Vedenje mačk

Tudi mačji mladiči morajo v šolo. In to k mami ali k drugim predstavnicam mačje vrste. Mačke pa vendarle ne prevzamejo vseh različnih oblik obnašanja, ki jih opazijo pri svojih vrstnikih. Skozi igro in odkrivanjem novih stvari razvijejo lasten instinkt. Med učnim programom mačke s pridom uporabijo svoje posebne sposobnosti opazovanja in spretnosti. Preberite več

8 min

Agresivno obnašanje mačke po kastraciji

Kastrirani mački in mačke so bolj zaupljivi in manj agresivni. A kaj, če se zgodi obratno in se mačka po kastraciji obnaša agresivno? Pojasnili bomo razloge in navedli, kako lahko svoji mački v takšni situaciji pomagate.

5 min

Mačja nečistoča

Mačke so po naravi zelo čiste živali. Nečistoča pri mačkah se pojavi kadar vaša mačja ljubljenka svoje toalete ne uporablja več dovolj, ali se v zadostni meri ne neguje več. To je lahko resen znak za težje zdravstvene ali psihične težave!

8 min

Moja mačka se boji ognjemeta

Mačke imajo odlične organe čuta. Slišijo skoraj trikrat bolje kot ljudje in tudi v temi vidijo veliko bolje kot mi. Zato ni presenetljivo, da oglušujoč hrup in bliskanje novoletnega ognjemeta našo mačko prestraši. Toda kako lahko v takih situacijah pomagamo svojemu tigrčku?

6 min

Prestrašena mačka

Mačke so po naravi zelo radovedne živali. Vendar pa vse mačke ljudem ne zaupajo v enaki meri. To še posebej velja za tigrčke, ki odraščajo brez stika z ljudmi ali pa so imeli slabe izkušnje z njimi. Prestrašena mačka je občutljiva, zato moramo z njo ravnati nadvse previdno.

10 min

Socializacija mačk

Ko se mačka preseli v novo stanovanje, jo tam čaka kopica nenavadnih vonjev, hrupov in ljudi. Kako poteka socializacija mačk?
11 min

Zakaj mačka označuje in kaj narediti?

Označevanje z urinom je pravzaprav naraven način komunikacije med mačkami. Ko pa mačka označuje v stanovanju in svoj vonj pušča po stenah, pohištvu ali oknih, je to za lastnika zelo neprijetno. Zakaj mačka označuje in kaj narediti?

4 min

Zakaj mačke ližejo?

Kdo je že videl dve mački, ki se med seboj dobro razumeta, je verjetno tudi opazil, da druga drugo tudi včasih umivata. Mačke se rade umivajo med seboj. Toda kaj pa pomeni, če mačke rade ližejo ljudi?

3 min

Zakaj mačke lovijo?

Ko mačke lovijo, to običajno vključuje skrivanje, zalezovanje, lovljenje, ubijanje in hranjenje. Slednje se zgodi le takrat, ko je mačka resnično lačna. Sicer pa pride žal pogosto do tega, da nam po uspešnem ulovu naša mačka predstavi doma na predpražniku na pol mrtvo miško. Ste se tudi vi že kdaj vprašali zakaj mačke lovijo? Preverite več v nadaljevanju.

Vaja dela mojstra

Mali mucki pridobivajo izkušnje že z opazovanjem staršev ter njihovih sovrstnikov. Mačji mladiči se morajo najprej naučiti prepoznati razliko med plenom in plenilcem. Igrače za mačke spodbujajo lovski nagon, pri čemer se prirojeno skrivanje, plazenje, prežeči položaj in skok izboljša pri vsakem novem poskusu. Vaja dela mojstra in na napakah se učimo. Hitreje, ko mačka obvlada mačje vedenje, prej postane uspešen lovec.

Učenje v vsakdanjem življenju

Po zaslugi izvrstne orientacije in prostorskega spomin, lahko mačka že po enkratni pozitivni izkušnji mesto, kjer je ulovila miš, takoj ponovno najde. Mačke pa so se sposobne naučiti tudi veščin, ki niso resnično potrebne za njeno preživetje. Nekatere na primer skočijo na kljuko in si same odprejo vrata. Druge so se naučile uporabljati človeški WC. Ali pa če si vzamemo za zgled dnevni ritual hranjenja. Potrebno je le, da vzamete posodo s hrano in večina mačk že ve, da se splača zapustiti kavč v dnevni sobi. Vzgoja mačke je malce bolj zapletena kot pri psih, zato vam svetujemo, da namenite nekaj časa učnim uricam, ki bodo prav prišle vašemu tigrčku.