Mačka lula v rože: Zakaj in kaj naj storim?

Mačka lula v rože

Za vse zaskrbljene lastnike mačk in jezne vrtnarje: na spletnih forumih se pojavlja vedno več vprašanj, zakaj mačke zamenjujejo cvetlične lončke za svoje stranišče? Zakaj pa res mačka lula v rože? Spodaj preberite o možnih vzrokih in kako zaustavite to neželeno vedenje mačke.

Zakaj imajo mačke rade rastline?

Cvetlice, zelišča, lončnice ali sobne rastline: zdi se, da številne mačke privlači zelenje v stanovanju, na balkonu ali na dvorišču. Zelo rade se igrajo z zabavnimi stebli, grizljajo zelene liste ali se kotalijo po mehki zemlji. Mačke so preprosto radovedne živali in želijo raziskati prostor okrog sebe – žal pa je njihova šibka točka mehka zemlja lončnic, s katero se lahko tako prijetno igrajo. Zato ni nič čudnega, da nekatere mačke lončnice zamenjajo za svoje stranišče, pri čemer pa svoje ostanke skušajo zakopati pod zemljo.

Kar se mačkam zdi povsem običajno, je za številne lastnike mačk, ljubitelje rastlin in vrtnarje prava groza. Konec koncev mačji urin strahovito zaudarja – še posebej, če konča v lončnici v stanovanju. In če mačka vedno izbere isto rastlino, jo lahko na koncu tudi poškoduje. Kako lahko preprečimo takšno vedenje mačke in kako lahko zaščitimo pred tem nepovabljenim obiskom?

Je mačka nečista?

Najprej moramo razjasniti, zakaj mačka lula v rože. Ji je samo dolgčas in ji rastlina ponuja zaposlitev? Hoče označiti svoje ozemlje ali je morda nečista? Med nečistočo in označevanjem so velike razlike, ki od lastnika zahtevajo posebno skrb. Medtem ko mačke z označevanjem komunicirajo, gre pri nečistoči za iskanje primernega mesta za uriniranje. Nečiste mačke ponavadi nočejo v svoje mačje stranišče – morda ne marajo peska, ker njihovo stranišče ni dovolj čisto, ali morda, ker stranišče stoji na neugodnem mestu ali zaudarja po neprimernem čistilnem sredstvu. Mačke, ki označujejo, pa navadno še naprej uporabljajo mačje stranišče. Prav tako ne zakopavajo svojega urina, temveč samo poškropijo veje in stebla rastlin.

Mačka lula v rože © Olesia / stock.adobe.com

Kako obvarovati cvetlice pred mačko?

Preden mačko naučite čistoče ali ji preprečite označevanje (kar seveda zahteva dobršno mero potrpežljivosti in časa), se še enkrat najprej posvetimo rastlinam. Rastline v stanovanju lahko kratkoročno zaščitite z določenimi ukrepi.

 • Zastirke iz kamnov, borovih storžev, aluminijasta folije itd.: Mačke še posebej obožujejo mehko zemljo okrog rastlin. Da bi mačko držali stran od rastline je včasih dovolj že to, da zemljo prekrijemo s tršim materialom. Kamni, školjke ali borovi storži so za to zelo primerni in so hkrati dekorativni. Tudi zastirka iz lubja je včasih dovolj, da mačko odvrne od rastline. Če pa želite zares zagotoviti, da mačka ne bo obiskovala rastline, pa lahko zemljo prekrijete z aluminijasto folijo. Večina mačk se nerada dotika tega čudnega, spolzkega in šumečega materiala. Rastlino lahko pred radovedno mačko zaščitite s fino mrežo proti žuželkam ali kakšno drugo žičnato mrežo.
 • Uporabite dišave ali neprijetne vonjave: Drug način za zaščito rastline pred mačjim urinom je, da jo popršite z dišavo, ki je mačke ne marajo. Nekateri lastniki mačk prisegajo na vonj limone ali pomaranče. Namesto razpršil z dišavami, ki so zaradi vsebovanih parfumov ali insekticidov lahko strupeni tako za rastline kot tudi za mačke, raje razporedite limonino ali limetino lupino okrog svojih rastlin. Prav tako lahko okrog rastline položite bombažne vate, ki ste jih prej namočili v limonin sok. Veliko mačk prav tako ne mara kave ali začimb, kot so koriander, limonina trava, česen in čebula. Pri uporabi tovrstne hrane seveda poskrbite, da je vaša mačka ne bo pojedla. Lupine limone, limete oz. pomaranče na vsake toliko zamenjajte, da se na njih ne bo nabrala plesen.
 • Rastline položite na mesto izven dosega mačke: Če ne pomagajo ne kamni ne limona in ne aluminijasta folija, potem vam preostane še to, da rastlino položite na mesto izven dosega mačke. Manjše rastline lahko na primer obesite na steno ali strop ali pa jih položite na višjo polico, do katere mačka ne more dostopati. To velja za vse rastline, ki so za mačko strupene, kot so ciklame, lilije, amarilis ali krizanteme.
 • Rastlino zavarujte s pomočjo detektorjev hrupa ali gibanja: Nekoliko zapletena, a zelo učinkovita metoda je, da mačko prestrašimo z neprijetnim zvokom ali s pomočjo utripov svetlobe takoj, ko se odpravi na rastlino. Tovrstno odvračanje seveda deluje samo takrat, če ga redno uporabljate. To pomeni, da je primerno samo za lastnike (ali sosede), ki so veliko doma in lahko opazujejo gibanje svoje mačke tako v stanovanju kot na vrtu, ter v odločilnem trenutku sprožijo neprijeten hrup ali blisk. Če nimate dovolj časa za to, lahko rastlino opremite s samodejnim detektorjem gibanja, ki sproži zvok oz. se zasveti takoj, ko se ji nekdo približa. Pomembno je, da mačke ne prestrašimo preveč. Pri mačkah, ki so po naravi že precej prestrašene in zaradi glasnih hrupov postanejo živčne ter zaskrbljene, se raje obrnite na kakšno nežnejšo metodo.

Prevzgojite svojo mačko

Tudi če zgoraj omenjeni zaščitni ukrepi rastlino obvarujejo pred mačko, pa to verjetno ne bo trajalo dolgo in boste rabili druge metode, s katerimi mačko naučite čistoče. Mačka, ki je nečista oz. označuje, si bo zagotovo našla drugo mesto za uriniranje (postelja, kavč, ograja ali vratni okvir), če ji preprečimo dostop do rastline. Da bi mačko dolgoročno naučili uporabljati mačje stranišče, se moramo še enkrat vprašati zakaj mačka lula v rože.

Ali mačka lula v rože, ker ne mara svojega stranišča? Je v stanovanju prišlo do kakšne spremembe ali dogodka, ki mački ni bil všeč in je zato razvila tovrstno vedenje? Gre dejansko za nečistočo ali mačka samo označuje? Je morda bolna? Včasih mačke zaradi kakšne bolezni občutijo bolečine med uriniranjem in si zato več ne upajo v mačje stranišče. Obstajajo različni razlogi, zakaj mačke nenadoma urinirajo po rastlinah, hkrati pa obstaja veliko različnih metod, da jim to preprečimo. Spodaj opisani trije vzgojni ukrepi za čistočo mačk niso primerni za vse mačke. Če niste prepričani, kaj se skriva za nečistim vedenjem vaše mačke, se posvetujte z veterinarjem ali mačjim psihologom. Veterinar lahko vašo mačko v celoti pregleda in ugotovi, ali je za vedenje kriva kakšna bolezen.

Mačka lula v rože © Leonid / stock.adobe.com

Trije ukrepi za navajanje mačke na čistočo

Naredi mačje stranišče bolj privlačno: mačke so po naravi zelo čiste živali. Če svoje potrebe ne opravijo v mačjem stranišču, je to pogosto posledica dejstva, da stranišča preprosto ne marajo več. To ima lahko različne vzroke:

 • Mačje stranišče preredko čistite (umazan pesek)
 • Mačka težko dostopa do stranišča (zaprta vrata, previsok rob)
 • Mačka ne mara uporabljenega peska (preveč trd, mehak ali nova, nenavadna vrsta peska)
 • Premalo stranišč glede na število mačk v stanovanju (v gospodinjstvu z več mačkami je priporočljivo imeti eno stranišče za vsako mačko)
 • Neprimerno mesto stranišča (če je stranišče na hodniku, kjer je ponavadi prevečo hrupno, ali v sobi, v katero mačka ne mara vstopiti)
 • Napačna čistilna sredstva (uporabljate sredstva in razkužila, ki imajo premočan vonj? Številni tigrčki ne marajo takšnega vonja in se zato izogibajo stranišča.)

Uporabite pozitivno krepitev: Mačke se na nagrado bolj odzivajo kot pa na kreganje. Če boste mačko kregali, ker se je polulala v rastlino, jo boste samo prestrašili in razburili. S tem boste le okrepili neželeno vedenje. Namesto tega mačko raje nagradite, če je namesto rastline izbrala stranišče. Pomembno je, da jo nagradite takoj. Mačke živijo v sedanjosti in bodo nagrado povezali z dejanjem, ki so ga storili v tem trenutku. Mačke vsekakor ne zmotite med opravljanjem potrebe. Ko konča, ji podarite priboljšek, jo pobožajte ali ji ponudite njeno najljubšo igračo.

Poskrbite za dobro počutje mačke: živčna mačka je bolj nagnjena k nečistoči kot pa tista, ki se počuti udobno. Tudi če vaša mačka ni prestrašena, ni pod stresom in ni negotova, lahko naslednji nasveti o dobrem počutju pozitivno vplivajo nanjo:

 • Mački namenite pozornost: četudi je veliko mačk svobodnega duha, imajo še vedno rade svojega lastnika in so srečne, ko jim lastnik nameni pozornost. Vsak dan se z mačko igrajte in se z njo crkljajte.
 • Preprečite dolgčas: zdolgočasene mačke vam lahko nagajajo. Veliko mačje praskalno drevo in mačje igrače so odličen način za sprostitev vaše mačke. Če imate potepuško mačko, jo izpustite iz stanovanja, kadar si to želi.
 • Preprečite, da bi prišlo do stresnih situacij: mačke so živali, ki se navajajo na okoliščine. Pogoste spremembe v dnevnih rutinah, potovanja, selitve, glasne zabave z neznanci, nova hrana ali pohištvo lahko številne mačke zelo razburijo. Zato poskušajte preprečiti prevelike spremembe in mački zagotovite prostor za umik.
 • Poskrbite za potrebe svoje mačke: čeprav mačke ne znajo govoriti, pa nam skušajo na drugačen način razložiti svoje potrebe. Ob opazovanju svoje mačke boste hitro ugotovili, kaj vam s svojim vedenjem želi povedati. Je lačna? Ali hoče, da jo pobožate? Se hoče igrati? Ali se želi potikati po dvorišču in loviti miši?

Dobre stvari potrebujejo čas

Vsi navedeni ukrepi za odvračanje uriniranja mačke v rastline in dobro počutje zahtevajo veliko časa ter potrpežljivosti. Od mačke ne pričakujte, da se bo spremenila čez noč. Zlasti za mačke, ki so se že navadile urinirati v rastline, bo ta sprememba zelo težka in dolgotrajna. Zato bodite potrpežljivi in mačke ne kregajte, če bo znova zamenjala rastlina s straniščem.

Vam in vaši mački želimo harmonično in čisto skupno življenje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne