Moja mačka se boji ognjemeta

Moja mačka se boji ognjemeta

Mačke imajo odlične organe čuta. Slišijo skoraj trikrat bolje kot ljudje in tudi v temi vidijo veliko bolje kot mi. Zato ni presenetljivo, da oglušujoč hrup in bliskanje novoletnega ognjemeta našo mačko prestraši. Toda kako lahko v takih situacijah pomagamo svojemu tigrčku?

Seveda se vse mačke na ognjemet ne odzovejo enako. Medtem ko ene samo trznejo s trepalnicami, pa se druge naježijo in postanejo panične. Tresejo se, se nemirno potikajo po stanovanju, se pretirano umivajo ali pa se celo podelajo. Zunanje mačke lahko v strahu zbežijo tako daleč, da več ne najdejo poti domov ali v svoji paniki celo skočijo pred avto. Strah ima lahko dramatične posledice. Zato je pomembno, da veste, kako se spoprijeti s strahom vaše mačke in kaj storite, da jo pomirite pred hrupnim ognjemetom.

10 nasvetov, kako lahko vašo mačko navadite na silvestrovanje

Glasni poki prvih novoletnih raket mačke povsem presenetijo – mačke ne vedo, da ljudje praznujemo novo leto, čeprav so njeni lastniki že dolgo vnaprej načrtovali praznovanje. Na srečo obstaja nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko pomirite svojega tigrčka. Preberite naših 10 nasvetov:

  • Mačko navadite na hrup ognjemeta

Mačke so živali, ki se navajajo na okoliščine. Na nove in neznane hrupe reagirajo prav tako občutljivo kot na nenadne spremembe v svoji dnevni rutini. Smiselno je uporabiti pristop “desenzibilizacije ognjemeta”, kjer s pomočjo zvočnih posnetkov ali CD-jev predvajamo zvoke ognjemeta. Pomembno je, da s tem treningom začnete pravočasno – vaša mačka se čez noč ne more navaditi na nove zvoke. Svoji mački vsak dan predvajajte glasne zvoke ognjemeta, na primer ko pride v hišo na malico ali ko zvečer leži zraven vas na kavču. Glasnost naj bo na začetku zmerna. Če vaša mačka ostane mirna, lahko postopoma povečujete glasnost (to storite v obdobju nekaj dni). Pomembno je, da trening izvajate tudi čim bolj sproščeno. Obnašajte se običajno in se ne zmenite za pokanje ognjemeta. Mački tako pokažete, da je glasen hrup nekaj običajnega in da se ga ni treba bati.

  • Ostanite mirni

Tudi, če mačke tega ne kažejo, so v bistvu zelo dovzetne za razpoloženje svojega lastnika. Ostanite mirni in spokojni, saj boste ta občutek prenesli tudi na svojo mačko. Če vseeno postanete živčni in nemirno iščete okraske, obešate praznične luči in se vam medtem zažge pečenka v pečici, se bo ta nervoza prenesla tudi na mačko. Tako boste pri mački samo povečali stres, ki ga že tako ali tako čuti zaradi ognjemeta. V številnih gospodinjstvih je čas med božičem in novim letom zelo razburljiv, zato se potrudite, da poskrbite za dnevno rutino vaše mačke. Ne spreminjajte čas hranjenja, igranja in prostega časa.

  • Mačke ne pustite same

Sebi in svoji mački naredite uslugo in ne pustite, da priprave na silvestrovanje privedejo do stresa. Zato se zaradi dobrega počutja vaše mačke raje odpovejte divjim zabavam z veliko ljudi in glasno glasbo. Prav tako ni dobra zamisel, da mačko pustite samo doma. Vaša mačka ne potrebuje le počitka, ampak tudi občutek varnosti, da se lahko spoprime z glasnim pokanjem ognjemeta. Varnost je torej najboljše, kar ji lahko ponudite. Navsezadnje pa je manjše praznovanje doma z družino in prijatelji lahko tudi prijetno.

  • Mačko povabite v stanovanje

Ob praznikih seveda upoštevajte tudi navade vaše mačke. Izjema pri tem je, da mačko pustite ven na prosto. Zaradi varnosti je priporočljivo, da svojo mačko pravočasno pripeljete v hišo, preden začne pokati ognjemet. Obstaja namreč prevelika nevarnost, da bi vaša mačka zbežala pred avto ali pa bi jo poškodovale petarde. Če vaša mačka ni navajena, da je ”zaprta” v hiši in se tudi po temi rada odpravi na sprehod po soseski, vam priporočamo, da pred tem vadite ”bivanje v hiši”. S slastnimi priboljški boste v hišo spravili tudi največje nočne sprehajalce. Vsaj za silvestrovo zaklenite mačja vrata, da mačka ne bo pobegnila ven, brez da bi vedeli.

  • Mački ponudite prostor za umik

Mačke so živali, ki se rade umaknejo, zato ji za silvestrovo omogočite prostor, kamor se lahko skrije pred ”nevarnostjo”. Najboljše je, če ima zasebno in tiho sobo, ki je čim bolj oddaljena od hrupa ognjemeta. V takšni sobi se lahko mačka lepo skrije. Da se bo vaša mačka počutila karseda udobno, ji lahko prinesete tudi mačjo košaro. Če mački ne morete ponuditi cele sobe, ji lahko zgradite votlino pod posteljo, za kavčem ali v omari. Tudi stara škatla, ki jo zatemnite in opremite z debelimi odejami, je dobra za umik. Večina mačk se rada skriva pod odejami ali v votlinah mačjih dreves, zato se bodo za silvestrovanje z veseljem odpravile tja. Če se mačka vseeno odloči za drugo skrivališče, ne bodite razočarani, temveč sprejmite njeno odločitev. Mačke ne silite, da naj znova poskusi prijetno votlino, ki se jo izdelali – s takšnim vedenjem boste svojega tigrčka samo prestrašili in zmedli.

  • Zadušite hrup

Ne glede na to, kamor se vaša mačka umakne v stanovanju – pomembno je, da je ta umik čim bolj miren. Zaprite okna in vrata ter, če je mogoče, zaprite tudi polkna in zagrnite zavese. Čeprav hrupa ognjemeta ne morete popolnoma izključiti, pa ga lahko vsaj močno zmanjšate. Tudi druge sobe tako izolirajte pred novoletnim hrupom. Seveda pa je povsem razumljivo, če se za novo leto nočete odreči ognjemetu. Vendar pa ob tem upoštevajte tudi potrebe svoje mačke. Če praznujete s partnerjem ali prijatelji, naj vedno nekdo ostane doma pri prestrašeni živali. Čeprav vaša mačka ne zgleda prestrašeno in se umakne v svojo votlino, bo vseeno čutila vašo prisotnost in se bo počutila varnejše.

Moja mačka se boji ognjemeta © Konstantin Aksenov / stock.adobe.com
  • Preusmerite ji pozornost z običajnim hrupom

Dober način, da preusmerite pozornost svoje mačke od neznanega novoletnega hrupa je, da v hiši povečate glasnost običajnega hrupa. Vklopite svojo najljubšo glasbo ali pa prižgite radio oz. televizor. Tudi tiha klasična glasba pomaga vaši mački, da se sprosti. Pozornost mačke lahko preusmerite tudi z okusnimi prigrizki in igračko, kot je na primer palica za mačko. Pri tem lahko pomagajo tudi mačja drevesa, na katera skrijete mačje poslastice.

  • Prezrite strah

Ko zaslišite prvi pok raket in napetost naraste, morate seveda poskrbeti za svojo mačko, če vam to seveda pusti. Uporabite zgoraj omenjene igračke in poslastice. Kljub temu pa s svojo skrbjo ne smete pretiravati. Pretirano božanje in tolaženje (”Brez skrbi, ta hrup je nekaj povsem običajnega in bo kmalu mimo.”) ne pomagata. Ravno nasprotno: s takšno pozornostjo se bo mačka še bolj osredotočila na hrup in postala še bolj prestrašena. Če se ji boste tako posvetili, bo verjela, da obstaja resnična nevarnost. Tudi, ko postane težko: Prezrite njen strah in se do nje obnašajte povsem običajno. S takšnim obnašanjem ji boste pokazali, da se pri ognjemetu nima ničesar bati. S tem ji lahko pomagate, da se umiri.

  • Ustvarite sproščeno vzdušje

Če bi vašo mačko radi še bolj sprostili, lahko kupite elektronske razpršilce. Gre za sintetične feromone, torej telesne vonjave, ki spodbujajo dobro počutje mačk. Feromoni mačje mame, ki ga mati daje svojim mladičem, žival podzavestno pomirja in sprošča. Med ognjemetom lahko tako občutno zmanjšate raven stresa.

Odkrijte Feliway, učinkovito metodo za lajšanje stresa pri mačkah!

  • V nujnih primerih posezite po naravnih pomirjevalih

Če nič od zgoraj naštetega ne pomaga in je vaša mačka vsako leto bolj prestrašena, potem ji je smiselno ponuditi pomirjevalo. Strah pred ognjemetom se lahko razvije v fobijo pred hrupom. V tem primeru se seveda najprej obvezno posvetujte z veterinarjem, ki vam bo svetoval, katera pomirjevala so primerna za vašo mačko. Nekatera pomirjevala simptome stresa lajšajo tako, da mačko utrudijo dokler se več ne more gibati – a strah pred ognjemetom bo ostal. Zaradi tovrstne paralize lahko strah pri mački samo povečamo, saj mačka ne bo več mogla sama od sebe bežati pred strahom. Zeliščna pomirjevala so boljša izbira, saj lahko mačko pomirijo na naraven način, ne da bi jo ohromila. Vendar pa lahko pri rastlinah traja kar precej časa, preden pokažejo želeni učinek. Če je mogoče, z zdravljenjem začnite nekaj dni pred novim letom.

Za sproščeno novo leto!

Rabili boste obilico potrpljenja, odvisno od tega, kako je vašo mačko strah pred ognjemetom. Mačke so individualisti, zato vsaka vrsta terapije drugače vpliva na posamezno mačko. Če boste upoštevali zgoraj opisane nasvete, boste zagotovo z enim ali drugim ukrepom dosegli uspeh in znatno zmanjšali stres pri svojem tigrčku. Tako lahko vi in vaša mačka mirno in sproščeno vstopite v novo leto.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne