Na pomoč, mačka lula v posteljo!

mačka lula v posteljo - mačka na postelji

Mačke so pravzaprav najčistejše živali na svetu. Toda kaj storiti, če mačka lula v posteljo, namesto v svoje mačje stranišče? Preverite, kateri vzroki se skrivajo v ozadju nečistoče vaše mačke, kako ji lahko pomagate v tej situaciji in kako lahko svojo posteljo zaščitite pred mačjim urinom.

Vsak lastnik mačk je verjetno že spoznal, da mačji urin grozno smrdi. Seveda obstajajo posebna čistilna sredstva, s katero lahko očistite svojo vzmetnico in odpravite neprijeten vonj, vendar s tem ne ustavite uriniranje mačke na postelji.

Kaj storiti, če mačka dosledno noče uporabljati mačjega stranišča in potrebo opravlja v spalnici? Navsezadnje zaklepanje vrat ne more biti trajna rešitev. Še posebej, ker mačka verjetno išče nov prijeten kotiček, kjer lahko urinira.

Da lahko obvladate težavo, morate poznati vzrok za tovrstno vedenje vaše mačke.

Zakaj mačka lula v posteljo?

Za mačjo nečistočo običajno tiči več kot le neprijetna razvada. Če mačka lula v posteljo, je to resen pokazatelj stresa, negotovosti ali telesne bolezni.

Mačka zavestno išče posteljo svojega lastnika, da se tam polula. To se morda sprva zdi presenetljivo, vendar za to obstaja dober razlog: Postelja je zanjo idealno nadomestno mačje stranišče, saj ni le vpojna in mehka, temveč ji zagotavlja tudi varno zatočišče za njen ”posel”.

Diši pomirjujoče po njenem lastniku in ji daje občutek varnosti ter zaščite. Poleg tega je večina postelj dvignjenih s tal, zaradi česar so za mačko še bolj varne.

Toda zakaj se mačka nenadoma ne počuti dobro v lastnem mačjem stranišču? Zakaj išče dodatno varnost v vaši postelji?

Ali za nečistočo vaše mačke tiči kakšna bolezen?

Preden začnete raziskovati vzrok in se posvetiti mačji psihi, se najprej posvetujte z veterinarjem, ali je vaša mačka fizično zdrava.

Obstajajo primeri, ko se vzrok za nečistost mogoče skriva v telesni bolezni. Možni vzroki so bolezni mehurja ali ledvic, kot so cistitis, težave z ledvicami ali kristali v urinu. Pogosto uriniranje in dodatna negotovost mačke zaradi hude bolečine pripeljeta do tega, da mačka lula v posteljo. Tam se vaša mačka počuti varno. Poleg tega ji vpojna in udobna vzmetnica daje občutek, da se lahko prepusti želji po uriniranju.

Veterinar bo temeljito pregledal vašo mačko in ugotovil, ali je res bolna. Prav tako naj pregleda kri in urin vaše mačke. Le tako lahko zagotovite, da je vaša mačka v redu.

Če pregled pokaže, da je vaša mačka bolna, zdravljenje te bolezni pogosto odpravi tudi nečistost. Z antibiotiki, drugimi zdravili ali spremembo hrane lahko odpravimo bolečino pri uriniranju. Mačka se nato čez nekaj časa spet navadi na svoje mačje stranišče. Postopoma bo izginila slaba izkušnja z mačjim peskom, bolečina pa bo pojenjala.

mačka lula v posteljo - mačka na postelji © Africa Studio / stock.adobe.com

Ko stres in strah privedeta do nečistoče

Če se po drugi strani izkaže, da je vaša mačka fizično zdrava, so za lulanje na posteljo morda krivi psihološki razlogi. Ne skrbite, to ni vedno globoko zakoreninjena psihološka travma, saj lahko izvira v malenkostih.

Mačke so živali, ki se navajajo na okoliščine in so zelo občutljive. Tudi najmanjše spremembe v njihovem vsakdanjem življenju ali okolici jih lahko spravijo v stres. Ena od posledic je lahko, da mačka lula v posteljo.

Prenovljena soba, nov kos pohištva ali nenavaden dogodek, na primer ognjemet na silvestrovo, lahko vašo mačko razdražijo in prestrašijo. Včasih je dovolj že sveže oprana odeja za mačke, ki ne diši več kot običajno.

Seveda pa obstajajo tudi večji, neizogibni dogodki, zaradi katerih je vaša mačka pod velikim stresom. Na primer selitev v nov dom, preselitev družinskega člana, rojstvo otroka ali priselitev novega hišnega ljubljenčka.

Poleg tega lahko spremembe v vašem vedenju vznemirijo vašo mačko. Ali imate na primer manj časa za svojo mačko, ker imate novo službo ali novega partnerja? Včasih tudi dolgčas ali pogosta osamljenost psihično preobremenita mačko.

Mački zagotovite varnost

Če želite, da bo vaša mačka spet začela uporabljati mačje stranišče, morate razmisliti, kako boste pregnali njen stres. Poskrbeti morate, da se bo mačka počutila varno. Če gre le za nov detergent ali dišečo svečo, ki nenavadno diši, lahko ta vzrok hitro odpravite.

Kaj pa, če se nove situacije ne da več spremeniti? V tem primeru boste morali mački pomagati, da se navadi na novo situacijo. Bodite potrpežljivi in od mačke ne pričakujte, da se bo spremenila čez noč.

Kako lahko zmanjšate stres svoje mačke

Ko ugotovite vzrok za spremenjeno vedenje vaše mačke, ji lahko pomagate, da se navadi na nove okoliščine. Čez dan ji namenite veliko ljubezni in pozornosti. Ne kregajte jo, ko se spravlja v vašo posteljo, saj je to kontraproduktivno.

Ko mačka lula v posteljo, je to skoraj vedno povezano z negotovostjo. Ni važno, ali je mačka pod psihološkim stresom ali je fizično bolna;

če jo zasačite, kako lula v vašo posteljo, je nikar ne božajte. To vam zagotovo ne bi pomagalo. V tem primeru lahko s svojim glasom in kretnjami pokažete svoje nezadovoljstvo. Če boste prepozni, vaša mačka ne bo povezala vašega nezadovoljstva z lulanjem v posteljo.

Bachovi cvetovi in feromoni

Da bi vaši mački znova zagotovili močnejši občutek varnosti, vam lahko pomagajo tudi posebni razpršilci dišav za vtičnico. Gre za sintetične feromone, torej telesne vonjave, ki spodbujajo dobro počutje mačk.

Feromoni mačje mame, ki ga mati daje svojim mladičem, mladičke podzavestno pomirja in sprošča.

Bachovi cvetovi lahko pomagajo tudi v posebej stresnih obdobjih, na primer pri selitvi ali obnovi hiše. Gre za zeliščno pomirjevalo, ki naravno pomirja vašo mačko. Pred uporabo se pogovorite s svojim veterinarjem.

Z razpršilcem FELIWAY® CLASSIC boste svoje stanovanje spremenili v prijetno okolje in zmanjšali stres svoje mačke!

mačka lula v posteljo - mačka v mačjem stranišču © Andrey Kuzmin / stock.adobe.com

Tako zavarujete posteljo pred mačjim urinom

Ustvarjanje prijetnega vzdušja in potrpežljivo čakanje, da se mačka sprosti in se vrne v mačje stranišče, vam bo pri uriniranju v posteljo pomagalo le srednje- do dolgoročno.

Če pa želite svojo posteljo čim prej obvarovati, pa boste morali sprejeti dodatne ukrepe. Poskrbite, da bo uriniranje v posteljo za mačko neprijetno. Poleg nepremočljive zaščite za vzmetnice, ki jo lahko preprosto operete v pralnem stroju, lahko svojo posteljo čez dan prekrijete z zlato-srebrno reševalno odejo (kot jo najdete v kompletu za prvo pomoč), z povoščenim prtom (za vrtne mize) ali preprosto s časopisom.

Mačke imajo rade mehko in prijetno površino – če je površina trda ali šumi, bodo hitro zbežale. Druga možnost je, da mačjo posodo za hrano premaknete v spalnico blizu postelje. Tam, kjer mačke jedo, običajno ne hodijo na stranišče.

Včasih je krivo tudi mačje stranišče

Če lahko izključite fizično bolezen in tudi psihično stisko kot vzrok nečistosti vaše mačke, pa se morda vzrok skriva v mačjem stranišču.

Odvisno od tega, ali mačka že od začetka zavrača mačje stranišče ali pa ga je začela zavračati šele zdaj, je vzrok za to mogoče neustrezna vrsta mačjega stranišča.

Na primer, nekatere mačke ne marajo zaprtih mačjih stranišč. Tudi mačji pesek ji morda ni všeč. Ste ga nedavno zamenjali z drugim? Kakšno vrsto mačjega peska uporabljate? Poskusite z drugo vrsto peska.

Poleg tega lahko zelo odišavljen čistilni izdelek, ki ga uporabljate za čiščenje mačjega stranišča, odvrne mačko od uporabe stranišča. Tudi preveč umazano stranišče ali neprimerno mesto le-tega sta lahko vzrok, da ga mačka ne uporablja.

Je to primer za mačjega psihologa?

Včasih za razumevanje mačje nečistosti potrebujemo malo intuicije. Ljudje velikokrat spregledamo majhne spremembe, ki so za nas nepomembne.

Toda za mačke so lahko tovrstne spremembe sprožilci, zaradi katerih mačka lula v posteljo. Poskusite se več ukvarjati s svojo mačko in pozorno spremljajte njene signale. Zdaj potrebuje vas in vašo pozornost. Poskrbite za sproščeno zabavo in preprečite vse, kar bi pri mački povzročalo stres. Včasih bo težava čez nekaj časa izginila sama.

Če pa mačka še vedno lula v posteljo in se z nečistočo ne morete spopasti sami, se vsekakor posvetujte s strokovnjakom. Obstajajo mačji psihologi, ki lahko vam in vaši mački pomagajo v tej neprijetni situaciji. Tako boste lahko še naprej brezskrbno živeli s svojim tigrčkom!

Vam in vaši mački želimo vse najboljše!

Preberite si tudi članek o mačji nečistoči!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne