Mačka praska pohištvo! Kaj naj naredim?

Mačka praska pohištvo! Mačka na kavču

Obstaja več razlogov, zakaj mačka praska pohištvo.

Včasih je prav obupno: Mačka praska pohištvo, uniči kavč ali načne tapete in že mora vse med kosovne odpadke. Toda praskanje je za mačke naravno vedenje. Z ustreznim praskalnim mačjim drevesom in nekaj zvijačami lahko pohištvo obvarujemo pred ostrimi kremplji svojega hišnega tigrčka.

Mačka praska pohištvo: Kakšni so vzroki?

Popraskan naslanjač, praske na kavču, razcefrane tapete … Takoj vemo, da tukaj živi mačka. Toda zakaj se toliko mačk znese nad nedolžnim pohištvom?

Nega krempljev

Eden od razlogov, zakaj mačka praska pohištvo, je nega krempljev. Če mačka hoče imeti ostro orožje, si mora redno luščiti obrabljene zunanje poroženele plasti krempljev. S praskanjem si kremplje skrajša na pravo dolžino, jim povrne ostro konico in očisti umazanije.

V naravi si mačke kremplje brusijo na deblih. Z veseljem uporabljajo poševna ali pokončna drevesa, kjer se lahko res lepo raztegnejo. Včasih za ostrenje krempljev uporabljajo tudi ležeča debla. Na praskalnih mestih lahko pogosto opazimo ostružene ostanke krempljev, ki so včasih celo zataknjeni v les.

Hišne mačke nimajo na razpolago dreves, zato se zatekajo k drugim možnostim. Za mačjo pedikuro so še posebej primerni oblazinjeno pohištvo, preproge, leseno pohištvo in tapete.

Torej, če mačka praska kavč ali tapete, tega ne počne zato, da bi vas razjezila. To je za vašo mačko preprosto najboljša zamenjava za drevo.

Mačka praska pohištvo! Mačka praska drevo
V naravi si mačke kremplje brusijo na deblih.

Praskanje za sprostitev

Mačke včasih praskajo tudi zato, da drugim mačkam pustijo sporočilo. S svojimi praskami jim tako rekoč postavi zgled. S svojimi praskalnimi grafiti torej želi povedati, da je to njen teritorij.

Vidne praske pogosto dopolni s svojim vonjem. Vonji se izločajo iz žlez znojnic, ki se nahajajo na blazinicah tačk.

Ker je praskanje pomembno komunikacijsko sredstvo, hišne mačke pogosto puščajo sledi prask, tudi če imajo na voljo najlepši mačji praskalnik na svetu.

Brušenje krempljev za zmanjševanje stresa

Včasih mačka praska pohištvo iz dolgčasa ali ker hoče razbremeniti stres. Proti dolgčasu in napetosti pogosto pomagata igranje in mačji agility.

Mačke si še posebej rade brusijo kremplje, ko jih opazuje druga mačka. Gre za nekakšno dominantno gesto, s katero ena mačka drugi sporoča, kako se stvarem streže.

Mačka praska pohištvo: Kaj pomaga?

Pomembno! V nobenem primeru ne smete kaznovati mačke, četudi je vam pravkar raztrgala dizajnerski kavč. Z nekaj zvijačami za treniranje lahko svojo mačko učinkovito odvadite praskanja:

  • V stanovanju ji zagotovite več možnosti za praskanje, kot so mačja drevesa ali drugo praskalno pohištvo.
  • Otežite ji dostop do njenih starih praskalnih površin, tako da na primer pred tapeto prestavite težko omaro ali cvetlični lonec.
  • Pred praskalno področje namestite desko za praskanje.
  • Mačke ne marajo lepilnega traku – dvostranski lepilni trak lahko prilepite na praskalna mesta na pohištvu.
  • Če imate v gospodinjstvu več mačk, ki si zaradi teritorialnih sporov puščajo praskalna sporočila, vam bo morda pomagala mačja psihologija.

Praskalno drevo: Da bo mačka lahko neovirano praskala

Da lahko mačka zadovolji svoje nagone, potrebuje praskalno mačje drevo. To je zelo pomembno zlasti pri hišnih mačkah.

Mačje praskalno drevo je sestavljeno iz stebra, ki je ovit v sisal. Na steber je pritrjena ena ali več razglednih ploščadi. Poleg prostostoječih modelov obstajajo tudi dostropni modeli, ki so segajo vse do stropa, kamor jih lahko tudi pritrdimo. Velika mačja drevesa imajo več stebrov, razglednih ploščadi in votlin.

Mačje drevo postavite v prostor, kjer preživite največ časa, na primer v dnevno sobo. Najbolje je, če ima mačka pogled skozi okno. Mačke radi gledajo opazujejo dogajanje z visokih mest – seveda kadar ne dremajo.

Bodite pozorni na kakovost

Pri nakupu ne pozabite na dobro kakovost: Praskalno drevo mora biti stabilno in se ne sme prevreči, ko po njem skače mačka. Pri poceni izdelkih so prevleke, razgledne ploščadi in votline včasih pritrjene s sponkami, ki lahko vašo mačko poškodujejo.

Plišaste žogice in druge mačje igrače, ki visijo z vrvice, je najboljše odrezati s škarjami. Mačka se lahko med igranjem zaplete v vrvico in če zdrsne, se lahko resno poškoduje.

Poleg tega pa mora biti praskalna deska ali steber dovolj visok, da se lahko mačka na njem v celoti raztegne.

Nenazadnje pa mački dajte nekaj časa, da se na svoje novo drevo navadi. Mogoče se bo svoji novi igrački sprva izogibala. Toda kmalu jo bo uporabljala za brušenje krempljev, igranje in dremanje.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne