of it touches you as well.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…